Ľubovník bodkovaný: Prehľad účinkov na telo a myseľ

Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) je v bylinkárstve obľúbený už po stáročia. V súčasnosti je medzi ľuďmi známy najmä pre svoje účinky na duševnú pohodu, ale naši predkovia ho používali doslova ako všeliek. Používali ho pri tráviacich ťažkostiach, zápaloch močových ciest a gynekologických problémoch. V tomto článku sa bližšie pozrieme na účinky ľubovníka bodkovaného. Zameriame sa nielen na situácie, v ktorých môže byť užitočný, ale spomenieme aj vedľajšie účinky ľubovníka. Táto nenápadná rastlina so žltými kvetmi má veľkú silu, preto je dobré vedieť, kedy a ako ju používať, aby sme čo najlepšie využili jej potenciál.

trezalka-teckovana (1)

Ľubovník môžete pestovať na balkóne

Ľubovník bodkovaný, latinsky Hypericum perforatum, je bylina so žltými kvetmi, ktorej sa darí v celej Európe. Nájdete ju na svahoch so suchšou pôdou, na okrajoch chodníkov alebo na lúkach. Ľubovník bodkovaný možno pestovať nielen v záhrade, ale aj na balkóne. Rastie najmä v polotieni alebo na slnku.

Pri zbere ľubovníka sa zamerajte na stonky, t. j. nadzemné časti, alebo na samotné kvety. Pozor však na to, že existuje niekoľko druhov ľubovníka. Ľubovník bodkovaný sa často zamieňa s ľubovníkom bodkovaným a na to, aby ste ho odlíšili, sa musíte pozorne pozrieť na list proti svetlu. V súčasnosti našťastie môžete ľubovník použiť aj bez hlbších znalostí bylinkárstva. Predáva sa sušená aj vo forme rôznych extraktov.

Zoznam účinkov ľubovníka bodkovaného vás možno prekvapí

Podľa ľudových liečiteľov má ľubovník veľmi širokú škálu účinkov. Niektorí dokonca tvrdia, že všetky blahodarné účinky ešte ani zďaleka neboli objavené. Niet divu, že je taký obľúbený. Známy bol už v stredoveku, keď bola táto rastlina obľúbená ako nástroj na odháňanie démonov alebo ako amulet proti kliatbám. Využíval sa však aj na liečbu rán či rôznych bodnutí a uštipnutí. V starovekom Grécku ho používali najmä na liečbu melanchólie, ale spolu s medovou vodou ho bylinkári aplikovali aj zvonka, najmä na zmiernenie popálenín. Účinky ľubovníka bodkovaného boli známe aj inde v Európe, kde bol obľúbeným liekom na rany a pomliaždeniny.

trezalka-na-zraneni

Ľubovník bodkovaný sa však používa aj v iných oblastiach. Ľudia ho využívali pri problémoch s pečeňou a žlčníkom, na podporu zdravia pokožky, nespavosti a žalúdočných vredoch. Vonkajšie sa používal na liečbu opuchov, ekzémov a hemoroidov a niekedy aj na liečbu zlomenín. Niet divu, že postupom času táto bylina neunikla pozornosti vedcov, ktorí sa snažili prísť účinkom ľubovníka bodkovaného na koreň. Vďaka tomu máme k dispozícii množstvo štúdií, ktoré vrhajú aspoň trochu svetla na účinky ľubovníka na organizmus.

Môže sa ľubovník bodkovaný používať ako prírodné antidepresívum?

Veľká pozornosť vedcov sa sústredila na oblasť duševného zdravia, kde sa účinky ľubovníka bodkovaného využívajú pravdepodobne najviac. Prehľad 35 štúdií z roku 2016 dospel k záveru, že ľubovník znižuje príznaky miernej až stredne ťažkej depresie podobne ako antidepresíva na predpis [1]. K podobným výsledkom dospela aj analýza 27 štúdií z roku 2017 [2].

muz-ve-stresu

Asi vás neprekvapí, že ľubovník bodkovaný je všeobecne známy ako antidepresívum z prírody. Je však dôležité poznamenať, že zatiaľ nie je schváleným antidepresívom a stále je len výživovým doplnkom. To však rozhodne neznamená, že si môžete ľubovník bodkovaný len tak naordinovať. Ak sa už potýkate s depresiou a boli vám predpísané antidepresíva, bylinu by ste nemali užívať. Mohla by spôsobiť nadmernú hladinu serotonínu, hormónu šťastia, v tele. To zvyčajne vedie k výkyvom krvného tlaku, podráždenosti, žalúdočným ťažkostiam alebo dokonca halucináciám. Preto sa ľubovník bodkovaný a antidepresíva nesmú kombinovať.

