Potravinová pyramída zdravej výživy: Ako na vyvážený jedálniček?

Zaujímate sa o zdravé stravovanie a máte pocit, že potrebujete nasmerovať svoje stravovacie návyky správnym smerom? Potravinová pyramída je grafický sprievodca na dosiahnutie rovnováhy na vašom tanieri. Objavte jej tajomstvá, ktoré vám pomôžu pochopiť, ako kombinovať výživné potraviny, aby ste sa dostali do špičkovej formy a cítili sa každý deň plní energie. Po prečítaní tohto článku budete vedieť, aké typy potravinových pyramíd existujú, aké sú ich nedostatky a obmedzenia a ako si zostaviť správny tanier vhodný pre vaše telo.

jídlo deska

Obsah

    Čo je to potravinová pyramída?

    Potravinová pyramída je vizuálny nástroj, ktorý sa používa na znázornenie vyváženej stravy pre zdravý životný štýl. Jej hlavným cieľom je nielen ukázať, aké potraviny by sa mali v strave uprednostňovať, ale aj to, koľko ich treba konzumovať a ako často. Táto pyramídová štruktúra pozostáva z tried potravín, ktoré sú usporiadané od základne pyramídy (najširšia časť) až po vrchol (najužšia časť).

    Zvyčajne sú potravinové pyramídy rozdelené do horizontálnych vrstiev alebo úrovní, pričom každá úroveň predstavuje určitú skupinu potravín s podobnými výživovými hodnotami. Vo všeobecnosti platí, že potraviny v blízkosti základne pyramídy by mali tvoriť najväčšiu časť stravy, zatiaľ čo potraviny na vyšších úrovniach v blízkosti vrcholu by sa mali konzumovať v menšom množstve a menej často.

    vaření v kuchyni

    Potravinové pyramídy sú vytvorené na základe stravovacích odporúčaní, ktoré zohľadňujú potreby živín na udržanie zdravého organizmu a prevenciu chorôb. Pri dodržiavaní potravinovej pyramídy je dôležité uvedomiť si individuálne potreby a životný štýl každého človeka. Nejde o podrobný návod na presný denný jedálniček, pyramída poskytuje len základné odporúčania na zloženie stravy.

    História a vývoj potravinových pyramíd

    Pôvod potravinovej pyramídy siaha do obdobia druhej svetovej vojny, keď bol obrovský nedostatok potravín. Bola vyvinutá vo Švédsku v 70. rokoch 20. storočia a odvtedy prešla mnohými zmenami a prispôsobeniami novým poznatkom a miestnym potrebám. V roku 1992 predstavili USA svoju verziu potravinovej pyramídy a neskôr ju nahradili modelom MyPlate. Rôzne krajiny prišli s vlastnými úpravami a niektoré použili na znázornenie odlišnú vizuálnu podobu. [1]

    Potravinová pyramída nie je statický nástroj, ale môže sa časom meniť a každá krajina si ju často mierne upravila podľa vlastných stravovacích odporúčaní a preferencií potravín. Dôležitým faktorom ovplyvňujúcim zmeny potravinovej pyramídy je vedecký výskum a nové poznatky o výžive a zdraví. Postupom času sa objavujú nové informácie o tom, aké živiny sú pre naše telo prospešné a ako ich môžeme získať z potravín. To vedie k aktualizácii a prispôsobovaniu potravinovej pyramídy novým poznatkom.

