Ako zvýšiť libido? Máme pre vás 7 tipov na zvýšenie túžby

Nízke libido môže ovplyvniť kvalitu života a partnerského vzťahu. Hoci ide o problém, o ktorom sa príliš nehovorí, nie je nezvyčajný. Z krátkodobého hľadiska vás pokles libida nemusí znepokojovať. Ak však so zníženou sexuálnou túžbou bojujete už dlhšie, tento článok je určený práve vám. Dozviete sa viac o tom, ako sa vyrovnať so stratou libida u mužov aj žien, a objavíte spôsoby, ako obnoviť svoju túžbu. Na záver sme pre vás pripravili aj zoznam potravín zvyšujúcich libido, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička.

laska-par

Obsah

Čo je libido?

Libido je pojem, ktorý sa často používa v súvislosti so sexuálnou aktivitou. Pravdepodobne najlepšie ho možno opísať ako individuálnu mieru sexuálnej túžby. Je to tá vnútorná sila, ktorá nás poháňa k fyzickej intimite a príťažlivosti voči inej osobe. Každý má inú úroveň libida, ktorá sa môže líšiť medzi jednotlivcami aj v rôznych obdobiach života.

Hoci by sa mohlo zdať, že libido súvisí predovšetkým s hormonálnymi procesmi v tele, teda s produkciou hormónov, ako je testosterón u mužov a estrogén u žien, nie je to pravda. Hoci hormóny majú vplyv na sexuálne funkcie a regulujú sexuálnu túžbu, libido ovplyvňujú aj rôzne psychologické a sociálne faktory. Je to teda oveľa viac než len hormonálny mechanizmus. Pôsobí naň stres, úzkosť, depresia, vzťahové problémy a únava, ako aj pocity blízkosti, lásky a zdravé partnerské vzťahy.

Na úplnú odpoveď na otázku čo je libido treba dodať, že libido je individuálne a každý človek ho prežíva inak. Niektorí jedinci môžu mať vyššiu úroveň túžby, zatiaľ čo iní sa môžu cítiť spokojní s menšou sexuálnou aktivitou. Je dôležité rešpektovať a akceptovať vlastné potreby bez toho, aby sme ich porovnávali so spoločenskými normami alebo očakávaniami.

par

Znížené libido môže potrápiť nárazovo aj dlhodobo

Strata libida môže byť krátkodobá alebo dlhodobá. Ak sa vám stane, že niekoľko týždňov nemáte chuť na žiadnu sexuálnu aktivitu, nemusíte sa znepokojovať. Je to úplne normálne. Príčinou je zvyčajne náročná životná situácia. Možno ste mali v poslednom čase viac stresu alebo možno pracujete nadčas. Veľké zmeny vo vašom živote alebo užívanie nových liekov môžu tiež ovplyvniť vašu sexuálnu túžbu. V takýchto prípadoch je znížená sexuálna túžba dočasná a zvyčajne sa vráti, keď sa situácia upokojí.

Ak vás pokles libida trápi už dlhší čas, môžu byť na vine hormonálne problémy, chronické ochorenia, psychické problémy alebo vedľajšie účinky niektorých liekov. Z dlhodobého hľadiska môže mať znížené libido významný vplyv na kvalitu života jednotlivca a tiež na partnerský vzťah.

Strata libida môže mať niekoľko príčin

Medzi faktory, ktoré môžu ovplyvniť sexuálnu túžbu a prispieť k jej zníženiu, patria:

  • Stres: Vysoká úroveň stresu môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu v tele a znížiť libido. Zaneprázdnený životný štýl, pracovné problémy, finančné starosti alebo osobné ťažkosti vytvárajú chronický stres, ktorý znižuje sexuálnu túžbu.
  • Únava: Nedostatok spánku a chronická únava môžu spôsobiť stratu libida. Keď je telo vyčerpané, sexuálna aktivita nie je prioritou a záujem o ňu klesá. Tento problém môže súvisieť aj s extrémnou športovou aktivitou.
  • Hormonálna nerovnováha: Hormonálne zmeny v tele, napríklad znížená hladina testosterónu u mužov alebo nerovnováha estrogénu u žien, môžu viesť k zníženiu libida. K týmto výkyvom dochádza v dôsledku prirodzeného starnutia, tehotenstva, menopauzy, hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej liečby.
  • Lieky: Niektoré lieky vrátane antidepresív, antikoncepcie, antihistaminík a liekov používaných na liečbu vysokého krvného tlaku alebo iných ochorení môžu mať ako vedľajší účinok zníženie libida.
  • Psychologické faktory: Psychologické stavy, ako sú depresia, úzkosť, trauma, nízke sebavedomie alebo problémy vo vzťahu, môžu tiež ovplyvniť sexuálnu túžbu a znížiť libido.
  • Sexuálne problémy: Niektoré sexuálne problémy, ako je bolesť počas sexu (dyspareúnia), vaginizmus, cysty alebo erektilná dysfunkcia, môžu mať tiež negatívny vplyv na libido.
  • Zdravotné stavy: Sexuálnu túžbu ovplyvňujú aj ochorenia, ktoré na prvý pohľad s libidom nesúvisia. Patria medzi ne štítna žľaza, neurologické, cievne, srdcové a reumatické ochorenia.
  • Vzťahové faktory: Dynamika a kvalita vzťahu majú významný vplyv na libido. Problémom môže byť opakujúca sa a nemenná rutina, nedostatočná komunikácia alebo nevyvážené sexuálne potreby. Nepríjemné emócie, konflikty a napätie vo vzťahu tiež často znižujú libido.

