Ako vybrať správny multivitamín pre deti?

Či už vaše dieťa trpí slabou imunitou, alebo mu chcete dodať extra dávku vitamínov a minerálov, pretože aktívne športuje, multivitamín môže byť tou správnou voľbou. Kedy sa oplatí a kedy stačí vyvážená strava? A ako vôbec vybrať správny multivitamín? Na všetky tieto otázky vám odpovieme v nasledujúcich riadkoch.

vyziva-deti

Obsah

Čo vlastne deti potrebujú pre správny rast a vývoj?

Vyvážená strava je absolútne nevyhnutná pre správny rast a vývoj dieťaťa. Mala by obsahovať nielen správny pomer makroživín, t. j. bielkovín, sacharidov a tukov, ale aj vitamíny a minerálne látky. V období rastu sú najdôležitejšie:

  • Vitamíny skupiny B – je ich 8 a každý z nich má trochu iné účinky. Vo všeobecnosti sú dôležité najmä pre správne fungovanie nervového systému, pre dostatok energie a celkovú vitalitu organizmu. Môžeme ich získať z rôznych potravín, ako sú celozrnné výrobky, mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny, orechy a zelenina.
  • Vitamín C – pomáha pri správnom fungovaní imunitného systému a zdravom raste tkanív. Podporuje tiež vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov. Na vitamín C sú bohaté napríklad citrusové plody, jahody, kivi, paprika a brokolica.
  • Vitamín D – prispieva k zdravému vývoju kostí a zubov u detí. Možno ho získať najmä zo slnečného žiarenia, ale nachádza sa aj v niektorých potravinách, ako je losos, tuniak, vajcia a mliečne výrobky.
  • Vitamín E – antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením. Pomáha udržiavať zdravú pokožku a podporuje funkciu imunitného systému. Dobrým zdrojom vitamínu E sú mandle, slnečnicové semienka, špenát a avokádo.
  • Vápnik – pomáha zdravému rastu a vývoju kostí a zubov u detí. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, zelenej listovej zelenine a orechoch.
  • Železo – je dôležité pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie u detí. Možno ho získať z červeného mäsa, strukovín, špenátu a orechov.

zdrave-jidlo (2)

Je však potrebné vziať do úvahy, že potreba vitamínov a minerálov sa líši v závislosti od veku.

Novorodenci a dojčatá

Novorodenci a dojčatá získavajú takmer všetky potrebné živiny z materského mlieka. Iba vitamín K a vitamín D sa podávajú vo forme potravinového doplnku.

Dieťa dostane prvú dávku vitamínu K v pôrodnici, kde sa zvyčajne aplikuje injekčne do svalu. Existuje aj možnosť podať ho vo forme kvapiek do úst, čo však prináša riziko, že dieťa vitamín neprehltne alebo ho vyvráti. Nedostatok vitamínu K u dieťaťa môže spôsobiť zlú zrážanlivosť krvi a následný vznik krvácavej choroby.

Pokiaľ ide o vitamín D, veľa závisí od toho, či je dieťa dojčené alebo kŕmené umelým mliekom. Ak dieťa dostáva materské mlieko, odporúča sa denne podať približne 8,5 až 10 mcg vitamínu D navyše. Pri kŕmení dojčenskou výživou nie je dodatočná dávka vitamínu D potrebná, pretože vo výrobkoch dostupných na slovenskom trhu je už obsiahnutý.

Batolata

Všetky vitamíny a minerály, ktoré batoľa potrebuje, by malo dostávať z vyváženej stravy. Strava by mala byť bohatá na ovocie a zeleninu, kuracie mäso, ryby a mliečne výrobky. Súčasťou by mali byť aj obilniny a strukoviny. Existujú však aj prípady, keď je vhodné užívanie výživových doplnkov. Ak má vaše dieťa alergie na niektoré potraviny alebo musí dodržiavať prísnu diétu, môže byť náročné zostaviť jedálniček, ktorý doplní všetky potrebné vitamíny a minerály. Výživové doplnky môžu byť záchranou aj vtedy, ak vaše dieťa odmieta niektoré potraviny.

Staršie deti

U detí predškolského a školského veku konzultujte s lekárom zaradenie vitamínov C a D. Deti v škole ľahko ochorejú, preto nie je na škodu podporiť ich imunitu výživovým doplnkom, najmä ak sa vám do ich stravy nedarí dostať dostatok potravín bohatých na tieto vitamíny. Nemali by ste zabúdať na doplnenie vitamínu B6, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu pamäte a pomáha proti únave. Získať sa dá napríklad z cíceru, tučných rýb alebo obilnín.

Zvýšené množstvo živín je potrebné aj počas puberty, keď telo prechádza výraznými zmenami. Dôležitý je najmä vápnik, vitamín D, železo, vitamín B12 a zinok.

dite-skolak

Kedy deťom podávať multivitamín?