    Pyramída zdravej výživy môže mať rôzne podoby

    Každá krajina prispôsobuje tento koncept svojim stravovacím odporúčaniam, kultúre a potravinovým preferenciám. Potravinové pyramídy sa líšia vizuálnou podobou aj obsahom jednotlivých skupín potravín.

    zahraniční kuchyně

    Príkladom v celosvetovom meradle je obrátený tvar pyramídy v Japonsku s otáčajúcim sa vrcholom a koncept taniera v Spojených štátoch. Niektoré krajiny, ako napríklad Kanada, Zimbabwe alebo Guatemala, sa rozhodli používať iné vizuálne symboly - dúhu, štvorec alebo rodinný hrniec. Krajiny ako Južná Kórea a Čína zaviedli pyramídy v podobe pagod, zatiaľ čo Austrália používa pyramídy aj taniere. Tieto variácie poukazujú na dôležitosť prispôsobenia potravinovej pyramídy miestnej kultúre a stravovacím zvyklostiam, aby čo najlepšie vyhovovala individuálnym potrebám každého obyvateľa.

    Zároveň nesmieme zabúdať na špeciálne pyramídy pre vegetariánov a vegánov. Vegetariánska strava je pravdepodobne najstarším alternatívnym spôsobom stravovania, ktorého základným znakom je obmedzenie až úplné vylúčenie živočíšnych potravín a ľudia si ju osvojujú z rôznych dôvodov. Prísni vegetariáni (vegáni) odmietajú mäso, vajcia, mlieko a niektorí dokonca med a kvasnice. Pri vegánskej strave je potrebné sledovať a prípadne dopĺňať vitamín B12, železo, zinok, vápnik, vitamín D a omega-3 mastné kyseliny. [2]

    • Potravinová pyramída MZ ČR

    Oficiálnou potravinovou pyramídou pre českú populáciu je pyramída z roku 2005, ktorú vydalo Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky. Pozostáva zo skupín potravín, ktoré sú usporiadané do jednotlivých úrovní podľa obsahu hlavných živín. Pozitívom je, že v texte sú uvedené aj gramáže jednotlivých porcií, ktoré umožňujú lepšiu predstavu a reprezentáciu človeka v pohybe, čo je potrebné pre zdravý životný štýl. Jednou z kritických pripomienok je nedostatočné zohľadnenie pitného režimu a nezaradenie orechov, semienok a iných zdravých tukov.

    pyramida MZČR

    Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví (2005)

    • Potravinová pyramída podľa Fóra zdravé výživy

    Neoficiálna, ale oveľa rozšírenejšia je pyramída z roku 2013 od Fóra zdravé výživy. Okrem klasických 4 úrovní potravín obsahuje aj dvojité rozdelenie na viac a menej vhodné potraviny a odporúčania pre častejšiu a menej častú konzumáciu. Objavila sa kritika nedostatočnej prehľadnosti množstiev jednotlivých potravín uvedených v schéme.

    Fórum zdravé výživy

    Zdroj: Fórum zdravé výživy

    • MyPlate 

    MyPlate je stravovací koncept vyvinutý Spojenými štátmi americkými, ktorý slúži ako jednoduchý a zrozumiteľný nástroj na podporu zdravého stravovania. Táto koncepcia bola zavedená v roku 2011 a nahradila predchádzajúcu potravinovú pyramídu. MyPlate zobrazuje dôležité skupiny potravín - ovocie, zeleninu, obilniny, bielkoviny a mliečne výrobky - ako časti na tanieri, pričom každá časť predstavuje odporúčanú časť stravy. Týmto jednoduchým a vizuálne príťažlivým spôsobom poskytuje jednotlivcom jasnú predstavu o tom, ako by mali vyzerať ich jedlá a ako do svojho každodenného jedálnička zaradiť vyvážené množstvo živín. Vďaka svojej jednoduchosti a praktickosti sa MyPlate stal obľúbeným nástrojom na podporu zdravého stravovania nielen v Spojených štátoch, ale na celom svete.

    My Plate

    Zdroj: MyPlate

    Štruktúra potravinovej pyramídy

    V tejto časti sa budeme riadiť oficiálnou potravinovou pyramídou Ministerstva zdravotníctva Českej republiky, o ktorej sme hovorili vyššie. Táto pyramída slúži ako užitočný nástroj pre výživové odporúčania a jasne nám ukazuje, ako by mala byť zložená zdravá strava.

