Trápi vás suchá pokožka alebo koža na tele? Vieme, čo s tým!

Či už nám znepríjemňuje život dehydrovaná pleť alebo veľmi suchá pokožka na tele, jedno je jasné - často nejde len o kozmetický problém. Suchá pokožka môže nepríjemne svrbieť, pnúť a v niektorých prípadoch dokonca ovplyvňovať aj náš sociálny život. Pozrime sa na to, čo je príčinou suchej pokožky na tvári či tele, ako sa stavy suchosti môžu prejavovať a čo pomáha na suchú pleť najlepšie.

pexels-andrea-piacquadio-3764019-2

Čo sa v tomto článku dočítate?

Suchá koža je pomerne bežný problém, ktorý nás trápi predovšetkým vtedy, keď na tele či tvári dôjde k oslabeniu ochrannej funkcie pokožky – kožnej bariéry. To môže byť zapríčinené rôznymi faktormi, ako napríklad sychravým zimným počasím, malým množstvom vlhkosti vo vzduchu alebo napríklad dlhými horúcimi kúpeľmi. Sklony k suchej pokožke však môžu byť dané aj geneticky, prípadne hormonálnymi vplyvmi.

Ako sa prejavuje suchá pokožka na tvári a tele?

Suchá pokožka často trpí nedostatkom prirodzených hydratačných faktorov (urea, aminokyseliny a kyselina mliečna), ktoré podporujú viazanie vody vo vnútri kože. Okrem toho jej tiež chýbajú lipidy, ako sú ceramidy, mastné kyseliny a cholesterol, potrebné pre už spomínanú bariérovú funkciu kože.

V prípade, že sú stavy suchosti prechodné, označujú sa aj ako dehydratácia. Sú typické tým, že pokožke chýba primárne voda. Ak trvá suchosť dlhodobo, hovoríme o suchej alebo veľmi suchej pokožke ako o konkrétnom type pleti. V tomto prípade koži chýba ako voda, tak aj lipidy.

pexels-shvets-production-9774615

Vysušená pokožka sa môže prejavovať:

  • pnutím (najmä po sprchovaní, kúpaní či plávaní),
  • svrbením,
  • lúpaním, šupinkovaním,
  • drsnosťou na pohľad aj na dotyk,
  • prasklinami a trhlinkami,
  • začervenaním.

Podľa závažnosti týchto príznakov môžeme rozoznať 3 stupne suchosti:

Suchá pokožka

Suchá pokožka pre nás zo začiatku nemusí byť až taká nepríjemná. Vyvoláva slabé pocity napätia a občas býva trochu hrubá. Má zníženú schopnosť viazať vodu. Zároveň môže pôsobiť krehko, prípadne menej elasticky. Pokiaľ však budeme suchú pokožku ignorovať, môžu sa príznaky zhoršovať.

Veľmi suchá pokožka

Veľmi suchá pokožka býva viditeľná už na prvý pohľad - je šupinatá, olupuje sa a pôsobí mdlým dojmom. Povrch pokožky je hrubý, často až popraskaný. Pocitovo je napnutá a môže tiež svrbieť. Veľmi suchá šupinatá pleť máva sklony k citlivosti.

Extrémne suchá pokožka

Extrémne suchá pokožka je veľmi hrubá a veľmi praská, predovšetkým na rukách, nohách či perách. Vyznačuje sa silným pocitom napätia a väčšinou aj nepríjemným intenzívnym svrbením.

Keď nás trápi suchá pokožka s akné…

Vzhľadom na to, že suchá pleť trpí nielen na nedostatok vody, ale chýbajú jej aj tuky, nebýva náchylná na tvorbu akné. Pokiaľ sa nejaký pupienok predsa len objaví, môže byť spôsobený zlou starostlivosťou. Zanedbané čistenie pleti a používanie veľmi mastného krému, alebo dokonca vazelíny, môže spôsobiť upchatie pórov, ktoré vedie k tvorbe nedokonalostí na pleti.

