Ako rýchlo rastú vlasy: 10 tipov, ako urýchliť rast vlasov

Hľadáte spôsoby, ako prekonať pomalý rast vlasov? Objavte tajomstvá, ktoré vám pomôžu urýchliť cestu k dlhej a hustej hrive! Od zmien v stravovaní cez správnu starostlivosť o vlasy až po špeciálne postupy, ktoré si vaše vlasy zamilujú, odhalíme vám všetko, čo potrebujete na zrýchlenie rastu vlasov. Nechajte svoje vlasy rásť rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a pripravte sa na to, že sa vás ostatní budú pýtať na vaše tajomstvá!

Zdarve-vlasy

Obsah

Čo sú to vlastne vlasy?

Vlasy sú zložitá keratínová štruktúra, ktorá vyrastá z folikulov - malých vačkov v pokožke hlavy. Tie sa skladajú najmä z bielkoviny nazývanej keratín, ktorá je základným stavebným prvkom nielen vlasov, ale aj nechtov a vonkajšej vrstvy kože. Vlasy majú niekoľko vrstiev, pričom vo vnútri sa nachádza dreň (=pith), kôra (=cortex), ktorá tvorí väčšinu vlasového vlákna, a kutikula, ochranná šupinatá vrstva na povrchu. Tieto vrstvy spolupracujú, aby udržali vlasy pružné a odolné voči poškodeniu vonkajším prostredím.

Vlasový folikul je živá "továreň na vlasy", ktorej štruktúra umožňuje výživu a rast vlasov. Vo vnútri folikulu sa nachádza vlasový val, kde prebieha delenie buniek, ktoré vedie k tvorbe nových vlasov. Folikul je tiež domovom malej žľazy produkujúcej maz nazývanej mazová žľaza, ktorá pomáha udržiavať vlasové vlákno hydratované a lesklé. Tento malý, ale zložitý systém je obklopený sieťou krvných ciev, ktoré dodávajú živiny a kyslík potrebné na rast a obnovu vlasových buniek.

Vlasové folikuly nie sú rovnomerne rozložené a ich hustota sa môže líšiť, čo ovplyvňuje celkovú hustotu vlasov jednotlivca. Fascinujúcim faktom je, že sa rodíme so všetkými vlasovými folikulmi, ktoré kedy budeme mať - to je 80 000 až 120 000 vlasových folikulov na pokožke hlavy. Je tiež prirodzené, že denne stratíme približne 100 vlasov. [1]

Vlasový folikul prechádza tromi fázami životného cyklu: anagén, katagén a telogén. Väčšina vlasov na hlave (približne 90 %) sa nachádza v anagénnej fáze, ktorá je obdobím aktívneho rastu a môže trvať dva až šesť rokov. Potom prechádza do katagénu, krátkeho prechodného obdobia trvajúceho niekoľko týždňov, a nakoniec do telogénu, pokojovej fázy, ktorá sa končí vypadávaním vlasov a tvorbou nového vlasu. Celý tento cyklus je dôležitý pre pochopenie toho, prečo nie všetky vlasy rastú rovnakou rýchlosťou alebo prečo niekedy vlasy vypadávajú viac ako zvyčajne.

 

Ako dlho rastú vlasy?

Vlasy - tenké vlákno, ktoré korunuje našu hlavu - sú od pradávna symbolom sily, zdravia a krásy. Hoci sa to môže zdať ako maličkosť, rast vlasov je zložitý biologický proces, ktorý ovplyvňuje kaleidoskop faktorov, ktoré spoločne určujú, ako rýchlo dosiahneme požadovanú dĺžku a hustotu.

Vlasy rastú v priemere o 1 až 1,5 centimetra mesačne, čo znamená, že by mali byť dlhšie približne o 12 až 15 centimetrov ročne. Reklamy sľubujúce "rast vlasov až 10 cm za mesiac" sú preto len nekalou predajnou taktikou. Nemajte nerealistické očakávania - urýchlenie rastu pomocou správnych rituálov, aj keď len o niekoľko milimetrov, predstavuje významný rozdiel.

 
IMG_0999

Ako dlho však trvá, kým vlasy narastú do impozantnej dĺžky? Ako to už v prírode býva, jednoduchá odpoveď neexistuje. Rýchlosť rastu vlasov je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od genetickej výbavy, zdravia, výživy a mnohých ďalších faktorov. Niekto môže byť obdarený génmi, ktoré jeho vlasom velia rásť závratnou rýchlosťou, zatiaľ čo iní budú bojovať s pomalým tempom.

 

Čo ovplyvňuje rast vlasov?

