Čo sa skrýva za nafúknutým bruchom a bolesťou chrbta? Objavte príčiny!

Asi každý sa už stretol s nepríjemným pocitom nafúknutého brucha a bolesťou chrbta. Čo však tieto príznaky znamenajú a ako s nimi účinne bojovať? V tomto článku odhalíme bežné príčiny týchto problémov, poukážeme na možné vážne problémy a poskytneme užitočné rady, ako zvládnuť bolesť chrbta a nafúknuté brucho. Zistite, kedy je čas vyhľadať lekára, a objavte praktické tipy na úľavu. Dovoľte nám, aby sme vás viedli k pohodlnejšiemu životu!

Bolest břicha

Obsah:

Bežné príčiny nafúknutého brucha a bolesti chrbta

 Asi každý z nás sa niekedy stretol s nafúknutým bruchom alebo bolesťou chrbta. Čo však znamená, keď vás tieto dva príznaky trápia súčasne? Vo väčšine prípadov sa nemusíte obávať. Bežné príčiny tohto stavu, ako sú potravinové alergie, plynatosť alebo PMS, nie sú spojené s vážnejšími problémami.

Ak vás však bolesť chrbta spojená s bolesťou brucha trápi už dlhší čas, neváhajte sa obrátiť na svojho lekára. Vždy je lepšie zistiť, čo vám je. Pre váš lepší pocit, ako aj účinnú liečbu.

Poďme teda dôkladnejšie preskúmať, čo spôsobuje nadúvanie a bolesti chrbta.

Plynatosť spôsobená nevhodnými potravinami, alergiami a intoleranciami

To, čo jeme, je pravdepodobne najčastejšie spojené s následným nadúvaním. Často je to skutočne tak. Niektoré potraviny, ako napríklad strukoviny, krížová zelenina, cibuľa alebo cesnak, produkujú pri trávení v hrubom čreve viac plynov ako iné. Ďalšou príčinou sú potravinové alergie a intolerancie, ktorými trpí viac ako 20 % ľudí v rozvinutých krajinách.

Pojmy "intolerancia" a "alergia" sa často používajú zameniteľne, ale ide o dve rôzne reakcie. Skutočná alergia spôsobuje reakciu imunitného systému, napríklad anafylaktický šok, ktorý môže byť život ohrozujúci. Naopak, potravinová intolerancia je síce nepríjemná, ale nezahŕňa imunitný systém.

Ak teda pravidelne pociťujeme nadúvanie, určite by sme mali prehodnotiť svoj jedálniček a vylúčiť potraviny, ktoré nám nerobia dobre. Hoci plyny v tele sú zriedkavo závažným problémom, niekedy môžu byť dostatočne intenzívne na to, aby spôsobili nielen pocit nadúvania, ale aj bolesť, ktorá sa môže rozšíriť do spodnej časti chrbta.


nadýmání

Těhotenstvo

Tehotenstvo je spojené s rôznymi príznakmi vrátane nadúvania brucha a bolesti chrbta. Plynatosť sa zvyčajne objavuje, keď sa maternica zväčšuje a vyvíja tlak na črevá. Nárast hmotnosti potom môže spôsobiť tlak na spodnú časť chrbta, čo vedie k bolesti.

Niektoré ženy nemusia rozlišovať medzi bolesťou chrbta, nadúvaním a kontrakciami. Väčšina tehotenských stavov po pôrode zvyčajne vymizne a nie je potrebné sa ničoho obávať. Ak však pociťujete akékoľvek znepokojujúce príznaky, poraďte sa so svojím gynekológom.

těhotenství

Predmenštruačný syndróm (PMS)

Nadúvanie a bolesť chrbta sú jedny z najčastejších príznakov PMS. Nízke hladiny estrogénu a progesterónu môžu spôsobovať nadúvanie. Kontrakcie maternice a menštruačné kŕče potom často vyvolávajú bolesti v dolnej časti chrbta.

