Orgánové hodiny podľa čínskej medicíny: pochopte, ako funguje vaše telo

Každý z nás už počul vetu: „Nemal by si jesť na noc“, alebo zažil situáciu, keď sa mu v čase okolo obeda ťažšie pracovalo alebo študovalo. Je to preto, že každý orgán má svoje vlastné časy činnosti, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a vitalitu. V tomto článku sa budeme venovať konceptu orgánových hodín a tomu, ako ovplyvňujú naše zdravie a celkovú pohodu. Vysvetlíme, ako jednotlivé orgány pracujú v rôznych časoch a ako ich môžete účinne podporiť.

organove-hodiny

Obsah

O čo ide, na čom je založený koncept orgánových hodín

Koncept orgánových hodín vychádza z tradičnej čínskej medicíny, jej pohľadu na ľudské telo a jeho energetické cykly. Podľa tejto filozofie má každý orgán v tele špecifickú energetickú aktivitu, ktorá sa počas dňa pravidelne mení. Jednotlivé orgány sú teda spojené s určitými dennými a nočnými časmi, keď je ich energia najsilnejšia a najaktívnejšia. Podľa tradičného učenia tieto cykly súvisia s prírodnými prvkami, ako sú oheň, zem, kov, voda a drevo.

Počas dňa je 24 hodín rozdelených na 12 častí, ktoré sú spojené s jednotlivými orgánmi podľa koncepcie orgánových hodín v čínskej medicíne. Každý orgán má svoje vlastné dvojhodinové obdobie, keď je prirodzene najaktívnejší, a o 12 hodín neskôr obdobie najväčšieho útlmu. Zároveň je dôležité si uvedomiť, že v letnom období sa čas posúva o 1 hodinu dopredu, takže pri výpočte treba 1 hodinu odčítať [1].

purerituals_organove_hodiny_1024x682 (1)

Hoci presnosť telesných hodín podľa TČM zatiaľ nebola potvrdená dostatočným počtom štúdií, podľa dostupných výskumov môžeme s určitosťou povedať, že ľudské telo má svoje vlastné biologické hodiny, ktoré ovplyvňujú všetko od spánku až po športový výkon. Existuje napríklad štúdia, v ktorej vedci zistili, že nárast hormónu epinefrínu po cvičení bol o 8:30 hod. ráno dvakrát vyšší ako o 4:30 hod. ráno [2]. Iné výskumy zase ukázali, že lieky na vysoký krvný tlak užívané v noci môžu pôsobiť o niečo lepšie, ako keď ich človek užíva počas dňa [3]. Vplyv dennej doby na naše telo je teda nepopierateľný.

Prečo je dobré poznať organové hodiny?

Znalosť orgánových hodín nám umožňuje cielene podporovať orgány v čase ich aktivity. Môžeme sa zamerať na stravu, cvičenie, meditáciu alebo iné postupy, ktoré sú pre orgán v danom období prospešné. Tým podporíme ich správnu funkciu a zdravie.

Nočné budenie podľa orgánov

Napríklad nespavosť trápi v dnešnej dobe mnoho ľudí. Vedomosti o tom, ako fungujú orgánové hodiny v noci, sú obzvlášť užitočné, pretože môžu vysvetliť skoré ranné prebúdzanie alebo problémy so spánkom. Každý orgán má vyhradený čas, kedy je v noci najaktívnejší, a ak sa v tomto čase budíte, môže to znamenať nerovnováhu v danom orgáne. Napríklad časté prebúdzanie medzi 1:00 a 3:00, ktoré je spojené s činnosťou pečene, môže signalizovať potrebu detoxikácie a podpory pečene. Problémy so spánkom v tomto čase môžu byť spôsobené napríklad nadmerným stresom, emocionálnou nerovnováhou alebo potrebou vyvážiť stravu a životný štýl.

spanek-nohy

Pochopenie svojho tela a jednotlivých orgánov podľa hodín aktivity

Poznanie orgánových hodín nám napokon umožňuje hlbšie pochopiť naše telo, plánovať činnosti a starostlivosť v súlade s energetickými cyklami orgánov a poskytuje užitočné informácie na diagnostiku a prevenciu zdravotných problémov.

