Veľký sprievodca: ako si vybrať najlepšiu kĺbovú výživu?

Kĺbová výživa je často vnímaná ako doplnok stravy vhodný najmä pre starších ľudí. Nič však nemôže byť ďalej od pravdy. V skutočnosti je najlepšie riešiť pohybové problémy a bolesti kĺbov skôr, ako sa objavia. O to, ako si vybrať kĺbovú výživu a kvalitný kolagén pre svoje kĺby, by sa preto mali zaujímať všetci, ktorí športujú alebo pracujú vo fyzicky náročných zamestnaniach, vegetariáni, vegáni a každý, kto má v rodine problémy s kĺbmi. Ako si teda vybrať tú najlepšiu kĺbovú výživu?

kloubni_vyziva (1)

Obsah článku:

Ani kvalitná kĺbová výživa nestačí, ak necháte problémy zájsť príliš ďaleko...

Kĺby dostávajú počas života poriadne zabrať. Zvyčajne však nejde len o opotrebovanie chrupavky alebo pretrhnutie väzov, trpieť môžu aj iné kĺbové štruktúry, ako napríklad subchondrálna kosť (vrstva kosti priamo pod chrupavkou), synoviálna tekutina alebo okolité svaly. Najlepšia výživa pre kĺby je preto tá, ktorá ich ošetruje komplexne  často to môžu byť aj rôzne kombinácie jednotlivých produktov a účinných látok.

Komplexný prístup sám o sebe však často nemusí byť dostatočný. Aj keď sa zameriavate na všetky časti kĺbu ako celku, výsledok ovplyvní aj to, či začnete užívať kĺbovú výživu včas. Ak ste nechali problémy zájsť príliš ďaleko a máte veľké bolesti, záchranou pre vás budú s najväčšou pravdepodobnosťou odborníci (napríklad ortopéd alebo fyzioterapeut), lieky a prípadná operácia. V takýchto prípadoch je kvalitná kĺbová výživa len doplnkom liečby.

fyzioterapie

Vyberte si s nami tú najlepšiu kĺbovú výživu

Odpoveď na otázku, akú kĺbovú výživu si vybrať, nie je v skutočnosti vôbec zložitá. Hoci je na trhu nespočetné množstvo produktov, stačí si skontrolovať obsah účinných látok. Zaujímať by vás malo nielen zloženie, ale aj dávkovanie a vstrebávanie.

V najlepšej výžive pre kĺby nesmie chýbať:

✔ Glukosamín

Jednou z najviac skúmaných látok, ktorá by rozhodne nemala chýbať v kvalitnej kĺbovej výžive, je glukosamín. Vyskytuje sa prirodzene v chrupavke kĺbov a je veľmi dôležitý pre bezbolestný pohyb. Pomáha absorbovať nárazy a premazáva kĺby, čím minimalizuje trenie. Okrem toho má protizápalové účinky a dokonca pôsobí na trávenie a zdravie zažívacieho traktu.

Glukosamín sa často používa aj ako doplnok pri liečbe osteoartrózy a reumatoidnej artritídy. Môže zmierniť bolesť a pri dlhodobom užívaní spomaliť proces degenerácie kĺbového systému.

Vekom sa glukozamín z tela vyčerpáva, preto je vhodné ho pravidelne dopĺňať. V potravinách sa však nachádza v minimálnom množstve, v prírode sa vyskytuje najmä v schránkach mäkkýšov, zvieracích kostiach a niektorých hubách. Preto je vo väčšine prípadov najlepším spôsobom užívanie kvalitného výživového doplnku.

Najčastejšie nájdete výrobky, v ktorých je účinnou látkou glukozamín sulfát alebo glukozamín hydrochlorid.

  • Glukozamín sulfát obsahuje stabilizátory vo forme solí a je 74 % čistý.
  • Glukosamín HCl je koncentrovanejšia forma bez solí s 99 % čistotou.

