Krásne opálenie: Ako docieliť hnedú pokožku a nespáliť sa?

Slnko začína mať konečne silu a sezóna dovoleniek je tu. K letu neodmysliteľne patrí aj atraktívny bronzový odtieň pokožky, po ktorom všetci túžime. V tomto článku sa dozviete, ako sa najlepšie opáliť, ako opálenie podporiť, čo robiť, aby dlho vydržalo, ako sa vyhnúť prípadným rizikám.

jak-se-opalit

Obsah:

Čo je to vlastne opálenie a ako dlho vydrží?

Ako opálenie vzniká?

Opálenie je proces zafarbovania kože, ktorý funguje ako jej ochranný mechanizmus. Keď ultrafialové (UV) žiarenie dopadá na pokožku, bunky zvané melanocyty začnú produkovať melanín, ktorý toto žiarenie pohlcuje. Tým kožu chráni a sfarbuje ju do hneda.

jak-se-opalit-zdrave

Ako dlho opálenie vydrží?

Vaša pokožka sa vracia k svojmu pôvodnému odtieňu po približne 1–2 týždňoch. Nemôže za to nič iné, než prirodzená obnova kožných buniek. Ľudia svetlejších fototypov majú tendenciu udržiavať opálenie kratšiu dobu ako ľudia tmavší.

Aký ste fototyp?

Každý z nás má odlišné prirodzené množstvo melanínu v koži a podľa toho reagujeme na slniečko. So stúpajúcim číslom fototypu stúpa aj odolnosť kože voči slnečnému žiareniu, takže ak ste svetlejší, ľahko sa spálite a ak ste skôr tmavší, opálite sa rýchlo a rovno do hneda. Zjednodušene sa dá povedať, že za ako dlho sa opálite, záleží práve na vašom fototype.

Vzhľad

Reakcia na slnečné žiarenie

Fototyp I.

Bledá až ružovkastá koža, pehy, modré oči, svetlé blond až ryšavé vlasy

Veľmi rýchlo na slnku červená, koža takmer nikdy nezhnedne

Fototyp II.

Svetlá pleť, modré/zelené/sivé oči, blond až svetlo hnedé vlasy

Opaľuje sa do červena, často sa spáli

Fototyp III.

Béžová pleť, tmavo blond až hnedé vlasy, hnedé oči

Opálenie je dobré, začervenanie je zriedkavé

Fototyp IV.

Tmavá pleť, žiadne pehy, tmavé vlasy, tmavé oči

Veľmi ľahko sa opáli, nikdy nezčervená, nikdy sa nespáli

 

Niekedy sa uvádza dokonca 6 fototypov, fototyp V. a VI. sa popisuje pri indickej, arabskej alebo černošskej pleti.

Základné princípy zdravého opaľovania

Ochrana pred UV žiarením je kľúčová pre zdravé opaľovanie. Jej zanedbanie totiž môže viesť k podráždeniu kože, alergickým reakciám a popáleninám od slnka. UV žiarenie môže poškodiť aj oči, spôsobuje predčasné starnutie kože av niektorých prípadoch dokonca rakovinu.

zdrave-opaleni

Ako sa správne opaľovať a ako docieliť hnedého opálenia bez spálenia

Príprava pokožky

Pred opaľovaním treba pokožku riadne pripraviť. Vhodné opaľovacie prostriedky (krémy, oleje, spreje a ďalšie) s ochranným faktorom SPF 30 a vyššie aplikujte na kožu aspoň 15 minút pred samotným vystavením sa na slnku. Čím ste svetlejší, tým vyšší faktor potrebujete pre dostatočnú ochranu a zároveň platí, že čím vyšší faktor použijete, tým zdravšie vaše opálenie bude.

Ako dlho sa opaľovať?

