Pečeň - na čo slúži, ako funguje a je potrebné ju detoxikovať?

Viete, čo sa skrýva pod pravými rebrami a každý deň neviditeľne pracuje pre vaše zdravie? Je to pečeň - jeden z najväčších a najzaujímavejších orgánov v tele. V tomto článku sa ponoríme do fascinujúceho sveta pečene, ktorá neúnavne filtruje vašu krv, bojuje s toxickými látkami a udržiava vás pri živote. Odhalíme tajomstvo ich schopnosti regenerácie, preskúmame, ako fungujú a čo môžete urobiť pre ich ochranu a svoje zdravie.

Zaludek

Obsah

Čo by ste mali vedieť o pečeni: umiestnenie a základné funkcie

Viete, aký je najväčší vnútorný orgán v našom tele? Áno, pečeň! Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov a má zásadný význam pre celkové zdravie a pohodu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o celistvú hmotu, ale v skutočnosti sa skladá z dvoch hlavných lalokov spojených mnohými menšími štruktúrami.

Pečeň má nezameniteľnú tmavočerveno-hnedú farbu a u dospelého človeka môže vážiť až 1,5 kg. Na povrchu sú hladké, ale vo vnútri veľmi zložité. Pečeň je v podstate chemickou továrňou tela - prebiehajú v nej mnohé biochemické procesy, ktoré sú nevyhnutné pre náš život.

Jednou z kľúčových funkcií pečene je metabolizmus - premena živín z potravy na energiu a základné stavebné prvky tela. Tento orgán zohráva dôležitú úlohu aj pri detoxikácii, filtrovaní a neutralizácii škodlivých látok a toxínov z krvi. Okrem toho pečeň produkuje žlč, ktorá je dôležitá na trávenie tukov, a ukladá dôležité vitamíny a minerály. Pečeň je jedinečná aj tým, že má schopnosť regenerácie. To znamená, že dokáže do určitej miery obnoviť stratené tkanivo, čo je vlastnosť, ktorú má len málo orgánov v tele.

Vzhľadom na to, koľko dôležitých funkcií pečeň plní, je mimoriadne dôležité sa o ňu starať. Zdravý životný štýl a vyvážená strava sú kľúčom k udržaniu jej zdravia a účinnej funkcie. Pečeň je tichým, ale nevyhnutným hrdinom nášho tela, bez ktorého by sme nemohli dlho prežiť.

 

Umiestnenie pečene v tele

Keď hovoríme o umiestnení pečene v tele, mali by sme začať tým, že si predstavíme ľudský trup ako dom s mnohými miestnosťami. V tomto dome by pečeň bola veľkou, kľúčovou a strategicky umiestnenou miestnosťou, ktorá je nevyhnutná pre celkovú funkciu domu, t. j. tela.

Organy

Pečeň sa nachádza v pravej hornej časti brucha, presnejšie pod bránicou a nad žalúdkom. Tento orgán je ukrytý pod pravými rebrami, aby bol chránený pred fyzickým poškodením. Keď sa pozrieme na umiestnenie pečene z hľadiska jej susedstva, zistíme, že je obklopená inými životne dôležitými orgánmi. Na ľavej strane majú slezinu, pod nimi črevá a v blízkosti sú obličky a žlčník. Toto susedstvo je dôležité, pretože pečeň v interakcii s ostatnými orgánmi podporuje trávenie, metabolizmus a detoxikáciu organizmu.

 

Ako funguje pečeň

Pečeň, často zanedbávaná, ale mimoriadne dôležitá súčasť nášho tela, je skutočným zázrakom prírody. Keď sa zamyslíme nad funkciou pečene, otvorí sa nám fascinujúci svet, v ktorom tento orgán zohráva mnoho kľúčových úloh, ktoré sú nevyhnutné pre naše celkové zdravie a pohodu.

  1. Detoxikácia krvi

Pečeň zohráva dôležitú úlohu pri čistení krvi. Všetka krv, ktorá prechádza tráviacim traktom, sa najprv dostane do pečene. Tu hepatocyty, špecializované bunky pečene, identifikujú a neutralizujú toxíny vrátane drog a alkoholu. Týmto procesom zbavujú krv škodlivých látok a zabezpečujú, aby do ostatných častí tela prúdila čistá krv.

