Železo v potravinách: Ako rýchlo doplniť železo prirodzenou cestou?

Viete, aké dôležité je železo pre vaše zdravie? Tento minerál, ktorý sa podieľa na prenose kyslíka v tele a udržiavaní vitality, sa nachádza v mnohých potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu. Náš sprievodca vám ukáže, čo je železo a ako si môžete ľahko a efektívne zabezpečiť jeho dostatočný príjem. Okrem toho vám ponúkame prehľadnú tabuľku potravín bohatých na železo, aby ste mali vždy poruke pomôcku na plánovanie vyváženej stravy. Či už hľadáte zdroje železa pre svoju vegetariánsku stravu, alebo chcete zlepšiť vstrebávanie tohto minerálu, máme pre vás všetky potrebné informácie!

zelezo

Obsah

Čo je železo?

Železo je minerál, ktorý sa podieľa na mnohých biologických procesoch. V tele sa nachádza predovšetkým v dvoch formách: ako hemové železo a nehémové železo. Hemové železo, ktoré je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, sa podieľa na prenose kyslíka z pľúc do tkanív a na odstraňovaní oxidu uhličitého späť do pľúc. Nehemové železo je dôležité pre funkciu mnohých enzýmov a zohráva úlohu v metabolických procesoch vrátane syntézy DNA.

Nedostatok železa v tele môže viesť k anémii [1], ktorá sa prejavuje únavou, slabosťou a zníženou imunitou. Naopak, nadbytok železa môže spôsobiť poškodenie orgánov a tkanív. Preto je dôležité udržiavať správnu rovnováhu železa v tele prostredníctvom vyváženej stravy alebo doplnkov stravy, ak je to potrebné.

 

Prečo konzumovať potraviny bohaté na železo?

Železo zohráva úlohu v mnohých telesných funkciách, najmä pri tvorbe hemoglobínu, bielkoviny v červených krvinkách, ktorá prenáša kyslík z pľúc do ostatných častí tela. Konzumácia potravín bohatých na železo je preto nevyhnutná na udržanie zdravého počtu červených krviniek, podporu energie, imunitného systému a celkovej funkcie organizmu.

Pozrime sa teda bližšie na význam železa v potravinách a strave a na to, čo môže jeho nedostatok spôsobiť organizmu.

 

Čo robí železo v organizme?

Železo prispieva k správnemu fungovaniu mnohých dôležitých procesov v ľudskom tele. Medzi jeho kľúčové úlohy patria:

  1. Prenos kyslíka: Jednou z najdôležitejších funkcií železa je jeho úloha v produkcii hemoglobínu, proteínu v červených krvinkách, ktorý sa viaže na kyslík v pľúcach a prenáša ho do rôznych častí tela. Bez dostatočného množstva železa nemôže telo efektívne prenášať kyslík, čo môže viesť k zníženej funkcii orgánov a tkanív.
  2. Energetický metabolizmus: Železo tiež zohráva úlohu pri fungovaní bunkového metabolizmu. Je súčasťou mnohých enzýmov a proteínov, ktoré sú zapojené do metabolických procesov, vrátane bunkového dýchania a produkcie ATP (adenosintrifosfátu), ktorý je základným zdrojom energie pre bunkovú aktivitu.
  3. Podpora imunitného systému: Železo je dôležité pre udržanie zdravého imunitného systému. Prispieva k produkcii a rastu imunitných buniek, najmä lymfocytov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciami a chorobami. Celkovému prehľadu, ako posilniť imunitu, sme sa venovali v článku: Najlepšie tipy, ako posilniť imunitu.
  4. Myoglobín vo svalových bunkách: Okrem hemoglobínu je železo súčasťou myoglobínu, bielkoviny, ktorá sa nachádza vo svalových bunkách. Myoglobín uchováva kyslík vo svalových tkanivách, čo ovplyvňuje svalovú aktivitu a výdrž.
  5. Neurologické funkcie: Železo má vplyv aj na neurologické funkcie. Podieľa sa na syntéze niektorých neurotransmiterov, ako je dopamín a serotonín, ktoré sú dôležité pre mozgovú funkciu a psychické zdravie.
  6. Rast a vývoj: U detí a dospievajúcich je železo potrebné pre rast a správny vývoj tela, vrátane mozgu a nervového systému.

Vzhľadom na tieto funkcie železa v tele je zrejmé, že jeho dostatočný príjem prispieva k udržaniu celkového zdravia a optimálnej funkcii organizmu. Preto by potraviny, ktoré obsahujú železo, nemali v strave chýbať. Nedostatok železa môže viesť k rôznym zdravotným problémom vrátane anémie, zníženej imunity a únavy.

dite-vyvoj

 

Kto môže byť ohrozený nedostatkom železa?

