Glutatión – výnimočný antioxidant v tej najúčinnejšej podobe

O antioxidantoch toho bolo napísané veľa, ale počuli ste už o jednom z najsilnejších, ktorý si telo dokáže samo vytvoriť, ale s pribúdajúcim vekom a vplyvom toxického prostredia túto schopnosť stráca? Glutatión je pre ľudské telo taký malý zázrak, ktorý pomáha s detoxikáciou celého organizmu a udržaním dobrého zdravia. Zoznámte sa s týmto novodobým doplnkom stravy bližšie a zistite, prečo sa oplatí užívať lipozomálny glutatión namiesto toho klasického.

Obsah: Glutatión

Čo je to ten ťažko vysloviteľný glutatión a ako funguje v tele?

Glutatión [čítajte: glutafajon], anglicky glutathione, patrí medzi najsilnejšie antioxidanty v ľudskom tele. Vzniká v pečeni a podieľa sa na mnohých zásadných dejoch v celom našom organizme.

Podporuje účinok enzýmov glutathionreduktázy a glutathionperoxidázy, zúčastňuje sa tvorby žlče, je dôležitou látkou pre vznik bielkovín, peroxid vodíka mení na neškodné látky - vodu a kyslík - a keďže zohráva významnú úlohu pri regulácii počtu a funkčnosti erytrocytov a leukocytov, výrazne ovplyvňuje tiež stav imunitného systému.

Čo je to antioxidant - pomáha z tela odstrániť ťažké kovy (ortuť, olovo, kadmium), vírusy a ďalšie škodlivé látky, chráni organizmus pred oxidatívnym stresom (nerovnováhou medzi produkciou voľných radikálov v tele a schopností sa ich zbaviť) a ďalej pomáha aktivovať ďalšie antioxidanty (vitamíny C a E). Vedľa glutatiónu sa za veľmi silný prírodný antioxidant považuje spirulina a kurkumín.

glutahlionkurkumin

Pri boji s voľnými radikálmi stojí hneď v prvej línii, čím pomáha predchádzať poškodeniu buniek spôsobené znečisteným ovzduším, stresom alebo zlou stravou. Tým navyše spomaľuje starnutie organizmu a pleť si dokáže zachovať svoju pružnosť po dlhšiu dobu.

Vyskytuje sa glutatión v strave alebo v prírode?

Bežne sa glutatión nachádza v bunkách rastlín, živočíchov, človeka a baktérií.

Glutatión v strave:  najčastejšie nájdeme v mäse, ovocí, pivovarských kvasniciach, strukovinách a zelenine, najmä v tej, ktorá obsahuje síru: v brokolici, karfiole, kapuste, cesnaku, keli alebo cibuli. Prírodným zdrojom glutatiónu sú aj niektoré bylinky, napríklad žerucha.

potraviny-bohate-glutathion

 

Antioxidačné funkcie glutatiónu podporujú vitamíny C a E, selén, rybí tuk alebo pestrec. Jeho hladinu v tele ale môžete zvýšiť tiež pravidelným aeróbnym cvičením, za čo vám nesmierne poďakuje váš imunitný systém.

Vedeli ste, že priemerný človek zo stravy získa cca 35 mg glutatiónu denne, ale optimálna hodnota denného príjmu glutatiónu je 250 mg?

Benefity pre telo alebo aké má glutatión účinky

Hlavnou úlohou glutatiónu je podpora správnej funkcie pečene a neutralizácia voľných radikálov. Popri tom podľa štúdií prispieva k dobrej vitalite organizmu, zvyšuje energiu, pomáha detoxikovať pečeň a obličky, podporuje koncentráciu a zlepšuje kvalitu spánku a pokožky. Ďalej sa hovorí, že zabraňuje predčasnému starnutiu, zmierňuje zápal[1], zrýchľuje regeneráciu svalov po športovom výkone a zmierňuje dopady stresu na psychické a fyzické zdravie.

Akým spôsobom glutatión funguje: prechádza každou bunkou, kde zachytáva toxíny, voľné radikály a iné škodlivé látky, a vyplavuje ich z tela skôr, než stačia napáchať škody.

Odporúča sa užívať aj z dôvodu prevencie, pretože sa má za to, že pomáha predchádzať srdcovým chorobám, rakovine, pľúcnym chybám, kožným problémom, poruchám zraku a sluchu, osteoporóze, autoimunitným[2] a zápalovým ochoreniam, cukrovke, problémom s očami alebo Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe.

Ako sa najčastejšie prejavuje nedostatok glutatiónu?

 

nedostatek-glutathionu

 

Pre zaujímavosť: substantia nigra - časť mozgu, v ktorej sa vytvára dopamín - obsahuje podľa štúdií[3] u ľudí s Parkinsonovou chorobou až o 40% menej glutatiónu ako iné oblasti mozgového tkaniva. Ľudský mozog je všeobecne veľmi náchylný a zle znáša akúkoľvek nerovnováhu. To najmä preto, že aj napriek tomu, že tvoria iba 2% váhy celého tela, spotrebuje najviac kyslíka (až 20% celkového objemu). Glutatión ho pomáha chrániť pred voľnými radikálmi a udržuje jeho funkcie v norme.

Klasický vs. lipozomálny glutatión - ktorý je účinnejší?

Nie je glutatión ako (lipozomálny) glutatión. Bežné doplnky stravy vám síce z istej časti môžu doplniť chýbajúcu hodnotu tohto antioxidantu v tele, ale veľká väčšina iba prejde tráviacim traktom, bez toho aby mala možnosť vám pomôcť.