Preto glukozamín HCl v dávke 1 500 mg zodpovedá 2 608 mg glukozamín sulfátu [1]. Glukozamín sulfát je bežnejšie používaná forma a väčšina výskumov sa robila s ním, pretože bol v minulosti ľahšie dostupný. Glukozamín hydrochlorid je relatívne nový, ale už existujú štúdie, ktoré preukázali, že je rovnako účinný. Stále však existujú zdroje, ktoré hlásajú, že sulfát sa lepšie vstrebáva, ako aj také, ktoré tvrdia, že je jedno, či má glukozamín sulfátový alebo hydrochloridový nosič, pokiaľ ide o biologickú dostupnosť.

kloubni_vyziva

Tip: Hľadáte doplnky stravy s perfektnou vstrebateľnosťou? Stavte na lipozomálnu technológiu, ktorá chráni účinné látky pred degradáciou v tráviacom trakte. Viac informácií nájdete v našom článku Lipozomálne vitamíny a minerály: všetko, čo o nich vieme.

✔ Chondroitín

Chondroitín je podobne ako glukozamín prirodzenou súčasťou chrupavky. Jeho hlavnou funkciou je viazať vodu, čím zabezpečuje mazanie a pružnosť kĺbových štruktúr. Navyše podporuje tvorbu kyseliny hyalurónovej, ktorá sa okrem iného nachádza v synoviálnej tekutine kĺbov.

Je to teda látka, ktorá má potenciál pomáhať udržiavať chrupavky zdravé, pružné a odolné. Používa sa najmä na liečbu bolesti spojenej s osteoartrózou kĺbov. Štúdie naznačujú, že užívanie chondroitínu môže priniesť úľavu, pričom najlepšie výsledky sa dosahujú pri dlhodobom užívaní  ideálne 3 mesiace alebo dlhšie. Na dosiahnutie čo najlepšieho účinku sa odporúča kombinovať chondroitín s ďalšími doplnkami a metódami (napríklad zmenou stravy).

Štúdia vykonaná na 162 pacientoch s osteoartrózou ruky ukázala, že užívanie 800 miligramov chondroitín sulfátu denne počas 3 až 6 mesiacov viedlo k miernemu zmierneniu bolesti, zníženiu rannej stuhnutosti a celkovému zlepšeniu funkcie ruky [4]. Existuje však viac výskumov, ktoré naznačujú, že chondroitín môže prispieť k zlepšeniu bolesti kĺbov počas niekoľkých mesiacov.

✔ Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je známa najmä z produktov pre krásnu pleť, ale môže byť užitočná aj pre zdravie kĺbov. V ľudskom tele sa vyskytuje prirodzene a nachádza sa najmä v koži, spojivových tkanivách a očiach. Pokiaľ ide o zdravé kĺby, má niekoľko funkcií. Je jednou zo zložiek kĺbového mazu, ktorý maže kĺby a tiež absorbuje nárazy. Pôsobí protizápalovo, urýchľuje hojenie rán a je dôležitý aj pre výživu kĺbovej chrupavky.

bolest-zad

Bohužiaľ, s vekom sa množstvo kyseliny hyalurónovej v ľudskom tele postupne znižuje a vo veku 60 rokov zostáva väčšine ľudí len 10 % pôvodného množstva. Na jej úbytku sa však nepodieľa len vek. Svoju úlohu zohráva aj fyzická záťaž, ktorá môže kyselinu hyalurónovú rozkladať.

✔ Kolagén

Kolagén sa podobne ako kyselina hyalurónová spája predovšetkým s krásou vlasov a pokožky. Je však aj jednou z hlavných zložiek spojivových tkanív (chrupaviek, väzov, kostí atď.), čo je veľmi dôležité pre správnu funkciu kĺbov. Od 25. roku života sa postupne prestáva tvoriť a po štyridsiatke sa jeho produkcia zastaví úplne. To sa môže prejaviť vráskami na pokožke, lámavými vlasmi a nechtami alebo bolesťami kĺbov.

Pri výbere výživového doplnku s kolagénom siahnite po takom, ktorý obsahuje extra porciu vitamínu C. "Céčko" sa totiž priamo podieľa na tvorbe kolagénu v ľudskom tele, takže vám môže pomôcť dosiahnuť váš cieľ ešte efektívnejšie. Pokiaľ ide o formu kolagénu, zamerajte sa na hydrolyzovaný kolagén alebo kolagénové peptidy. Vstrebáva sa totiž oveľa lepšie ako natívny kolagén, ktorý sa v tráviacom systéme rozkladá a stráca svoju účinnosť.

gumoví-medvídci

Okrem vyššie uvedeného patrí medzi najlepšie chondroprotektíva aj MSM (metylsulfonylmetán). Ide o látku, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých surových potravinách, od čerstvého mlieka cez zelenú listovú zeleninu až po obilniny. Nachádza sa aj v pive a káve. Priemyselné spracovanie však množstvo tejto látky v potravinách výrazne znižuje.