Nedostatok železa je bežný problém, ktorý môže postihovať rôzne skupiny ľudí, pričom niektorí sú naň obzvlášť citliví. Napríklad potraviny obsahujúce železo by mali do svojho jedálnička viac zaraďovať športovci, najmä tí, ktorí sa venujú vytrvalostným športom. Intenzívny tréning a zvýšená potreba kyslíka môžu rýchlejšie vyčerpať ich zásoby železa, čo môže viesť k únave a zníženiu výkonnosti. Okrem toho ženám so silným menštruačným krvácaním hrozí väčšia strata železa, čo môže viesť k slabosti a iným problémom spojeným s nedostatkom tohto minerálu.

Ťažkosti s nedostatkom železa môžu mať aj tehotné ženy, pretože ich telo ho potrebuje viac na podporu rastu plodu a zvýšeného objemu krvi. Ohrození sú aj vegetariáni a vegáni, pretože železo sa z rastlinných zdrojov vstrebáva horšie ako z mäsa. Pre tieto skupiny je veľmi dôležité sledovať hladinu železa a v prípade potreby po konzultácii s odborníkom užívať doplnky stravy alebo upraviť stravu tak, aby obsahovala dostatok potravín bohatých na železo.

 

Ako sa prejavuje nedostatok železa?

Nedostatok železa v tele sa môže prejaviť viacerými príznakmi, ktoré môžu výrazne ovplyvniť každodenný život a celkový zdravotný stav. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  1. Únava a strata energie: Jeden z najčastejších príznakov nedostatku železa je chronická únava, ktorá nie je spojená s nedostatkom spánku. Býva spôsobená zníženou schopnosťou červených krviniek efektívne prenášať kyslík do tkanív a orgánov.
  2. Bledosť pleti: Kvôli nedostatočnej produkcii hemoglobínu, ktorý dáva krvi jej červenú farbu, môže dôjsť k bledosti pokožky, najmä na tvári a dlaniach.
    Závraty a slabosť: Nedostatok železa môže viesť k pocitom závratu alebo slabosti, čo je spôsobené nedostatočným zásobovaním mozgu kyslíkom.
  3. Dýchavičnosť: Nedostatočný prenos kyslíka môže spôsobovať problémy s dýchaním alebo dýchavičnosť, najmä počas fyzickej aktivity.
  4. Bolesti hlavy a zvýšená podráždenosť: Nedostatok kyslíka v mozgu môže viesť k častým bolestiam hlavy, zvýšenej podráždenosti a problémom s koncentráciou.
  5. Zvýšená citlivosť na chlad: Ľudia s nedostatkom železa často viac cítia chlad, najmä na rukách a nohách, čo je spôsobené zníženým krvným obehom.
  6. Krehké nechty a vypadávanie vlasov: Nedostatok železa môže spôsobovať krehké nechty a nadmerné vypadávanie vlasov, pretože telo obmedzuje dodávky železa do menej dôležitých oblastí.

nemoc

Ak sa u vás vyskytnú tieto príznaky, je dôležité, aby ste sa obrátili na svojho lekára a nechali si urobiť potrebné testy na potvrdenie diagnózy nedostatku železa. Včasná diagnostika a liečba môžu zabrániť potenciálnym komplikáciám a zlepšiť kvalitu života.

 

Objavte potraviny s vysokým obsahom železa

Objavte potraviny s vysokým obsahom železa, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý energetický metabolizmus a celkovú vitalitu, a zistite, ako rýchlo pridať železo do svojho jedálnička.

V čom sa nachádza železo? Medzi hlavné zdroje železa v potravinách patrí červené mäso, hydina, ryby a morské plody, ktoré sú bohaté na hemové železo, ktoré telo absorbuje efektívnejšie. Pre vegetariánov alebo tých, ktorí uprednostňujú rastlinné zdroje, sú potravinami s vysokým obsahom železa strukoviny, tmavozelená listová zelenina, orechy, semená a celozrnné výrobky, ktoré obsahujú nehémové železo. Vstrebávanie tohto typu železa možno zvýšiť kombináciou s potravinami bohatými na vitamín C. Potraviny obsahujúce železo a vitamín C by preto mali byť súčasťou vyváženej stravy. [2]

 

vitamin-c-zinek zelezo-c-b9-b12 vitamin-c-d3-zinek

 

Živočišne zdroje železa

Pri hľadaní účinných spôsobov rýchleho doplnenia železa je dôležité venovať pozornosť živočíšnym zdrojom. Železo v živočíšnych potravinách je vo forme, ktorá sa ľahko vstrebáva do tela, a preto sú dobrým spôsobom, ako zvýšiť príjem tohto minerálu. Medzi živočíšne potraviny, ktoré obsahujú železo, patria okrem iného:

  1. Červené mäso:
    Hovädzie mäso
    Jahňacie mäso
    Bravčové mäso

  2. Hydina:
    Kuracie mäso (najmä tmavé mäso)
    Morčacie mäso

  3. Ryby a morské plody:
    Treska
    Losos
    Sardinky
    Tuniak
    Krevety

 morske-plody

  1. Vnútornosti:
    (hovädzia, bravčová, kuracia)
    Obličky
    Srdce

  2. Vajcia:
    Celé vajcia (najmä žĺtky)

Obsah železa v potravinách živočíšneho pôvodu závisí aj od formy spracovania a ďalších faktorov, ale vo všeobecnosti sú dôležitým zdrojom tohto dôležitého minerálu. Zaradením týchto potravín do svojho jedálnička môžete účinne zvýšiť príjem železa, čo je dôležité najmä pre ľudí vo vyšších rizikových skupinách nedostatku železa.

