Únava po jedle: Toto sú dôvody, prečo si vaše telo vyžaduje spánok po obede

Poznáte ten pocit, keď po dobrom obede zrazu príde neodbytná únava? Táto bežne zažívaná ospalosť po jedle, známa aj ako postprandiálna somnolencia, môže prerušiť váš produktívny deň a vyčerpať vás práve vtedy, keď potrebujete byť na vrchole svojich síl. Hoci sa môže zdať, že je to nevyhnutná súčasť dňa, existujú spôsoby, ako tento jav minimalizovať a udržať si pocit sviežosti a energie po jedle. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako správne plánovať jedlá, vyberať potraviny a upravovať porcie, aby útlm spôsobený jedlom nebol vaším nezvaným spoločníkom.

unava-po-jidle

Obsah

Ťažká únava po jedle

Postprandiálna únava, známa aj ako "kóma z jedla" alebo "postprandiálna somnolencia", je bežný jav, ktorý pociťuje mnoho ľudí po jedle. Tento stav sa prejavuje pocitom únavy, ospalosti a zníženej duševnej a fyzickej energie. Hoci môže byť dočasný, môže výrazne ovplyvniť produktivitu a celkovú pohodu. Únava po jedle nie je obmedzená na konkrétne denné obdobie: môže sa vyskytnúť po akomkoľvek väčšom jedle, ktoré aktivuje telesné procesy zodpovedné za trávenie a vstrebávanie živín.

Ospalosť po jedle je zvyčajne vyvolaná procesom, pri ktorom telo reaguje na príjem potravy zvýšenou sekréciou určitých hormónov, napríklad inzulínu, a zmenami v krvnom obehu, čo ovplyvňuje energetickú rovnováhu a funkciu mozgu. Tento jav je prirodzenou reakciou organizmu na proces trávenia a nemusí nevyhnutne signalizovať zdravotný problém. Pochopenie faktorov, ktoré prispievajú k veľkej únave po jedle, môže pomôcť pri minimalizácii jej vplyvu na každodenný život.

unava-v-praci

Čo spôsobuje ospalosť po jedle?

Slabosť po jedle je ako ťažký závoj, ktorý nás núti považovať krátky spánok za neodolateľnú odmenu. Tento jav, ktorý sa môže vyskytnúť bez ohľadu na to, či je na tanieri ľahký šalát alebo výdatný nedeľný obed, skrýva širokú škálu vplyvov, z ktorých niektoré môžu byť banálne, zatiaľ čo iné signalizujú hlbšie zdravotné problémy. Najmä pre ľudí, ktorí bojujú s cukrovkou, môže byť únava po jedle varovným signálom, ktorý poukazuje na potrebu upraviť stravovacie návyky alebo liečiť toto chronické ochorenie. Vo svetle týchto skutočností ide o tému, ktorá si vyžaduje pozornosť nielen kvôli nášmu okamžitému pohodliu, ale aj kvôli nášmu celkovému zdraviu a dobre fungujúcemu organizmu schopnému čeliť výzvam každodenného života bez toho, aby sme museli po každom jedle podľahnúť spánku.

Silnú únavu po jedle môže ovplyvniť niekoľko faktorov, ktoré spoločne prispievajú k pocitu únavy. Tu sú uvedené hlavné faktory vedúce k únave po jedle:

  • Druhy konzumovaných potravín: Niektoré druhy potravín, najmä tie s vysokým obsahom sacharidov a cukrov, môžu spôsobiť rýchle zvýšenie a následný pokles hladiny cukru v krvi, čo vedie k únave.
  • Veľkosť porcie : Veľké porcie môžu zaťažovať tráviaci systém. Vyžadujú si viac energie na spracovanie potravy, čo vedie k únave. Viac krvi sa odvádza do tráviaceho systému, čím sa znižuje množstvo kyslíka a živín dostupných pre ostatné časti tela.
  • Hormonálne reakcie: Niektoré látky, najmä sacharidy, stimulujú produkciu rôznych hormónov vrátane inzulínu a melatonínu. Melatonín je známy ako "spánkový hormón" a jeho zvýšená produkcia po jedle môže prispieť k pocitu ospalosti.
  • Individuálne rozdiely: Genetické faktory, metabolizmus a zdravotný stav môžu ovplyvniť mieru únavy, ktorú jednotlivec pociťuje po obede.
  • Denná doba: Prirodzený rytmus tela tiež ovplyvňuje to, ako sa cítime po jedle. Mnohí ľudia prirodzene pociťujú únavu v popoludňajších hodinách, čo sa môže umocniť konzumáciou jedla. Ak sa chcete dozvedieť viac o denných rytmoch svojho tela, prečítajte si náš článok "Orgánové hodiny podľa čínskej medicíny: Pochopte, ako funguje vaše telo".
  • Nedostatok spánku: Nedostatok spánku môže zosilniť pocit únavy po jedle, pretože telo už pracuje s nižšími energetickými zásobami.
  • Dehydratácia : Nedostatok pitného režimu môže spôsobiť únavu, pretože telo potrebuje dostatok tekutín na optimálne fungovanie vrátane trávenia.

Lipozomálny doplnok stravy Energy Boost

 banner_blog_widget_energy_boost_1_SK

Ak potrebujete rýchlo "dobiť baterky", prírodný energetický nápoj Pure Rituals by mal byť vašou voľbou číslo jeden! Prečo? Ponúka rýchly, ale jemný nástup účinku bez nepríjemných pocitov prehnaného vzrušenia a dlhotrvajúci účinok.

O stimuláciu sa starajú prírodné výťažky z kávy a zeleného čaju a pre ešte lepšie výsledky je receptúra doplnená o výťažok zo ženšenu, ktorý má pozitívny vplyv na fyzickú výkonnosť a koncentráciu. Nechýba ani zmes vitamínov a minerálov (B1, B3, B5, B6 a B12, zinok, jód, horčík a vitamín D3). Na rozdiel od tradičných energetických nápojov Energy Boost neobsahuje taurín ani množstvo cukrov a umelých farbív.

Chce sa vám spať po jedle? Dajte pozor na tieto potraviny

Ak pociťujete únavu alebo potrebu spánku po jedle alebo obede, môže to byť spôsobené určitými druhmi potravín, ktoré konzumujete. Tu je zoznam potravín a jedál, o ktorých je známe, že spôsobujú únavu po jedle.

Potravina

Popis

Biely chlieb

Rýchle uvoľňovanie cukru do krvi môže viesť k rýchlemu nárastu a následnému poklesu hladiny energie, čo vyvoláva potrebu spánku po obede.

Cestoviny

Podobne ako biele pečivo, aj rafinované cestoviny môžu spôsobiť rýchle zmeny hladiny cukru v krvi, čo vedie k únave.

Cukrovinky

Vysoký obsah cukru stimuluje krátkodobý nárast energie, po ktorom nasleduje jej pokles, čo zvyšuje potrebu spánku po obede.

Fast food

Ťažké a mastné jedlá môžu zaťažovať tráviaci systém a spôsobovať únavu, pretože telo potrebuje viac energie na trávenie.

Alkoholické nápoje

Alkohol má sedatívne účinky, ktoré môžu spôsobiť ospalosť, najmä ak sa konzumuje počas jedla alebo po ňom.

Banány

Obsahujú tryptofán, ktorý sa v tele mení na serotonín a melatonín, hormóny spojené so spánkom.

Ťažké mliečne výrobky

Vysoký obsah tuku v niektorých mliečnych výrobkoch môže spomaliť trávenie a spôsobiť únavu.

Červené mäso

Trávenie si vyžaduje veľa energie, čo môže viesť k pocitu únavy po obede.

Potraviny bohaté na tryptofán

Aminokyselina tryptofán sa nachádza v morčacom mäse a iných potravinách s vysokým obsahom bielkovín, ako sú špenát, sója, vajcia, syr, tofu a ryby.

 

Pri konzumácii týchto potravín je dôležité mať na pamäti, že ich množstvo a kombinácie môžu ovplyvniť váš pocit po jedle. Malé porcie a vyvážené jedlá, ktoré kombinujú bielkoviny, zdravé tuky a celozrnné sacharidy, môžu pomôcť minimalizovať únavu po jedle.

fast-food

Ako sa útlmu po jedle vyhnúť?

