Všetko, čo potrebujete vedieť o mäte: Od výhod cez pestovanie až po použitie

Viete, ako používať mätu? Táto rastlina nie je len chutným doplnkom čaju alebo osviežujúcich nápojov, ale obsahuje mnoho účinných látok, ktoré môžu byť kľúčom k zlepšeniu vášho zdravia. Objavte rozmanité účinky mäty a zistite, ako si mätu vypestovať doma, aby ste ju mali vždy po ruke.

Máta3

     Čo je mäta?

    Mäta sa stala obľúbenou ingredienciou v kuchyni a je liekom v bylinnej medicíne na celom svete. Ale čo presne je mäta? Je to rod rastlín z čeľade hluchavkovitých, ktorý zahŕňa niekoľko druhov s rozmanitými chuťami a vôňami. Hoci existuje viacero druhov mäty, my sa zameriame najmä na mätu piepornú, ktorá je najznámejšia a v bylinkárstve najpoužívanejšia.

    Rozšírenie mäty

    Okrem mäty piepornej existuje niekoľko ďalších druhov, napríklad mäta citrónová a čierna, pričom každá z nich má svoju charakteristickú chuť a vôňu. Citrónová mäta prináša do sveta mäty osviežujúci citrónový nádych, zatiaľ čo čierna mäta ponúka výraznú a korenistú chuť.

    Mäta v kuchyni:

    Mäta sa stala dôležitou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete. V mnohých krajinách sveta je obľúbená pre svoju schopnosť dodať jedlám osviežujúci nádych. Listy mäty sú skvelým doplnkom šalátov, dezertov a nápojov. Mäta sa používa aj pri príprave omáčok, marinád alebo dokonca mätového čaju.

    Liečivé vlastnosti mäty::

    Mäta má bohatú históriu v tradičnom liečiteľstve. Používala sa pre svoju schopnosť upokojovať žalúdok a podporovať trávenie. Je známa aj pre svoje antimikrobiálne vlastnosti. V tradičnej medicíne sa mätová esencia často používala na zmiernenie bolesti hlavy a odbúranie stresu.

    Súčasný výskum:

    Moderný výskum sa zameriava na potenciálne prínosy mäty pre zdravie. Štúdie naznačujú, že mäta má pozitívny vplyv na trávenie, môže znižovať bolesti hlavy a dokonca podporovať duševnú výkonnosť. O tejto jedinečnej rastline sa diskutuje aj pre jej potenciálne využitie pri zvládaní stresu a úzkosti.

    Tip: Na našom blogu sa dozviete, ako bojovať so stresom a zlepšiť si náladu. na našem blogu.

     

    Tradičné použitie

     V starovekom Grécku a Ríme bola mäta nielen bylinou, ale aj symbolom pohostinnosti. Jej listy sa bežne používali ako aromatická prísada do jedál, aby dodali osviežujúci nádych.

    Starovekí Egypťania a rímski liečitelia si mätu cenili pre jej pozoruhodné vlastnosti. Považovali ju za prostriedok na posilnenie trávenia a zmiernenie bolesti, čo jej zabezpečilo kľúčovú úlohu vo vtedajšej liečbe bylinkami. Jej výrazná chuť a vôňa boli neoddeliteľnou súčasťou rôznych receptov.

    V tradičnej čínskej medicíne sa mäte pripisovala schopnosť harmonizovať telesné funkcie a osviežiť myseľ. Používala sa nielen v kuchyni, ale aj ako bylinný doplnok na podporu rovnováhy vnútorných energií. Čínskym liečiteľom slúžila ako prostriedok na zvýšenie celkovej vitality a harmonizáciu tela a duše.

    Máta1

    Druhy mäty:

    1. Mäta pieporná (Mentha × piperita):
      Mäta pieporná je jednoznačne najobľúbenejším druhom mäty, ktorá sa preslávila svojou výraznou chuťou a osviežujúcou mätovou vôňou. Mäta pieporná sa vyznačuje korenistým nádychom a silnými mentolovými tónmi. Táto všestranná bylinka je nielen skvelým doplnkom nápojov a dezertov, ale pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach, zmierňuje bolesti hlavy a podporuje celkovú pohodu.