jak-zvysit-libido

7 tipov na zvýšenie libida

1. Zdravý životný štýl

Veľké množstvo životných ťažkostí sa často dá vyriešiť len zmenou životného štýlu. Ak nedodržiavate vyváženú stravu a nemáte dostatok spánku, niet divu, že vaše libido odišlo do nenávratna. Snažte sa zdravo stravovať, obmedzte konzumáciu alkoholu, fajčenie a nájdite si čas na oddych.

2. Práca so stresom

Stres je spoľahlivým zabijakom sexuálnej túžby. Ak teda máte pocit, že je toho na vás z dlhodobého hľadiska veľa, hľadajte spôsoby, ako sa so stresom efektívne vysporiadať. Môžete vyskúšať relaxáciu, meditáciu, jogu, hlboké dýchanie alebo sa venovať viacerým koníčkom, ktoré vám prinášajú radosť a uvoľnenie.

3. Používanie výživových doplnkov

Existuje množstvo doplnkov stravy, ktoré sa používajú na zvýšenie libida. Často ide o rôzne prírodné látky, ako je napríklad kotvičník zemný alebo maca. Na našom e-shope nájdete bylinné kvapky Klinček a škorica škorica prispieva k normálnemu fungovaniu reprodukčného systému a klinček má pozitívny vplyv na sexuálny apetít. Ďalšou možnosťou je doplnok Duševná rovnováha, ktorý obsahuje šafran, tradične používaný na stimuláciu libida a zvýšenie kvality spermií, a ashwagandhu na podporu celkovej energie a vitality.

skorice-a-hrebicek_sk (1) (1) dusevni-rovnovaha

4. Pravidelná fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita má pozitívny vplyv na celkové zdravie, energiu a sexuálne funkcie. Snažte sa do svojho života zaradiť pohyb, ktorý vám vyhovuje, či už je to chôdza, beh, bicyklovanie alebo iné športové aktivity. Dávajte si však pozor, aby ste to nepreháňali. Veľmi namáhavé tréningy môžu mať opačný účinok – vyčerpávajú organizmus a znižujú libido.

5. Komunikácia a intimita

Snažte sa s partnerom otvorene a úprimne komunikovať o svojich potrebách, túžbach a fantáziách. To posilní intímne spojenie a zvýši vzrušenie. Dávajte si však pozor, aby ste v rozhovore nepoužívali direktívny štýl alebo obvinenia typu „ty nikdy neurobíš...“ – to pravdepodobne nebude fungovať. Ak sa bojíte otvoreného rozhovoru, môžete partnerovi napísať aj list.

6. Experimentovanie a nové zážitky

Za nízkym libidom môže byť aj stereotyp. Buďte preto vynaliezaví a snažte sa vniesť do svojho milostného života nové prvky a experimentujte s rôznymi formami intimity. Môžete tiež staviť na romantickú atmosféru. Skúste z času na čas zapáliť sviečky a pustiť romantickú hudbu. Čím lepší je váš vzťah na emocionálnej úrovni, tým lepšie sú aj intímne chvíle.

7. Starajte sa o seba

Ak sa momentálne necítite vo svojom tele veľmi dobre, niet divu, že vaša sexuálna túžba slabne. Nájdite si čas na starostlivosť o seba a prejavte si trochu viac lásky k sebe samému. Mohli by ste si dopriať starostlivosť o pleť, relaxačný kúpeľ alebo ísť na dlhú prechádzku. Zamyslite sa aj nad tým, ako sa o seba lepšie starať z dlhodobého hľadiska. Pravidelné hodiny tanca, návštevy kozmetičky alebo nákupy u stylistu vám môžu pomôcť cítiť sa oveľa lepšie vo vlastnej koži.

par-v-posteli

Ako zvýšiť libido u žien?