Je dôležité si uvedomiť, že orgánové hodiny poskytujú všeobecné orientačné informácie a individuálne potreby sa môžu líšiť. Každý človek je jedinečný a môže mať svoje vlastné energetické vzorce. Odporúča sa počúvať svoje telo a prispôsobiť životný štýl a stravu vlastným potrebám. V prípade vážnejších zdravotných problémov je vždy potrebné vyhľadať odbornú radu lekára alebo odborníka na čínsku medicínu.

Biologické hodiny jednotlivých orgánov

Biologické hodiny každého orgánu predstavujú fascinujúci aspekt ľudskej fyziológie. Každý orgán v našom tele má svoje vlastné časy aktivity, počas ktorých vykonáva svoje funkcie najefektívnejšie. Pochopenie týchto biologických hodín nám umožňuje lepšie pochopiť optimálne časy pre stravovanie, fyzickú aktivitu a ďalšie aspekty starostlivosti o zdravie. V tejto časti sa bližšie pozrieme na jednotlivé orgány a časy ich činnosti, aby sme lepšie pochopili ich funkciu a ako ich účinne podporovať.

cviceni-posilovani

1. Pečeň

Pečeň je životne dôležitý orgán, ktorý je zodpovedný za detoxikáciu tela a metabolické funkcie. Medzi 1–3:00 ráno je pečeň najaktívnejšia a práve v tomto čase vykonáva dôkladnú očistu tela od toxických látok. Odporúča sa v tejto dobe spať a dopriať pečeni oddych a relaxáciu. Takisto je dobré vyhýbať sa ťažkým jedlám a nadmernej konzumácii alkoholu, ktoré môžu pečeň zaťažovať.

Na podporu regenerácie a očisty pečene môžete využiť silu niekoľkých prírodných pokladov ukrytých v našom produkte Podpora pečene. Okrem pestreca mariánskeho v ňom nájdete aj extrakt z artičoku, kurkumín a silný antioxidant glutatión.

liver-booster kurkumin glutahlion

 

TIP: Ak máte problémy so zaspávaním, skúste si prečítať náš článok „Ako rýchlo zaspať? 10 tipov pre lepší spánok“!

2. Pľúca

Pľúca sú orgánom zodpovedným za dýchanie a výmenu kyslíka v tele. Sú najaktívnejšie medzi 3–5:00 ráno a pracujú na podpore imunitného systému a očiste organizmu. Ak sa v tomto čase často budíte alebo máte problémy so spánkom, môže to znamenať nerovnováhu v pľúcach. Nie je tajomstvom, že astmatici, fajčiari alebo ľudia s inými pľúcnymi ochoreniami môžu mať v tomto nočnom čase problémy. Na podporu funkcie pľúc sa odporúča čerstvý vzduch a hlboké dýchacie cvičenia. Dôležité je tiež vyhýbať sa fajčeniu a vystaveniu znečistenému ovzdušiu, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie pľúc.

3. Tračník

Tračník alebo hrubé črevo má na starosti trávenie potravy a vstrebávanie živín. Medzi 5–7:00 ráno je hrubé črevo aktívne a vykonáva vylučovanie odpadových a toxických látok z tela. Aj keď sa po prebudení ešte môžete cítiť unavení, vaše telo začína aktívne pracovať. Na udržanie zdravia a fungovania hrubého čreva sa odporúča primeraná hydratácia a podpora ranného vyprázdňovania. Odporúča sa vyhýbať sa ťažkým jedlám a mastným jedlám, ktoré môžu spomaliť trávenie.

pitny-rezim

4. Žalúdok

Žalúdok je orgán, ktorý slúži na trávenie potravy a prípravu živín na ďalšie využitie v tele. Je najaktívnejší medzi 7–9:00 ráno a spracováva raňajky a vstrebáva živiny. Odporúčajú sa zdravé a vyvážené raňajky, ktoré žalúdku dodajú potrebné živiny na energický štart do nového dňa. Je dôležité vyhnúť sa prejedaniu a jedeniu v zhone, ktoré môže žalúdok zaťažiť a narušiť trávenie.