Premýšľate, aká je tá správna doba na slnku, za ktorú docielite zdravé opálenie a získate ten správny dovolenkový odtieň? Všeobecne platí, že sa nemusíte grilovať dlhé hodiny, aby ste prestali vyzerať ako z vápenky. Doba opaľovania sa líši podľa niekoľkých faktorov – (opäť) vášho fototypu, intenzity slnečného žiarenia, reálneho času stráveného pod slnečnými lúčmi a použitia vhodných ochranných prostriedkov. Ideálna cesta, ako sa opáliť, je začať s krátkymi intervalmi na slnku, niekedy stačí aj iba pár minút, a dobu expozície postupne predlžovať. Sledujte pri tom farbu svojej kože. Pokiaľ začína červenať, dáva vám znamenie, že už ste optimálnu dobu pretiahli a je na čase sa schovať do tieňa.

zena-pouziva-opalovaci-krem

Podpora opálenia

Okrem postupnej expozície a kvalitnej starostlivosti o pokožku so správnymi opaľovacími prípravkami s dostatočne vysokým SPF vám dáme ešte pár tipov, ako opálenie podporiť.

Jedzte potraviny bohaté na betakarotén, ako je napríklad mrkva, tekvica alebo batáty. Vďaka betakaroténu podporíte odtieň opálenia a predídete vzniku pigmentových škvŕn. A ak chcete vyzerať ešte lepšie, vyskúšajte Astaxantín komplex.

Astaxantín totiž betakarotén obsahuje tiež, ale navyše podľa niektorých štúdií pomáha chrániť pred poškodením kože spôsobeným UV žiarením [1]. K tomu v našom výživovom doplnku nájdete aj dávku vitamínu E, biotínu, zinku a výťažok z nechtíka lekárskeho. Jeho užívanie je veľmi jednoduché a vy získate nielen atraktívnejší odtieň kože, ale aj extra starostlivosť. Jednotlivé zložky Astaxantín komplexu totiž pomáhajú udržať pokožku zdravú a prispievajú k náprave prípadných škôd, ktoré na koži môže spôsobiť UV žiarenie.

Slnečné lúče vysušujú pokožku, a aby bola zdravá, musíte ju dostatočne hydratovať, preto nezabudnite dodržiavať pitný režim. Hydratáciu kožných buniek môžete podporiť aj ceramidovým komplexom. Ide o látky, ktoré udržujú pokožku pevnú, pružnú a sviežu a sú kľúčom k jej mladistvému vzhľadu. Viac informácií o ceramidoch si môžete prečítať v tomto článku. Pleť môžete hydratovať aj zvonka pomocou rôznych krémov alebo sprejov.

V neposlednom rade pravidelne odstraňujte z pokožky staré odumreté kožné bunky, napr. pomocou peelingu, pemzy alebo exfoliačnej rukavice.

Časté chyby pri opaľovaní a ako im predchádzať

1. Nepoužívate žiadny prípravok na opaľovanie

Aj napriek tomu, aký ste fototyp, je bezpečná doba strávená na slnku bez ochranných prostriedkov len pár minút. Prirodzená ochrana v podobe produkovaného melanínu sa totiž po čase vyčerpá a potom sa už koža spáli.

zena-se-opaluje

2. Používate nízky ochranný faktor

Všeobecne by ste mali používať najmenej ochranný faktor SPF 30, ak ste svetlejší fototyp, tak vyšší. Ak máte pochybnosti, či je možné opáliť sa s faktorom 50, tak sa nemusíte vôbec ničoho báť. Čím vyšší faktor používate, tým je vaše opálenie zdravšie.

3. Používate starý prípravok

Časom sa prípravky kazia, a tým sa stráca ich účinnosť, preto nepoužívajte ten minuloročný ani ešte starší. Najistejšie je kúpiť každý rok nový.

4. Opaľovací prípravok nanášate len raz a až na slnku

Už bolo spomenuté vyššie, ochranný opaľovací prostriedok aplikujte na kožu najmenej 15 minút pred samotnou expozíciou a nanášajte ho opakovane, najdlhšie však po intervaloch 2 hodín, alebo po plávaní či pri nadmernom potení.