    2. Mäta citrónová (Mentha × piperita f. citrata):
      Citrónová mäta s jemnou citrónovou vôňou prináša do nášho života osvieženie a aromatický zážitok. Táto odroda mäty nachádza uplatnenie najmä v aromaterapii a kozmetickom priemysle. Jej éterický olej môže mať povzbudzujúci a upokojujúci účinok.

    3. Mäta klasnatá (Mentha spicata):
      Spearmint vás pozýva objavovať jemnejšie nuansy mäty. Má menej intenzívnu chuť ako mäta pieporná a je ideálna na varenie a prípravu nápojov. Mäta pieporná je nielen skvelým kulinárskym partnerom, ale môže poslúžiť aj v záhrade. Jej výrazná vôňa odháňa hmyz a priťahuje užitočné článkonožce, čo z nej robí užitočného záhradného spojenca.

    Účinné látky obsiahnuté v mäte

    Mäta nie je len aromatická bylina, ale aj zásobáreň účinných látok, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť naše zdravie. Medzi hlavné patria mentol, mentón, karyofylén a mnohé ďalšie. Tieto látky sú zodpovedné nielen za charakteristickú vôňu a chuť mäty, ale aj za jej účinky. Ako teda môže mäta prospieť vášmu zdraviu?

    1. Podpora trávenia: Mäta môže pomôcť upokojiť tráviace ťažkosti, znížiť nadúvanie a podporiť trávenie.
    2. Liečba migrény: Mentol v mäte môže pomôcť zmierniť bolesti hlavy a migrény.
    3. Osvieženie dychu: Mentol má schopnosť redukovať baktérie v ústach, čo znamená svieži dych po konzumácii mäty.
    4. Zníženie stresu a úzkosti: Mäta má uvoľňujúce účinky na svaly a nervový systém, čo môže pomôcť znížiť stres.
    5. Podpora imunitného systému: Obsah vitamínu C a antioxidantov môže podporiť imunitný systém.
    6. Mätový olej na kozmetické použitie: Mätový olej sa používa v kozmetike pre svoje osviežujúce a tonizujúce vlastnosti.

    Účinky mäty

    Objavte s nami pozitívne účinky mäty na telo:

    Liečba príznakov dráždivého čreva

    Mäta môže napomáhať tráveniu tým, že uvoľňuje svaly tráviaceho traktu. Týmto spôsobom môže pomôcť zmierniť tráviace problémy, ako je nadúvanie, bolesť žalúdka alebo zápcha, a pomôcť urýchliť metabolizmus.

    Pomoc pri bolestiach hlavy

    Účinnou zložkou mäty je mentol. Niektoré štúdie naznačujú, že môže zmierniť bolesť pri migréne. Môže tiež zmierniť ďalšie príznaky, ako je citlivosť na svetlo, nevoľnosť a vracanie. Vedci sa domnievajú, že pri náhlych bolestiach hlavy môže pomôcť aj aplikácia roztoku mätového oleja na čelo a spánky [1].

    Ničenie baktérií v ústach

    Chuť mäty nielen osviežuje dych, ale má aj antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú eliminovať baktérie spôsobujúce zápach. Vedci sa domnievajú, že zabraňuje tvorbe baktérií na zuboch, čo podporuje zdravie zubov.

    Uvoľnenie upchatých nosných dierok

    Mäta obsahuje látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, čo znamená, že môže pomôcť v boji proti baktériám alebo vírusom, ktoré spôsobujú prechladnutie. Okrem toho mentol, ďalšia zložka mäty, môže prispieť k tomu, že sa budete cítiť sviežo a ľahšie sa vám bude dýchať.

    Zvýšenie energie a bdelosti

    Ak chcete byť počas dňa ostražitejší, mätový olej by mohol byť tou správnou voľbou. Odborníci si nie sú úplne istí, čo sa deje vo vašom tele, keď zacítite mätu, ale môže to pomôcť odvrátiť ospalosť. Mäta zároveň môže podporiť sústredenie a zlepšiť vašu schopnosť koncentrácie.

    Tip: Ďalšie triky na zvýšenie energie nájdete na našom blogu.

    Úľava od menštruačných kŕčov

    Zdá se, že samotná máta nemá vliv na množství ztracené krve, ale obsažený menthol může zmírnit intenzitu a u některých žen zkrátit délku bolestí spojených s menstruací.