Využite tento čas na riešenie naliehavých a náročných úloh, ktoré si vyžadujú vašu koncentráciu a nasadenie. Telo má vyššiu hladinu energie, čo podporuje produktivitu a schopnosť sústrediť sa. Buďte však opatrní a nezabudnite na vyvážený prístup. Pamätajte, že príliš veľa práce v tomto čase môže viesť k vyčerpaniu a prepracovaniu. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi prácou a odpočinkom, aby ste si udržali fyzickú a duševnú pohodu.

Tvrdenie, že večer by ste nemali jesť ťažké jedlá, má svoje opodstatnenie, pretože, ako sme už spomenuli vyššie, každý orgán sa dostáva do útlmu približne 12 hodín po svojej vrcholnej činnosti. Konzumácia ťažkých jedál večer môže viesť k ťažkostiam s trávením a nepríjemným pocitom, pretože žalúdok nie je schopný efektívne spracovať ťažké jedlá. Odporúča sa zvoliť ľahšiu a ľahko stráviteľnú stravu, ktorá minimalizuje zaťaženie žalúdka a podporuje kvalitný spánok. Je dôležité počúvať svoje telo a nájsť v strave rovnováhu, ktorá vyhovuje vašim individuálnym potrebám.

lehke-jidlo

5. Slezina

Slezina je orgán, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri trávení, metabolizme a podpore imunitného systému. V čase od 9:00 do 11:00 je slezina najaktívnejšia a poskytuje telu a metabolizmu energetickú podporu. Telo pracuje na plné obrátky, takže zvládnete aj náročnejšie úlohy. Odporúča sa ľahká a výživná strava, ktorá slezinu zásobuje potrebnými živinami. Ak máte radi sladké, je to najlepší čas na to, aby telo strávilo sladkosti.

TIP: Ak máte príliš často chuť na sladké, prečítajte si náš článok o možných dôvodoch, prečo nemôžete prestať s mlsaním.

6. Srdce

Srdce je životne dôležitý orgán, ktorý zabezpečuje cirkuláciu krvi a zásobuje celé telo životne dôležitým kyslíkom a živinami. Medzi 11–13:00 je srdce najaktívnejšie a je zodpovedné za tok energie v tele. Citlivejší jedinci môžu pociťovať silnejší tlkot srdca alebo naopak, spomalenie organizmu. Odporúča sa zdravý obed a čas na oddych a odbúranie stresu. Odporúča sa vyhnúť sa prejedaniu a nadmernej fyzickej námahe, ktoré môžu srdce preťažiť.

relaxace-odpocinek

Pre zdravý obehový systém je dôležitá vyvážená strava a pravidelné cvičenie. Doplnky stravy na podporu kardiovaskulárneho systému zahŕňajú vitamíny B6, B9, B12 a E a minerály, ako je horčík a draslík. Často sa používajú aj bylinné prípravky s ginkgo biloba, žihľavou alebo pagaštanom konským.

7. Tenké črevo

Tenké črevo je orgán, ktorý zabezpečuje trávenie a vstrebávanie živín do tela. Je najaktívnejšie medzi 13–15:00. Odporúča sa ľahký a vyvážený obed, ktorý je ľahko stráviteľný a prospešný pre tenké črevo. Ak má niekto nedostatok energie v tenkom čreve, môže po obede pociťovať pokles energie.

8. Močový mechúr

Močový mechúr je orgán, ktorý slúži ako zásobáreň moču a podieľa sa na vylučovaní odpadových látok z tela. Energeticky je aktívny medzi 15–17:00 popoludní. Na udržanie močového mechúra v dobrom stave sa odporúča primeraná hydratácia a pravidelné močenie. Cievy sú najviac rozšírené, takže podporujú rýchly krvný obeh a účinné odstraňovanie toxických látok. V tejto fáze dosahuje naše telo druhý výkonnostný vrchol, čo je ideálny čas na intenzívnu fyzickú aktivitu. Neexistuje lepší čas na návštevu posilňovne alebo sauny počas dňa.

cviceni-ve-fitku

9. Obličky

Obličky sú dôležitým orgánom, ktorý sa podieľa na regulácii rovnováhy tekutín v tele a filtrácii odpadových látok. Sú najaktívnejšie večer medzi 17–19:00 a pracujú na udržiavaní rovnováhy tekutín v tele. Odporúča sa podporovať obličky pitím bylinných čajov a konzumáciou potravín s vysokým obsahom vody. Chronická únava, cukrovka, vyčerpanie štítnej žľazy a nadobličiek často súvisia s nedostatkom energie obličiek.

