Ako rýchlo rastú nechty: 5 tipov, ako urýchliť rast nechtov

Upravené nechty sú vizitkou každého človeka. Niekedy však nemusia rásť tak rýchlo, ako by ste chceli, alebo sa vám môže stať, že o necht z nejakého dôvodu prídete. V oboch týchto situáciách je žiaduce podporiť rast nechtov. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete nielen to, ako dlho vlastne trvá rast nechtov, ale aj jednoduché tipy a triky, ako mať dlhé nechty, ktoré prekypujú zdravím.

jak-mit-dlouhe-nehty

Obsah:

Ako dlho rastie necht?

Na otázku, ako rýchlo rastú nechty, neexistuje jednoduchá univerzálna odpoveď. Tento proces totiž ovplyvňuje množstvo rôznych faktorov.

V prvom rade treba spomenúť, že nechty na rukách zvyčajne rastú oveľa rýchlejšie ako nechty na nohách. Zatiaľ čo priemerná rýchlosť rastu nechtov na rukách je približne 0,1 mm za deň, čo predstavuje približne 3 mm za mesiac, nechty na nohách rastú približne polovičnou rýchlosťou, teda približne 1,5 mm za mesiac. Je to pravdepodobne preto, že nohy sú často chránené obuvou, zatiaľ čo ruky sú viac vystavené nárazom, čo by mohlo stimulovať rast nechtov.

Ďalšou zaujímavou skutočnosťou o raste nechtov je, že existujú rozdiely medzi dominantnými a nedominantnými rukami. Ukázalo sa, že mnohým ľuďom rastú nechty na dominantnej ruke, teda na ruke, ktorú viac používajú, o niečo rýchlejšie. Príčiny môžu byť podobné tým, ktoré spôsobujú rozdiely v rýchlosti rastu nechtov na rukách a nohách – zvýšený prietok krvi v dominantnej ruke a častejšie mikrotraumy, ktoré vznikajú v dôsledku častejšieho používania tejto ruky.

delka-nehtu

Rozdiel je však aj medzi tým, ako rastú nechty na jednotlivých prstoch. Necht malíčka na ruke rastie pomalšie ako ostatné nechty na rukách, zatiaľ čo necht na palci na nohe rastie v porovnaní s ostatnými nechtami na nohách rýchlo [1].

Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú, ako dlho rastie necht, patria aj vek, hormóny, ročné obdobia a denná doba.

Nechty rastú rýchlejšie:

  • V mladom veku a s pribúdajúcimi rokmi sa ich rast spomaľuje. Tento jav opísal napríklad William B. Bean, ktorý dlho sledoval a meral rast vlastných nechtov. Priemerný denný prírastok nechtov ľavého palca počas prvej časti štúdie, keď mal 32 rokov, bol približne 0,123 mm za deň, zatiaľ čo vo veku 67 rokov to bolo už len približne 0,095 mm [2].
  • V tehotenstve, najmä v dôsledku náhleho a dramatického zvýšenia estrogénu a progesterónu. Podľa jednej z nedávnych štúdií však väčšina žien nemusí zmenu v raste, hrúbke alebo lámavosti nechtov ani zaznamenať. Len 25 zo 73 žien, ktoré sa zúčastnili na štúdii, zaznamenalo zmeny na svojich nechtoch [3]. Hormonálne zmeny môžu tiež spomaliť rast nechtov, k čomu môže dôjsť napríklad počas dojčenia.
  • Počas dňa a v lete, pravdepodobne v dôsledku zvýšeného prietoku krvi do končekov prstov.

delka-nehtu-tehotenstvi

Aj keď sa zdá, že faktory, ktoré majú vplyv na rast nechtov, nemôžete ovplyvniť, nevešajte hlavu. Veľkú úlohu zohráva aj kvalita vašej stravy. Nedostatok živín, ako je biotín, železo alebo zinok, môže spôsobiť spomalenie rastu nechtov alebo dokonca ich oslabenie. Pestrá strava alebo zaradenie vhodných doplnkov stravy preto môže výrazne prispieť k rastu vašich nechtov.

Dôležitá je aj správna starostlivosť. Veľa závisí od toho, ako si nechty striháte alebo pilujete, aké prípravky používate a či často vystavujete ruky vode a čistiacim prostriedkom.