Krev

  1. Metabolizmus živín:

Ďalšou kľúčovou funkciou pečene je metabolizmus živín. Pečeň premieňa živiny z potravy na formu, ktorú môže telo využiť. Prebytočnú glukózu premieňa na glykogén, ktorý sa ukladá na neskoršie použitie. Keď je potrebná energia, pečeň premení glykogén späť na glukózu a uvoľní ju do krvného obehu. Táto funkcia pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a je nevyhnutná pre správnu energetickú rovnováhu v tele.

  1. Produkcia žlče:

Pečeň je zodpovedná za produkciu žlče, ktorá je dôležitá pre trávenie a vstrebávanie tukov. Žlč štiepi tuky na menšie častice, čím uľahčuje ich trávenie v črevách. Okrem toho pomáha pri vstrebávaní vitamínov A, D, E a K, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravého tráviaceho systému a správneho vstrebávania živín.

  1. Skladovanie a uvoľňovanie živín:

Pečeň slúži ako zásobáreň rôznych vitamínov a minerálov vrátane železa a medi a uvoľňuje ich podľa potreby organizmu. Táto schopnosť udržiavať zásoby kľúčových živín je mimoriadne dôležitá, pretože pomáha telu v situáciách, keď potrebuje rýchlo reagovať na zmeny energetických potrieb alebo v prípade ich nedostatku.

Vitaminy

  1. Syntéza bielkovín:

Pečeň sa podieľa aj na produkcii viacerých dôležitých proteínov vrátane tých, ktoré sú dôležité pre zrážanie krvi. Produkuje albumín, hlavný proteín v krvnej plazme, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní osmotického tlaku krvi a pri transporte rôznych látok v tele. Táto syntéza bielkovín je nevyhnutná pre celkovú homeostázu a správnu funkciu organizmu.

TIP: Podľa filozofie orgánových hodín má každý orgán v tele špecifickú energetickú aktivitu, ktorá sa počas dňa pravidelne mení. Každý orgán je teda spojený s určitým časom, keď je jeho energia najsilnejšia a najaktívnejšia. Ak sa chcete dozvedieť viac o svojom tele a funkcii orgánov, prečítajte si náš článok "Orgánové hodiny podľa čínskej medicíny: pochopte, ako funguje vaše telo".

 

Čo je škodlivé pre pečeň?

Pečeň neúnavne pracuje na detoxikácii, metabolizácii živín a produkcii životne dôležitých látok, čo nás núti zamyslieť sa nad otázkou: Ako ich môžeme chrániť? Žiaľ, napriek ich odolnosti existujú faktory a látky, ktoré môžu vážne poškodiť ich fungovanie. Od bežných životných návykov až po špecifické zdravotné ťažkosti, množstvo vecí môže negatívne ovplyvniť funkciu pečene. Zatiaľ čo niektoré riziká sú dobre známe, napríklad poškodenie spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu, existujú aj iné, menej zjavné hrozby, ktoré si vyžadujú našu pozornosť.

  • Alkohol: Pravidelná alebo nadmerná konzumácia alkoholu je jednou z najčastejších príčin poškodenia pečene. Môže viesť k zápalu, zjazveniu (cirhóze) a dokonca k zlyhaniu pečene.

 Alkohol

  • Niektoré lieky a výživové doplnky: Zneužívanie alebo dlhodobé užívanie niektorých liekov, ako je paracetamol, nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) a niektoré výživové doplnky, môže poškodiť pečeň. Článok z roku 2017 uverejnený v časopise Gastroenterology & Hepatology označuje niektoré doplnky stravy na zvýšenie výkonnosti a chudnutie za potenciálne škodlivé pre pečeň. Ďalším bežným rastlinným doplnkom, ktorý môže mať vplyv na pečeň, je extrakt zo zeleného čaju. [1]

  • Nezdravá strava: Nadmerný príjem mastných jedál, jedál z rýchleho občerstvenia a stravy s vysokým obsahom cukru môže viesť k nealkoholovému tukovému ochoreniu pečene (NAFLD), ktoré je jedným z rastúcich problémov súvisiacich s pečeňou.

