Výživa detí: 8 tipov na spestrenie detskej stravy

S týmto problémom sa stretáva takmer každý rodič  na internete si prečíta nespočetné množstvo článkov o zdravej výžive detí: čo zaradiť, čo vynechať, aké úpravy potravín použiť a ako kombinovať jednotlivé zložky, aby bola detská strava dokonale vyvážená. Potom však príde kruté prebudenie do reality. Hoci si myslíte, že ste pripravili jedlo, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani reštaurácia s michelinskou hviezdou, malý stravník s tým zásadne nesúhlasí. Deti sú vyberavé a pripraviť jedlo, ktoré im bude chutiť, a zároveň doň dostať všetky potrebné živiny, môže byť dosť náročné. Preto sme pre vás pripravili 8 tipov, ako deťom spestriť jedálniček!

vyziva_deti

Zdravá výživa detí je dôležitá pre ich správny vývoj

Správna výživa je dôležitá v každom veku. Je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú celkové zdravie človeka, a tým aj dĺžku jeho života. U detí však zohráva ešte dôležitejšiu úlohu, pretože je rozhodujúca pre správny rast a vývoj. Strava dieťaťa musí obsahovať nielen dostatok energie, ale aj vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov. Jednotlivé jedlá by mali byť pestré a rozmanité, bohaté na ovocie, zeleninu, kvalitné zdroje bielkovín (kuracie mäso, ryby, strukoviny), mliečne výrobky a celozrnné výrobky.

Na druhej strane by strava nemala obsahovať jednoduché cukry, ako sú sladkosti a sladené limonády, a nie je vhodná ani soľ a údeniny. Je dôležité si uvedomiť, že správna výživa detí v ranom veku môže pozitívne ovplyvniť chuťové preferencie a stravovacie návyky v dospelosti. Preto ak si dieťa od útleho veku zvykne na presolené alebo presladené potraviny, môže mať v budúcnosti problémy.

Zdravá strava pre deti v praxi

Naučiť sa teóriu a správne zloženie detskej stravy však nie je to najťažšie. Keď sa pokúsite všetko uviesť do praxe, možno zistíte, že vaše dieťatko má zdravú stravu „na háku“. Približne do 3 rokov je jedlo pre dieťa jedným z najdôležitejších zdrojov potešenia a zábavy. Keď však začne fáza aktívnejšieho skúmania vonkajšieho sveta, záujem vášho dieťaťa o jedlo môže klesnúť. Okrem toho mnohí rodičia začínajú v tomto veku zaraďovať do stravy dieťaťa viac ovocia a zeleniny, ale často nezvolia najlepší spôsob. Automaticky predpokladajú, že dieťaťu nebudú chutiť niektoré druhy, nútia ho jesť určité ingrediencie, alebo sa naopak vzdajú príliš skoro a majú tendenciu skĺznuť k príprave menej vyvážených jedál alebo opakovať stále ten istý recept.

Ako teda zabezpečiť, aby bola strava dieťaťa pestrá a aby si malý stravník odniesol správne stravovacie návyky do dospelosti?

stravovani-deti

5 tipov na spestrenie stravy detí

Čo robiť, ak vaše dieťa odmieta niektoré potraviny a iné by najradšej jedlo stále dokola? Musíte byť kreatívni! Neustále skúšajte nové kombinácie ingrediencií, striedajte úpravy a snažte sa ho aktívne zapojiť do celého procesu. Deti sú veľmi zvedavé a rady objavujú nové veci. Možno budete prekvapení, keď zistíte, že im chutí zelenina, ktorú vy nemáte radi, alebo zistíte, aký veľký rozdiel je medzi paradajkou nakrájanou na mesiačiky a paradajkou, ktorú nakrájate na plátky. Vždy však vyberajte potraviny a spôsoby prípravy, ktoré sú primerané veku vášho dieťaťa.