Ďalšími pomocníkmi pre zdravie kĺbov sú napríklad kurkumín, kontryhel alebo boswellia serrata.

kloubni-vyziva hydrolyzovany-kolagen kurkumin

Najlepšia výživa pre kĺby je tá, ktorá...

  • je pre ľudí. Používanie veterinárnych prípravkov, ako je napríklad kĺbová výživa pre kone, ktorá bola kedysi populárna najmä vo fitnes komunite, má svoje riziká. Problematické môže byť najmä dávkovanie. Nestačí vypočítať odporúčanú dávku pre zviera podľa jeho hmotnosti na osobu. Tráviaci trakt človeka funguje trochu inak ako u zvierat a pri výživových doplnkoch nie je ani tak dôležité množstvo účinnej látky, ale skôr jej vstrebávanie. Preto vždy odporúčame vyberať kĺbovú výživu pre ľudí.
  • je dobre vstrebateľná. Účinné látky vo výrobku musia mať dobrú biologickú dostupnosť a mali by byť tiež odolné voči degradácii v tráviacom trakte, aby boli účinné. Kĺbová výživa, ktorá len prejde telom bez toho, aby urobila nejakú službu, je zbytočná investícia. Preto sa oplatí siahnuť po kĺbovej výžive v lipozomálnej forme. Lipozómy sú malé častice tuku, ktoré chránia účinné látky pred agresívnym prostredím v žalúdku a zlepšujú ich vstrebávanie.

Kto by mal venovať zvýšenú pozornosť starostlivosti o kĺby?

Kľúčom k úspechu je starať sa o zdravie pohybového aparátu priebežne, najmä ak patríte do jednej z nasledujúcich skupín obyvateľstva:

Športovci

Ak pravidelne športujete, zaťažujete svoje kĺby pomerne veľkou (a často dosť jednostrannou) záťažou. Čím intenzívnejší je váš tréning, tým väčšie je riziko poškodenia kĺbov. Navyše, ak máte zlú techniku, či už preto, že v posilňovni dvíhate príliš vysoké váhy, alebo kvôli dysbalanciám, ktoré vedú k nesprávnej dráhe pohybu počas športu, čím preťažujete svoje kĺby, zakladáte si na dlhodobé problémy.

sport

Ľudia s fyzicky náročnou prácou

Kĺby môžu byť vystavené podobnému typu stresu ako pri športe aj v práci, najmä pri fyzicky náročných zamestnaniach. Kvalitnú kĺbovú výživu by nemali zanedbávať stavební robotníci, skladníci, remeselníci a iní manuálne pracujúci, napríklad všetci tí, ktorí musia zdvíhať ťažké bremená. Je dôležité si uvedomiť, že problémy sa často neobjavia hneď, ale začnú sa prejavovať až po určitom čase práce.

Ľudia s genetickou predispozíciou

Ľudia s genetickou predispozíciou by sa tiež mali zamerať na správnu starostlivosť o kĺby. Štúdie naznačujú, že rýchlosť deštrukcie kĺbov pri reumatoidnej artritíde môže byť ovplyvnená genetickými faktormi [2]. Iné zdroje však poukazujú na to, že riziko vzniku ochorenia pre potomkov jedincov s artritídou je približne 0,8 %, čo nie je veľký rozdiel v porovnaní s populačným rizikom 0,5 %. Môžete však zdediť aj predispozíciu na zníženú tvorbu kolagénu alebo osteoartrózu  štúdia vykonaná na súrodencoch ukázala, že majú zvýšené riziko osteoartrózy kolena v porovnaní s bežnou populáciou, čo je pravdepodobne spôsobené genetickými faktormi [3].

vice-generaci-pohromade

Vegetariáni a vegáni

Niektoré látky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie kĺbov, sú obsiahnuté najmä v živočíšnych produktoch. Typickým príkladom je kolagén. Hoci komunikácia veľkých spoločností často znie trochu inak, v skutočnosti neexistuje žiadny prirodzený vegánsky zdroj kolagénu. Prírodný kolagén je 100 % živočíšneho pôvodu. Hoci je na trhu k dispozícii množstvo vegánskych kolagénov, mnohé z nich obsahujú len látky, ktoré majú podporovať tvorbu kolagénu v tele.