Tip: Ľubovník bodkovaný sa často odporúča používať počas tmavých mesiacov, keď je málo slnka a ľudia majú tendenciu mať horšiu náladu. Ak viete, že sychravé počasie a nedostatok svetla sa podpisujú na vašej psychike, skúste zaradiť túto bylinu. Šafran je tiež ďalšou bylinkou, po ktorej môžete siahnuť, keď sa cítite pod psa (nájdete ho v našom doplnku Duševná rovnováha).

trezalka_sk dusevni-rovnovaha

Ľubovník bodkovaný funguje aj na spanie

Keďže ľubovník má pozitívny vplyv na emocionálnu rovnováhu a používa sa na navodenie pocitu uvoľnenia, je celkom logické, že ovplyvňuje aj spánok. Zlepšuje jeho kvalitu a uľahčuje zaspávanie. Nepočítajte však s tým, že po niekoľkých kvapkách výťažku z ľubovníka bodkovaného alebo šálke čaju zavriete oči hneď, ako hlava dopadne na vankúš. Prvé výsledky sa dostavia najskôr po týždni užívania.

Tip: Ak chcete začať užívať ľubovník bodkovaný na spanie, lepšie výsledky dosiahnete, ak zároveň upravíte svoje spánkové návyky. Rady, ako to urobiť, nájdete v našom článku Ako rýchlo zaspať.

Vonkajšie použitie ľubovníka bodkovaného

Ľubovník bodkovaný sa od nepamäti používa na liečbu rán, popálenín, bodnutí, uhryznutí a ekzémov. Aj moderný výskum ukazuje, že prispieva k normálnemu stavu pokožky. Je to najmä vďaka antibakteriálnym a antivírusovým účinkom. Bohužiaľ, štúdií o vonkajšom použití ľubovníka bodkovaného je menej ako tých o jeho účinkoch na psychiku. Ale aj napriek tomu možno nájsť štúdie so sľubnými výsledkami.

trezalka-na-pokozku

V jednej štúdii sa vedci zamerali na atopickú dermatitídu a zistili, že lokálna aplikácia ľubovníka bodkovaného môže zlepšiť príznaky ekzému v porovnaní s placebom [3]. Ďalšia malá štúdia vykonaná na 20 ľuďoch zase naznačila, že lokálna aplikácia ľubovníka by mohla zlepšiť zápal a znížiť závažnosť psoriázy. Na to, aby sa ľubovník bodkovaný mohol plne zaradiť do liečby kožných ochorení, je však potrebný ďalší výskum.

Ľubovník bodkovaný pre ženy

Ďalšie účinky ľubovníka ocenia najmä nežnejšie pohlavie. Štúdia vykonaná na 36 ženách vo veku 18 až 45 rokov ukázala, že denné užívanie tabliet s obsahom Hypericum perforatum bolo účinnejšie ako placebo pri liečbe najčastejších fyzických a behaviorálnych symptómov spojených s PMS [4].

Ľubovník bodkovaný však môže byť užitočný aj pre ženy, ktoré už PMS netrápi. Môže si totiž poradiť aj s negatívnymi príznakmi menopauzy, najmä so zmenami nálad, smútkom a úzkosťou. Má mierne sedatívne účinky, ktoré pomáhajú upokojiť myseľ, a tiež podporuje uvoľňovanie serotonínu a dopamínu, hormónov dobrého pocitu.

trezalka-pro-zeny

Tým sa však možnosti použitia ľubovníka nekončia. Vedci skúmajú aj jeho vplyv na močové cesty, trávenie, dýchací systém, imunitu a kardiovaskulárne funkcie.

Má ľubovník bodkovaný vedľajšie účinky?