    Boj proti baktériám prenášaným potravinami

    Vedci testovali mätový olej na prítomnosť baktérií ako E. coli, listeria a salmonela. Zistili, že dokáže zastaviť rast všetkých troch. Môže tiež zabiť Staphylococcus aureus, baktériu, ktorá spôsobuje kožné infekcie, zápal pľúc, meningitídu a ďalšie.

    Zníženie chuti do jedla

    Výskum prebieha, ale niektoré štúdie naznačujú, že mätový olej môže pomôcť znížiť pocit hladu. To prispieva k menšej potrebe jedla a v konečnom dôsledku môže viesť k zníženiu hmotnosti.

    Prírodný repelent

    Mäta, najmä mäta pieporná, sa môže používať v záhradníctve ako prírodný repelent, ktorý odpudzuje hmyz a priťahuje užitočné článkonožce.

    Ako používať mätu?

    Mäta je všestranná bylina, ktorá sa dá použiť na mnoho spôsobov. Tu je niekoľko nápadov na použitie mäty:

    MátovýČaj

    Mätový čaj

    Príprava osviežujúceho mätového čaju je jednoduchá. Stačí zaliať čerstvé alebo sušené lístky mäty vriacou vodou a nechať čaj vylúhovať. Na zvýraznenie chuti môžete pridať med alebo citrón. Tento nápoj je ideálny na uvoľnenie a upokojenie po náročnom dni. [3]

    Mätové kvapky

    Pre tých, ktorí uprednostňujú väčšie pohodlie, sú skvelým riešením mätové kvapky. Mätové kvapky môžete podľa svojich preferencií pridať do vody, smoothies alebo koktailov, čím dosiahnete osviežujúcu chuť a požadovaný účinok. Je to pohodlný spôsob, ako si vychutnať priaznivé účinky mäty na trávenie a celkovú pohodu.

    Mätové kapsule

    Mätu možno nájsť aj v kapsulách, ale tie sa zvyčajne nevstrebávajú tak dobre. Je potrebné vziať do úvahy, že vstrebávanie môže byť nižšie v porovnaní s tekutými formami, ako je čaj alebo kvapky. Napriek tomu môžu byť kapsuly vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú jednoduchosť a potrebujú rýchle a pohodlné dávkovanie mäty.

    Vedľajšie účinky mäty

    Pálenie záhy: U niektorých jedincov môže mäta spôsobiť vedľajšie účinky v podobe zvýšeného refluxu. K páleniu záhy dochádza pri návrate žalúdočných štiav do pažeráka.
    Alergie: Ľudia s alergiami na rastliny, ako je šalvia alebo bazalka, by mali byť opatrní, pretože môžu mať alergickú reakciu aj na mätu.
    Tráviace problémy: Hoci mäta vo všeobecnosti podporuje trávenie, u niektorých osôb môže spôsobiť tráviace problémy.

    Kontraindikácie

    Tehotenstvo a dojčenie: V tehotenstve a pri dojčení je lepšie konzumovať mätu opatrne alebo sa poradiť s lekárom, pretože môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu.
    Problémy s pažerákom: Ľudia trpiaci zápalom pažeráka by mali konzumáciu mäty obmedziť, pretože môže spôsobiť podráždenie.
    Problémy s pečeňou: Ľudia s ochorením pečene by mali mätu konzumovať opatrne, pretože v nadmernom množstve môže zaťažovať pečeň.
    Pred zaradením väčšieho množstva mäty do jedálnička je vždy vhodné poradiť sa s odborníkom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky.

    Ako pestovať mätu a ako ju sušiť

    Nie ste spokojní s kvalitou zakúpenej mincovne? Alebo chcete vyskúšať niečo nové s maximálnym prínosom? Pestovanie rastlín je skvelý relaxačný koníček. Nie ste si istí, ako pestovať mätu? Ako si vypestovať mätu doma zo semien? So správnou technikou, láskou a trpezlivosťou budete určite úspešní. Nemôžete porovnávať kupované a domáce bio výrobky, preto sa pozrime na to, ako by malo takéto pestovanie alebo sušenie mäty vyzerať.

