Vitamíny v tehotenstve – aké a prečo užívať

Mnohé ženy poznajú užívanie vitamínov najmä pred tehotenstvom, kedy urýchľujú alebo uľahčujú počatie. Viete však, aké vitamíny užívať priamo v tehotenstve a prečo sú také dôležité? Vyberte si tie najdôležitejšie z nich a zistite, ako sa orientovať v ponuke na trhu vhodných vitamínov pre tehotné ženy a podľa čoho vyberať, nech môžete dopriať to najlepšie nielen sebe, ale aj bábätku.

Prirodzené otehotnenie

Ak ste nemuseli riešiť problémy s otehotnením, tak ste sa možno s vitamínmi a minerálmi, ktoré podporujú prirodzené počatie, ani nestretli. V prípade, že ste sa pokúšali o potomka dlhšiu dobu, určite ste počuli o potravinových doplnkoch, ktoré mali za úlohu podporiť a tiež urýchliť vašu snahu. Medzi vitamíny, ktoré sa často odporúčajú užívať pred otehotnením, patrí napríklad kyselina listová, zinok a selén, ale tiež napríklad vitamín E, o ktorého dôležitosti vie iba málokto.

kyselina-listova-b9selen-zinek

Potvrdenie tehotenstva

Plánovali ste bábätko a tehotenstvo pre vás bolo splneným prianím? V takom prípade si určite pamätáte, akú radosť ste prežívali, keď ste bábätko prvýkrát uvideli na ultrazvuku. Možno ste si v tej dobe ešte nevedeli predstaviť, čo všetko vás čaká. Vašimi prvými krokmi by určite malo byť zisťovanie, čo môžete jesť, čomu by ste sa radšej mali vyhnúť a ako môžete vo svojom tele vytvoriť ten najlepší komfort pre vytúženého potomka.

Jedlo – čo áno a čo nie

V tehotenstve by ste mali zvýšiť pitný režim, ideálna je čistá voda. Dostatočný prísun tekutín zabezpečuje správny krvný obeh mamičky, ale aj nenarodeného dieťaťa. Vyhnite sa alkoholu, aj keď by malo ísť len o jeden pohárik vína alebo ovocného piva. Ak máte chuť na miešaný drink, vyskúšajte nealko drinky.

Rada odborníka:

V tehotenstve by ste sa mali vyhýbať aj paštéte, klobáse, či saláme. Rizikom môže byť nekvalitná výroba, veľa soli aj použité vnútornosti.

 

Čo sa týka pokrmov, ktorým sa v tehotenstve vyhnúť, určite sem patrí akékoľvek jedlo, ktoré nie je dostatočne tepelne upravené. Na nejakú dobu sa teda rozlúčte s tatarákom aj obľúbeným sushi. Vyhnite sa tiež syrom s plesňou a nepasterizovaným mliečnym výrobkom. Namiesto toho zvýšte príjem zeleniny, ovocia, ovsených vločiek, celozrnných potravín a tiež tepelne spracovaných rýb, hydinového mäsa a potravín, ktoré obsahujú vápnik.

 

Zdravá strava v těhotenství

 

Vitamíny pre tehotné

Okrem pestrého a vyváženého jedálnička je dôležité myslieť aj na dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Vyberte si vitamíny pre tehotné, ktoré môžu byť každodenným doplnkom vašej stravy. Výber vždy konzultujte so svojím ošetrujúcim lekárom a pýtajte sa, čo je pre vás najvhodnejšie.

Aké vitamíny vybrať

Pre lepšiu využiteľnosť a vstrebateľnosť v organizme dajte prednosť lipozomálnym vitamínom. Výhodou týchto vitamínov je uzavretie v transportných vačkoch alebo tiež špeciálnych vreckách – lipozómoch. Takto sú dôležité látky chránené pred degradáciou v tráviacom trakte a vitamíny sa vstrebávajú lymfatickým systémom. Možno vás prekvapí, že účinok lipozomálnych vitamínov je možné prirovnať k aplikácii pomocou injekčnej striekačky.

 

Náš TIP:

Vitamín C podporuje správne vstrebávanie železa. Preto nezabudnite ani na túto kombináciu.

 

Doplňte potrebné vitamíny

Kyselina listová

Výhodou užívania kyseliny listovej je podpora správneho vývoja plodu. Kyselina listová perfektne funguje ako prevencia proti vrodeným vadám, prevažne mozgu a chrbtice. Jej užívanie sa odporúča už v dobe, keď tehotenstvo plánujete.

Vitamín E

Vitamín E je skvelý pomocník pre obnovu vlasov, kože a slizníc. Je potrebný pre tvorbu spojivového tkaniva, ciev a tiež svalov. Naviac rozvíja silný imunitný systém, čo v tehotenstve ocení mamička i dieťa.

Vápnik

Dopĺňanie vápnika je v tehotenstve rozhodne na mieste. Plod si začne odoberať vápnik z materskej krvi a tehotné ženy môžu trpieť bolesťami zubov aj vypadávaním vlasov. Vďaka dopĺňaniu vápnika sa posilňujú kosti tehotnej ženy aj bábätka.

vapnik-d3-c

Železo

Železo je potrebné pre dostatočné množstvo kyslíka, a to ako pre tehotnú ženu, tak aj pre dieťa. Železo totiž pomáha transportovať kyslík z pľúc do krvi a do všetkých orgánov, vrátane mozgu.

zelezo-c-b9-b12

Omega 3-kyseliny

Medzi stavebné látky, ktoré pomáhajú k správnemu vývoju plodu, patria aj omega3-mastné kyseliny. Ich doplnenie podporuje vývoj zraku, mozgu a tiež srdca.

Vyberte si vhodné lipozomálne vitamíny pre tehotné a podporte správny vývoj svojho dieťaťa. Posilnením svojej imunity sa pripravíte aj na náročný pôrod, ktorý môže byť vďaka podpore zdravia v tehotenstve oveľa komfortnejší.