Genetika zohráva kľúčovú úlohu pri raste vlasov, ale je len jedným z dielikov skladačky. Hladina hormónov, stres, vek a dokonca aj ročné obdobia môžu ovplyvniť rýchlosť rastu vlasov. Dôležitá je aj výživa - kučery potrebujú na svoj rast stály prísun vitamínov, minerálov a bielkovín. A ak vlasom chýbajú základné živiny, nemusia rásť očakávaným tempom.

Rast vlasov je zložitý proces, ktorý ovplyvňujú rôzne faktory, ktoré môžu byť vonkajšieho alebo vnútorného charakteru. Pozrime sa bližšie na niektoré z tých najvýznamnejších:

  1. Genetika: jedným z najdôležitejších aspektov, ktoré ovplyvňujú rast vlasov, je genetika. Genetické predpoklady určujú cyklus rastu vlasov vrátane dĺžky anagénnej fázy, ktorá je rozhodujúca pre maximálnu dosiahnuteľnú dĺžku vlasov. To, ako husté, silné alebo ako rýchlo vlasy rastú, môže byť do značnej miery predurčené genetickou dedičnosťou.

  2. Maximálna dĺžka vlasov: Každý vlasový folikul má svoj vlastný životný cyklus, ktorý pozostáva z fáz rastu, odpočinku a vypadávania. To, ako dlho sa vlas nachádza v rastovej fáze (anagénna fáza), je individuálne a tento čas obmedzuje maximálnu dĺžku, ktorú môže vlas dosiahnuť pred obnovením cyklu. V skratke to funguje rovnako ako telesná výška: ak máte na začiatku dospelosti 160 cm, pravdepodobne nebudete očakávať, že vám narastie ďalších 10 cm, pretože je to jednoducho geneticky dané.

  3. Zdravie: Celkový zdravotný stav má veľký vplyv na rast vlasov. Choroby, hormonálna nerovnováha a infekcie môžu spôsobiť pomalší rast alebo dokonce vypadávanie vlasov. Kvalita spánku a stresové faktory tiež zohrávajú významnú úlohu, pretože stres môže spôsobiť, že vlasové folikuly prejdú do pokojovej fázy alebo spôsobia predčasné vypadávanie vlasov.

 Spani

  1. Výživa: strava bohatá na vitamíny, minerály a bielkoviny je nevyhnutná pre zdravý rast vlasov. Vitamíny A, C, D, E, zinok, železo a biotín sa považujú za dôležité pre udržanie dobrého stavu vlasov. Nedostatok výživových prvkov môže viesť k oslabeniu vlasových folikulov a spomaleniu rastu vlasov.

  2. Starostlivosť o vlasy: Úlohu zohrávajú aj vonkajšie faktory, ako je starostlivosť o vlasy. Nadmerná tepelná úprava, chemické zaťaženie vlasov a nešetrné vlasové prípravky môžu poškodiť vlasové folikuly a znížiť rast vlasov alebo spôsobiť ich lámanie. Ak si teda každý druhý deň žehlíte vlasy žehličkou, nemôžete sa čudovať, že vaše vlasy nerastú a sú nezdravé.

  3. Životný štýl: Fyzická aktivita podporuje zdravý krvný obeh, ktorý je dôležitý pre transport živín do vlasových folikulov. Okrem toho fajčenie a konzumácia alkoholu môžu mať negatívny vplyv na rast vlasov.

  4. Vek: S vekom sa môže cyklus rastu vlasov skrátiť a vlasy môžu byť čoraz redšie. Anagénna fáza môže byť kratšia a vlasy často rýchlejšie prechádzajú do pokojovej fázy.

 Starsi-pani

  1. Hormóny: hormonálne výkyvy, napríklad počas tehotenstva, menopauzy alebo v dôsledku endokrinných ochorení, môžu výrazne ovplyvniť rast vlasov.

  2. Denná doba a ročné obdobie: Okrem geneticky podmienených predispozícií ovplyvňujú rýchlosť rastu vlasov aj cyklické faktory, ako je denná doba a zmeny ročných období. Vedecké štúdie ukazujú, že vlasy majú tendenciu rásť rýchlejšie počas dňa, keď je telo aktívnejšie, zatiaľ čo v noci sa rast spomaľuje. Zvýšený rast bol pozorovaný aj v teplejších mesiacoch, najmä v lete, keď môže byť aktivita rastu vlasových folikulov vyššia, zatiaľ čo v chladnejších zimných mesiacoch sa tento rast často spomaľuje.

 

Ako urýchliť rast vlasov?

