Ako zlepšiť koncentráciu? 7 tipov, ktoré vám pomôžu sústrediť sa

Efektívne sa sústrediť je čoraz ťažšia úloha. V chaotickej dobe, ktorej dominujú sociálne médiá a nespočetné množstvo iných rušivých vplyvov, nie je ľahké sústrediť sa. V tomto článku vám prezradíme, aké poruchy pozornosti existujú a čomu sa vyhnúť, ak vás trápi nedostatok sústredenia. Dozviete sa tiež, čo pomáha na sústredenie a aké techniky môžete použiť na dosiahnutie lepšej koncentrácie.

pozornost

 

Koncentrácia a jej význam v každodennom živote

Koncentrácia je základom pre splnenie akejkoľvek úlohy. Ak chceme pracovať efektívne a dokončiť úlohy správne a načas, musíme vedieť, ako na to.

Vedecké štúdie ukazujú, že priemerný človek sa dokáže plne sústrediť na úlohu približne 25 až 45 minút. To je základ techniky "Pomodoro" - cyklus 25 minút práce a 5 minút odpočinku. Je to technika, ktorá nám pomáha lepšie organizovať čas a vytvoriť si zmysluplný plán.

Čo spôsobuje rozptýlenie: Odhaľte rozptyľujúce faktory!

V dnešnej hektickej dobe je sústredenie naozaj problém. Keďže je však potrebná na prácu, štúdium alebo dokončenie akejkoľvek úlohy, musíme sa zamyslieť nad tým, ako zlepšiť koncentráciu a udržať si vysokú produktivitu. Ktoré faktory teda ovplyvňujú našu koncentráciu? Čo robiť na podporu koncentrácie a učenia a čomu sa radšej vyhnúť?
soustředění

1. Rozptyľujúce okolie:

Tolerancia každého človeka voči rušivým vplyvom prostredia je rôzna. V konečnom dôsledku však negatívne ovplyvňuje každého, len v rôznej miere. Vrčiace kávovary, nekonečné telefonáty, detský krik, nečakaná hudba sú len niektoré zo zvukov, ktoré môžu rozptyľovať pozornosť.

Riešením je nájsť si svoj vlastný kútik, kde sa môžete vyhnúť všetkým druhom rozptyľovania. Môže to byť vaša vlastná pracovňa, opustená miestnosť, tiché miesto v parku, kaviareň atď.

2. Technologické pokušenie:

Tento faktor ovplyvňuje najmä mladšie generácie. Zvuk notifikácií z telefónu, horúce novinky vo svete e-mailov a nekonečný prúd príspevkov na sociálnych sieťach vytvárajú elektronický labyrint, ktorý ovplyvňuje našu pozornosť.

Keď sa potrebujete sústrediť, riešením je úplne vypnúť notifikácie, Wifi alebo telefón a plne sa sústrediť na prácu alebo štúdium.

3. Stres a úzkosť:

Faktor, ktorý je individuálny. Napríklad pre študenta je to blížiaca sa skúška alebo strach z neistej budúcnosti, pre pracujúceho človeka je to tlak pracovného prostredia alebo vo všeobecnosti tlak rodiny a osobných starostí. Neustále premýšľanie o veciach, ktoré nesúvisia s danou úlohou, negatívne ovplyvňuje koncentráciu.

V tomto prípade je najdôležitejšie sa upokojiť. Prejdite sa, urobte si pracovný plán a snažte sa byť efektívnejší. Opäť to závisí od problému danej osoby. Ak ide o dlhodobý problém, nie je hanbou obrátiť sa na odborníka.

Ďalšou možnosťou je tiež staviť na poklady, ktoré ponúka príroda. Tradičná ľudová medicína využíva bylinky na boj proti stresu a úzkosti. Obľúbená je napríklad ľubovník bodkovaný, ktorý by podľa štúdií mohol mať potenciál znižovať príznaky miernej až stredne ťažkej depresie podobne ako antidepresíva na predpis. Má pozitívny vplyv na emocionálnu rovnováhu a pomáha navodiť pocit uvoľnenia.

trezalka-teckovana

ľubovník bodkovaný

4. Nedostatok spánku:

Keďže telo nie je úplne odpočinuté, nedokáže sa stopercentne sústrediť na danú úlohu. Spánok je absolútne nevyhnutný. Nespočetné množstvo dopravných nehôd je spôsobených únavou za volantom.

Najlepšie je stanoviť si čas, kedy pôjdete spať, a dodržiavať ho. Ak máte problémy so zaspávaním, vynechajte akúkoľvek formu kofeínu a pokúste sa pred zaspaním upokojiť svoje myšlienky, napríklad meditáciou.

Ďalšie tipy, ako rýchlejšie zaspať, nájdete v našom článku! 