10. Obal srdca

Podľa koncepcie orgánových hodín je srdce aktívne medzi 19:00 a 21:00 večer. V tomto čase je srdcový obal energeticky najaktívnejší a zohráva dôležitú úlohu pri pumpovaní krvi do celého tela. Je to obdobie, keď je srdcový sval najvýkonnejší a schopný zvládnuť vyššiu fyzickú záťaž. Je vhodné venovať osobitnú pozornosť starostlivosti o srdce v čase jeho maximálnej aktivity. Môže to zahŕňať cvičenie, ktoré podporuje kardiovaskulárnu kondíciu, ako je aeróbna aktivita, beh, plávanie alebo bicyklovanie.

jizda-na-kole

11. Trojitý žiarič

Najmenej známym orgánom je takzvaný trojitý žiarič, ktorý má najvyššiu aktivitu medzi 21:00 a 23:00 večer. Trojitý žiarič je pojem z čínskej medicíny a predstavuje energetický systém, ktorý reguluje telesné funkcie a riadi tok energie medzi orgánmi. Skladá sa z troch oblastí – horného žiariča, stredného žiariča a dolného žiariča. Každá z týchto oblastí má špecifickú funkciu a zahŕňa rôzne orgány. Horný žiarič je spojený s orgánmi, ako sú srdce a pľúca, ktoré sú zodpovedné za krvný obeh a dýchanie. Stredný žiarič zahŕňa tráviace orgány, ako sú žalúdok, pečeň, pankreas a črevá, ktoré sú kľúčové pre správne trávenie a vstrebávanie živín. Dolný žiarič sa zameriava na vylučovacie orgány, ako sú obličky, močový mechúr a črevá, ktoré pomáhajú odstraňovať odpadové produkty a udržiavať rovnováhu tekutín v tele.

Počas aktívneho obdobia trojitého žiariča sa tok energie v tele zameriava na harmóniu a rovnováhu medzi orgánmi. Je to čas, keď by sme mali praktizovať uvoľnenie a relaxáciu, aby sa energia mohla voľne pohybovať a obnovovať v tele. Meditácia, jemné cvičenia, ako je joga, plávanie a iné upokojujúce aktivity môžu byť prospešné na podporu rovnováhy trojitého ohrievača.

cviceni-jogy (2)

12. Žlčník

Medzi 23:00 a 1:00 v noci majú ľudia trpiaci žlčníkom často problémy so spánkom. V tomto čase je žlčník najaktívnejší, vykonáva detoxikáciu a regeneráciu, ktorá je kľúčová pre čistenie žlčových ciest a tráviaceho systému.

Telo je v tomto čase v režime odpočinku, keď sa telesné funkcie spomaľujú a prebiehajú rôzne fázy spánku. Je dôležité poskytnúť telu dostatok kvalitného spánku a podporiť pokojné prostredie. Naše výživové doplnky na pečeň a žlčník môžu pomôcť pri lepšej funkcii žlčníka a pečene, ktoré sú ďalšie, ktoré sa aktivizujú.

Čo sa deje v tele počas dňa

V predchádzajúcej časti sme sa venovali jednotlivým orgánom a ich činnosti v rámci orgánových hodín. Teraz sa pozrieme na prehľadný časový harmonogram, ktorý nám umožní lepšie pochopiť, čo sa v tele deje počas dňa a noci.