Pestovanie dlhých a zdravých vlasov je maratón, nie šprint. Ak chcete, aby vaše vlasy boli nielen dlhé, ale aj zdravé a silné, musíte sa o ne dobre starať. Preto pre vás máme 10 tipov na podporu a urýchlenie rastu vlasov:

  • Výživa a doplnky: základným stavebným prvkom pre zdravý rast vlasov sú bielkoviny, pretože vlasy sú takmer výlučne bielkovinové. Strava by mala byť bohatá na kvalitné živočíšne alebo rastlinné bielkoviny, ako sú kuracie mäso, ryby, tofu a strukoviny. Pre správnu syntézu keratínu sú dôležité aj vitamíny skupiny B, najmä biotín. Vitamín E, ktorý sa nachádza v mandliach, slnečnicových semienkach a avokáde, je zasa skvelý na zlepšenie prekrvenia pokožky hlavy. V prípade, že nie je možné získať všetky tieto živiny v dostatočnom množstve prostredníctvom stravy, môže byť vhodné zvážiť užívanie vitamínov na vlasy.

 

b-komplex-forte selen-zinek multivitamin
  • Šetrné ošetrenie a správny nástroj: používanie vlasových masiek a olejov je vynikajúce na hĺbkovú hydratáciu a výživu vlasov. Vyhnite sa však nadmernému zaťažovaniu vlasov prípravkami, ktoré môžu upchať pokožku hlavy a vlasy zaťažovať. Kľúčový je aj výber správnej kefy - investujte do kvalitnej kefy z prírodných materiálov, ktorá vlasy jemne rozčeše a nebude ich trhať ani poškodzovať.

  • S mokrými vlasmi zaobchádzajte opatrne: mokré vlasy sú obzvlášť krehké, preto je dôležité s nimi zaobchádzať opatrne. Vyhnite sa agresívnemu česaniu a namiesto toho použite hrebeň so širokými zubami alebo prsty. Pri sušení mierne vlhké vlasy namiesto hrubého trenia stláčajte mäkkým uterákom a ak je to možné, nechajte vlasy vyschnúť na vzduchu.

 Mokre-vlasy

  • Tepelné a chemické obmedzenia: tepelný styling a chemické procesy môžu vážne poškodiť štruktúru vlasov a obmedziť ich rast. Ak je to možné, nechajte vlasy prirodzene vyschnúť. Ak farbenie alebo chemické úpravy vlasov nie sú nevyhnutné, zvážte možnosť prestávky alebo používania šetrnejších alternatív. Ak sa bez tepelných úprav, ako je žehlenie, kulmovanie alebo fénovanie, nezaobídete, nezabudnite si zaobstarať sprej alebo krém na vlasy chrániaci pred teplom. Podľa jedného z výskumov z roku 2019 môže použitie prípravku na ochranu pred teplom pred použitím vyhrievaného stylingového nástroja výrazne znížiť lámavosť vlasov. [2]

  • Relaxácia a zníženie stresu: Stres je jedným z hlavných nepriateľov zdravého rastu vlasov a môže dokonca viesť k ich vypadávaniu. Venujte sa aktivitám, ktoré znižujú stres, ako je napríklad joga, meditácia, pravidelné cvičenie alebo koníčky, ktoré vás upokojujú.

  • Masáž hlavy: masáž hlavy môže byť prekvapivo účinným nástrojom na urýchlenie rastu vlasov, pretože stimuluje prietok krvi do pokožky hlavy, posilňuje vlasové folikuly a podporuje relaxáciu. Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, venujte masáži pokožky hlavy 5 až 10 minút denne, pričom končekmi prstov vykonávajte krúživé pohyby po celej pokožke hlavy, a zvážte doplnenie masáže esenciálnymi olejmi, ako je rozmarín alebo levanduľa, ktoré môžu zvýšiť účinnosť masáže. Tento rituál nielenže zlepší zdravie vašich vlasov, ale stane sa aj príjemnou a upokojujúcou súčasťou vašej každodennej rutiny. Jedna štúdia zistila, že pravidelná masáž hlavy môže znížiť stres a podporiť rast vlasov. Štúdia zistila, že štandardizovaná masáž pokožky hlavy viedla k zvýšeniu hrúbky vlasov 24 týždňov po začatí masáže (0,085 ± 0,003 mm oproti 0,092 ± 0,001 mm) [3].

