Kolagén - ktorý je ten najlepší na trhu?

S vekom produkcia kolagénu v ľudskom organizme klesá, a preto sa do tela veľmi často dodáva prostredníctvom výživových doplnkov. Nie všetky ale splnia očakávania, ktoré sľubujú. Prečo? Čítajte viac a dozviete sa, aký kolagén si vybrať presne podľa svojich potrieb, hľadáte kolagén na kĺby alebo na vlasy? A v čom je lipozomálny kolagén lepší ako bežne dostupné doplnky stravy?

Obsah: Kolagén a všetko, čo o ňom vieme

Čo je to kolagén a prečo je dôležitý?

Kolagén patrí medzi bielkoviny nerozpustné vo vode a v tele cicavcov tvorí 25-30 % všetkých proteínov. Pokožka je vďaka nemu pružná a pevná, kĺby, šľachy a väzy fungujú tak, ako majú a okrem toho má výborný vplyv na pleť, redukuje tvorbu vrások, spomaľuje známky starnutia a pomáha v boji s akné.

Zvyčajne začína ubúdať už pred tridsiatym rokom života, a je preto dobré jeho tvorbu podporovať konzumáciou ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamín C, alebo ho dopĺňať prostredníctvom mäsa či vo forme doplnkov stravy.

V čom sa nachádza prírodný kolagén?

Zdrojom prírodného kolagénu sú ryby, hovädzie a bravčové mäso.

  • Ryby – rybí kolagén, nazývaný tiež morský kolagén, zvyčajne pochádza z rybích plutiev, kože, kostí a šupín. Obsahuje predovšetkým kolagén typu I a II, s ktorým si telo vie poradiť o niečo lepšie ako s hovädzím kolagénom.

Za nevýhodu môže byť považovaná jemná rybacia chuť, ktorú sa snažia výrobcovia doplnkov stravy často prebíjať ochucovadlami a prídavnými látkami. To ale môže zhoršovať biologickú využiteľnosť kolagénu v tele.

  • Hovädzie a bravčové mäso – tento typ kolagénu sa získava z kože, šliach, chrupaviek a kostí a obsahuje najmä kolagén typu I a III. Je výhodnejší, pretože okrem pokožky priaznivo pôsobí aj na šľachy a väzivá.
Najkvalitnejší kolagén nemusí byť najchutnejší. Čistý kolagén totiž neobsahuje sladidlá a ďalšie pridané látky pre zlepšenie chuti. O to je však účinnejší.

 

Zdravé jídlo

Vegánsky kolagén. Existuje?

Na rastlinnej báze môžeme prijímať iba vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré nám pomáhajú pri tvorbe nášho vlastného kolagénu. Kolagén ako taký nám ale nedodávajú žiaden. Z toho vyplýva, že rastlinný kolagén, respektíve vegánsky kolagén, neexistuje. Rastliny nikdy nemôžu plnohodnotne nahradiť príjem bioaktívnych kolagénových peptidov zo živočíšnej ríše.

Účinky kolagénu podľa troch základných typov

Každý typ kolagénu má priaznivý účinok na inú časť tela, takže by ste si mali vyberať doplnok stravy podľa toho, či chcete podporiť vitalitu pokožky, šliach a väzív, tkanív, kĺbov alebo kostí.

  • Typ I - najvhodnejší kolagén pre regeneráciu pokožky a proti starnutiu pleti (nachádza sa v koži, šľachách, väzivách a kostiach a tvorí 90 % kolagénu v tele). Z hľadiska kompatibility s naším organizmom je pre nás najlepší práve kolagén typu I.
  • Typ II  - ideálny kolagén na kĺby, regeneráciu chrupaviek a kostí (vyskytuje sa v kĺboch, pre ktoré je najdôležitejším typom kolagénu).
  • Typ III - výborný pre obnovu šliach, svalov a väziva (tvorí štruktúru svalov, orgánov a tepien a neskôr býva nahradený kolagénom typu I).

Je teda jasné, že nie je možné používať iba jeden typ kolagénu na všetko. Ak máte v danom doplnku stravy zmiešaných viac typov kolagénov, môžu síce pôsobiť komplexne, ale bude sa tak diať veľmi pomaly. Je to ako v prípade vitamínu C – ak by ste si ho kúpili v multivitamínovom výrobku, do svojho tela dostanete iba minimálne množstvo toho, čo skutočne potrebujete.