  • Vírusy: Infekčné ochorenia, ako je hepatitída B a C, môžu spôsobiť vážne poškodenie pečene, ktoré vedie k chronickému zápalu, cirhóze a dokonca k zlyhaniu pečene.

  • Toxíny a chemikálie: Vystavenie niektorým toxickým látkam a chemikáliám vrátane niektorých priemyselných rozpúšťadiel a environmentálnych toxínov môže viesť k vážnemu poškodeniu pečene.

 Toxiny

  • Autoimunitné ochorenia: niektoré autoimunitné ochorenia, ako napríklad autoimunitná hepatitída, pri ktorej imunitný systém napáda pečeňové bunky, môžu spôsobiť zápal a poškodenie pečene.

  • Obezita a metabolický syndróm: Obezita a súvisiace metabolické problémy, ako napríklad diabetes mellitus 2. typu, môžu zvyšovať riziko nealkoholovej tukovej choroby pečene.

  • Fajčenie: Fajčenie cigariet môže nepriaznivo ovplyvniť zdravie pečene, pretože dym obsahuje toxické látky, ktoré môžu spôsobiť oxidačný stres a zápal v pečeni.

 

Príznaky preťaženej pečene

Keď hovoríme o zdraví našej pečene, je dôležité poznať rôzne príznaky, ktoré môžu naznačovať, že je preťažená alebo poškodená. Pečeň je nevyhnutná pre mnohé životné procesy a jej poškodenie sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi.

Najčastejším a často prvým príznakom problémov s pečeňou je nevysvetliteľná únava a pocit celkovej slabosti. Táto únava je spôsobená zníženou schopnosťou pečene detoxikovať organizmus a účinne spracovávať živiny. Okrem toho sa môže objaviť žltačka, stav, keď pokožka a očné bielka získajú žltú farbu. Je to spôsobené nahromadením bilirubínu v krvi, čo znamená, že pečeň tento odpadový produkt nespracúva správne.

Unava

Zmeny v moči a stolici sú ďalšími ukazovateľmi, ktoré môžu poukazovať na problémy s pečeňou. Tmavý moč a svetlá alebo hliníkovo sfarbená stolica môžu byť znakom toho, že pečeň nie je schopná správne spracovať a vylúčiť látky. Okrem toho pocit napätia alebo bolesti v pravom hornom kvadrante brucha, kde sa nachádza pečeň, môže signalizovať zápal alebo iné problémy. Tento príznak často sprevádza nadúvanie a pocit plnosti.

Jedným z menej známych príznakov problémov s pečeňou je abnormálne hromadenie tekutiny v brušnej dutine, známe ako ascites. Tento stav nastáva, keď poškodenie pečene spôsobí zníženie syntézy bielkovín a narušenie hormonálnej a krvnej rovnováhy, čo vedie k hromadeniu tekutín. Ascites môže spôsobovať nepríjemné pocity, pocit ťažoby a nadúvanie v oblasti brucha. V niektorých prípadoch môže byť sprevádzaný ďalšími príznakmi, ako je dýchavičnosť a únava. Ide o závažný stav, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc, pretože môže byť príznakom pokročilého ochorenia pečene, napríklad cirhózy. Ascites môže tiež zvýšiť riziko ďalších komplikácií vrátane infekcií v brušnej dutine a zvýšeného tlaku v portálnom žilovom systéme, čo môže viesť k vzniku varixov (rozšírených žíl) a ďalších problémov. Tento príznak poukazuje na dôležitosť včasného rozpoznania a liečby problémov s pečeňou, pretože pokročilé ochorenie pečene môže mať vážne a život ohrozujúce následky.

Břicho

Ďalšie príznaky, ako sú zmeny na koži vrátane svrbenia, vyrážok alebo zvýšeného sklonu k tvorbe modrín, môžu byť príznakmi chronického poškodenia pečene. Toto poškodenie môže viesť k zníženej schopnosti organizmu správne zrážať krv. S problémami pečene môžu súvisieť aj nešpecifické príznaky, ako je strata chuti do jedla, nevoľnosť alebo poruchy trávenia.