Tip: Na zmiernenie nepríjemných príznakov PMS môžete využiť silu prírody. Vyskúšajte napríklad ašvagandu, ktorá sa tradične používa v ajurvédskej medicíne, alebo kontryhel, ktorý je všeobecne známy ako bylina pre šťastie žien.

Endometrióza

Endometrióza postihuje 5-15 % žien vo fertilnom veku. Je to stav, pri ktorom tkanivo vystielajúce maternicu (endometrium) začne rásť mimo maternice a vystupovať cez vaječníky, vajíčkovody, krčok maternice, močový mechúr alebo črevo. Tieto ložiská endometriózy potom reagujú na hormonálne výkyvy v ženskom tele a počas menštruácie krvácajú a vzniká chronický zápal, čo vedie k bolesti a nepríjemným pocitom v oblasti brucha a spodnej časti chrbta.

Vyhřezlá ploténka

Hernia disku (vyhryznutie disku) je stav, pri ktorom je mäkké jadro medzistavcovej platničky vytlačené zo svojho normálneho miesta. Disk slúži ako vankúš medzi stavcami a

keď je posunutá, môže spôsobiť silnú bolesť chrbta. Táto bolesť sa môže preniesť do brucha a viesť k nadúvaniu a nepríjemným pocitom.

bolest zad

Problémy s obličkami

Obličkové kamene a infekcie sú častými príčinami bolesti chrbta a nadúvania.

  • Obličkové kamene začínajú intenzívnou bolesťou na jednej strane spodnej časti chrbta, ktorá sa môže rozšíriť do brucha a spôsobiť nepríjemné pocity, nevoľnosť (pocit na vracanie) a vracanie.
  • Infekcie obličiek spôsobujú bolesť chrbta, boku alebo slabín, čo môže viesť k nadúvaniu alebo pocitu tlaku v bruchu[1].

Stres

Stres ovplyvňuje nielen vašu psychiku, ale aj fyzické zdravie - môže spôsobiť bolesti chrbta aj nafúknutý žalúdok. Pri strese sa často podvedome napínate, čo môže viesť k bolestiam chrbta. Chronický stres môže spôsobiť aj rôzne ochorenia, napríklad syndróm dráždivého čreva, ktorý spôsobuje nadúvanie brucha.

stres

Tip: Ak vás stres trápi už dlhší čas a neviete, ako s ním bojovať, prečítajte si náš článok Ako sa zbaviť stresu za pár minút a cítiť sa dobre!

Závažnejšie stavy, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie a bolesť chrbta

Bolesť chrbta spojená s bolesťou brucha však môže naznačovať aj vážne zdravotné problémy. Nie je to až také časté, ale je dobré o tejto súvislosti vedieť. Ak vám hrozí riziko, pripravenosť vám neuškodí. Ak máte podozrenie na niektorý z týchto príznakov, neváhajte kontaktovať svojho lekára.

Rakovina vaječníkov

Rakovina vaječníkov sa diagnostikuje u menej ako 1 % žien a prejavuje sa najmä nadúvaním a bolesťami v dolnej časti chrbta. Medzi ďalšie príznaky rakoviny vaječníkov patria:

  • Zápcha,
  • pocit tlaku alebo bolesti v bruchu,
  • bolesť a tupá bolesť v dolnej časti chrbta.

Rakovina pankreasu

Hoci je diagnóza rakoviny pankreasu ťažká, toto ochorenie je spojené s nadúvaním a bolesťami v dolnej časti chrbta. Rakovina pankreasu môže spôsobiť aj tráviace problémy, ktoré vedú k nadúvaniu a rozťahovaniu brucha. Nádory môžu tiež vyvíjať tlak na okolité nervy alebo orgány, čo spôsobuje bolesť brucha a spodnej časti chrbta.

Aneurysma brušnej aorty (AAA)

Aneuryzma brušnej aorty je život ohrozujúci stav, pri ktorom náhle praskne dolná časť aorty. Prasknutá aorta môže spôsobiť náhlu, silnú bolesť chrbta, niekedy sprevádzanú nadúvaním brucha.