Lipozomálna technológia spracovania vitamínov predstavuje revolúciu v užívaní doplnkov stravy a je dôležitým krokom k skutočnému zlepšeniu zdravia a vitality. Prečo? Účinná látka (glutatión) je totiž schovaná do mikroskopického puzdra z tukov, do tzv. Lipozómov lecitínu (odvodené z gréckeho "lipos" = tuky a "soma" = telo), ktoré glutatión chráni pri prechode agresívnym kyslým prostredím žalúdka. Navyše sa vďaka tejto drobnej ochrannej vrstve lepšie vstrebáva do organizmu - lipozomálny glutatión má 6-50 × vyššiu vstrebateľnosť účinných látok než klasické doplnky stravy.

 

jak-funguji-doplnky

 

Lipozomálny glutatión a jeho zloženie

Prirodzený glutatión je tripeptid. To znamená, že sa skladá z troch aminokyselín - cysteínu, glycínu a kyseliny glutámovej.

Náš lipozomálny glutatión potom ďalej obsahuje demineralizovanú vodu, slnečnicový lecitín bez GMO (čo zvyšuje jeho vstrebateľnosť v ľudskom organizme) a antioxidant L-askorbát sodný. Popri tom obsahuje akceptovaný potravinársky konzervant sorban draselný, ktorý zabraňuje šíreniu plesní a kvasiniek vo vnútri produktu a bez ktorého by trvanlivosť produktu bola len niekoľko málo dní.

Kto by mal lipozomálny glutatión užívať

Aj keď si telo glutatión vie samo vytvoriť, existujú vplyvy, ktoré túto jeho schopnosť znižujú. Ako doplnok stravy by mali glutatión užívať ľudia vo vyššom veku (produkcia glutatiónu sa s vekom znižuje), silní fajčiari, ktorí môžu mať kvôli fajčeniu zníženú hladinu glutatiónu [4], a osoby žijúce v znečistenom prostredí alebo vystavenej dlhodobej fyzickej záťaži.

Glutatión by mali ideálne dopĺňať tiež jedinci so zlou životosprávou, teda s nedostatočným pohybom a nevhodnými stravovacími návykmi, ktorí konzumujú veľké množstvo jednoduchých cukrov alkoholu a iných pre telo toxických látok.

Najmä v neskoršom veku je nevyhnutné zvýšiť príjem prírodných zdrojov glutatiónu alebo začať pravidelne užívať kvalitné výživové doplnky obsahujúce lipozomálne antioxidanty. Vďaka tomu môže aj naďalej prirodzene fungovať detoxikácia a obranyschopnosť organizmu.

Tip: Ak je vašim hlavným cieľom podpora detoxikácie pečene a obličiek a udržanie ich normálnej funkcie, odporúčame vyskúšať lipozomálny doplnok na podporu pečene z kategórie Pečeň a zlčník, ktorý popri glutatiónu obsahuje aj ďalšie účinné látky ako kurkumín, pestrec mariánsky alebo ALTILIXTM.

 liver-booster

V čom je lipozomálny glutatión Pure Rituals iný ako ostatní?

Náš lipozomálny glutatión má neutrálny zápach aj chuť -⁠ nie je cítiť po sirovodíku, čo ho odlišuje od ostatných glutatiónov na trhu a jeho užívanie je o to príjemnejšie.

Vzniká na Slovensku, kde máme technologickú základňu pre výrobu produktov s prírodným zložením. Veľmi nám záleží na tom, aby bol obsah našich doplnkov stravy pre telo prirodzený a obsahoval len minimum balastných zložiek. Vďaka tomu máte istotu, že konzumujete kvalitné a zdraviu prospešné látky.

Lipozomálny antioxidant predávame vo fľaštičkách z fialového skla, ktoré blokujú viditeľné spektrum slnečného žiarenia a k produktom prepúšťa len ultrafialové, fialovej a infračervené frekvencie. Glutatión a všetky citlivé látky sú tak veľmi dobre chránené pred škodlivým pôsobením svetla zrýchľujúceho proces rozkladu, ba naopak sa tým životnosť produktu ešte predlžuje.

 

INFOGRAFIKA-SKLO_sk

 

Glutatión začínajú ľudia strácať najčastejšie okolo 45. roku života a najmä vtedy je potrebné sa zamerať na sledovanie hladiny tohto antioxidantu v tele. O to viac, ak je váš životný štýl nezdravý. Navyše rôzneho znečistenia a toxických látok je okolo nás stále viac a viac, a preto by sme mali svojmu telu pomôcť s tým všetkým bojovať.

 

Zdroje:

  1. Ghezzi P. Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung. Int J Gen Med. 2011;4:105-113. Published 2011 Jan 25. doi:10.2147/IJGM.S15618 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048347/)
  2. Perricone C, De Carolis C, Perricone R. Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmun Rev. 2009 Jul;8(8):697-701. doi: 10.1016/j.autrev.2009.02.020. Epub 2009 Feb 13. PMID: 19393193. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19393193/)
  3. Sian J, Dexter DT, Lees AJ, Daniel S, Agid Y, Javoy-Agid F, Jenner P, Marsden CD. Alterations in glutathione levels in Parkinson's disease and other neurodegenerative disorders affecting basal ganglia. Ann Neurol. 1994 Sep;36(3):348-55. doi: 10.1002/ana.410360305. PMID: 8080242. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8080242/)
  4. Banerjee KK, Marimuthu P, Sarkar A, Chaudhuri RN. Influence of cigarette smoking on Vitamin C, glutathione and lipid peroxidation status. Indian J Public Health. 1998 Jan-Mar;42(1):20-3. PMID: 10389502. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10389502/)