1. Vyskúšajte nové kombinácie chutí, úpravy a textúry

Ak vaše dieťa odmieta určité jedlo, nemusí to nevyhnutne znamenať, že mu nechutí. Možno ste mu ho len neponúkli v príprave, ktorá mu chutí. Nemali ste úspech s mrkvou varenou na pare? Možno ju vaše dieťa bude mať rado surovú. Veľkú úlohu zohráva aj štruktúra pokrmu. Je možné, že ak mrkvu nakrájate na kolieska, malý labužník z nej nebude nadšený, ale akonáhle vezmete do ruky strúhadlo a nastrúhate ju najemno, dieťa ju zje. Ak máte na prípravu viac času, môžete skúsiť vykrajovať aj rôzne tvary – napríklad štvorce alebo srdiečka.

Aj keď dieťa odmieta ovocie a zeleninu vo viacerých rôznych úpravách, môžete mu po čase skúsiť opäť ponúknuť konkrétny druh. Zatiaľ zaraďte do jedálnička niečo iné. Ak vaše dieťa napríklad nechce jesť paradajky, pripravte papriku alebo cuketu.

Nebojte sa experimentovať. Na trhu je nespočetné množstvo druhov cestovín, ryže alebo zemiakov. Hlavné je nevzdávať sa a hľadať spôsoby, ako pripraviť potraviny spôsobom, ktorý je pre deti atraktívny.

zajimave-jidlo

2. Zapojte deti do prípravy jedla

Jedným z najlepších spôsobov, ako spestriť stravu vašich detí a zároveň ich naučiť zdravým stravovacím návykom, je zapojiť ich priamo do prípravy jedla. Začnite tým, že ich necháte v obchode vybrať ovocie alebo zeleninu, ktoré chcú ochutnať. Môžete im tiež dať za úlohu nájsť niečo nové alebo nezvyčajné, čo by ste mohli spoločne vyskúšať. Deti jednoducho milujú pocit dôležitosti, ktorý im prináša účasť na „dospeláckych“ činnostiach, a oveľa radšej budú jesť jedlo, ktoré si samy vybrali.

Podobný princíp môžete využiť aj v kuchyni. Nechajte deti miešať prísady alebo krájať ovocie a zeleninu (samozrejme, vždy pod prísnym dohľadom a s ohľadom na vek dieťaťa). Takto sa naučia základné kuchárske zručnosti a budú mať pocit hrdosti a uspokojenia, že prispeli k príprave jedla.

Ďalším skvelým spôsobom, ako zapojiť dieťa do prípravy, je pestovanie vlastných byliniek alebo zeleniny. Nielenže sa naučia o pestovateľských procesoch a cykloch rastu rastlín, ale budú mať aj možnosť ochutnať plody svojej práce. Dieťa tak bude mať pocit, že bolo zapojené do celého procesu od začiatku až do konca.

spolecne-vareni

3. Doplňte stravu svojho dieťaťa o vitamíny a minerály

Ak váš malý stravník odmieta niektorú skupinu potravín alebo trpí alergiami či neznášanlivosťou, môže byť vhodné zaradiť do stravy vášho dieťaťa doplnky stravy. Pri výbere dbajte na kvalitu a bezpečnosť výrobku. Vyhnite sa lacným a neovereným značkám a radšej siahnite po výrobkoch od renomovaných výrobcov.

Dôkladne zvážte aj to, aký typ doplnku si vyberiete. Zatiaľ čo vitamíny C, D a železo môžu obohatiť stravu dieťaťa, niektoré bylinné produkty sú nevhodné. Preto vždy siahnite po doplnkoch určených špeciálne pre deti alebo skontrolujte zadnú stranu etikety, či môžu výrobok užívať. Pred zaradením výživových doplnkov odporúčame poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu.

EXTRA TIP: Niektoré z našich produktov môžu užívať aj deti, ale ponúkame aj špeciálny detský multivitamín, prispôsobený potrebám najmenších. Vďaka lipozomálnej technológii je vysoko vstrebateľný, takže telo dokáže účinné látky veľmi dobre využiť.