Orgánové hodiny počas dňa

  • 5:007:00 ráno: Aktivácia hrubého čreva
    Máme tu ranné vstávanie. Kvalitné vyprázdnenie hrubého čreva vám pomôže naštartovať telo na ďalší deň.
  • 7:009:00 ráno: Aktivita žalúdka
    Čas na výdatné raňajky, ktoré dodajú vášmu telu potrebnú energiu. Odporúča sa konzumovať ľahké a ľahko stráviteľné potraviny. Tento čas je ideálny na náročnejšie úlohy, pretože vaše telo je v plnej výkonnosti.
  • 9:0011:00: Aktivita sleziny
    Slezina je dôležitý orgán pre trávenie a imunitný systém. V tomto čase sa odporúča konzumovať ľahké a ľahko stráviteľné potraviny, ktoré podporujú trávenie a dodávajú telu energiu.
  • 11:0013:00: Aktivita srdca
    Vhodný čas na obed. Ideálne je vyvážené a ľahko stráviteľné jedlo. Nie je neobvyklé, že niektorí ľudia v tomto čase pociťujú rýchlejší tep srdca. Na upokojenie organizmu sa odporúča pokojná prechádzka na čerstvom vzduchu.
  • 13:0015:00: Aktivita tenkého čreva
    Ďalšia fáza trávenia a vstrebávania živín. Ak ste mali na obed jedlo s nedostatkom živín, môžete pociťovať popoludňajšiu únavu a nechuť do práce.
  • 15:0017:00: Aktivita močového mechúra
    Príjem dostatočného množstva tekutín je dôležitý na udržanie hydratácie a vylučovanie odpadových látok. V tomto čase telo dostáva druhý prílev energie, takže je to najideálnejší čas na náročnejšiu fyzickú aktivitu.
  • 17:0019:00 večer: Aktivita obličiek
    Najdôležitejšou funkciou obličiek je udržiavanie rovnováhy tekutín v našom tele. Pre zdravé obličky sa odporúča piť napríklad bylinkové čaje.

organove-hodiny-v-noci

Orgánové hodiny v noci

  • 19:0021:00 večer: Aktivita obalu srdca
    Srdcový obal je v tomto čase najaktívnejší a pumpuje krv do celého tela. Srdcové svaly sú v najvyššom bode svojej sily, a preto zvládajú náročnejšiu fyzickú aktivitu.
  • 21:0023:00 večer: Aktivita trojitého ohrievača
    Energia tela sa rozlieva dopredu celým telom. Relaxácia, meditácia a upokojenie mysle sú ideálne aktivity na upokojenie pred spánkom.
  • 23:005:00: Obdobie odpočinku a spánku
    Žlčník a pľúca sú v tomto čase aktívne. Telesné funkcie sa spomaľujú, telo sa regeneruje a detoxikuje. Dostatok kvalitného spánku je pre dobré zdravie kľúčový. Ľudia s pľúcnymi problémami sa môžu v tomto čase prebudiť.

Dúfame, že po prečítaní tohto článku budete mať základnú predstavu o tom, čo sú orgánové hodiny a ako vďaka nim lepšie porozumieť svojmu telu. Kľúčom k úspechu je vyvážiť svoj životný štýl, stravu a starostlivosť o seba tak, aby boli v súlade s prirodzenými energetickými cyklami vášho tela. Rešpektovaním orgánových hodín a poskytovaním správnej starostlivosti každému orgánu vo vhodnom čase môžete podporiť svoje zdravie, vitalitu a celkovú pohodu.

Zdroje

[1] https://www.uh-energy.cz/img/RegeneraceVPentagramu.pdf

[2] Scheer FA, Hu K, Evoniuk H, Kelly EE, Malhotra A, Hilton MF, Shea SA. Impact of the human circadian system, exercise, and their interaction on cardiovascular function. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Nov 23;107(47):20541-6. doi: 10.1073/pnas.1006749107. Epub 2010 Nov 8. PMID: 21059915; PMCID: PMC2996667.

[3] Bowles NP, Thosar SS, Herzig MX, Shea SA. Chronotherapy for Hypertension. Curr Hypertens Rep. 2018 Sep 28;20(11):97. doi: 10.1007/s11906-018-0897-4. Erratum in: Curr Hypertens Rep. 2018 Dec 4;21(1):1. PMID: 30267334; PMCID: PMC6491046.

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.