V nasledujúcich riadkoch sa budeme podrobne venovať všetkým týmto okolnostiam, ktoré sami priamo ovplyvňujete, a prezradíme vám tipy a triky na urýchlenie rastu nechtov.

5 tipov na urýchlenie rastu nechtov

1. Doprajte svojmu telu dostatok vitamínov a minerálov

Výživa má obrovský vplyv na celkové zdravie ľudského tela, preto nie je divu, že ak sa stravujete zdravo a vyvážene, prejavuje sa to aj na kvalite vašich nechtov. Ak teda hľadáte niečo, čo spoľahlivo a účinne pomáha rastu nechtov, sú to vitamíny a minerály.

Pre zdravie nechtov sa často odporúča zamerať sa na príjem biotínu, vitamínu B7, ktorý okrem iného prispieva k udržaniu normálneho stavu slizníc, vlasov a pokožky. Okrem toho podporuje aj tvorbu keratínu, bielkoviny, z ktorej sa nechty tvoria.

Existuje niekoľko štúdií skúmajúcich pacientov, ktorých problémy s rastom vlasov a nechtov sa zlepšili po doplnení biotínu. Aj napriek tomu však stále nie je dostatok výskumov na to, aby sme mohli s istotou povedať, že biotín skutočne urýchľuje rast nechtov. Určite však môže pomôcť pri niektorých špecifických problémoch, napríklad pri syndróme nadmernej lámavosti nechtového lôžka (brittle nail syndrome) [4]. Jedna štúdia vykonaná na 35 ľuďoch s lámavými nechtami napríklad zistila, že 2,5 mg biotínu užívaného denne počas šiestich týždňov až siedmich mesiacov zlepšilo príznaky u 63 % účastníkov [5].

vitaminy-na-nehty

K dobrému stavu nechtov prispieva aj zinok. Je to esenciálny minerál, ktorý zohráva úlohu v mnohých biologických procesoch v tele vrátane syntézy bielkovín a delenia buniek, čo priamo ovplyvňuje rast nechtov. Nedostatočný príjem zinku môže spôsobiť oslabenie nechtov a výskyt bielych škvŕn na nechtovom lôžku [6].

V neposlednom rade by ste mali zabezpečiť aj dostatočný príjem železa. Telo ho potrebuje na tvorbu hemoglobínu, proteínu, ktorý prenáša krvou kyslík do všetkých buniek a orgánov, vrátane nechtov. Bez železa sa kyslík k bunkám nedostáva v dostatočnej miere, čo môže spôsobiť napríklad tvorbu vertikálnych línií na nechtoch. Najmä ženy, ktoré trpia silnou menštruáciou, vegetariáni a vegáni by mali dbať na dostatočný prísun tohto minerálu v strave.

b-komplex-forte selen-zinek zelezo-c-b9-b12

 

Medzi ďalšie mikroživiny, ktoré ovplyvňujú zdravie nechtov, patrí vitamín C, horčík a ďalšie vitamíny skupiny B.

2. Jedzte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne tuky, čo znamená, že naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo a musíme ich získavať z potravy. Jedným z najbohatších zdrojov je rybí olej, najmä z tučných rýb, ako je losos, makrela, sardinky a sleď, ale omega-3 sa nachádzajú aj v ľanových semienkach a orechoch, najmä vlašských.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú udržiavať zdravie nechtov tým, že ich zvlhčujú a hydratujú. Prispievajú tiež k normálnej činnosti srdca, pomáhajú udržiavať normálny krvný tlak a pomáhajú udržiavať normálnu hladinu triglyceridov v krvi. Tým vlastne podporujú lepší cirkuláciu krvi, čo môže mať vplyv na rast nechtov tým, že sa zvýši prísun kyslíka a živín do nechtovej matrix. Ak vás teda trápia suché a lámavé nechty, môže to byť znakom nedostatku omega-3 vo vašej strave.

3. Zabezpečte dostatočnú hydratáciu nechtov

Necht obsahuje až 30 % vody. Dôkladná hydratácia je preto dôležitá nielen pre správny rast, ale aj pre prevenciu lámania a štiepenia. Preto sa snažte počas dňa piť dostatok vody. Zvyčajne sa odporúča vypiť aspoň 2 litre denne, ale množstvo sa môže líšiť v závislosti od individuálnych potrieb, podnebia a fyzickej aktivity.