Správna strava by mala deťom poskytnúť väčšinu potrebných živín. Existujú však aj situácie, kedy môže byť vhodné doplniť bežnú stravu multivitamínom pre deti. Tieto prípady nastávajú najmä vtedy, keď dieťa nekonzumuje takú pestrú stravu, ako by malo. Môže sa to stať z viacerých dôvodov.

Nedostatočný príjem určitých potravín často súvisí s alergiami, intoleranciami alebo špecifickými diétami (vegetariánstvo a vegánstvo). Problémom však môže byť aj nevyvážená strava s vysokým podielom spracovaných potravín alebo strava s vysokým obsahom cukru a nezdravých tukov. V živote každého dieťaťa sa vyskytnú aj obdobia, keď si jeho organizmus vyžaduje vyšší príjem živín. Môže to byť napríklad po chorobe alebo počas zvýšenej fyzickej aktivity. Špeciálnou skupinou sú deti s chronickými črevnými ochoreniami a poruchou vstrebávania živín.

Ak máte pocit, že telo vášho dieťaťa by potrebovalo extra dávku vitamínov a minerálov, poraďte sa s pediatrom alebo odborníkom na výživu. Tí posúdia výživové potreby vášho dieťaťa a určia, či je zaradenie multivitamínu pre vaše dieťa vhodné. Poskytnú vám aj individuálne odporúčania týkajúce sa typu doplnku a dávkovania.

junk-food

Výber najlepšieho multivitamínu pre deti

Pri výbere multivitamínu pre deti je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov:

Obsiahnuté živiny a dávkovanie

Pri výbere multivitamínu pre deti by ste sa mali zamerať predovšetkým na to, aké živiny výrobok obsahuje a či sú vhodné pre potreby a vek dieťaťa. Vo väčšine prípadov sa nemôžete pomýliť s vitamínom C, D a vitamínmi skupiny B. V období dospievania by deťom nemal chýbať ani horčík, železo a zinok. Majte však na pamäti, že je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie.

Vstrebávanie vitamínov

Vstrebateľnosť vitamínov a minerálov je dôležitá, aby fungovali tak, ako majú. Produkty so slabou vstrebateľnosťou len prejdú telom, znehodnotia sa v tráviacom trakte a neprinesú veľa úžitku. Preto vyberajte multivitamín pre deti s dobrou využiteľnosťou. V tomto smere sú ideálne výživové doplnky, ktoré využívajú lipozomálnu technológiu – malé tukové častice obaľujú účinné látky v doplnku a zabezpečujú ich bezpečnú cestu telom až na miesto určenia.

Certifikácia a kvalita výrobkov

Pri výbere multivitamínu pre deti si overte aj certifikáty a kvalitu výrobku. Hľadajte multivitamíny od dôveryhodných a renomovaných výrobcov, ktorí dodržiavajú prísne normy kvality. Certifikáty, ako napríklad certifikát správnej výrobnej praxe (GMP), naznačujú, že výrobok je vyrobený podľa vysokých štandardov a spĺňa požiadavky na kvalitu.

Forma multivitamínu

Formu multivitamínu si vyberte podľa toho, čo vášmu dieťaťu najviac vyhovuje. Ak má problémy s prehĺtaním tabliet, vyskúšajte tekuté vitamíny alebo gumené cukríky. Na trhu je veľa možností, od žuvacích tabliet cez kvapky až po prášky, ktoré sa dajú ľahko rozpustiť vo vode alebo v jedle.

pomerancovy-dzus

Prečo siahnuť po multivitamíne Pure Rituals?

Aj pri výrobe vitamínov pre deti sa snažíme držať našich zásad. Chceme vám ponúknuť čo najúčinnejšie výživové doplnky s dokonalou vstrebateľnosťou, ktoré obsahujú minimum prídavných látok a aditív.

Preto sme sa pri ich navrhovaní snažili vyhnúť zbytočným dochucovadlám, rovnako ako pri našich ostatných výrobkoch. Multivitamín má teda svoju typickú príchuť, ktorá síce nemôže konkurovať konkurenčným výrobkom s chuťou cukríkov, ale ponúka zmes všetkých dôležitých látok v modernom lipozomálnom prevedení. To zaručuje, že vitamíny a minerály prejdú telom v neporušenom stave a bezpečne dorazia na miesto určenia. Lipozomálne produkty tak majú v porovnaní s inými vitamínovými doplnkami mnohonásobne vyššiu vstrebateľnosť a využiteľnosť v organizme.

Multivitamín v tekutej forme sa navyše ľahko užíva a pre lepšiu chuť ho môžete primiešať do obľúbeného nápoja vášho dieťaťa. O kvalite našich výrobkov svedčia aj certifikáty GMP, ISO:2200 a ISO:9001.

Teraz, keď už viete, čo vaše deti potrebujú pre správny rast a vývoj, a máte predstavu o tom, čo by ste mali hľadať v doplnkoch výživy, pozrite si našu ponuku. Okrem multivitamínov šitých na mieru pre deti obsahuje sortiment aj výrobky, ktoré môžu používať deti aj dospelí.

detsky-multivitamin (1) acerola (1) vitamin-c-zinek

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.