    Potravinová pyramída je rozdelená do 4 úrovní, pričom každá úroveň predstavuje určitú skupinu potravín. Potraviny na spodnom poschodí by sa mali konzumovať najviac a potraviny na poschodí vyššom najmenej. To znamená, že dôraz sa kladie na potraviny z prvého poschodia a potraviny z horného poschodia by sa mali konzumovať minimálne. Nesmieme však zabúdať na základné, málo spomínané poschodie, a to pitný režim.

    I. Prvé poschodie - Základňa potravinovej pyramídy

    Do tohto poschodia patria obilniny a zrná, zemiaky, koreňová zelenina a strukoviny. Tieto potraviny sú bohatým zdrojom sacharidov, ktoré nášmu telu dodávajú energiu a podporujú fungovanie mozgu. Odporúča sa konzumovať 3 až 6 porcií denne. Jedna porcia by mala predstavovať približne 1 krajec chleba, 1 odmerku varenej ryže alebo cestovín alebo 1 malý zemiak.

    • Obilniny: patria sem rôzne druhy obilnín, ako napríklad ryža, pohánka, jačmeň, ovsené vločky, pšenica a iné. Obilniny sú bohatým zdrojom sacharidov, ktoré nášmu telu dodávajú energiu. Obsahujú aj dôležité vitamíny skupiny B, minerálne látky a vlákninu, ktorá podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu. Súčasný sortiment bezlepkových obilnín je pritom veľmi pestrý a zahŕňa proso, špaldu, dvojzrnnú a jednozrnnú pšenicu, pohánku, amarant, quinou a iné. Tieto obilniny predstavujú skvelú alternatívu pre ľudí s neznášanlivosťou lepku a zároveň otvárajú nové možnosti pestrejšej a výživnejšej stravy.
    • Ryža, cestoviny a pečivo: Táto časť zahŕňa potraviny, ako sú ryža, cestoviny a pečivo. Tieto potraviny sú tiež bohatým zdrojom sacharidov a môžu byť súčasťou zdravej stravy, ak sa konzumujú s mierou.

    II. Druhé poschodie - Ovocie a zelenina

    Ovocie a zelenina sú kľúčovou súčasťou vyváženej stravy. Sú bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. Odporúča sa konzumovať 2-4 porcie ovocia a 3-5 porcií zeleniny. Jedna porcia by mala predstavovať približne 1 malé jablko, 1 banán, pol taniera zemiakov alebo pohár neriedenej zeleninovej alebo ovocnej šťavy.

    • Ovocie: ovocie zahŕňa širokú škálu druhov, ako sú jablká, banány, hrozno, pomaranče, kivi, marhule, jahody a mnohé ďalšie. Ovocie je bohaté na vitamíny C, A, E, antioxidanty a vlákninu. Pravidelná konzumácia ovocia podporuje zdravie pokožky, očí a imunitného systému a znižuje riziko srdcových ochorení.
    • Zelenina: zelenina by mala tvoriť veľkú časť nášho jedálnička a mala by sa konzumovať v rôznych farbách a odrodách. Listová zelenina, ako napríklad špenát a šalát, obsahuje vitamíny K, C, A a antioxidanty. Listová zelenina, napríklad brokolica a karfiol, je bohatá na vlákninu, vitamíny C a K. Papriky, paradajky a cukety sú zdrojom vitamínov C a A. Zelenina obsahuje aj minerálne látky, ako je draslík, horčík a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu svalov a nervového systému. Zemiaky sú dôležitým zdrojom komplexných sacharidov a vlákniny. Koreňová zelenina obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú dôležité pre naše zdravie a imunitný systém.

    deska jídla

    III. Tretie poschodie - Bielkoviny

    Táto chuť zahŕňa mliečne výrobky, mäso, ryby, morské plody, vaječné výrobky a strukoviny. Bielkoviny sú stavebným prvkom nášho tela a sú dôležité pre rast a obnovu tkanív. Odporúča sa konzumovať 2 až 3 porcie mliečnych výrobkov denne a 1 až 2 porcie ostatných uvedených. Jedna porcia by mala predstavovať približne 1 šálku mlieka alebo jogurtu, 125 g mäsa alebo rýb, 2 varené vaječné bielky alebo misku sójových bôbov.