Problémom môže byť aj dehydratácia (nedostatok vody), ktorá môže postihnúť aj normálnu a mastnú pleť. Pobyt v prekúrených miestnostiach, nevľúdne počasie alebo horúce kúpele, to všetko môže doslova vytiahnuť vodu aj z takej pleti, ktorá so suchosťou problém bežne nemáva. Potom sa na tvári objavia suché miesta a vyrážky zároveň.

Ako na suchú pokožku?

Ešte než si povieme, čo na suchú pokožku používať, pozrieme sa na to, čomu je vhodné sa vyhnúť. Napnutá a vysušená pleť nám rozhodne nepoďakuje za použitie kozmetiky s alkoholom, parfumáciami či farbivami a určite jej na kráse nepridáme fajčením. Vhodné nie je ani nadmerné opaľovanie.

Čím teda pokožke prospejeme? Čo nám na suchú pleť pomôže? Nepochybne nešliapneme vedľa s vyváženým jedálničkom – kvalitné tuky obsiahnuté v rybách, kokosovom oleji, ghí alebo napríklad v ľanovom semienku sú pre zdravú a krásnu kožu základom. V strave by nemali chýbať aj minerály, predovšetkým zinok, ktorý pôsobí protizápalovo, má vplyv na hojenie a regeneráciu pleti a chráni proti negatívnym účinkom ultrafialového žiarenia. Zdrojom zinku môžu byť napríklad semienka, orechy či strukoviny. Zabúdať nesmieme ani na stopové prvky. Pre krásnu pleť je dôležitý dostatok jódu. Jeho dlhodobý deficit je totiž spojený so znížením funkcie štítnej žľazy, čo môže spôsobiť okrem iného práve suchosť pleti.

selen-zinekjod

Oplatí sa tiež zamerať pozornosť na večernú rutinu. Spálňa nesmie byť prekúrená a mali by sme zaspávať ideálne v pyžame z mäkkej bavlny alebo bavlneného flanelu. Hrubé a hryzavé materiály by pokožku mohli len zbytočne podráždiť. Pokiaľ si budeme chcieť dopriať extra starostlivosť, oplatí sa investovať do vankúša z hodvábu alebo saténu. Tieto materiály sú menej savé ako bavlna, a tak umožnia, aby kozmetika, ktorú si na noc nanesieme, lepšie pôsobila.

→ Ďalšie zaujímavé rady, ako sa vyspať do krásy, nájdete v článku 10 tipov, ako rýchlo zaspať!

 

woman-dog-bed

Starostlivosť o suchú pokožku

Suchá pokožka vyžaduje pravidelnú a premyslenú starostlivosť postavenú na kvalitných kozmetických prípravkoch. Nestačí sa však zamerať iba na krémy. Základom je predovšetkým čistenie. Jedným z častých mýtov je, že na suchú pleť nie je vhodné používať peeling, aby sa jej ochranná vrstva ešte viac nenarušila. Pokiaľ však vyberieme správne a siahneme po jemnom exfoliačnom prípravku, odstránime odumreté bunky, ktoré môžu brániť vstrebávaniu krémov a masiek.

Tip: Na suchú pleť sú vhodné prípravky bez obsahu alkoholu, ktoré nezmyjú prirodzený mastný film. Odporúčame staviť na extra jemné produkty, ktoré sú účinné, ale zároveň udržia vonkajšiu bariéru pleti v rovnováhe.

Viete, čo na suchú pokožku funguje na jedničku? Nutrikozmetika!

Ak chceme, aby sa suchá svrbivá koža stala navždy minulosťou, musíme proti šupinkám, prasklinám, pnutiu a lúpajúcej sa pleti bojovať na všetkých frontoch! Zatiaľ čo kozmetické prípravky pomôžu pôsobením na pleť zvonku, nutrikozmetika pre nás bude pracovať zvnútra. Ide o špeciálne doplnky stravy, ktoré sú určené na podporu kvality pleti, vlasov a nechtov. Pôsobí v tele, aby dosiahla vonkajšie účinky na pleti.