Dlhodobo trpí nízkym libidom približne 10 % žien [1]. Je to okrem iného spôsobené tým, že ženy nemajú tak často spontánnu sexuálnu túžbu, ale skôr reagujú na podnety, ktoré v nich vzbudzujú vzrušenie. Z toho tiež vyplýva, že ženy zvyčajne potrebujú oveľa dlhšiu predohru.

Môže sa však stať, že ani správne impulzy nestačia na naštartovanie ženského libida. To do veľkej miery závisí od hormonálnej rovnováhy, ktorá je u žien často menej stabilná ako u mužov. Zmeny sú badateľné nielen počas menštruačného cyklu, ale aj počas celého života, napríklad po tehotenstve alebo počas menopauzy. Nízke libido u žien môže byť spôsobené aj hormonálnou antikoncepciou.

zvyseni-libida

V tradičnej ľudovej medicíne sa na hormonálnu nerovnováhu používali bylinky. Môžete vyskúšať napríklad extrakt z kontryheľa, ktorý sa často odporúčal na upokojenie a harmonizáciu ženského organizmu. Veľmi obľúbená je aj ašvaganda, ktorá pôsobí priamo na endokrinný systém. Ak však znížené libido pretrváva a spôsobuje vám výrazné ťažkosti, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc lekára alebo sexuológa.

Ako zvýšiť libido u mužov?

U mužov môže byť pokles libida spôsobený úbytkom testosterónu, ktorý je zvyčajne spôsobený napríklad zvyšujúcim sa vekom alebo nedostatočnou vonkajšou stimuláciou. Produkciu testosterónu môžete okrem iného podporiť vyváženou stravou. Vo vašej strave by nemal chýbať vitamín D, ktorý má schopnosť podporovať mužské hormóny, a zinok. Ten podľa štúdií priamo súvisí s hladinou testosterónu v mužskom tele [2]. Dôležité je tiež, aby strava obsahovala bielkoviny, zdravé tuky a vitamín A.

vitamin-d3-k2 selen-zinek

 

Na podporu produkcie testosterónu je vhodné venovať dostatočnú pozornosť kvalitnému spánku a obmedziť stres. Úlohu zohráva aj pohyb, najmä silový tréning a cvičenie HIIT. Dávajte si pozor aj na prílišnú konzumáciu alkoholu. Ten môže znížiť hladinu testosterónu, spôsobiť problémy s erekciou a ovplyvniť hormonálnu rovnováhu. Preto sa snažte obmedziť príjem alkoholu a konzumujte ho s mierou.

Potraviny na zvýšenie libida

Existuje niekoľko potravín, ktoré sa tradične považujú za afrodiziaká a môžu pomôcť zvýšiť libido. Vybrali sme pre vás niektoré z najznámejších:

  • Avokádo: Obsahuje vitamín B6 a kyselinu listovú, látky účinné v boji proti únave. Okrem toho je plné mononenasýtených tukov, ktoré podľa najnovších výskumov zrejme môžu prispievať k produkcii testosterónu.
  • Banány: Sú bohaté na enzým bromelaín, ktorý pomáha zvyšovať hladinu testosterónu u mužov. Obsahujú aj vitamíny skupiny B.
  • Klinček: Považuje sa za prírodné afrodiziakum a stimuluje prietok krvi.
  • Vlašské orechy: Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a arginín, ktorý podporuje prietok krvi a sexuálne funkcie.
  • Čokoláda: Obsahuje látku fenyletylamín, ktorá podporuje uvoľňovanie endorfínov a môže zlepšiť náladu a sexuálnu túžbu.
  • Muškátový oriešok: Obsahuje chemickú látku myristicín, ktorá môže mať stimulačný účinok na libido.
  • Iné prírodné afrodiziaká: Niektoré bylinky a koreniny, ako napríklad šafran, škorica, mučenka, zázvor a vanilka, sa tradične spájajú so stimuláciou libida.

Teraz už viete, ako zvýšiť libido u žien aj mužov. Skúste urobiť odporúčané zmeny v životnom štýle a siahnite po vhodných doplnkoch stravy, ktoré vám môžu pomôcť vo vašom úsilí. Ak tieto spôsoby zvýšenia libida zlyhajú, nebojte sa obrátiť na svojho lekára.

 

Zdroje

[1]  Goldstein I, Kim NN, Clayton AH, DeRogatis LR, Giraldi A, Parish SJ, Pfaus J, Simon JA, Kingsberg SA, Meston C, Stahl SM, Wallen K, Worsley R. Hypoactive Sexual Desire Disorder: International Society for the Study of Women's Sexual Health (ISSWSH) Expert Consensus Panel Review. Mayo Clin Proc. 2017 Jan;92(1):114-128. doi: 10.1016/j.mayocp.2016.09.018. Epub 2016 Dec 1. PMID: 27916394.

[2] Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8. doi: 10.1016/s0899-9007(96)80058-x. PMID: 8875519.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.