Je dôležité poznamenať, že hoci tieto príznaky nemusia vždy znamenať vážne poškodenie pečene, určite sú dôvodom na konzultáciu s lekárom. Včasná diagnostika a liečba môžu zabrániť vážnejším problémom a sú kľúčom k udržaniu zdravej pečene.

 

Ako posilniť pečeň

Zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa vyváženú stravu a dostatok pohybu, môže vo všeobecnosti prispieť k lepšej funkcii pečene. Dôležitý je aj striedmy prístup k potenciálne škodlivým návykom a látkam. Pravidelné zdravotné kontroly a uvedomenie si vlastného tela a jeho signálov môžu tiež pomôcť včas identifikovať a riešiť potenciálne problémy. Starostlivosť o pečeň a jej ochrana preto súvisí s celkovým prístupom k zdraviu a pohode. Pozrime sa však na konkrétne tipy, ako posilniť svoju pečeň.

Ako zlepšiť funkciu pečene?

  1. Zdravý životný štýl: Udržiavanie zdravého životného štýlu, ktorý podporuje funkciu pečene, je nevyhnutné. To zahŕňa vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky. Správna strava pomáha znižovať záťaž pečene a umožňuje jej efektívnejšie vykonávať detoxikačné a metabolické úlohy. Ak si stále nie ste istí, ako si správne zostaviť tanier, prečítajte si náš článok o potravinovej pyramíde. Na podporu krvného obehu a celkového zdravia pečene je dôležitý aj pravidelný pohyb, napríklad chôdza, beh, plávanie alebo iné aeróbne aktivity. Výskum z roku 2018 skúmal aj úlohu cvičenia pri nealkoholovom tukovom ochorení pečene (NAFLD), ktoré je v súčasnosti jedným z najčastejších ochorení pečene. [2]

 

  1. Bylinky a výživové doplnky: napríklad pestrec mariánsky je vysoko cenený pre svoje ochranné účinky na pečeň. Jeho hlavná účinná látka, silymarín, je známa svojou schopnosťou chrániť a podporovať regeneráciu pečeňových buniek. Kurkuma so svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami môže tiež prispieť k zdraviu pečene, rovnako ako artičok, ktorý podporuje tvorbu žlče a zlepšuje trávenie. Veľkým pomocníkom môže byť aj antioxidant glutatión, ktorý sa tiež často odporúča na posilnenie pečene. Pri užívaní týchto bylín a doplnkov je však dôležité poradiť sa s lekárom, aby sa predišlo možným liekovým interakciám alebo negatívnym vedľajším účinkom.

 

liver-booster glutahlion kurkumin

 

  1. Vyhýbanie sa škodlivým látkam: obmedzenie alebo úplné vynechanie alkoholu môže výrazne znížiť záťaž pečene. Podobne je dôležité byť opatrný pri užívaní liekov a vyhýbať sa nadmernému užívaniu liekov, ktoré môžu byť pre pečeň toxické, ako napríklad paracetamol vo vysokých dávkach.

  2. Hydratácia a detoxikácia: dostatočný príjem vody je kľúčom k podpore detoxikačnej funkcie pečene. Hydratované telo umožňuje účinnejšie odstraňovanie toxínov a podporuje zdravý metabolizmus.

  3. Pravidelné zdravotné kontroly: Keďže mnohé ochorenia pečene môžu prebiehať bez zjavných príznakov, je dôležité pravidelné sledovanie zdravotného stavu. Pomôže to včas odhaliť a riešiť potenciálne problémy s pečeňou.

Doktor 

  1. Pite kávu: Bolo preukázané, že káva znižuje riziko ochorení pečene, ako je cirhóza a rakovina pečene. Pôsobí tak, že zabraňuje hromadeniu tuku a kolagénu, čo sú dva faktory ochorenia pečene. [3]

 

Detoxikácia a čistenie pečene

Detoxikácia pečene je základný proces, ktorý je pre naše telo nevyhnutný. Pečeň je jedným z hlavných orgánov zodpovedných za odstraňovanie toxínov z tela, čo zahŕňa metabolizáciu drog, alkoholu a iných škodlivých látok a ich premenu na bezpečné produkty, ktoré sa dajú vylúčiť. Tento komplexný proces je preto kľúčový pre udržanie celkového zdravia a prevenciu hromadenia toxických látok v tele.