Veľkou výhodou nutrikozmetiky je, že jej použitie je oveľa rýchlejšie a jednoduchšie ako aplikácia kozmetických prípravkov. To oceníme predovšetkým pri tých častiach tela, kam je ťažké dosiahnuť a bežnú kozmetiku aplikovať. Navyše pôsobí komplexne na celú pokožku, zatiaľ čo účinky krémov a sér sú iba lokálne.

A akú nutrikozmetiku teda vybrať? Pripomeňme si, že suchej pokožke chýba nielen voda, ale aj lipidy, prirodzené tuky, medzi ktoré patria okrem iného aj ceramidy. Tie sú dôležité pre udržanie správnej hladiny kožnej vlhkosti a pri ochrane pokožky - koža je bez nich mdlá, matná a môže byť suchá, podráždená alebo dokonca svrbivá. Zjednodušene si ich môžeme predstaviť ako maltu, ktorá drží pohromade kožné bunky a zabraňuje tak úniku vlhkosti. Prípravok s ceramidmi teda rozhodne stojí za skúšku!

ceramosides_1_2_sk

Lipozomálne Ceramidy Pure rituals obsahujú vysoko kvalitné a klinicky testované patentované francúzske ceramidy – komplex CERAMOSIDESTM. Tie podľa dostupných štúdií prispievajú k zachovaniu integrity kolagénovej siete, zachovaniu pružnosti pokožky a k redukcii oxidačného stresu. Majú tiež vplyv na hydratáciu pleti a štúdie naznačujú, že používanie komplexu CERAMOSIDESTM prispieva k výraznému zlepšeniu už po 60 dňoch.

banner_blog_1

Objavte príčiny suchej pokožky

Na to, aby sme našli príčinu suchej pokožky, nemusíme byť práve dermatológovia. Zjednodušene by sa totiž dalo povedať, že hlavným vinníkom je nedostatok vlhkosti. K tomu väčšinou dochádza pri nedostatočnej funkcii kožnej bariéry a pri nedostatku prirodzených olejov (lipidov) v hornej vrstve kože. Poďme sa bližšie pozrieť, ako to celé funguje.

Kožná bariéra nás chráni pred nebezpečnými vplyvmi, napríklad pred pôsobením ultrafialového žiarenia či pred mikrobiálnymi a mykotickými infekciami, a zároveň pomáha udržovať obsah vody, ktorý zaisťuje hydratáciu kožného povrchu. Nachádza sa vo vonkajšej vrstve kože, v epidermis, teda v pokožke, ktorú môžeme reálne vidieť a dotknúť sa jej.

Epidermis sa skladá z 5 vrstiev podľa typu buniek, ktoré od škáry smerom k povrchu nasledujú v poradí:

  • stratum basale,
  • stratum spinosum,
  • stratum granulózum,
  • stratum lucidum,
  • stratum corneum.

vrstvy_epidermis_sk

Kožnú bariéru predstavuje de facto celá rohová vrstva, teda stratum corneum. Tá sa delí ešte na ďalšie 2 vrstvy: stratum corneum conjunctum (spodná kompaktná vrstva) a stratum corneum disjunctum (horná olupujúca sa vrstva).

Hlavnou zložkou ochrannej bariérovej funkcie voči chemickým a fyzikálnym vplyvom je zrohovatený a kompaktný kožný povrch, predovšetkým na úrovni dolných partií rohovej vrstvy (str. corneum conjunctum)[1]. Na optimálnu hydratáciu kožného povrchu sa potom podieľa okrem iného povrchový kožný film, prirodzené hydrofilné faktory (NFH – natural hydrophilic factors) a lipoidné dvojvrstvy (ceramidy, cholesterol). Vodu v epidermis viaže aj hyaluronan sodný[2].