    • Mliečne výrobky: mliečne výrobky, ako sú mlieko, jogurt, syr a tvaroh, sú bohatým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Obsahujú tiež bielkoviny, vitamíny skupiny B a ďalšie minerály.
    • Mäso a ryby: Mäso, ryby a morské plody sú dôležitým zdrojom bielkovín, železa, zinku a vitamínov B12 a D. Výber najkvalitnejšieho a najčerstvejšieho mäsa a rýb je kľúčom k získaniu všetkých dôležitých živín.
    • Vaječné výrobky: vajcia sú cenovo dostupným a výživným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Sú tiež vynikajúcou voľbou na prípravu rôznych jedál.
    • Strukoviny: Strukoviny, ako je fazuľa, šošovica, hrach, čierny cícer, sú dôležitým zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálov. Sú tiež vynikajúcou voľbou pre vegánov a vegetariánov ako zdroj bielkovín, vlákniny a ďalších živín.

    IV. Štvrté poschodie - Tuky a sladkosti

    Zdravé tuky sú dôležité pre správnu funkciu mozgu a srdca a podporujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. Odporúča sa konzumovať zdravé tuky vo forme olejov, orechov, semien a avokáda v obmedzenom množstve. Sladkosti a nezdravé tuky by sa mali konzumovať opatrne a s mierou a mali by tvoriť len malú časť celkovej stravy.

    • Zdravé tuky: táto časť zahŕňa rôzne zdravé tuky, ako sú rastlinné oleje (olivový, ľanový, repkový), orechy, semená, avokádo a rybí tuk (omega-3 mastné kyseliny). Tieto tuky sú dôležité pre zdravie srdca, funkciu mozgu a znižujú riziko srdcových ochorení.
    • Sladkosti a nezdravé tuky: do tejto časti patria sladkosti, zákusky, sušienky, čokoláda, čipsy a priemyselne spracované potraviny s vysokým obsahom tukov a cukrov. Tieto potraviny by sa mali konzumovať s mierou, pretože prispievajú k riziku obezity, cukrovky a ďalších zdravotných problémov.

    Potravinová pyramída pre deti 

    Detská potravinová pyramída je špeciálne navrhnutá s ohľadom na jedinečné potreby a rast detského organizmu. Výživová pyramída pre deti v Českej republike bola vytvorená v rámci projektu Pohyb a výživa, ktorý sa začal realizovať v roku 2013. Táto pyramídová štruktúra jasne predstavuje skupiny potravín, ktoré by mali byť súčasťou každodenného jedálnička detí. Zameriava sa na zdravú a vyváženú stravu, ktorá poskytuje dôležité živiny pre optimálny telesný a duševný vývoj. V rámci tohto projektu bola vytvorená aj pyramída priamo zdôrazňujúca význam pohybu pre deti, ktorú môžete zobraziť tu

    Dítě jídlo

    Obrovskou výhodou tejto konkrétnej pyramídy je zohľadnenie pitného režimu a jeho prehľadnosť. Porcie sú individuálne prispôsobené veľkosti detskej päste alebo dlane, takže sa dajú efektívne aplikovať. Zaujímavým aspektom je tu takzvaná "zákerná kocka", ktorú môžete vidieť v pravej dolnej časti diagramu a ktorá predstavuje potraviny, ktoré by dieťa malo konzumovať len veľmi príležitostne.

    Význam správnej výživy u detí nemožno podceňovať. Potravinová pyramída dieťaťa je navrhnutá tak, aby podporovala jeho telesný a duševný vývoj, posilňovala jeho zdravie a odolnosť voči chorobám. Rodičia a opatrovatelia zohrávajú kľúčovú úlohu pri učení detí zdravým stravovacím návykom a budovaní pozitívneho a vyváženého stravovania, ktoré im bude prospešné po celý život.