Rovnako je dôležitá aj štruktúra a množstvo jednotlivých peptidov (glycínu, prolínu a hydroxyprolínu) v danom kolagénovom výrobku. Každý výrobca to má ale inak, a preto je aj každý doplnok stravy celkom iný.

Klasický verzus hydrolyzovaný kolagén

Nie je kolagén ako kolagén. Ak teda chcete telu dodať chýbajúce množstvo kolagénu, mali by ste si dať pozor na to, čo kupujete.

Klasický kolagén a bežné doplnky stravy

Kolagén, ktorý prijímame zo stravy, je biologicky zle využiteľný, pretože má pomerne veľké molekulové reťazce. Rovnako tak nemožno dôverovať všetkým výživovým doplnkom, ktoré nám núka reklama. 90 % kolagénu užívaného perorálne sa totiž v tráviacom trakte rozloží a telo ho nedokáže využiť.

Ak hľadáte produkt, ktorý vám kolagén do tela skutočne doplní, je treba pátrať po spôsobe, akým sa kolagén vyrába a ako sa vstrebáva do tela.

Hydrolyzovaný kolagén má väčšiu účinnosť

Hydrolyzovaný kolagén, resp. kolagénové peptidy, má formu malých bioaktívnych molekúl, ktoré sa získavajú enzymatickou hydrolýzou kolagénu a do organizmu sa vstrebávajú oveľa lepšie ako tie z potravín alebo niektorých doplnkov stravy.

Ide o drobné reťaze proteínov, ktoré sa podieľajú na stavbe molekúl v bunkách a sú v tele oveľa viac využiteľné ako klasické proteíny.

Rôzne varianty kolagénu a ich využiteľnosť pre telo

Ako uvádza uznávaný americký odborník Dr. Perlmutter (publikuje napríklad v New York Times), vitamíny a minerály, ktoré človek prijme perorálne, je potreba chrániť pred agresívnym pôsobením tráviacich štiav kapsulami alebo iným spôsobom, ktorý odolá rôznym enzýmom, žalúdočnej kyseline, žlčovým a pankreatickými šťavám a ďalším rozkladným mechanizmom vnútri žalúdka.

Bez tohto opatrenia sa do organizmu dostane len malá časť žiaducich látok a zaručené nie je ani to, že čo sa vstrebe, telo dokáže dostatočne využiť.

Rovnako tak je potrebné náležite chrániť vysokoúčinné kolagénové peptidy, aby splnili svoje poslanie a mali viditeľný efekt na organizmus. To možno zabezpečiť troma spôsobmi:

  1. Lipozomálny ochranný obal alebo kapsule – ochrana kolagénu pred negatívnym pôsobením najmä žalúdočnej kyseliny a ďalších tráviacich štiav a enzýmov. V tomto prípade nie je potrebné užívať nadmerné dávky kolagénu, ale bohato postačí dávka kolagénu v hodnote 1 000 mg.
  2. Vyššie dávky kolagénu v prášku – jedna dávka obsahuje 5 000 – 10 000 mg práškového kolagénu a udáva sa, že z tohto množstva sa vstrebe len 10 – 20 % (podľa typu) a zvyšok sa vylúči bez akejkoľvek pridanej hodnoty pre telo. Pre výrobcov je to najjednoduchšia a najlacnejšia forma, ale z nášho pohľadu ide len o plytvanie cennými živočíšnymi surovinami.
  3. Komplex látok pre podporu vlastného kolagénu – použitím rastlinných proteínov je možné obísť deštrukcii kolagénu v tráviacom trakte tým, že sa podporí tvorba kolagénu vlastného. Dávka kolagénu v mg na obale produktu je ale v tomto prípade nič nehovoriace a skôr klamlivé číslo, pretože do tela reálne žiadny čistý kolagén nedostanete.

Zhrňme si to – keď si kúpite bežný práškový kolagén s hodnotou 7 000 mg uvádzanou na obale, môže byť jeho využiteľnosť pre telo dokonca nižšia ako u lipozomálne upraveného kolagénu s hodnotou 1 000 mg.

banner_blog_4

Aká je optimálna dávka tekutého kolagénu na každý deň?

Ľudský organizmus zvyčajne zvládne spracovať približne 500 – 1 000 mg kolagénových peptidov za deň. Určiť optimálnu dávku kolagénu denne je ale nereálne. Každé telo je iné a dokáže využiť rôzne množstvo kolagénu.