Lipidy obsiahnuté v NHF a v lipoidných dvojvrstvách vytvárajú bariéru regulujúcu prienik vo vode rozpustených látok do hlbších vrstiev pokožky a zároveň regulujú výdaj vody cez kožný povrch do vonkajšieho prostredia[1].

pexels-anna-shvets-5069395

Pre optimálnu funkciu našej pokožky je teda potrebné, aby jednotlivé zložky epidermis neboli porušené a aby pracovali presne tak, ako majú. Bohužiaľ, nie vždy to tak je. Poďme preto viac preskúmať konkrétne príčiny suchej pleti:

#1 príčina suchej pokožky – používanie nevhodnej kozmetiky

Jednou z častých príčin suchosti kože je používanie nevhodnej kozmetiky, predovšetkým mydiel či šampónov, ktoré sú primárne určené na to, aby odstránili mastnotu. Dôležité je vyberať produkty, ktoré sú jemné a šetrné k pleti.

Dermatológovia tiež často odporúčajú vyhnúť sa alkoholu v kozmetike. Pokiaľ teda v zložení nájdeme SD Alcohol, Denatured Alcohol alebo Isopropyl Alcohol, mala by sa nám v hlave rozsvietiť červená kontrolka. Podobne je to aj s parfumáciou a parabénmi. Ide totiž o ďalšie zložky, ktoré teoreticky môžu suchú pokožku podráždiť a zhoršiť tak jej stav, a to hlavne vtedy, ak sú v produktoch nevhodne kombinované[3].

Okrem toho je tiež dobré vedieť, že pri starostlivosti o suchú pokožku rozhodne neplatí pravidlo - čím hutnejšie krémy, tým lepšie. Áno, použitá kozmetika by určite mala mať výživnú zložku, ale zároveň sa musí ľahko rozotierať a rýchlo vstrebávať. Pokiaľ si na pleti každý deň vytvoríme nepriepustnú vrstvu z hutného krému či vazelíny, uzamkneme síce v pokožke vlhkosť, ale s ňou aj nečistoty a prebytočný maz.

pexels-polina-kovaleva-5927811

#2 príčina suchej pokožky – nedostatok vitamínov

Nie vždy platí pravidlo, že suchá koža = nedostatok vitamínov, je však vhodné tento variant preveriť a uistiť sa, že nám v jedálničku nič nechýba. V strave by mal byť zastúpený vitamín A, ktorého nedostatok môže viesť nielen k suchej koži, ale aj k lámavosti nechtov či pocitu suchých očí. Ľahko ho doplníte napríklad chrumkaním mrkvy – tá totiž obsahuje betakarotén, ktorý sa v tele premieňa práve na vitamín A. Užitočný môže byť aj vitamín A vo forme retinolu, ten sa však častejšie využíva v produktoch starostlivosti o pleť, pretože naše telo ho nevie spracovávať vo väčších dávkach rovnako efektívne ako betakarotén.

Chýbať by nemal ani vitamín B2, teda riboflavín, ktorý nájdeme v mäse, mlieku, vajciach, obilných klíčkoch, strukovinách alebo v droždí. Aj keď je známy predovšetkým ako „vitamín pre dobrý zrak“, má vplyv aj na zdravie kože. Jeho nedostatok sa môže prejaviť predovšetkým v okolí úst, a to práve suchosťou pleti alebo napríklad tvorbou kútikov (angulárnej stomatitídy).

V neposlednom rade za suchou kožou môže byť aj nedostatok vitamínu C. Ten totiž prispieva k normálnej tvorbe kolagénu, zlepšuje hojenie kože a podporuje jej zdravie aj dobrý vzhľad. Navyše pomáha zabraňovať stratám vody z epidermy. Poriadnu dávku „céčka“ nájdeme napríklad v šípke, rakytníku, čiernych ríbezliach alebo napríklad v ružičkovom keli.