    Ak vás téma stravovania detí zaujíma viac, môžete si prečítať niekoľko tipov v našom článkuVýživa detí: 8 tipov na spestrenie detskej stravy“. 

    EXTRA TIP: Niektoré z našich produktov môžu užívať aj deti, ale ponúkame aj špeciálny detský multivitamín, prispôsobený potrebám najmenších. Vďaka lipozomálnej technológii je vysoko vstrebateľný, takže telo dokáže účinné látky veľmi dobre využiť.

    detsky-multivitamin (1) multivitamin

    Možné nedostatky a obmedzenia potravinovej pyramídy

    Potravinové pyramídy sú užitočným nástrojom na predstavenie základných princípov vyváženej stravy, ale stále majú určité nedostatky a obmedzenia:

    1. Zjednodušenie: Potravinové pyramídy znázorňujú zložité stravovacie koncepty pomocou jednoduchých grafických symbolov. To môže viesť k prílišnému zjednodušeniu a nedostatočnému zohľadneniu individuálnych rozdielov.
    2. Nie je možné zahrnúť všetky potreby: Potravinové pyramídy nemôžu zahŕňať všetky živiny, ktoré človek potrebuje, a niekedy môžu prehliadnuť dôležité mikroživiny alebo fytonutrienty obsiahnuté v potravinách.
    3. Nepresnosť porcií: Odporúčané porcie potravín uvedené v pyramídach môžu byť všeobecné a nemusia vždy spĺňať individuálne potreby.
    4. Rozdiely medzi kultúrami: Potravinové pyramídy často odrážajú stravovacie návyky a potravinové preferencie konkrétnej krajiny alebo kultúry, ktoré nemusia byť vhodné pre každého.
    5. Neúplnosť stravy: Niektoré potravinové pyramídy môžu klásť príliš veľký dôraz na konkrétne skupiny potravín alebo makroživiny, čo môže obmedzovať rozmanitosť stravy a viesť k ignorovaniu dôležitosti iných výživových aspektov.
    6. Nestabilné odporúčania: Odporúčania týkajúce sa stravovania a zdravia sa môžu časom meniť na základe nových výskumov a zistení. Potravinové pyramídy nemusia vždy rýchlo reagovať na tieto zmeny.
    7. Ignorovanie potravinových intolerancií a alergií: Niektoré potravinové pyramídy nemusia obsahovať špecifické informácie o potravinových alergiách a intoleranciách, čo môže ľuďom s týmito obmedzeniami spôsobovať problémy.

    Celkovo by sa potravinové pyramídy mali považovať za základnú referenčnú pomôcku pre zdravé stravovanie, ale nemali by slúžiť ako jediný zdroj informácií. Mali by sme sa zamerať na pestrosť a vyváženosť stravy a prispôsobiť si stravu individuálne na základe našich potrieb, životného štýlu a zdravotného stavu.
    Zdravý životní styl

    Na záver možno povedať, že potraviny, ktoré vkladáme do úst, majú veľký vplyv na naše zdravie a pohodu. Niet pochýb o tom, že by sme sa mali zaujímať o to, čo jeme, a snažiť sa o čo najvyváženejšiu stravu. Potravinová pyramída je v tomto smere skvelým začiatkom, najmä pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý a zrozumiteľný návod na správne stravovanie.

     

    Zdroj

    [1] Raikar, Sanat Pai. "food pyramid". Encyclopedia Britannica, 26 Apr. 2023, https://www.britannica.com/science/food-pyramid  Accessed 24 July 2023.

    [2] Státní zdravotní ústav. “Potravinová pyramida v praxi“. nzip.cz, Accessed 24 Apr. 2023 https://www.nzip.cz/clanek/5-potravinova-pyramida-v-praxi

     

    Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

    Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
    Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.