Príčinou nedostatočného sústredenia môžu byť aj poruchy koncentrácie

Poruchy koncentrácie u dospelých

Poruchy pozornosti u dospelých zahŕňajú rôzne poruchy zložiek koncentrácie, od zníženej pozornosti cez zvýšenú koncentráciu až po iné kvantitatívne odchýlky. K zníženiu koncentrácie pozornosti môže dôjsť napríklad v dôsledku vyčerpania, manických stavov alebo psychotických porúch. Na druhej strane niekedy dochádza k zvýšeniu niektorej zložky pozornosti, ako napríklad pri hypochondrii.

Poruchy koncentrácie u detí

Poruchy koncentrácie sa vyskytujú aj u detí a často sú spojené s hyperaktivitou.

ADD (porucha pozornosti bez hyperaktivity) sa prejavuje ako časté ťažkosti so sústredením. Deti s ADD bývajú zasnené, pomalé a v myšlienkach uzavretejšie. Aj keď sa dokážu do vecí naplno ponoriť, môžu mať problémy so školským výkonom. ADD má tendenciu ovplyvňovať funkciu ľavej hemisféry, ktorá je zodpovedná za aktivitu a koncentráciu.

ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) tiež zahŕňa nepozornosť, ale pridávajú sa k nej prvky hyperaktivity. Deti s ADHD sú živé, nepokojné, impulzívne a majú rýchlu roztržitosť. Tieto prejavy môžu sťažovať správanie a školský prospech.

Dieťa sa prejavuje precitlivenosťou na rôzne podnety, nedokáže účinne odfiltrovať cudzie rušivé vplyvy a selektívne sústrediť pozornosť na podstatné veci. Nepozornosť a roztržitosť sú dôsledkom nadmernej reaktivity na podnety z prostredia, nie nedostatočnej schopnosti sústrediť sa.

Rodičia, ktorí spozorujú tieto príznaky, by mali vyhľadať odbornú pomoc. Komplexné posúdenie zahŕňa dôkladné zhodnotenie príznakov a zohľadnenie lekárskych, psychiatrických, psychologických, osobných a rodinných súvislostí. Okrem toho je rozhodujúce posúdenie charakteru a osobnosti dieťaťa, vzťahov s blízkymi príbuznými a kvality rodinných väzieb.

pozornost-děti

7 tipov, ktoré vám pomôžu sústrediť sa

Rutiny pre lepšiu koncentráciu

Rutiny sú dôležité na podporu koncentrácie a učenia. Pravidelné a dobre premyslené činnosti, ktoré sa opakujú, môžu poskytnúť stabilný základ pre váš duševný výkon. Začnite svoj deň pokojne a plánovane pomocou ranných rutinných činností. Niekoľko minút na meditáciu, krátke cvičenia alebo čítanie vás môže pozitívne naštartovať na celý deň.

  • Ranná meditácia alebo všímavosť: krátka meditácia hneď po prebudení môže zlepšiť váš duševný stav a pripraviť vás na deň.
  • Plánovanie dňa: Stanovte si jasné ciele a priority. Jasný plán vám pomôže sústrediť sa na dôležité úlohy.
  • Fyzická aktivita: krátke cvičenie alebo prechádzka môžu zvýšiť hladinu energie a pozitívne ovplyvniť vašu koncentráciu.
  • Ranné čítanie alebo písanie: Niektorí ľudia nachádzajú inšpiráciu a pokoj v rannom čítaní alebo zapisovaní svojich myšlienok.
  • Dychové cvičenia: Jednoduché dychové cvičenia môžu pomôcť upokojiť myseľ a zlepšiť koncentráciu.
  • Hydratácia: Dobrá hydratácia môže podporiť kognitívne funkcie.
  • Raňajky: Zdravé raňajky vám dodajú energiu a podporia vašu koncentráciu počas dopoludnia.
  • Prechádzky v prírode: Venujte 10 minút prechádzke v prírode. Osviežujúci pokoj. Relaxačná prechádzka na uvoľnenie.

Organizácia pracovného prostredia

Problémy so sústredením môže spôsobovať aj nevhodné prostredie. Zorganizovať si pracovisko tak, aby ste sa cítili pohodlne a mohli sa stopercentne sústrediť, je dôležitejšie, ako si mnohí ľudia uvedomujú.

