Vplyv psychiky na pokožku: Môže stres spôsobiť kožnú vyrážku?

Vyrážky a kožné problémy môžu mať nečakaného vinníka – stres. Prečítajte si, ako vyzerá vyrážka spôsobená stresom, ako ju môžete liečiť a hlavne, aké kroky podniknúť na odstránenie jej skutočnej príčiny.

pokozka-zena-zrcadlo

Obsah:

 

Stres je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Slúži ako obrana proti hrozbám a zároveň ako podnet na akciu. Keď sme ohrození, zvyšuje sa nám tep a do tela sa uvoľňuje kortizol (stresový hormón), ktorý nám umožňuje reagovať a svižne riešiť problémy. Telo by však malo zostať v tomto stave len tak dlho, ako je to nevyhnutné. Akonáhle je stres dlhodobý, často začne mať negatívny vplyv nielen na psychické, ale aj na fyzické zdravie.

Medzi bežné príznaky dlhodobého stresu, ktoré sa môžu prejaviť na tele, patria bolesti hlavy, brucha, únava, vyčerpanie, nevoľnosť, nechutenstvo, alebo prejedanie. Prekvapiť vás však môže aj kožná vyrážka zo stresu. Ide o príznak, o ktorom sa často nehovorí, hoci je známe, že koža, najväčší orgán ľudského tela, odráža väčšinu našich problémov. Poďme teda podrobne preskúmať, ako vyzerá vyrážka zo stresu a ako sa jej čo najrýchlejšie zbaviť.

vyrazka-ze-stresu

Stresová vyrážka môže mať niekoľko foriem

Vyrážka spôsobená stresom môže mať rôzne podoby a objavuje sa na tvári aj na tele. Veľmi často sa prejavuje ako žihľavka, teda svrbiace červené alebo biele pupienky, ktoré majú rôzny tvar a veľkosť. Môže však mať aj podobu ekzému alebo dermatitídy. Prejavy stresovej vyrážky sú teda rôzne, od pupienkov, ktoré vyzerajú ako uštipnutie komárom, cez červené škvrny na koži až po pľuzgierovité boľačky.

Vedeli ste, že tradičná čínska medicína považuje stres a únavu za najčastejšie príčiny akné? Podľa jej učenia sú pupienky výsledkom nahromadenia tepla (jang) v tele. To sa z pohľadu TČM hromadí v tele najmä v dôsledku nesprávnej stravy, stresu alebo nadmerného množstva alkoholu.

akne-pupinky

Prečo sa stres prejavuje na koži?

Už vieme, že keď sme v strese, začne sa uvoľňovať hormón kortizol. A to môže byť príčinou stresovej žihľavky, ekzémov a škvŕn. Nielenže podporuje produkciu oleja v kožných žľazách, ale prispieva aj k citlivosti organizmu na hormón histamín, ktorý môže spôsobiť svrbivé prejavy. Stres tiež negatívne ovplyvňuje náš imunitný systém a môže spôsobiť zápal v tele, ktorý veľmi často vedie k rôznym kožným problémom.

Ako sa zbaviť vyrážky nervového pôvodu?

Dobrou správou je, že či už trpíte žihľavkou, ekzémom alebo červenými škvrnami, kožné vyrážky spôsobené stresom zvyčajne do niekoľkých dní samy ustúpia. Stačí, aby zmizla príčina vášho stresu. Problém však nastáva, keď sa vyrážka nervového pôvodu začne na vašom tele objavovať opakovane. Vtedy máte čo do činenia s dlhodobým stresom a je načase začať problém aktívne riešiť.

Príznaky vám môžu pomôcť zmierniť voľnopredajné produkty, ako sú antihistaminiká, alebo môžete vyskúšať prírodnú cestu, napríklad čaj z rooibosu alebo čerstvý žihľavový čaj.

Aby ste sa však vyrážky zbavili nadobro, musíte najprv odstrániť jej príčinu. Našťastie existuje niekoľko krokov a stratégií, ktoré vám pomôžu účinne bojovať proti stresu.

Začnite praktizovať techniky zvládania stresu

Vedomé zvládanie stresu má zásadný význam nielen pre celkové zdravie a pohodu, ale ak trpíte ekzémom alebo stresovou žihľavkou, môže mať pozitívny vplyv aj na stav vašej pokožky. Ktoré techniky a činnosti vám teda môžu pomôcť znížiť stres a potenciálne zmierniť stresovú vyrážku?