Okrem toho môžete staviť aj na používanie hydratačných krémov a olejov. Niektoré oleje, napríklad jojobový, mandľový alebo olej z včelieho vosku, sa výborne hodia na vmasírovanie do kožičky a nechtovej platničky, aby podporili hydratáciu a pružnosť.

oleje-na-nehty

Snažte sa tiež chrániť svoje nechty pred dehydratáciou. Vyhnite sa častému namáčaniu rúk do vody a obmedzte používanie acetónových odlakovačov, ktoré môžu nechty vysušiť.

4. Chráňte nechty pred vonkajšími vplyvmi

Ochrana nechtov pred poškodením alebo oslabením síce nepatrí medzi spôsoby, ako urýchliť rast nechtov, ale určite je dôležitá, ak vám záleží na zdravých a krásnych nechtoch. Nezabúdajte preto pri upratovaní alebo umývaní riadu nosiť rukavice. Mnohé čistiace prostriedky v domácnosti obsahujú agresívne chemikálie, ktoré môžu nechty vysušiť a oslabiť. Problematický však môže byť aj kontakt s obyčajnou vodou, najmä teplou, pretože vysušuje nechty.

Okrem toho myslite na ochranu nechtov pri lakovaní. Mnohé farebné laky obsahujú pigmenty, ktoré môžu na povrchu nechtov zanechať stopy alebo zafarbenie. Preto vždy siahnite po podkladovom laku, ktorý vytvorí bariéru medzi nechtom a farebným lakom.

lakovani-nehtu

5. Naučte sa správne starať o svoje nechty

Najjednoduchší trik na rýchly rast nechtov? Vždy si doma nájdite chvíľku na kvalitnú starostlivosť. Namiesto rýchleho zastrihávania nožničkami siahnite po jemnom pilníku a opatrne si nechty pilujte v jednom smere od okraja do stredu. Vyhnite sa však pohybom tam a späť, ktoré môžu nechty zbytočne štiepiť a oslabovať. Určitú úlohu zohráva aj tvar, do ktorého nechty pilujete. Ideálny tvar nechtov je rovný alebo mierne oblúkovitý, pretože nechty vypilované do špičky sú náchylnejšie na lámanie. Keď máte nechty v požadovanom tvare, nalakujte ich špeciálnym spevňujúcim lakom.

Rýchlosť rastu nechtov ovplyvňuje viacero faktorov, od genetiky cez vek až po stravovacie návyky. Hoci ich všetky nemôžete kontrolovať, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť, aby boli vaše nechty silnejšie, zdravšie a rástli rýchlejšie. Doprajte si dostatok vitamínov, minerálov a omega-3 mastných kyselín, dbajte na dôkladnú hydratáciu nechtov a venujte rukám náležitú starostlivosť.

Zdroje:

[1] Yaemsiri S, Hou N, Slining MM, He K. Growth rate of human fingernails and toenails in healthy American young adults. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Apr;24(4):420-3. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03426.x. Epub 2009 Sep 8. PMID: 19744178.

[2] Bean WB. Nail growth. Thirty-five years of observation. Arch Intern Med. 1980 Jan;140(1):73-6. doi: 10.1001/archinte.140.1.73. PMID: 7352807.

[3] Matushansky J, Wang Y, Chang MJ, Thomas C, Hockstein S, Lipner SR. Nail Changes during Pregnancy: A Cross-Sectional Survey of Patients at an Academic Center. Skin Appendage Disord. 2023 Jan;9(1):27-29. doi: 10.1159/000526870. Epub 2022 Nov 1. PMID: 36643198; PMCID: PMC9833000.

[4] Patel DP, Swink SM, Castelo-Soccio L. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disord. 2017 Aug;3(3):166-169. doi: 10.1159/000462981. Epub 2017 Apr 27. PMID: 28879195; PMCID: PMC5582478.

[5] Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS. Brittle nails: response to daily biotin supplementation. Cutis. 1993 Apr;51(4):303-5. PMID: 8477615.

[6] Scheinfeld N, Dahdah MJ, Scher R. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. J Drugs Dermatol. 2007 Aug;6(8):782-7. PMID: 17763607.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.