Lipozomálne vitamíny a minerály: všetko, čo o nich vieme

Podľa niektorých odborníkov predstavujú lipozomálne vitamíny a minerály revolúciu na trhu s výživovými doplnkami. V čom je lipozomálna forma lepšia a prečo by ste jej mali dať prednosť pred ostatnými? Lipozomálny vitamín C je najpopulárnejší, aké sú však ďalšie druhy lipozomálnych vitamínov?

Obsah: Lipozomálne vitamíny a minerály

Ako spoznať kvalitu vitamínov a minerálov?

Za záruku kvality a účinnosti doplnkov stravy nemožno považovať výšku ceny, meno výrobcu a dokonca ani to, koľko vitamínov a minerálov do svojho tela dostanete v jednej tabletke. Či vám produkt skutočne zafunguje, záleží na jeho spracovaní. Práve to totiž ovplyvňuje vstrebateľnosť vitamínov a minerálov a ich neporušený priechod tráviacim traktom.

Zrejme vás to prekvapí, no komerčné doplnky stravy, ktoré bežne vidíme v médiách i lekárňach, majú vstrebateľnosť vitamínov iba 5–10 % a reálna vstrebateľnosť minerálov je na úrovni 3–5 %. Takéto vitamíny a minerály vašim telom iba prejdú bez toho, aby stihli zaúčinkovať. Reklamy aj príbalové letáky však túto informáciu taja.

 

Vedeli ste, že...

...lipozomálne vitamíny a minerály majú mimoriadne vysokú vstrebateľnosť a telo ich tak dokáže perfektne využiť?

 

V prípade, že nechcete vyhadzovať peniaze oknom a svoje zdravie chcete naozaj podporiť, odporúčame vyskúšať novinku na trhu - lipozomálne vitamíny a minerály.

Čo sú to lipozomálne vitamíny a minerály?

Pomocou novodobých technológií vieme vitamíny a minerály obaliť do miniatúrnych nano čiastočiek tuku, tzv. lipozómov lecitínu, ktorý je pre telo prirodzený a tým pomáha výrazne zvýšiť vstrebateľnosť látok. Jedná sa vlastne o alternatívu k injekčnej aplikácii vitamínov a minerálov, vďaka ktorej možno dopraviť neporušené molekuly mikronutrientov priamo do krvného riečiska.

Ďalšou výhodou je aj to, že zatiaľ čo bežne dostupné doplnky stravy vstupujú do pečene, kde sa najprv metabolizujú a až potom prechádzajú do krvného obehu, lipozomálne vitamíny a minerály sa vstrebávajú prostredníctvom lymfatického systému a vďaka hrudnému lymfatickému miazgovodu smerujú rovno do krvného riečiska. Navyše pomáhajú transportovať aktívne molekuly do bunkových procesov, kde sú potrebné vo veľkom množstve.

Lipozómy - z čoho sa vyrábajú a prečo sú pre telo prospešné?

Lipozóm si môžete predstaviť ako drobnú bublinku s obalom zloženým z tukov, ktorá obalí vitamín alebo minerál a zvýši tak jeho vstrebateľnosť.

lipozomální vitamín c - schema

 

Z čoho sa lipozómy vyrábajú?

Zdrojom lipozómov na výrobu lipozomálnych doplnkov stravy býva najčastejšie slnečnicový lecitín prezývaný aj "poklad zo slnečnice". Prirodzene sa lipozómy vyskytujú napríklad v materskom mlieku alebo v kolostre, kde je dobré vstrebávanie kľúčové.

Prečo sú lipozómy pre telo prospešné?

Lecitín obsiahnutý v lipozómoch je pre telo mimoriadne dôležitý. Táto látka prispieva k správnej funkcii pečene (ak nie je v strave dostatok lecitínu, hrozí stukovatenie pečene), zamedzuje usadzovaniu cholesterolu v cievach a podporuje látkovú výmenu homocysteínu, čo je produkt rozpadu esenciálnej aminokyseliny metionínu, ktorého nadmerné množstvo poškodzuje cievy a môže byť príčinou infarktu a iných srdcových či mozgových ochorení.

So znižovaním hladiny homocysteínu dokáže pomôcť aj lipozomálna kyselina listová. Tento doplnok stravy zároveň pomáha eliminovať riziko výskytu vrodených chýb spojených s nervovou sústavou či ďalších vážnych poškodení plodu, preto je vhodný aj pre nastávajúce mamičky, ktoré častokrát trpia jeho nedostatkom.

 

lipozomy pod mikroskopem

Reálne lipozómy pod mikroskopom

 

Výhody vitamínov a minerálov vyrobených lipozomálnou technológiou

  • Vstrebateľnosť viac ako 90 % – vďaka obsahu prirodzeného lecitínu dokáže ľudské telo lipozomálne doplnky stravy prijať oveľa ľahšie.
  • Schopnosť preniknúť do mozgu – väčšina lipozomálnych vitamínov a minerálov vie vďaka svojej naozaj malej (tzv. nano) veľkosti preniknúť cez hematoencefalickú bariéru chrániacu mozog a dodať potrebné látky do úplne celého organizmu a do všetkých typov tkanív.
  • Obsah lecitínu a prírodných látok – lipozomálne vitamíny a minerály Pure rituals obsahujú iba prospešné látky vrátane lecitínu pre ochranu pečene, teda žiadne zbytočné aditíva a výplňové zložky.

Ochrana vitamínov a minerálov pred degradáciou

Často sa zabúda, že na kvalite doplnkov stravy sa podieľa nielen spôsob ich spracovania, ale aj ich uchovávanie. Vitamíny a minerály totiž pôsobením kyslíka, svetla a teploty prirodzene degradujú a urýchľuje sa tak proces ich rozpadu.

 

Produkty Pure rituals sú chránené hneď dvakrát:
obalené sú lipozómami a zabalené v špeciálnom fialovom skle.

 

Aj keď sú naše lipozomálne vitamíny a minerály pred rozkladom chránené vnútri lipozómov vrstvou tukov, balíme ich do špeciálneho fialového skla Miron Violetglass, ktoré blokuje viditeľné spektrum slnečného žiarenia a prepúšťa iba ultrafialové, fialové a infračervené frekvencie svetla. Tým sa predlžuje ich trvanlivosť a účinnosť.

 

Lipozom

 

Druhy lipozomálnych doplnkov podľa účinkov

V súčasnej dobe ponúkame viac ako 15 druhov lipozomálnych vitamínov a minerálov a sortiment neustále rozširujeme, aby sme pokryli všetky potreby našich zákazníkov.

Aktuálne si môžete vybrať napríklad z týchto doplnkov:

vitamin-c

vitamin-c-d3-zinek

magnesium

b-komplex-forte

vitamin-d3-k2

kloubni-vyziva

 

 Všetky lipozomálne doplnky Pure rituals

 

Na princípe lipozomálnej technológie už dlhšiu dobu fungujú viaceré kozmetické výrobky a drahé séra, ktoré sa dokážu zamerať na revitalizáciu konkrétneho miesta v tele. Tento spôsob transportu účinných látok sa nedávno začal uplatňovať aj pri prípravkoch na vnútorné použitie a v prípade potravinových doplnkov predstavuje doslova revolúciu – výrazne zvyšuje účinnosť vitamínov a minerálov. Očakáva sa však, že už čoskoro sa lipozomálna technológia bude využívať aj na cielenú liečbu mnohých ochorení tak, že sa dané liečivo obalené lipozómami doručí priamo do jednotlivých buniek.

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.