  • Udržiavajte svoje pracovisko čisté a usporiadané: Minimalizujte nepotrebné predmety, aby ste okolo seba nemali rušivé elementy.
  • Jasné oddelenie pracovného priestoru: Ak je to možné, oddeľte svoj pracovný priestor od ostatných činností. Pomôže to minimalizovať rozptyľovanie.
  • Dostatok svetla: Pracujte v dobre osvetlenom priestore. Prirodzené svetlo môže pozitívne ovplyvniť vašu náladu a energiu.
  • Odstráňte rušivé vplyvy: Identifikujte a minimalizujte všetky rušivé vplyvy v prostredí, ako sú hlučné spotrebiče alebo zvuky z vonku.
  • Pravidelné prestávky: Do svojho pracovného režimu zaraďte pravidelné krátke prestávky. Môžu vám pomôcť udržať si sústredenie a zabrániť únave.
  • Prispôsobte si svoj pracovný priestor: Pridajte svojmu pracovnému priestoru osobný charakter. Fotografie, rastliny alebo inšpiratívne predmety môžu vytvoriť pozitívne pracovné prostredie.

organizace

Stratégie pre efektívnu prácu

Kľúčom k sústredenosti je mať plán práce a stanoviť si ciele. Stratégia vás motivuje k efektívnejšej práci a je skvelým spôsobom, ako zlepšiť koncentráciu. Medzi formy, ktorými si môžeme pomôcť, patrí:

  • Metóda Pomodoro: Pracujte sústredene krátky čas, zvyčajne 25 minút, po ktorom nasleduje krátka prestávka. Tento cyklus opakujte.
  • Stanovenie priorít úloh: Určite dôležitosť každej úlohy. Začnite s tými najdôležitejšími a postupujte ďalej.
  • Zoznam úloh: Vytvorte si zoznam úloh na daný deň alebo týždeň. Takto môžete sledovať a odškrtávať splnené úlohy.
  • Rozdelenie úloh: Rozdeľte veľké úlohy na menšie časti. Takto sa ľahšie zvládajú a máte pocit, že ste pokročili.
  • Plánovanie prestávok: Do pracovného dňa zaraďte krátke prestávky na oddych. Pomôžu vám udržať si sviežu myseľ.
  • Obmedzte multitasking: Sústreďte sa vždy len na jednu vec. Multitasking môže viesť k strate koncentrácie.
  • Časový manažment: Stanovte si časové limity pre každú úlohu. Pomôže vám to efektívnejšie využívať čas.
  • Stanovenie priorít: Rozpoznajte kľúčové úlohy a venujte im pozornosť pred menšími úlohami.

Aplikácie na podporu koncentrácie

  • Aplikácia na blokovanie rozptyľovania:
    • Cold Turkey: umožňuje zablokovať webové stránky a aplikácie na určitý čas.
    • Freedom: Poskytuje možnosť blokovať digitálne rozptýlenia a vytvárať produktívne časové bloky.
  • Aplikácia na sledovanie a zlepšenie spánku:
    • Sleep Cycle: Aplikácia na sledovanie spánku a spánkového cyklu: Monitoruje kvalitu spánku a ponúka budík, ktorý vás zobudí v optimálnom čase.
    • Relax melodies: Poskytuje pokojné zvuky a melódie, ktoré môžu podporiť pokojný spánok.
  • Aplikácia Mindfulness: Aplikácia na udržiavanie vedomia:
    • Headspace: Ponúka cvičenia a meditácie na zníženie stresu a zvýšenie pozornosti.
    • Calm: Poskytuje relaxačné cvičenia a zvuky na zlepšenie koncentrácie a uvoľnenie mysle.
  • Aplikácia na zvýšenie produktivity:
    • Todoist: Pomáha vytvárať a spravovať zoznamy úloh s termínmi a prioritami.
    • Les: Motivuje vás obmedziť používanie telefónu a sústrediť sa na úlohy prostredníctvom "pestovania virtuálneho lesa".
  • Aplikácia na precvičovanie mozgu:
    • Lumosity: ponúka hry zamerané na rôzne oblasti mozgu, ktoré môžu podporiť kognitívne funkcie.

Fyzické cvičení a jeho vliv na mozkovou činnost

Při problémech se soustředěním je vhodné zařadit do denního režimu pohyb. Zkuste třeba následující:

  • Prechádzka a rozcvička: krátka prechádzka alebo jednoduchá rozcvička môže zvýšiť prietok krvi do mozgu a zlepšiť bdelosť.
  • Aeróbne cvičenie: Beh, plávanie alebo bicyklovanie pomáhajú zvýšiť krvný obeh, čo podporuje prísun kyslíka do mozgu.
  • Joga a tai-či: Kombinácia pohybu a dychu na posilnenie tela a upokojenie mysle.
  • Intervalový tréning: Krátke intenzívne cvičenie sa strieda s krátkymi obdobiami odpočinku. Zlepšuje kognitívny výkon a pozornosť.
  • Stoj na jednej nohe: Jednoduché cvičenia na udržanie rovnováhy zlepšujú koordináciu a koncentráciu.
  • Dýchanie a výdych: Dychové cvičenia môžu uvoľniť napätie a zvýšiť prietok kyslíka do mozgu.
  • Drepy a výpady: Posilňujú dolnú časť tela a zlepšujú celkovú vytrvalosť.
  • Strečing: Pravidelné naťahovanie uvoľňuje svaly a znižuje pocit únavy.