Tip: Pokiaľ s obsahom vitamínov v jedálničku bojujeme a domnievame sa, že ich nemáme dostatok, oplatí sa siahnuť po kvalitných doplnkoch stravy, ideálne vo vysoko vstrebateľnej forme. Riešením môžu byť potrebné moderné lipozomálne vitamíny, ktoré vedia dopraviť neporušené molekuly mikronutrientov priamo do krvného riečišťa. Zaradenie akýchkoľvek doplnkov však vždy odporúčame konzultovať s ošetrujúcim lekárom, aby overil, čím presne je náš nežiaduci stav spôsobený.

 

pexels-ella-olsson-1640770

#3 príčina suchej pokožky – psychosomatika

Na suchú kožu sa môžeme pozrieť aj z pohľadu psychosomatiky, teda z pohľadu komplexného, ​​ktorý skúma vzťahy medzi telom a dušou. To, že naša psychika dokáže ovplyvniť stav pleti, si mnoho z nás vyskúšalo doslova na vlastnej koži – komu sa niekedy neurobil pupienok na tom najnevhodnejšom mieste pred dôležitou prezentáciou, pohovorom alebo slávnostnou večerou pri svokre? Stačí iba trocha stresu a malý záškodník je na svete.

Úzke prepojenie kože a psychiky je zrejmé aj z nášho hovorového jazyka. Existuje nespočetné množstvo frazémov ako „dostane sa ti pod kožu“, „nie je vo svojej koži“ alebo „koža ako zrkadlo duše“. Zdá sa teda, že ľudová múdrosť má o interakcii medzi kožou a psychikou pomerne jasnú predstavu.

Poznáme však aj množstvo výskumov, ktoré na súvislosť psychických stavov so vznikom kožných problémov poukazujú. V tejto súvislosti sa najčastejšie hovorí o zvýšenom strese, poruchách vzťahu k sebe a k našej sociálnej úlohe, o pocite nedostatočnosti, nízkom sebavedomí a pod. Jedným z kožných ochorení, kde negatívny duševný a psychický stav človeka hrá veľkú úlohu, je napríklad atopický ekzém[4]. Jeho vznik sa síce odvíja od viacerých faktorov, súvislosť s psychikou by však nemala byť zanedbávaná – bola potvrdená tak v experimentoch na myšiach[5], ako aj v ľudskej koži samotnej prostredníctvom biopsie pred a po stresových situáciách[6].

Koža je symbolicky spojená s témou matky, prijatia a nehy. Už od narodenia je hlavným prijímačom informácií o našom okolí, a pokiaľ tieto informácie nie sú „v poriadku“, spustí sa v detskom telíčku rad obranných reakcií. Koža reaguje nielen na teplo či chlad, ale aj na nedostatok kontaktu s kožou matky alebo absenciu nežných dotykov.

#4 príčina suchej pokožky – počasie

Poveternostné podmienky môžu dať našej pleti poriadne zabrať. Viditeľné je to hlavne počas zimného obdobia, kedy je menšia vlhkosť vzduchu, a z kože sa tak odparuje viac vody. Mazové a potné žľazy sú navyše menej aktívne, takže veľmi ľahko dôjde k porušeniu kožnej bariéry. Suchej pleti nepomáhajú ani neustále prechody z tepla do zimy a studený vietor, ktorý môže hornú vrstvu epidermis poškodiť.

Našej pokožke nepridá na kráse ani to, že v zime často zabúdame na pravidelný pitný režim. Namiesto studenej vody však môžeme zaradiť nesladené čaje alebo napríklad poriadnu porciu teplej polievky, ktorá navyše krásne zahreje. Vhodné je tiež pridať do jedálnička zeleninu s vysokým obsahom vody, napríklad uhorku.

Tip: V zime máme občas tendencie vynechávať SPF. UV žiarenie však na našu pleť dopadá, aj keď je zamračené. Tvár je preto vhodné chrániť každý deň, či už denným krémom, alebo napríklad BB krémom s ochranným faktorom.