Ďalšou možnosťou je výroba kolagénu pomocou geneticky modifikovaných kvasiniek a baktérií, ale vedecký výskum v tejto oblasti stále prebieha takže nájsť skutočne vegánsky kolagén môže byť pomerne komplikovaná misia. Preto je dôležité, aby vegetariáni a vegáni dodávali svojmu telu dostatok vitamínov a minerálov potrebných na tvorbu vlastného kolagénu (najmä vitamínu C a zinku) a kombináciu ďalších kĺbových živín, ktoré vyhovujú ich strave.

vitamin-c-zinek vitamin-c-d3-zinek

 

Seniori

Vo vyššom veku chýba v kĺboch kolagén, ktorý pomáha chrániť chrupavky. Tie sú potom náchylnejšie na rôzne poranenia a často začnú bolieť pri bežnom pohybe. Vyskytujú sa aj rôzne ochorenia, ako napríklad artritída a osteoartróza. Rovnako ako v iných prípadoch je dôležité zachytiť problém včas a začať užívať kĺbovú výživu skôr, ako ochorenie dosiahne pokročilé štádium. Zradné je, že na začiatku človeka nič nebolí ani neobmedzuje. Vo vyššom veku je preto vo väčšine prípadov vhodné zaradiť kĺbovú výživu automaticky, bez ohľadu na fyzickú aktivitu, povolanie alebo hmotnosť.

senior

Ľudia s nadváhou alebo obezitou

Každé kilo navyše zaťažuje kĺby, a to aj v mladom veku. Nadváha môže urýchliť vznik artritídy alebo ju ešte zhoršiť. Bolo preukázané, že nadváha alebo obezita zvyšuje riziko vzniku artritídy  až 4× u žien a až 5× u mužov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje nadváhu a obezitu pomocou indexu telesnej hmotnosti (BMI), čo je pomer medzi výškou a hmotnosťou. BMI = hmotnosť [kg] / výška [m]2. Ak je BMI osoby väčší alebo rovný 25, môžeme povedať, že má nadváhu; BMI väčší alebo rovný 30 už znamená obezitu.

 

Teraz už viete, na čo sa zamerať pri výbere kĺbovej výživy. Nepodceňujte starostlivosť o kĺby a vyberte si čo najskôr ten správny produkt. Pozrite si napríklad našu lipozomálnu kĺbovú výživu, ktorá obsahuje patentovanú receptúru Acti-Joint® určenú na ošetrenie hlavných kĺbových štruktúr  chrupavky, subchondrálnej kosti, svalov a synoviálnej tekutiny.

 

ZDROJE:

[1] Owens S, Wagner P, Vangsness CT Jr. Recent advances in glucosamine and chondroitin supplementation. J Knee Surg. 2004 Oct;17(4):185-93. doi: 10.1055/s-0030-1248220. PMID: 15553585.

[2] Knevel R, Gröndal G, Huizinga TW, Visser AW, Jónsson H, Víkingsson A, Geirsson AJ, Steinsson K, van der Helm-van Mil AH. Genetic predisposition of the severity of joint destruction in rheumatoid arthritis: a population-based study. Ann Rheum Dis. 2012 May;71(5):707-9. doi: 10.1136/annrheumdis-2011-200627. Epub 2012 Jan 4. PMID: 22219137.

[3] Neame RL, Muir K, Doherty S, Doherty M. Genetic risk of knee osteoarthritis: a sibling study. Ann Rheum Dis. 2004 Sep;63(9):1022-7. doi: 10.1136/ard.2003.014498. PMID: 15308512; PMCID: PMC1755130.

[4] Gabay, C., Medinger-Sadowski, C., Gascon, D., Kolo, F. and Finckh, A. (2011), Symptomatic effects of chondroitin 4 and chondroitin 6 sulfate on hand osteoarthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial at a single center. Arthritis & Rheumatism, 63: 3383-3391. https://doi.org/10.1002/art.30574

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.