Ako riešiť bolesť chrbta a nafúknuté brucho?

Spôsoby riešenia bolesti chrbta a nadúvania sú rôzne a vždy závisia od príčiny ťažkostí. Intenzívnu alebo pretrvávajúcu bolesť a nadúvanie by však vždy mal riešiť zdravotnícky pracovník.

Ak plynatosť a bolesť chrbta spôsobila nesprávna strava, PMS alebo možno stres, úľavu môžete nájsť prostredníctvom domácich prostriedkov a liekov, ako sú napr:

  • voľnopredajné lieky proti bolesti,
  • bylinné lieky,
  • ľad alebo teplo,
  • odpočinok,
  • zmeny v stravovaní.

břicho

Tip: Tradičná ľudová medicína využíva pri problémoch s plynatosťou silu viacerých bylín. Napríklad mäta je vhodná na podporu trávenia a pri problémoch s plynatosťou. Ľubovník bodkovaný je obľúbený aj na potláčanie stresu, ktorý môže byť jednou z príčin problémov.

 

Ak sa príznaky objavia náhle, trvajú dlho a neviete určiť príčinu, navštívte svojho lekára.

Kedy by ste mali navštíviť lekára?

Ak domáca liečba a odpočinok nepomáhajú a stav sa nezlepšuje, neváhajte kontaktovať svojho lekára. Väčšina ťažkostí, ktoré spôsobujú nezastaviteľné bolesti brucha a chrbta, si vyžaduje správnu diagnózu, aby sa zistil zdroj bolesti a účinne sa riešil.

V ordinácii lekára vám bude odobratá krv alebo urobený ultrazvuk, aby sa problém identifikoval a následne riešil.

Okamžite vyhľadajte svojho lekára, ak sa u vás vyskytnú nasledujúce príznaky:

  • Nevoľnosť (nevoľnosť, pocit na zvracanie), ktorá sa nezlepšuje a časom sa zhoršuje
  • Pretrvávajúca bolesť v pravej hornej časti brucha
  • Intenzívna bolesť brucha alebo svrbenie počas tehotenstva
  • Bolesť brucha, ktorá sa zintenzívňuje po jedle
  • Bledá alebo krvavá stolica
  • Bolesť brucha spojená s horúčkou
  • Extrémne silná bolesť brucha, ktorá sa stáva neznesiteľnou
  • Intenzívna bolesť chrbta, ktorá vystreľuje do slabín
  • Silná bolesť, ktorá začína prekážať pri každodenných činnostiach (jedenie, spánok, chôdza)

V takýchto prípadoch môže byť bolesť spôsobená vážnejšími príčinami, ako je zápal orgánov alebo rakovina. Nepodliehajte však panike, najlepšie je vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr, aby ste sa vyhli komplikáciám.

Teraz už viete, čo vám nadúvanie brucha a bolesti chrbta prezrádzajú, a poznáte techniky, ako s nimi účinne bojovať. Pokúste sa vystopovať príčiny svojich problémov a pomocou nich určiť, ako ťažkosti zvládnuť. V niektorých prípadoch postačí odpočinok, úprava stravy a pomoc rôznych výživových doplnkov, v iných situáciách bude najlepšie vyhľadať lekára a nechať si poradiť od odborníka.

 Zdroje

[1]Mayo Clinic Staff. (2014, August 16). Kidneyinfection: Treatment and drugs

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/basics/treatment/con-20032448

[2]DeSai C, et al. (2023). Anatomy, back, vertebral column.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525969/

[3]Bloating and functional gastro-intestinal disorders: Where are we and where are we going?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Matouš Šimko, digitálny marketér
Vždy miloval pohyb a nebojí sa skúšať nové veci. Kedysi hrával florbal, futbal, neskôr závodne gymnastiku a street dance, v ktorom dosiahol nemalé úspechy. Miluje prírodu, osviežujúce prechádzky a celkovo si užíva zdravý životný štýl. Pri písaní článkov využíva najmä kreativitu ako svoju silnú stránku, ale opiera sa aj o odborné štúdie.