Biele škvrny na nechtoch: Čo znamenajú a ako sa ich zbaviť?

Objavili sa vám biele škvrny na nechtoch? Potom možno premýšľate nad tým, čo vám chce telo naznačiť. Ide o nedostatok vitamínov a minerálov? Alebo dokonca o vážnejšiu chorobu? Príčin vzniku bielych fľakov na nechtoch môže byť hneď niekoľko a vo väčšine prípadov našťastie nejde o nič vážne. Často sa jedná iba o estetický problém, ktorý postupne vymizne, ako necht rastie. Čítajte ďalej a zistite, čo znamenajú biele fľaky na nechtoch a v akom prípade by vás mali začať znepokojovať.

krasne-nehty

Obsah:

Biele škvrny na nechte si z času na čas všimne každý z nás. Nezáleží na pohlaví, veku alebo aktuálnom ročnom období, fľaky na nechtoch, známe tiež ako leukonychia punctata, sa z ničoho nič objavia a nezbavíte sa ich kým neodrastú. Môžu vyzerať rôzne –⁠⁠⁠⁠⁠ ako drobné bodky, väčšie čiary cez necht alebo ako vodorovné pruhy, podľa toho, čo škvrny na nechtoch spôsobilo.

Značia biele škvrny na nechtoch nedostatok vitamínov a minerálov?

Mnohí ľudia si biele škvrny na nechtoch spájajú s vitamínmi a minerálmi. Hovorí sa, že sú znakom ich nedostatku v tele. V niektorých prípadoch to tak skutočne môže byť, ale hlavnou a najčastejšou príčinou bielych čiar na nechtoch sú v skutočnosti mikrotraumy. Ide o malé, drobné poranenia, ktoré môžu byť spôsobené úderom alebo tlakom na nechtové lôžko, napríklad pri písaní na počítači, ťukaní prstami, obhrýzaní nechtov alebo chôdzi v tesnej obuvi. Niekedy môže mikrotrauma vzniknúť aj pri manikúre alebo pedikúre, najmä ak sa tieto procedúry vykonávajú neopatrne alebo neodborne.

profesionalni-manikura

Keďže nechty rastú pomaly, na poranenie si nemusíte ani spomenúť. V skutočnosti sa biele škvrny môžu objaviť aj po 4 a viac týždňoch [1]. V tomto prípade však nejde o nič vážne a stačí počkať, kým biele bodky alebo čiarky na nechtoch odrastú.

Niektoré štúdie však naznačujú, že biele škvrny na nechtoch s vitamínmi a minerálmi predsa len majú určitú spojitosť. Aj keď by malo ísť o menej častú príčinu, tie správne mikronutrienty určite môžu prispieť k celkovému zdraviu nechtov, a tak sa rozhodne oplatí zamerať sa na to, či máte v jedálničku všetkého dostatok.

vitaminy-na-nehty

Vedci spájajú biele škvrny na nechtoch s nedostatkom zinku a vápnika, pre krásne a zdravé nechty by však v strave nemal chýbať ani biotín, teda vitamín B7, ktorý prispieva k udržaniu normálneho stavu slizníc, vlasov a pokožky. Štúdia vykonaná na 35 osobách s lámavými nechtami napríklad zistila, že 2,5 mg biotínu denne užívaných počas šiestich týždňov až siedmich mesiacov zlepšilo príznaky u 63 % účastníkov [2].

  • Zinok: Ústrice sú jedným z najlepších zdrojov zinku, ale mušle, krevety, homáre a kraby za nimi nezaostávajú. Z mäsa obsahuje najviac zinku hovädzie mäso. Pokiaľ ide o potraviny rastlinného pôvodu, z nich sa zinok vstrebáva o niečo horšie.
  • Vápnik: Mliečne výrobky sú vo všeobecnosti najznámejším zdrojom vápnika. Je však dôležité poznamenať, že obsah tohto minerálu sa v jednotlivých výrobkoch výrazne líši. Najvyšší obsah majú syry. Vápnik sa nachádza aj v rybích konzervách a maku.
  • Vitamín B7 sa nachádza napríklad v pečeni, vaječných žĺtkoch, orechoch a ovsených vločkách.

Tip: Chcete dlhé a zdravé nechty? Prečítajte si náš článok Ako rýchlo rastú nechty: 5 tipov, ako urychlit rast nechtov!

Biele bodky na nechtoch môžu byť spôsobené aj alergickou reakciou

Aj keď ide o menej obvyklú príčinu, občas sa môže stať, že biele bodky na nechtoch sa objavia ako alergická reakcia na niektoré produkty na nechty, napríklad na lak, vytvrdzovač nechtov alebo odlakovač. Podobné problémy môže výnimočne spôsobiť aj aplikácia akrylových alebo gélových nechtov. Pri alergickej reakcii sa môžu objaviť nielen biele bodky, ale aj ďalšie príznaky ako začervenanie, svrbenie alebo odlupovanie kože okolo nechtov. Dôležité je identifikovať príčinu alergickej reakcie a pokiaľ možno sa jej vyhnúť.

lakovani-nehtu

Ďalšie príčiny spôsobujúce bodky a prúžky na nechtoch

Biele škvrny môžu byť tiež príznakom plesne, najmä ak vás trápia biele škvrny na nechtoch na nohách, ktoré sú často prvým príznakom infekcie. V ďalšej fáze sa nechty môžu začať olupovať, zhrubnúť a zmeniť farbu. Môže však ísť aj o psoriázu alebo ekzém. Tieto problémy, podobne ako plesne, majú zvyčajne ďalšie príznaky – jamky, zhrubnutie a zmenu farby nechtov. V niektorých prípadoch môžu byť škvrny na nechtoch indikátorom vážnejších ochorení, ako sú napríklad ochorenia srdca alebo zlyhanie obličiek. Tieto prípady sú však veľmi zriedkavé.

Teraz už viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch. Vo väčšine prípadov nejde o nič závažné, ak sú však bodky a prúžky na nechtoch sprevádzané aj ďalšími zmenami nechtového lôžka, môže ísť o plesne alebo iné kožné problémy. Pokiaľ biele škvrny na nechtoch pretrvávajú, menia sa, alebo sú sprevádzané inými príznakmi, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc pre správnu diagnózu a prípadnú liečbu.

Zdroje:

[1] George A, Alexander R, Manju C. Management of Nail Bed Injuries Associated with Fingertip Injuries. Indian J Orthop. 2017 Nov-Dec;51(6):709-713. doi: 10.4103/ortho.IJOrtho_231_16. PMID: 29200490; PMCID: PMC5688867.

[2] Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS. Brittle nails: response to daily biotin supplementation. Cutis. 1993 Apr;51(4):303-5. PMID: 8477615.

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.