Samozrejme, môže sa stať aj to, že dieťa nechce užívať doplnky. V takom prípade musíme opäť myslieť na formu. Ak mu pastilky nevyhovujú, vyskúšajte gumové cukríky alebo tekutý vitamín, ktorý sa dá zamiešať do džúsu alebo šťavy. Využite skutočnosť, že deti sa učia napodobňovaním, a kúpte si podobný doplnok stravy aj vy. Keď vaše dieťa uvidí, že ho užívate pravidelne, pravdepodobne si z vás vezme príklad. Toto pravidlo funguje aj v iných oblastiach detskej výživy – ak sami neraňajkujete, pravdepodobne budete mať problém presvedčiť dieťa, aby si ráno dalo niečo na jedenie, atď.

detsky-multivitamin (1) multivitamin-maly

4. Schovajte zdravé potraviny do svojich obľúbených jedál

Jedným z ďalších spôsobov, ako „predať“ zeleninu deťom, je zakomponovať ju do jedál, ktoré už majú rady. Ak u vás momentálne vedú cestoviny s rôznymi omáčkami, môžete jednoducho pripraviť zeleninovú omáčku. Stačí opiecť zeleninu a rozmixovať ju so zeleninovým vývarom, rastlinným mliekom a trochou droždia. Ak dieťa miluje sladké buchty a koláče, schovajte do nich zeleninu. Pri pečení týmto spôsobom použijete menej múky a navyše bude cesto oveľa vláčnejšie. Môžete použiť napríklad cuketu, tekvicu alebo červenú repu. Zeleninu môžete „zamaskovať“ aj do smoothies. Môžete tiež vyskúšať zdravšie verzie rôznych receptov, napríklad brokolicovú pizzu.

5. Pokúste sa pripraviť zábavné jedlo pre deti

Jedávame aj očami a pre deti to platí dvojnásobne. Hravá prezentácia jedla dokáže zázraky, keď sa snažíte presvedčiť svoje ratolesti, aby vyskúšali niečo nové alebo zdravé. Možno ste si už uvedomili, že kľúčom k úspechu je kreativita, a v tomto prípade jej budete potrebovať poriadnu dávku.

Nájdite si inšpiráciu na internete a vyskúšajte poskladať jedlo na tanier tak, aby vyzeralo ako tvár so širokým úsmevom alebo obľúbená rozprávková postavička. Vaše dieťa vám môže pomôcť pri servírovaní jedla. Nechajte ho vybrať si zeleninu, ktorú chce mať na tanieri, a z nakrájaných kúskov vytvorte zvieratko alebo kvetinu. Môžete tiež staviť na farebný riad alebo kúpiť taniere a príbory s detskými motívmi.

jidlo-pro-deti

3 tipy, ako zvýšiť príjem zeleniny podľa štúdie

Výsledky štúdie „Zvýšenie príjmu zeleniny: zdôvodnenie a systematický prehľad publikovaných intervencií“ naznačujú, že kombinácia rôznych stratégií môže zvýšiť príjem zeleniny u detí [1].

Podľa výskumníkov môžu fungovať napr:

  • Vzdelávanie v oblasti výživy: Vzdelávanie detí o význame zeleniny a jej zdravotných prínosoch môže pomôcť zvýšiť ich záujem o jej konzumáciu. V praxi to môže zahŕňať hodiny výživy v školách, interaktívne aktivity alebo hry o výžive.
  • Zmena prostredia: Prostredie, v ktorom sa dieťa stravuje, môže ovplyvniť jeho stravovacie návyky. Napríklad školské jedálne by mali ponúkať atraktívne a chutné zeleninové jedlá, aby deti mali možnosť ochutnať rôzne druhy zeleniny a naučili sa ich pravidelne konzumovať.
  • Prístup k zelenine: Zabezpečenie ľahkého prístupu k čerstvej zelenine, napríklad prostredníctvom školských záhrad alebo farmárskych trhov, môže deťom pomôcť vnímať zeleninu ako pravidelnú súčasť ich stravy.

Zdravá strava je pre správny vývoj dieťaťa kľúčová. Ak máte problémy s obdobím, keď vaše dieťa odmieta určité potraviny, vyskúšajte naše tipy, ako spestriť stravu vášho dieťaťa. Pomôžete tak svojmu dieťaťu vytvoriť si zdravé stravovacie návyky, ktoré mu môžu vydržať po celý život. A nezabudnite - kľúčom k úspechu je trpezlivosť, láska a spoločne strávený čas v kuchyni.

 

Zdroj:

[1] Rekhy, R., & McConchie, R. (2014). Increasing vegetable intakes: review of published interventions. European Journal of Clinical Nutrition, 68(5), 548-557.

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.