 

pexels-noelle-otto-906020

#5 príčina suchej pokožky – horúce kúpele a prekúrené miestnosti

Sychravé počasie často nabáda k tomu otočiť kolieskom na termostate, poriadne si zakúriť a naložiť sa do horúcej vane. Nič z toho však našej suchej pleti veľmi neprospeje. Ústredné kúrenie, kachle na drevo alebo oheň v krbe, to všetko znižuje vlhkosť vzduchu a vysušuje pokožku. Oveľa lepšia nie je ani klimatizácia. A horúca voda? Podľa odborníkov spôsobuje rýchlejšie vysychanie kože. Dlhé kúpele a nekonečné postávanie pod sprchou navyše znižujú prítomnosť prirodzených tukov v koži, čo celý problém so suchou pokožkou ešte umocní.

 Ako teda postupovať, aby suchá koža zbytočne netrpela?

  • Vhodné sú krátke sprchy (maximálne 5 minút).
  • Voda by nemala byť ani studená, ani horúca.
  • Neodporúča sa drhnutie kože kefou.
  • Ideálne je použiť jemný uterák a osušiť sa jeho priložením na telo.

Tip pre tých, ktorí nedokážu horúcej vani odolať: Do vody je možné pridať kúpeľové oleje, ktoré zjemnia a zvláčnia kožu. Dôležité je však dbať na ich zloženie - mali by byť bez parfumácie, aby kožu naopak nepodráždili.

 

pexels-elina-fairytale-3865714

#6 príčina suchej pokožky – vek

Suchá pokožka môže prísť aj s vekom. V tretej dekáde života totiž býva postupne oslabená bariérová funkcia, čo znamená jediné - pokožka už nie je tak dobre chránená pred vonkajšími vplyvmi a zároveň z nej uniká viac vlhkosti. Navyše dochádza tiež k spomaleniu metabolického systému buniek, znižuje sa množstvo mazových a potných žliaz a s tým aj schopnosť kože vytvárať pot a lipidy. Kráse našej pokožky nepridá ani nástup menopauzy, keď pokles hladiny estrogénov môže spomaliť tvorbu elastických vlákien.

pexels-ron-lach-10222452

#7 príčina suchej pokožky – vrodené kožné ochorenie

Medzi vrodené poruchy, ktoré ovplyvňujú fungovanie pokožky, patrí napríklad atopická dermatitída alebo ichtyóza. Príznakom takých chorôb nebýva len suchá pokožka, ale aj ďalšie komplikácie, ako napríklad svrbenie, praskanie a začervenanie.

Atopická dermatitída patrí medzi geneticky podmienené (dedičné) ochorenia a aktuálne postihuje asi 3 – 10 % populácie. Ide o chorobu spôsobujúcu, že kožná bariéra neplní svoju ochrannú funkciu a ľahko prepúšťa alergény, ktoré môžu vyvolať reakciu. Zároveň sa z kože vyparuje veľké množstvo vody, čo je hlavnou príčinou jej suchosti.

Ichtyóza je zase typická stlsťovaním kože, jej praskaním a extrémnou suchosťou. Ide o poruchu rohovatenia, ktorá ovplyvňuje schopnosť kože zbaviť sa odumretých buniek. Tie potom na pokožke tvoria nevzhľadné suché šupinky. Ichtyózu navyše sprevádzajú aj ďalšie problémy, ktoré sú na ňu priamo naviazané – olupovanie kože v okolí očí môže napríklad spôsobiť poruchy zraku.