Aby sme sa vyhli útlmu po jedle, je dôležité zamerať sa na celkový prístup k plánovaniu jedál, výberu potravín a správnemu nastaveniu porcií. Tu je niekoľko praktických rád a tipov, ktoré vám pomôžu minimalizovať únavu po jedle a udržať si energiu po celý deň.

Vyvážený tanier

Jedným z kľúčov k udržaniu energie a zabráneniu poklesu po jedle je kontrola porcií. Jednoduchým spôsobom je rozdeliť si tanier na porcie: polovicu plochy zaplňte zeleninou, štvrtinu bielkovinami a štvrtinu celozrnnými alebo komplexnými sacharidmi. Tento pomer pomáha zabezpečiť, aby ste dostali vyváženú zmes živín bez prejedania sa, ktoré môže viesť k depresii.

TIP: Ak sa chcete viac dozvedieť o správnej štruktúre taniera, prečítajte si náš článok Potravinová pyramída zdravej výživy: Ako na vyvážený jedálniček?

Kvalita potravín

Výber správnych potravín môže výrazne ovplyvniť úroveň vašej energie. Uprednostňujte kvalitné potraviny a vyhýbajte sa potravinám s vysokým glykemickým indexom, ktoré spôsobujú rýchly nárast a následný pokles hladiny cukru v krvi. Zamerajte sa na komplexné sacharidy, ako sú celozrnné výrobky, čerstvá zelenina, ovocie a kvalitné bielkoviny z mäsa, rýb, strukovín alebo rastlinných zdrojov.

kvalitni-potraviny

Časovanie jedál

Pravidelné jedlá a občerstvenie môžu pomôcť udržať stabilnú hladinu energie. Namiesto troch veľkých jedál skúste jesť menšie porcie a zaraďte zdravé občerstvenie. Pomôže to zabrániť veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi a zabezpečí stabilný prísun energie.

Hydratácia

Nedostatok tekutín môže spôsobiť únavu a znížiť vašu schopnosť sústrediť sa. Uistite sa, že počas dňa pijete dostatok vody alebo iných nesladených nápojov. Hydratácia je kľúčová pre optimálne fungovanie organizmu a môže pomôcť predchádzať únave po jedle.

piti-vody

Zdravé možnosti snackov

Keď si vyberáte snacky (desiaty), vyhnite sa vysokému obsahu cukru a nezdravých tukov. Namiesto toho si vyberte možnosti bohaté na bielkoviny a vlákninu, ako sú orechy a semená, čerstvé ovocie, zeleninové tyčinky s hummusom, alebo jogurt. Tieto možnosti pomôžu udržať stabilnú hladinu energie a vyhnúť sa útlmu.

Lipozomálny doplnok stravy Energy Boost

 

Ak vás doteraz trápila myšlienka "Po jedle sa mi chce spať", po prečítaní tohto článku vás už trápiť nebude. Zavedením jednoduchých zmien v jedálničku môžete výrazne znížiť únavu po jedle a zlepšiť svoju celkovú energiu počas dňa. Od výberu správnych potravín až po správne načasovanie a veľkosť porcií - každý krok vedie k zlepšeniu zdravia a pohody. Vďaka týmto tipom si môžete vychutnať jedlo bez toho, aby ste sa museli obávať ospalosti po ňom.

Zdroje

[1] Why Do I Feel Tired After Eating?Medically reviewed by Natalie Butler, R.D., L.D. — By Anna Schaefer — Updated on April 18, 2023 https://www.healthline.com/health/food-nutrition/why-do-i-feel-tired-after-eating 

[2] Does eating turkey make you sleepy? (2017).
http://shine365.marshfieldclinic.org/wellness/sleepy-after-turkey/

[3] MayoClinic Staff. (2017). Sleep tips: 6 steps to better sleep.
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379

[4] USDA food composition databases. Nutrients list:Tryptohphan.(n.d.).
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset=0&totCount=0&nutrient1=501&nutrient2=&nutrient3=&subset=0&sort=f&measureby=g

[5] WaterhouseJ, et al. (2007). The role of a short post-lunch nap in improving cognitive,motor, and sprint performance in participants with partial sleep deprivation[Abstract]. DOI:
https://doi.org/10.1080/02640410701244983

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.