  • Meditácia a mindfulness: vedomé dýchanie, sústredenie sa na prítomný okamih a rôzne techniky koncentrácie vám pomôžu upokojiť myseľ a znížiť celkové napätie. Na pozitívne účinky meditácie a všímavosti poukazujú aj štúdie. Podľa jednej štúdie sa po 8 týždňoch praktizovania meditácie všímavosti u skúmaných osôb znížila zápalová reakcia spôsobená stresom [1].
  • Joga: Joga kombinuje fyzické pozície, kontrolované dýchanie a meditáciu alebo relaxáciu. Jej pozitívne účinky na hladinu stresu potvrdzujú aj mnohé štúdie. Napríklad v jednej štúdii 52 žien cvičilo hatha jogu. Po 12 sedeniach výskumníci pozorovali výrazné zníženie depresie, úzkosti a stresu [2].
  • Pravidelné cvičenie: Fyzická aktivita je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa vyrovnať so stresom. Cvičenie, napríklad beh, chôdza, plávanie alebo kolektívne športy, môže pomôcť uvoľniť endorfíny (hormóny šťastia) a zlepšiť celkový pocit pohody.

Tip: Objavte ďalšie spôsoby, ako lepšie zvládať stres, v našom článku Ako sa zbaviť stresu za pár minút a cítiť sa dobre!

beh-zacatky

Stavte na silu pokladov prírody

Využite múdrosť našich babičiek a vpustite bylinky do svojho života. Na podporu upokojenia a relaxácie sa tradične používa harmanček. Bylinkári a ľudoví liečitelia veria, že má vplyv nielen na duševnú pohodu, ale aj na podporu trávenia či kvalitu spánku. Okrem toho môže byť skvelým pomocníkom počas chladných mesiacov, kedy sa odporúča na udržanie správnej funkcie imunitného systému. Siahnuť môžete aj po ašvagande. Tú v súčasnosti vedci skúmajú najmä pre jej potenciálne účinky na zvládanie stresu a úzkosti.

dusevni-rovnovaha hermanek_sk-1

Požiadajte o pomoc odborníka

Stretnutie s psychológom, terapeutom alebo iným poradcom vám môže pomôcť pochopiť a odstrániť zdroje stresu. Odborníci v tejto oblasti môžu ponúknuť stratégie a nástroje na efektívnejšie zvládanie stresových situácií vrátane techník, ako je kognitívno-behaviorálna terapia, ktorá sa zameriava na identifikáciu a zmenu negatívnych myšlienkových vzorcov. Aj keď máte pocit, že váš stres nie je natoľko závažný, aby ste sa museli poradiť s odborníkom, určite zvážte túto možnosť. Nemusíte riešiť veľkú životnú krízu alebo depresiu, aby ste vyhľadali pomoc profesionála.

Nezabudnite na zdravú stravu

Vyvážená strava bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály môže podporiť zdravie vašej pokožky. Majte na pamäti, že pravidelný stres v podstate odčerpáva z vášho tela niektoré dôležité látky, preto by ste mali ešte viac dbať na ich pravidelné dopĺňanie. Zamerajte sa najmä na príjem horčíka, ktorého telo v stresových situáciách spotrebuje oveľa viac, alebo vitamínu C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu obranyschopnosti oslabenej dlhodobým stresom.

magnesium vitamin-c

Doprajte si dostatok kvalitného spánku

Kvalitný spánok je nevyhnutný pre regeneráciu tela a mysle. Nie vždy je však ľahké rýchlo zaspať a dobre sa vyspať, najmä keď máte hlavu plnú myšlienok. Tipy a triky, ako sa dobre vyspať, nájdete v našom článku: Ako rýchlo zaspať? 10 tipov pre lepší spánok.

Hoci kožná vyrážka spôsobená stresom môže byť nepríjemná, zvyčajne by mala do niekoľkých dní zmiznúť. Dávajte si však pozor, ak sa objavuje pravidelne. V takom prípade musíte začať so stresom aktívne pracovať. Ak potrebujete pomoc, vyberte si z našich výživových doplnkov na stres a nervy.

Zdroje:

[1] Rosenkranz MA, Davidson RJ, Maccoon DG, Sheridan JF, Kalin NH, Lutz A. A comparison of mindfulness-based stress reduction and an active control in modulation of neurogenic inflammation. Brain Behav Immun. 2013 Jan;27(1):174-84. doi: 10.1016/j.bbi.2012.10.013. Epub 2012 Oct 22. PMID: 23092711; PMCID: PMC3518553.

[2] Shohani M, Badfar G, Nasirkandy MP, Kaikhavani S, Rahmati S, Modmeli Y, Soleymani A, Azami M. The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women. Int J Prev Med. 2018 Feb 21;9:21. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_242_16. PMID: 29541436; PMCID: PMC5843960.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.