  • Profesionálna starostlivosť: Hoci existujú spôsoby, ako urýchliť rast vlasov doma, odporúčajú sa aj pravidelné návštevy kvalifikovaného kaderníka. Profesionáli dokážu nielen správne zastrihnúť končeky vlasov, aby sa zabránilo ich strapateniu a lámaniu, ale sú tiež vyškolení na posúdenie stavu vašich vlasov a môžu vám odporučiť vhodné produkty a ošetrenia. Dokážu tiež identifikovať prípadné problémy, ako je suchá pokožka hlavy alebo poškodenie vlasov, ktoré si môžu vyžadovať špeciálnu starostlivosť alebo ošetrenie. Správny kaderník vám môže poskytnúť cenné informácie o tom, aké šampóny, kondicionéry, masky a stylingové prípravky sú najlepšie pre váš typ vlasov a akú domácu starostlivosť by ste mali vykonávať na podporu rastu a zdravia vlasov.

 kadernik

  • Nočná starostlivosť o vlasy: spánok je tiež čas, keď môžete vlasom dopriať trochu starostlivosti. Používajte hodvábnu obliečku na vankúš, aby ste znížili trenie a zabránili lámaniu vlasov. Môžete tiež vyskúšať nočné masky na vlasy alebo olejové kúry, ktoré pôsobia počas spánku.

  • Hydratácia tela: Dostatok vody je nevyhnutný nielen pre zdravie vášho tela, ale aj pre vaše vlasy. Dehydratácia môže spôsobiť suché a krehké vlasy, ktoré sú náchylnejšie na poškodenie.

  • Výber správnych výrobkov na vlasy: Nie všetky výrobky na vlasy sú vhodné pre každého. Dôležité je nájsť také, ktoré zodpovedajú typu vašich vlasov a pokožky hlavy. Niektoré výrobky navyše obsahujú zložky, ktoré môžu pokožku hlavy podráždiť alebo vlasy vysušiť.

Pamätajte, že vlasy nedorastú cez noc. Je to dlhodobý záväzok k zdravému životnému štýlu, starostlivej starostlivosti o vlasy a trpezlivosti. Dodržiavaním týchto zásad však môžete dosiahnuť dlhé a zdravé vlasy, ktoré budú predmetom obdivu.

 

Rady pre rast vlasov u detí

Keď sa hovorí o detských vlasoch, mnohí z nás si predstavia jemné kučery a detské vône. Ale čo ak tieto nevinné hrivy potrebujú trochu viac starostlivosti, aby rástli silné a zdravé? Nebojte sa, prichádzame s tipmi, ako podporiť rast vlasov u bábätiek, udržať ich kučery v kondícii a pripravené na zdravý rast.

Dite

Najprv jemnosť: Detské vlasy sú ako hodvábne vlákna, ktoré potrebujú jemný dotyk. Používajte šampóny a kondicionéry určené špeciálne pre deti, ktoré sú dostatočne jemné, aby nevysušovali pokožku hlavy, a zároveň poskytujú potrebnú výživu.

Menej je niekedy viac: V prípade detských vlasov platí, že čím menej produktov a ošetrení, tým lepšie. Vlasy malých detí bývajú hustejšie a rastú rýchlejšie, keď sa nechajú viac-menej na pokoji. Namiesto hromady gélov a sprejov teda postačí jemné rozčesávanie a pár kvapiek prírodného oleja na dobrú noc.

Jemné rozčesávanie: Pri rozčesávaní zabudnite na slzy. Vždy začnite od končekov a postupujte ku korienkom, ideálne pomocou hrebeňa so širokými zubami alebo špeciálnej rozčesávacej kefy. Rozlúčte sa s bolestivým ťahaním a naučte svojich potomkov, že starostlivosť o vlasy môže byť aj zábavná.

Strihanie vlasov malých dobrodruhov: Pravidelné strihanie pomáha udržiavať vlasy vo forme a predchádzať štiepeniu končekov, čo vedie k silnejším a zdravším kučerám.

Hry a rozprávky: Vlasy rastú, keď deti spia, alebo to aspoň môžete svojim ratolestiam povedať, keď príde čas na večerný kúpeľ a vlasovú rutinu. Vytvorte rituály spojené s príbehmi o tom, že ich obľúbené rozprávkové postavičky majú dlhé a zdravé vlasy aj vďaka tomu, že sa pred spaním pekne umyjú a rozčešú.

 

Pohadky

Výživa pre malých šampiónov: Nezabudnite, že kľúčom k zdravým vlasom je vyvážená strava. Doprajte svojim deťom pestrú stravu plnú ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a bielkovín, aby mali všetky stavebné prvky potrebné na rast krásnych vlasov. Tejto téme sme sa venovali aj v našom článku "Výživa detí: 8 tipov na spestrenie stravy vašich detí", tak si ho určite prečítajte.