jak-se-rychle-opalit

 5. Zabúdate na ochranu vlasovej pokožky, očí, uší, pier, vlasov a ďalších menej nápadných lokalít

Každý si nanesie ochranný prostriedok na dekolt, ramená a chrbát, ale málokto myslí na uši alebo vlasovú pokožku. Nasaďte preto klobúky a šiltovky a doplňte outfit slnečnými okuliarmi na zakrytie očí. Ďalšou zanedbávanou časťou tela sú vlasy. Možno ste doteraz ani nevedeli, že slnečné lúče majú vplyv aj na ne, ale určite ste si všimli, že cez leto vám zosvetlia o pár odtieňov. UV žiarenie vlasy dehydratuje rovnako ako pokožku a sú celkovo slabšie a tenšie. Existujú preto špeciálne prípravky do vlasov, ktoré ich pred slnkom chránia.

ochrana-proti-slunci

6. Vystavujete sa slnku cez poludnie

Pokiaľ je to možné, nevystavujte sa slnku cez poludnie a v čase poludňajšieho odpočinku (tzn. medzi 11–15 h), kedy je slnečná intenzita najsilnejšia. Okrem UV žiarenia sa totiž pridáva aj infračervené žiarenie, ktoré by vám mohlo spôsobiť úpal. Pokiaľ vás práve napadlo, že práve cez poludnie je ten najlepší čas, ako sa rýchlo opáliť na slniečku, tak verte, že nie je.

Na druhú stranu však myslite na to, že neexistuje žiadny presný čas, do kedy opaľuje slnko – intenzita UV žiarenia závisí od ročného obdobia i miesta pobytu, preto svoju kožu chráňte aj v skorých ranných alebo neskorších popoludňajších hodinách.

7. U detí nepoužívate špeciálne detské prípravky

Detská pokožka je ešte citlivejšia ako pokožka dospelých. Používajte špeciálne detské ochranné opaľovacie prostriedky a myslite na zakrytie vystavených častí tela.

deti-ve-vode

Ako udržať opálenie a jeho trvanlivosť

Starostlivosť o pokožku po opaľovaní je tiež zásadná. Slnečné lúče kožu totiž vysušujú, preto dôkladne zmyte zvyšky opaľovacieho prípravku a doprajte jej ošetrenie hydratačným krémom alebo sprejom s panthenolom. Opálenie vám tak vydrží dlhšiu dobu a dokonca sa vyhnete aj nepríjemnému lúpaniu kože.

 A nezabudnite sa starať o svoju pokožku aj po návrate z dovolenky. Pokračujte v pravidelnej hydratácii kože pomocou krémov, olejov alebo výrobkov s obsahom ceramidov. Na zvýraznenie opálenia môžete používať aj bronzujúce prípravky na telo. Dbajte na kvalitnú a zdravú stravu bohatú na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu vašej pokožky a pomáhajú predĺžiť opálenie. A v neposlednom rade sa vyhýbajte dlhým horúcim kúpeľom, pretože tie môžu urýchliť odlupovanie odumretých kožných buniek a rýchlejšie odstrániť opálenie. Lepšou voľbou sú rýchle sprchy.

Doporučené produkty:

Pokiaľ túžite po dovolenkovom bronzovom odtieni, dodržujte naše rady a tipy, aby ste sa opálili zdravo a nový odtieň vám dlhšie vydržal. Myslite však na prevenciu – na opakované používanie dostatočného množstva opaľovacích prostriedkov s skôr vyšším SPF, pokrývky hlavy a slnečné okuliare. Nevystavujte sa slnečnému žiareniu dlhú dobu, zohľadnite svoj fototyp, dennú dobu a intenzitu slnečného žiarenia. Pamätajte, že opaľovanie by malo byť príjemným a bezpečným zážitkom!

Zdroje:

[1] Ito N, Seki S, Ueda F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2018 Jun 25;10(7):817. doi: 10.3390/nu10070817. PMID: 29941810; PMCID: PMC6073124.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Písanie je jej srdcovou záležitosťou. Najčastejšie sa vďaka svojmu vzdelaniu v oblasti zdravotníctva venuje medicínskym témam, ale blízke sú jej aj lifestylové témy, ako je zdravý životný štýl, psychológia či materstvo a rodičovstvo. Je závislá na zbieraní kilometrov v bežeckých teniskách a rada medituje pri cvičení jogy.