Užívanie vyšších dávok môže byť rizikové, pretože spracovanie nadbytočného kolagénu predstavuje pre telo zbytočnú záťaž, a to najmä pre pečeň a obličky.

Vždy je rozhodujúce, koľko kolagénu vaše telo vstrebe a následne využije.

 

Je lepší čistý kolagén, alebo jeho kombinácia s ďalšími látkami?

Čistý kolagén podávaný v dobre vstrebateľnej forme je zvyčajne sám o sebe dostačujúci, avšak v kombinácii s ďalšími vhodnými látkami v správnom množstve možno jeho účinky značne podporiť.

Kolagén a kyselina hyalurónová

Keď sa zameriame na starostlivosť o pokožku, je názov "kyselina hyalurónová" takmer magickým zaklínadlom. Stačí, aby bola uvedená v zložení produktu, a väčšina ľudí uverí v jeho zázračné účinky. Samozrejme, že to tak nie je.

Kyselina hyalurónová má rôzne veľkosti molekúl a keď sa do produktu pridá nesprávna, nielenže sa kvalita výrobku nezlepší, ba dokonca v ňom táto látka môže pôsobiť kontraproduktívne. Čo sa týka kolagénu, ten kyselinu hyalurónovú nepotrebuje, jeho účinnosť totiž nijako neovplyvňuje.

Kolagén v spojení s vitamínmi a minerálmi

Na lepšiu vstrebateľnosť kolagénu majú vplyv iba niektoré vitamíny a minerály, medzi ktoré patria najmä vitamín C, vitamín E, D-alfa-tokoferol, zinok a Biotín (vitamín B7), a to najlepšie vo vysoko vstrebateľnej lipozomálnej forme pre maximalizáciu využiteľnosti kolagénu v tele. Avšak ani tu neplatí, že čím viac, tým lepšie. Peptidové molekuly sú veľmi malé a keď ich zmiešame s niečím nekompatibilným, paradoxne sa môže ich využiteľnosť zhoršiť.

Prírodný kolagén v kombinácii s inými účinnými látkami

Z našich skúseností vieme, že pri niektorých diagnózach nestačí dopĺňať iba kolagén, ale je vhodné kombinovať ho s liečivými rastlinami alebo ďalšími vitamínmi a minerálmi. Napríklad pri problémoch s pohybovým ústrojenstvom vzniká v šľachách a väzivách množstvo zápalov, ktoré sa nedajú vyriešiť iba dopĺňaním kolagénu. Vtedy je vhodné kĺby vyčistiť a okrem kolagénu užívať napríklad lipozomálny kurkumín, kombináciu lipozomálneho vitamínu C + D3 + Zinku alebo tinktúry z jelše či túžobníka brestového.

kurkuminvitamin-c-d3-zinek

Kto by mal kolagén užívať?

V posledných rokoch užívanie kolagénu niekoľkonásobne vzrástlo. Stalo sa tak predovšetkým preto, že internet ponúkol veľké množstvo informácií o jeho benefitoch. Preto dnes už takmer každý vie, že produkcia vlastného kolagénu sa s vekom znižuje, a ak nechceme mať vo vyššom veku pohybové problémy, je dopĺňanie kolagénu nevyhnutné. 

Športovci, fyzicky pracujúce osoby aj mladí ľudia, ktorí žijú veľmi aktívne, by taktiež mali pravidelne dodávať svojmu telu kolagén vo forme kvalitného kolagénového doplnku.

Kolagén odporúčame dopĺňať predovšetkým v prípade, že:

  • máte problémy s chrbticou a pohybovým aparátom,
  • sťahujú sa vám šľachy a máte stuhnuté svaly,
  • veľa športujete,
  • ťažko fyzicky pracujete,
  • chcete mať zdravú a krásnu pleť a pokožku celého tela,
  • ste po úraze.

Kolagén je vhodný aj pre deti v puberte, ktoré rýchlo rastú. Rovnako tak môžete podávať kolagén svojmu domácemu miláčikovi, ak spolu chodíte na dlhé túry alebo veľa športujete. Pre zvieratká je vhodný rybí, hovädzí aj bravčový kolagén.

Ako dlho užívať kolagén ako doplnok stravy?

V dnešnej dobe už máme dostatok vedomostí o tom, ako dlho kolagén užívať, aby to pre nás malo znateľný efekt – odborníci odporúčajú kolagénový doplnok užívať neprerušovane minimálne tri mesiace.