Vďaka láskyplnej starostlivosti a pozornosti venovanej detailom môžu vaše deti vykročiť do sveta s korunou krásy, ktorá bude odrazom ich žiarivého vnútorného sveta. A kto vie, možno raz budú za svoje nádherné vlasy vďačiť týmto malým, ale mocným krokom z detstva.

 

Mýty o raste vlasov

O raste vlasov koluje veľa mýtov. Niektoré reklamy napríklad sľubujú "rast vlasov o 10 cm za mesiac", čo často vedie k nereálnym očakávaniam. Skutočný rast vlasov za mesiac je však približne 1 až 1,5 cm. Vlasy rastú podľa geneticky naprogramovaného rastového cyklu, a hoci tento cyklus možno mierne ovplyvniť zdravím, výživou a starostlivosťou o vlasy, zázračné zrýchlenie rastu jednoducho nie je možné.

Ďalším rozšíreným mýtom je, že vlasy rastú rýchlejšie po ostrihaní. Pravidelné strihanie je síce nevyhnutné na udržanie zdravia vlasov a môže zabrániť štiepeniu končekov, ale nezvyšuje rýchlosť rastu. Odpoveď na často kladenú otázku - ako rýchlo rastú vlasy po ostrihaní - je teda jednoduchá. Rovnako rýchlo ako predtým! Strihaním sa v skutočnosti odstraňujú poškodené končeky, vďaka čomu vlasy vyzerajú zdravo a plnohodnotne. To môže vytvoriť ilúziu rýchlejšieho rastu, pretože vlasy vyzerajú lepšie udržiavané a menej sa lámu.

Strihani-vlasu

Ďalší mýtus tvrdí, že používanie určitých vlasových prípravkov alebo doplnkov môže "prebudiť" neaktívne vlasové folikuly a stimulovať rast vlasov. Tento mýtus vznikol na základe otázok o tom, ako obnoviť rast vlasov. V skutočnosti môžu niektoré výrobky podporiť zdravie pokožky hlavy a existujúcich vlasov, ale žiadny výrobok nemôže zmeniť genetické dispozície folikulov alebo fázy ich rastového cyklu.

Jedným z ďalších mýtov je, že časté umývanie hlavy môže spôsobiť zrýchlenie rastu vlasov. To tiež nie je pravda. Čistá pokožka hlavy je síce dôležitá pre zdravé vlasy, ale nadmerné umývanie môže vlasy skôr vysušiť a oslabiť, čo môže viesť k ich lámavosti a vypadávaniu.

A čo veta "vlasom prospieva, keď ich občas necháte dýchať"? Vlasy sú mŕtve bunky, takže nepotrebujú dýchať. Dôležité je však minimalizovať používanie tepla a chemikálií, ktoré môžu poškodiť vlasové vlákno a pokožku hlavy.

Skutočným spôsobom, ako podporiť rast vlasov, je kombinácia zdravej stravy, dostatočnej hydratácie, správnej starostlivosti o vlasy a zníženia stresu. Doplnky stravy môžu pomôcť, ale len v prípade, že vaše telo pociťuje skutočný nedostatok. Pre tých, ktorí hľadajú možnosti na zlepšenie rastu vlasov, je najlepšie poradiť sa s dermatológom alebo trichológom, ktorí môžu poskytnúť individuálne rady a liečbu.

Dlouhe-vlasy 

Na ceste k dlhým a lesklým vlasom neexistujú žiadne skratky. Je to maratón, nie šprint, a vyžaduje si trpezlivosť, starostlivosť a pozornosť k detailom. Preto si z našich tipov, čo pomáha rastu vlasov, urobte cestovnú mapu - začnite zvnútra vyváženou stravou a dostatočným pitným režimom, pokračujte jemnou a premyslenou vlasovou rutinou a všetko korunujte pravidelnou profesionálnou starostlivosťou. Nezabudnite tiež, že vaše vlasy si občas zaslúžia oddych od stylingu a stresu. A nezabudnite, že každý prameň vlasov je ako váš osobný príbeh - jedinečný a neustále sa vyvíjajúci. S láskou a starostlivosťou sa vaše vlasy stanú silným a žiarivým odrazom vašej vnútornej vitality.

 

Zdroje

[1] Morgan B. Murphrey et al. (2023). Anatomy, Hair. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513312/  

[2] Tinoco A, et al. (2019). Crystallin fusion proteins improve the thermal properties of hair. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6823552/

[3] Koyama T, et al. (2016). Standardized scalp massage results in increased hair thickness by inducing stretching forces to dermal papilla cells in the subcutaneous tissue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/

[4] Le Floc’h C, et al. (2015). Effect of a nutritional supplement on hair loss in women.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.12127

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.