    Pestovanie mäty:

    • Výber správneho miesta: Mäta miluje slnko, ale neznesie čiastočný tieň. Preto si vyberte miesto s dostatkom svetla.
    • Dobrá pôda: Mäta uprednostňuje vlhkú, dobre odvodnenú pôdu. Pre lepší prísun živín je dobré pridať do pôdy kompost.
    • Pravidelné zavlažovanie: Dbajte na to, aby bola pôda vždy vlhká, ale nie príliš mokrá. Pravidelné zavlažovanie je pre zdravý rast mäty kľúčové.

    Sušení máty:

    • Správny čas: Najlepší čas na zber mäty je ráno, keď je koncentrácia olejov v rastline najvyššia.
    • Zber: Odrežte ich nožom alebo ich odštipnite prstami.
    • Sušenie na vzduchu: Mätu je najlepšie sušiť na vzduchu. Rozložte ju na suché a teplé miesto s dobrým prúdením vzduchu.
    • Skladovanie: Po úplnom vysušení môžete mätu skladovať v uzavretých nádobách alebo papierových vreckách na tmavom mieste.

    MátaPěstování

    Použitie sušenej mäty

    Sušená mäta má mnoho spôsobov použitia:

    Mätový čaj: Sušená mäta je skvelá na prípravu osviežujúceho a aromatického čaju. Stačí zaliať čajovú lyžičku sušenej mäty vriacou vodou a nechať vylúhovať.
    Kulinárske použitie: Sušenú mätu pridávajte do rôznych jedál, ako sú šaláty, omáčky, polievky alebo marinády, aby ste im dodali sviežosť a pikantnú chuť.
    Aromaterapia: Sušená mäta má silnú arómu, ktorá sa dá využiť v aromaterapii. Vyrobte si vonné vrecúško so sušenou mätou alebo ju pridajte do domáceho difuzéra.
    Domáca kozmetika: Sušená mäta sa vďaka svojim osviežujúcim vlastnostiam môže pridávať do domácich kozmetických výrobkov, ako sú telové peelingy, mydlá alebo kúpele.

    Teraz už viete, že mäta nie je len chutným doplnkom nápojov, ale ukrýva v sebe množstvo účinných látok a tajomstiev na zlepšenie vášho zdravia. Samozrejme, ako to už pri liečivých bylinách býva, mäta môže mať aj svoje tienisté stránky. Hoci ponúka mnoho výhod, je dôležité dávať si pozor na kontraindikácie a vedľajšie účinky. Pred zaradením mäty do svojho života sa vždy poraďte s odborníkom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky.

    A čo vy? Má mäta vo vašom živote miesto? Buďte kreatívni a skúste pridať mätu do svojich obľúbených receptov alebo si doprajte osviežujúci mätový čaj. Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete zaradiť mätu do svojho každodenného života, nezabudnite na jej rozmanitosť a všestrannosť. A ak milujete záhradkárčenie, vypestujte si vlastnú mätu. Bude to odmena nielen pre vašu kuchyňu, ale aj pre váš pokoj a zdravie. 

    Zdroje:

    [1]Zhao H, Ren S, Yang H, Tang S, Guo C, Liu M, Tao Q, Ming T, Xu H. Peppermint essential oil: its phytochemistry, biological activity, pharmacological effect and application. Biomed Pharmacother. 2022 Oct;154:113559. doi: 10.1016/j.biopha.2022.113559. Epub 2022 Aug 19. PMID: 35994817.

    [2]Göbel H, Heinze A, Heinze-Kuhn K, Göbel A, Göbel C. Oleum menthae piperitae (Pfefferminzöl) in der Akuttherapie des Kopfschmerzes vom Spannungstyp [Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache]. Schmerz. 2016 Jun;30(3):295-310. German. doi: 10.1007/s00482-016-0109-6. PMID: 27106030.

    [3]McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.

     

    Matouš Šimko, digitálny marketér
    Vždy miloval pohyb a nebojí sa skúšať nové veci. Kedysi hrával florbal, futbal, neskôr závodne gymnastiku a street dance, v ktorom dosiahol nemalé úspechy. Miluje prírodu, osviežujúce prechádzky a celkovo si užíva zdravý životný štýl. Pri písaní článkov využíva najmä kreativitu ako svoju silnú stránku, ale opiera sa aj o odborné štúdie.