Túto dobu samozrejme môže ovplyvniť typ kolagénu, dôvod jeho užívania aj váš vek. Je obrovský rozdiel v tom, či sa rozhodnete zregenerovať svoje rozpadnuté kĺby vo štvrtom stupni artrózy, alebo ste mladý človek, ktorý posilňuje. Mnohí sú sklamaní, že sa im kĺby neopravili za tri mesiace, ale to, že ich zanedbávali dlhé roky, už do úvahy neberú.

Kolagén berte podľa vlastnej potreby. V každom prípade, ak pri pohybe cítite bolesť, je to signál, že by ste s jeho doplnením nemali ďalej otáľať.

S čím kolagén kombinovať pre ešte lepšie výsledky?

Z našich skúseností vieme, že pri niektorých diagnózach nestačí dopĺňať iba kolagén, ale je vhodné kombinovať ho s liečivými rastlinami alebo ďalšími vitamínmi a minerálmi. Napríklad pri problémoch s pohybovým ústrojenstvom vzniká v šľachách a väzivách množstvo zápalov, ktoré sa nedajú vyriešiť iba dopĺňaním kolagénu. Vtedy je vhodné kĺby vyčistiť a okrem kolagénu užívať napríklad lipozomálny kurkumín, kombináciu lipozomálneho vitamínu C + D3 + Zinku alebo tinktúry z jelše či túžobníka brestového.

Tip: Pozrite sa na ďalšie produkty z kategórie Vlasy a nechty.

Lipozomálny hydrolyzovaný kolagén Pure rituals

V našom laboratóriu pracujeme pri výrobe kolagénu – špeciálne namiešaného z mixu peptidov na pokožku, svaly a šľachy – s modernou lipozomálnou technológiou. Výsledkom je lipozomálny hydrolyzovaný kolagén, ktorý pri prechode tráviacim ústrojenstvom chráni tuková vrstva lypozómov, vďaka čomu sa do organizmu dokáže vstrebať viac ako 90 %.

Kolagén od Pure rituals je extra čistý, má vysokú hodnotu bielkovín (viac ako 85 % jeho zloženia) a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre ľudské telo. Získava sa totálnou hydrolýzou kolagénu, ktorý sa prirodzene nachádza v zvieracích kožiach, kostných šľachách a spojivových tkanivách. Je ľahko stráviteľný, veľmi rýchlo sa distribuuje do tkanív, kde sa potom dobre vstrebáva.

Hovädzí kolagén, ktorý používame, vyrábame pri dodržaní najvyšších štandardov kvality a každý náš produkt prechádza schválením ako pre potravinárske, tak pre farmaceutické použitie.

hydrolyzovany-kolagen_1

Ako vieme docieliť ešte lepší účinok?

Ku kolagénu navyše pridávame podporné látky, ako je napríklad vitamín C a ďalšie vitamíny a minerály, ktoré majú významný vplyv na jeho využiteľnosť v tele. Lipozomálny hydrolyzovaný kolagén Pure rituals je kombináciou 18 hlavných aminokyselín s najvyššou koncentráciou glycínu, prolínu a hydroxyprolínu.

Ak sa chcete o lipozomálnych produktoch dozvedieť viac, prečítajte si náš predchádzajúci článok Lipozomálne vitamíny a minerály: všetko, čo o nich vieme.

Výber kolagénového doplnku nie je tak jednoduchý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak chcete naozaj prospešný produkt s viditeľnými výsledkami, potom si vyberte taký, pri ktorom si môžete overiť vstrebateľnosť a spôsob výroby. Množstvo mikrogramov totiž nemusí nič znamenať. Veríme, že teraz určite nájdete to, čo vám bude vyhovovať najviac, a predovšetkým vám pomôže tak, ako si prajete.

 

Ing. Pavol Machnič

Prezident Slovenskej bylinkárskej komory, člen Slovenského syndikátu novinárov, zakladateľ portálu Zdravý svet, s.r.o., a uznávaný odborník na bylinky a gemmoterapiu, ktorý sa už viac ako 15 rokov venuje fytoterapii a modernému bylinkárstvu. Špecializuje sa na prírodnú liečbu boreliózy a prevenciu chorôb pomocou prírodných metód. Píše o zdraví, zdravom životnom štýle a dlhodobo sa zaujíma o psychológiu a filozofiu. Práve liečivé rastliny budú mať podľa neho v modernom svete dôležitú úlohu, najmä v boji s prenosnými chorobami.