 

ČO JE DETOXIKÁCIA PEČENE?

Detoxikácia pečene, často označovaná ako "detoxikácia pečene", je prirodzený proces, pri ktorom pečeň čistí krv od škodlivých látok, ako sú toxíny, metabolické odpady a lieky. Pečeň je nevyhnutná pre správnu detoxikáciu a považuje sa za hlavný orgán zodpovedný za filtrovanie a neutralizáciu toxických látok z krvi.

Počas procesu detoxikácie pečene prebieha niekoľko kľúčových krokov:

  1. Filtrácia krvi: pečeň filtruje krv prichádzajúcu z tráviaceho traktu predtým, ako ju rozvedie do celého tela. Tým sa odstraňujú toxíny a iné škodlivé látky.
  2. Rozklad toxínov: pečeňové enzýmy zohrávajú kľúčovú úlohu pri spracovaní a rozklade toxínov na menej škodlivé látky. Tie sa potom z tela vylučujú buď obličkami a močom, alebo cez črevá vo forme stolice.
  3. Metabolizmus liekov: Pečeň tiež premieňa lieky na formy, ktoré sa z tela ľahšie vylučujú.

Hoci sa pojem detoxikácia pečene často spája s rôznymi diétami a detoxikačnými kúrami, je dôležité si uvedomiť, že zdravá pečeň sa účinne detoxikuje sama. Podpora zdravia pečene zahŕňa dodržiavanie zdravého životného štýlu, stravu bohatú na živiny, dostatočnú hydratáciu a obmedzenie príjmu škodlivých látok, ako je alkohol a niektoré lieky. Vyvážený prístup k životnému štýlu a strave je najlepším spôsobom, ako podporiť prirodzené detoxikačné procesy pečene.

Detox 

METÓDY NA ČISTENIE PEČENE

Okrem tradičných metód, ako je zdravá strava a vyvážený životný štýl, môže byť prospešné zaradiť do svojho každodenného režimu nové, inovatívne prístupy na podporu zdravia pečene. Napríklad začlenenie špecifických typov relaxačných techník, ako je hlboké dýchanie alebo meditácia, môže pomôcť znížiť úroveň stresu, čo má priamy pozitívny vplyv na fungovanie pečene. Stres sa totiž spája so zhoršenou funkciou pečene, takže jeho zvládnutie môže pomôcť pečeni pracovať efektívnejšie.

Ďalším kľúčovým aspektom, na ktorý sa často zabúda, je dôležitosť kvalitného spánku a udržiavanie prirodzených biorytmov organizmu. Pečeň je najaktívnejšia počas noci, keď prebieha detoxikácia a regenerácia. Podpora zdravého spánkového cyklu a dodržiavanie pravidelného spánkového režimu môže významne prispieť k optimalizácii funkcie pečene. Pečeň tak môže efektívnejšie plniť svoje detoxikačné úlohy a prispievať k celkovému zdraviu a pohode.

Nemusíte teda hľadať zázračné metódy na očistu pečene, často stačia malé zmeny, aby ste dosiahli veľký rozdiel.

 

AKO DLHO TRVÁ DETOXIKÁCIA A ČISTENIE PEČENE?

Proces detoxikácie a regenerácie pečene môže byť ovplyvnený viacerými faktormi a existujú určité prístupy a metódy, ktoré môžu tento proces potenciálne urýchliť alebo podporiť.

  1. Ako dlho trvá detoxikácia pečene?

Detoxikácia pečene je nepretržitý proces, ktorého rýchlosť závisí od mnohých faktorov vrátane životného štýlu a celkového zdravotného stavu. Tento proces môže podporiť zaradenie detoxikačných kúr, ako je zvýšený príjem antioxidantov alebo bylinných doplnkov, napríklad pestreca mariánskeho alebo kurkumy.
zdrava-strava

  1. Ako dlho trvá regenerácia pečene?

Proces regenerácie pečene môže trvať niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov v závislosti od rozsahu poškodenia a zdravotného stavu. V niektorých prípadoch možno regeneráciu podporiť vhodnou stravou, doplnkami stravy a zdravým životným štýlom. Napríklad dostatok odpočinku, vyvážená strava bohatá na živiny a obmedzenie škodlivých látok, ako je alkohol, môžu proces regenerácie urýchliť alebo uľahčiť.