Pokiaľ je teda príčinou suchej pokožky vrodená porucha, prvým krokom v liečbe by mala byť jednoznačne návšteva kožného lekára. Ten vykoná podrobné vyšetrenie a určí ďalšie kroky, ktoré pacientovi uľavia. Liečbu je vhodné podporiť aj zdravým životným štýlom, napríklad znížením miery stresu, dôkladným odpočinkom či vyradením alkoholu a cigariet.

derek-finch-zkrPU_1AwdU-unsplash

Babské rady na suchú pokožku

Aj keď už dnes máme k dispozícii množstvo moderných technológií, ktoré nám uľahčia boj so suchou pleťou, babské rady a domáce recepty by bolo škoda nespomenúť. Väčšinou vychádza z myšlienky, že všetko, čo je jedlé, je možné použiť aj na pokožku. Nahliadnime teda do kuchyne a objavme, čo pomáha na suchú pleť.

  • Med obsahuje neuveriteľné množstvo vitamínov (A, vitamíny skupiny B, C, D, E, K), minerálov (železo, vápnik, draslík) a plno enzýmov. Perfektne hydratuje a vyživuje pokožku, reguluje jej pH a bojuje proti prejavom starnutia.
  • Biely jogurt je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika, draslíka a fosforu. Obsahuje aj kyselinu mliečnu, ktorá upokojuje podráždenú, suchú a spálenú pokožku.
  • Jablko je plné účinných látok na regeneráciu pokožky a zjemnenie unavenej pleti. Nájdeme v ňom napríklad pektín, celý rad vitamínov a dôležité minerálne látky – sodík, železo, vápnik, horčík a fosfor.
  • Uhorka je bohatá na vitamín C, ktorý je úžasný na unavenú pleť. Ďalej obsahuje aj draslík, horčík, biotín, vitamín A a B1. Šťava z uhoriek nám pomôže rozjasniť pokožku, a dokonca aj zmierniť jazvičky a pigmentáciu.

Pokiaľ nás teda trápi suchá koža, babské rady hovoria jasne – stačí zmiešať niektoré z vyššie uvedených ingrediencií a dopriať si domáci wellness! Skvelá je napríklad jogurtovo-medová maska, ktorú si môžeme pripraviť z dvoch dielov jogurtu a jedného dielu teplého medu. Necháme pôsobiť 20 minút a opatrne zmyjeme.

Zdroje:

[1] Záhejský, J. (2011). Ochranné bariérové systémy Současné a perspektivní možnosti úpravy stavu poškozené kožní bariéry. Dermatol. praxi, 5(1), 8-11

[2] Polášková, S. (2015). Epidermální bariéra a její význam u zdravé a atopické kůže. Dermatol. praxi, 9(1), 19-20

[3] Lee E, An S, Choi D, Moon S, Chang I. Comparison of objective and sensory skin irritations of several cosmetic preservatives. Contact Dermatitis. 2007 Mar;56(3):131-6. doi: 10.1111/j.1600-0536.2007.01001.x. PMID: 17295686.

[4] Koblenzer CS, Koblenzer PJ. Chronic intractable atopic eczema. Its occurrence as a physical sign of impaired parent-child relationships and psychologic developmental arrest: improvement through parent insight and education. Arch Dermatol. 1988 Nov;124(11):1673-7. doi: 10.1001/archderm.124.11.1673. PMID: 3052306.

[5]Pavlovic S, Daniltchenko M, Tobin DJ, Hagen E, Hunt SP, Klapp BF, Arck PC, Peters EM. Further exploring the brain-skin connection: stress worsens dermatitis via substance P-dependent neurogenic inflammation in mice. J Invest Dermatol. 2008 Feb;128(2):434-46. doi: 10.1038/sj.jid.5701079. Epub 2007 Oct 4. PMID: 17914449.

[6]Peters EM. Stressed skin?--a molecular psychosomatic update on stress-causes and effects in dermatologic diseases. J Dtsch Dermatol Ges. 2016 Mar;14(3):233-52; quiz 253. doi: 10.1111/ddg.12957. PMID: 26972185.

V tehotenstve, pri dojčení a v prípade, že užívate lieky, poraďte sa so svojím lekárom, než začnete so
suplementáciou výživových doplnkov.

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.