Vedľajšie účinky ľubovníka bodkovaného sú zvyčajne mierne a zahŕňajú najmä tráviace ťažkosti a únavu. Bylina sa veľmi často spomína aj v súvislosti s fotosenzitivitou, t. j. zvýšenou citlivosťou pokožky na svetlo, ale v praxi sa tento problém pri užívaní bežných dávok vyskytuje veľmi zriedkavo. Ak však bylinu konzumujete vo vyšších dávkach dlhodobo, je najlepšie vyhýbať sa slnečnému žiareniu. Rovnaké pravidlo platí aj v prípade, že si ľubovník bodkovaný aplikujete na pokožku vo forme kvapiek alebo oleja.

Problematickejšia ako vedľajšie účinky je kombinácia s rôznymi liekmi. Aj keď sa to zdá neuveriteľné, táto bylina môže oslabiť účinok liekov. Nemala by sa preto užívať s liekmi na riedenie krvi, imunosupresívami, antidepresívami, chemoterapeutikami, a dokonca ani s antivirotikami a antimykotikami. Môže tiež znížiť účinok digoxínu a teofylínu. Preto je dôležité, aby ste zaradenie doplnkov stravy s ľubovníkom vždy konzultovali s lekárom.

Tip: Neužívajte ľubovník bodkovaný pred operáciou, najmä kvôli možným interakciám s anestetikami. Nesmie sa užívať ani po transplantácii, pretože spôsobuje zníženie hladiny cyklosporínu v krvi, čo teoreticky môže viesť k odmietnutiu transplantátu.

Tejto bylinke by sa mali vyhýbať aj tehotné a dojčiace ženy. Prechádza do mlieka a môže spôsobiť ospalosť alebo nervozitu u dieťaťa. Nie je vhodná ani pri užívaní perorálnej hormonálnej antikoncepcie. Keďže neguje účinky niektorých liekov, teoreticky by mohla viesť k zníženej ochrane pred počatím.

hormonalni-antikoncepce

Dávkovanie a používanie ľubovníka bodkovaného

Určenie správnej dennej dávky ľubovníka bodkovaného môže byť pomerne náročné. Podľa ministerstva zdravotníctva je odporúčaná denná dávka 300 mg, ale tradičná medicína často odporúča užívať až niekoľkonásobne vyššie množstvo. Najlepšie je teda riadiť sa dávkovaním uvedeným na výrobku, ktorý plánujete zaradiť do svojho jedálnička. Ak chcete užívať sušenú ľubovník bodkovaný a pripraviť si z neho čaj, zvyčajná dávka je približne 2 čajové lyžičky 3× denne.

Myslite aj na to, že správne užívanie ľubovníka bodkovaného je dlhodobejšie. Prvé zmeny pocítite najskôr za 14 dní. Ideálne je užívať kúru približne 6 týždňov a potom bylinu vynechať na 3 mesiace.

Ľubovník bodkovaný je bylina s mnohými pozitívnymi účinkami. Ovplyvňuje psychiku, spánok, pokožku, močové cesty a trávenie. Pri užívaní ľubovníka je však dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a poradiť sa s lekárom, najmä ak užívate nejaké lieky.

 

ZDROJE:

[1] Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, Booth MS, Miles JN, Sorbero ME, Hempel S. A systematic review of St. John's wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016 Sep 2;5(1):148. doi: 10.1186/s13643-016-0325-2. PMID: 27589952; PMCID: PMC5010734.

[2] Ng QX, Venkatanarayanan N, Ho CY. Clinical use of Hypericum perforatum (St John's wort) in depression: A meta-analysis. J Affect Disord. 2017 Mar 1;210:211-221. doi: 10.1016/j.jad.2016.12.048. Epub 2017 Jan 3. PMID: 28064110

[3] Nankervis H, Thomas KS, Delamere FM, et al. Scoping systematic review of treatments for eczema. Southampton (UK): NIHR Journals Library; 2016 May. (Programme Grants for Applied Research, No. 4.7.) Chapter 12, Complementary therapies. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK363152/

 [4] Canning S, Waterman M, Orsi N, Ayres J, Simpson N, Dye L. The efficacy of Hypericum perforatum (St John's wort) for the treatment of premenstrual syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. CNS Drugs. 2010 Mar;24(3):207-25. doi: 10.2165/11530120-000000000-00000. PMID: 20155996.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.