cvičení

Doplnky stravy na podporu koncentrácie

  • B-komplex: Zahrnuje B-vitaminy, jako je B6, B9 (kyselina listová) a B12. Podporuje energetický metabolismus a správnou funkci nervového systému.
  • Železo: Důležité pro transport kyslíku do mozku. Nedostatek železa může vést k únavě a snížené pozornosti.
  • Vitamin D: Může být získán ze slunečního záření nebo doplňky stravy. Nedostatek vitaminu D byl spojen s poruchami nálady a kognitivními problémy.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Obsaženy například v rybím oleji. Podporují zdraví mozku a mohou zlepšit kognitivní funkce.
  • Ginkgo Biloba: Byl tradičně používán pro podporu kognitivních funkcí. Může zlepšit krevní oběh a kyslíkovou přísun do mozku.
  • Kofein: Má stimulační účinky a může zvýšit bdělost a pozornost. Ale mějte na paměti, že nadměrná konzumace kofeinu může způsobit nepříjemné vedlejší účinky.
  • Acetyl-L-karnitin: Aminokyselina, která může podporovat energii a mentální výkonnost.
  • Rhodiola Rosea: Bylinný adaptogen, který může pomoci zvládat stres a únavu.
  • Ashwagandha: Antioxidant, který je v dnešní době oblíbený hlavně pro podporu kognitivních funkcí, při nízké hladině energie a při stresu.

 

Mentální cvičení pro posílení koncentrace

  • Sudoku a krížovky: skvelý spôsob, ako si precvičiť logické myslenie a udržať myseľ aktívnu.
  • Pamäťové hry: kartové hry alebo aplikácie na trénovanie pamäte. Zlepšujú schopnosť zapamätať si a sústrediť sa.
  • Mediácia a mindfulness: Pomáha upokojiť myseľ a zlepšiť schopnosť sústrediť sa.
  • Hlavolamy a strategické hry: napríklad Rubikova kocka alebo šach. Podporujú strategické myslenie a plánovanie.
  • Umenie: Maľovanie, kreslenie alebo skladanie puzzle. Stimuluje kreativitu a vizuálne vnímanie.
  • Meditačné cvičenia: Pravidelná meditácia zvyšuje všímavosť a znižuje stres.
  • Čítanie a diskusia: Rozvíja schopnosť sústrediť sa na obsah a analyzovať informácie.
  • Biofeedback hry: Aplikácie, ktoré merajú fyziologické signály. Pomáhajú vytvárať povedomie o tele a jeho reakciách[2].

dechova-cviceni (1)

Už viete, ako si zlepšiť koncentráciu a pamäť, takže teraz vám neostáva nič iné, len tieto zručnosti uplatniť v každodennom živote. Sústredenie je kľúčom k efektívnej práci, kreativite a celkovej duševnej pohode. Kombináciou správnych postupov, cvičení a stratégií môžeme vytvoriť optimálne prostredie pre náš mozog, aby mohol podávať maximálny výkon. Každý človek je jedinečný, takže experimentovanie s rôznymi metódami a postupmi môže priniesť dôležité poznatky. Pamätajte, že cesta k lepšej koncentrácii je nepretržitý proces a malé zmeny môžu mať veľký vplyv.

Odkaz na ďalšie možné zdroje na hlbšie štúdium.

[1]Nieuwenhuis M, Knight C, Postmes T, Haslam SA. The relative benefits of green versus lean office space: three field experiments. J Exp Psychol Appl. 2014 Sep;20(3):199-214. doi: 10.1037/xap0000024. Epub 2014 Jul 28. PMID: 25068481.

[2]Hardy JL, Nelson RA, Thomason ME, Sternberg DA, Katovich K, Farzin F, Scanlon M. Enhancing Cognitive Abilities with Comprehensive Training: A Large, Online, Randomized, Active-Controlled Trial. PLoS One. 2015 Sep 2;10(9):e0134467. doi: 10.1371/journal.pone.0134467. PMID: 26333022; PMCID: PMC4557999.

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 

 

Matouš Šimko, digitálny marketér
Vždy miloval pohyb a nebojí sa skúšať nové veci. Kedysi hrával florbal, futbal, neskôr závodne gymnastiku a street dance, v ktorom dosiahol nemalé úspechy. Miluje prírodu, osviežujúce prechádzky a celkovo si užíva zdravý životný štýl. Pri písaní článkov využíva najmä kreativitu ako svoju silnú stránku, ale opiera sa aj o odborné štúdie.