Je dôležité poznamenať, že existujú určité detoxikačné kúry alebo výživové doplnky, ktoré vám môžu pomôcť pri detoxikácii a rýchlejšej regenerácii. Najlepší spôsob, ako podporiť zdravie pečene, je však dlhodobý zdravý životný štýl. Pri zvažovaní akýchkoľvek detoxikačných kúr alebo zmien v stravovaní je vždy najlepšie konzultovať tieto plány s lekárom alebo odborníkom na výživu.

 

Regenerácia pečene

Na základe odporúčaní pre zdravú pečeň uvedených v predchádzajúcej časti článku si teraz ešte podrobnejšie zhrnieme metódy a prístupy na obnovu a regeneráciu pečene po vystavení alkoholu a iným toxickým látkam. Pečeň má výnimočnú schopnosť regenerácie, ale rýchlosť tohto procesu závisí od mnohých faktorov vrátane stupňa poškodenia a celkového zdravotného stavu jedinca.

Obmedzenie alebo úplné prerušenie konzumácie alkoholu je kľúčom k začatiu procesu hojenia a regenerácie pečene. Alkohol významne prispieva k poškodeniu pečene, a preto je abstinencia nevyhnutná pre regeneráciu pečene. Dôležité je vyhýbať sa aj iným škodlivým látkam, ako sú niektoré lieky a toxíny, ktoré môžu nadmerne zaťažovať funkciu pečene.

Zdravá strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky poskytuje pečeni dôležité antioxidanty a živiny, ktoré podporujú jej detoxikačné procesy a môžu pomôcť pri obnove poškodeného tkaniva. Hydratácia je tiež kľúčom k účinnej detoxikácii a podpore funkcie pečene.

Bylinné doplnky ako kurkuma a pestrec mariánsky môžu mať protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré podporujú regeneráciu pečene. Dôležitá je aj fyzická aktivita a dostatočný odpočinok, pretože podporujú obehový systém a celkové regeneračné procesy v tele.

Pokiaľ ide o regeneráciu pečene po alkohole, odporúča sa sledovanie lekárom. Lekár môže poskytnúť konkrétne odporúčania a sledovať priebeh zotavovania. Regenerácia pečene je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje trvalú zmenu životného štýlu a v niektorých prípadoch aj dlhodobú starostlivosť a monitorovanie.

 Telo

Ako sme sa dozvedeli v tomto článku, pečeň je nielen životne dôležitý orgán, ale aj tichý hrdina nášho tela, ktorý neustále pracuje na udržiavaní našej vitality a zdravia. Jednoduchými zmenami životného štýlu a stravy môžete významne prispieť k ich lepšej funkcii. Pamätajte, že aj tá najmenšia úprava môže mať veľký vplyv na zdravie vašej pečene a celkovú pohodu.

 

Zdroje 

[1] Navarro VJ. Supplement-Induced Liver Injury. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2017 Apr;13(4):245-247. PMID: 28546798; PMCID: PMC5441028. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5441028/ 

[2] van der Windt DJ, Sud V, Zhang H, Tsung A, Huang H. The Effects of Physical Exercise on Fatty Liver Disease. Gene Expr. 2018 May 18;18(2):89-101. doi: 10.3727/105221617X15124844266408. Epub 2017 Dec 6. PMID: 29212576; PMCID: PMC5954622. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954622/ 

[3] Saab S, Mallam D, Cox GA 2nd, Tong MJ. Impact of coffee on liver diseases: a systematic review. Liver Int. 2014 Apr;34(4):495-504. doi: 10.1111/liv.12304. Epub 2013 Sep 15. PMID: 24102757. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24102757/ 

[4] Woreta TA. (2020). Detoxing your liver: Fact versus fiction.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.