 

Rostlinné zdroje železa 

Prírodné zdroje železa z rastlinnej ríše sú kľúčovou súčasťou stravy pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k živočíšnym produktom, alebo pre vegetariánov a vegánov. Hoci sa železo z rastlinných zdrojov (nehémové železo) vstrebáva menej účinne ako hemové železo zo živočíšnych produktov, stále existuje množstvo rastlinných potravín bohatých na železo, ktoré môžu pomôcť doplniť príjem železa. Zároveň je možné podporiť vstrebávanie nehémového železa kombináciou zdrojov nehémového železa s potravinami bohatými na vitamín C.

Medzi rastlinné potraviny s vysokým obsahom železa patria napr:

  1. Strukoviny:
    Šošovica
    Cícer
    Fazuľa (čierna, obličková, pinto, sójová)

 lusteniny

  1. Zelenina:
    Špenát
    Mangold
    Brokolica
    Ružičkový kel

  2. Obilniny a celozrnné výrobky:
    Quinoa
    Ovsené vločky
    Hnedá ryža
    Celozrnný chlieb

  3. Orechy a semená:
    Tekvicové semienka
    Slnečnicové semienka
    Sezamové semienka
    Kešu oriešky
    Mandle

 seminka

  1. Sušené ovocie:
    Rozinky
    Slivky
    Figy

  2. Iné rastlinné zdroje:
    Tofu
    Tempeh
    Spirulina
    čierna melasa

 

Tabuľka potravín bohatých na železoo 

Tabuľka potravín obsahujúcich železo je neoceniteľnou pomôckou pre každého, kto sa snaží zvýšiť príjem tohto dôležitého minerálu v strave. Vďaka prehľadnému usporiadaniu, ktoré tabuľka poskytuje, môžete ľahko identifikovať potraviny bohaté na železo a zaradiť ich do svojho jedálnička. Či už hľadáte živočíšne zdroje, ako je mäso a ryby, alebo rastlinné alternatívy, ako sú strukoviny a zelenina, naša tabuľka potravín obsahujúcich železo vám pomôže vybrať si tie správne potraviny. Poskytuje informácie o množstve železa na 100 gramov potravín, vďaka čomu môžete ľahko sledovať svoj denný príjem tohto kľúčového minerálu. Ak chcete zabezpečiť, aby vaša strava obsahovala dostatok železa, použite našu tabuľku potravín bohatých na železo ako spoľahlivého sprievodcu zdravým stravovaním. [3]

Potraviny

Obsah železa na 100 g

Strukoviny

Šošovica

3,3 mg

Cícer

2,9 mg

Fazuľa (čierna)

3,6 mg

Zelenina

Špenát

2,7 mg

Mangold

1,8 mg

Brokolica

1,0 mg

Obilniny

Quinoa

4,6 mg

Ovsené vločky

4,5 mg

Hnedá ryža

0,8 mg

Orechy a semienka

Tekvicové semienka

8,8 mg

Slnečnicové semienka

5,3 mg

Sezamové semienka

14,6 mg

Sušené ovocie

Rozinky

1,9 mg

Slivky

3,1 mg

Živočíšne zdroje

Hovädzie mäso

2,6 mg

Kuracie mäso

0,7 mg

Losos

0,8 mg

Vajcia

1,2 mg

Pečeň

6,5 mg

 

Poznámka: Hodnoty obsahu železa sú približné a môžu sa líšiť v závislosti od typu potraviny a spôsobu jej prípravy.

 

Odporúčaná denná dávka železa

Odporúčaná denná dávka železa sa líši v závislosti od veku, pohlavia a ďalších špecifických zdravotných potrieb, ako je tehotenstvo alebo dojčenie. Tu sú uvedené všeobecné odporúčania pre rôzne skupiny:

  • Dospelí muži: Asi 8 mg denne.
  • Dospelé ženy (19 – 50 rokov): Asi 18 mg denne. Vyšší príjem je odporúčaný kvôli stratám železa počas menštruácie.
  • Tehotné ženy: Asi 27 mg denne. Zvýšený príjem pomáha podporovať potreby rastúceho plodu a zvýšené množstvo krvi matky.
  • Ženy po menopauze: Asi 8 mg denne, čo je porovnateľné s odporúčaním pre mužov.
  • Deti a dospievajúci: Príjem sa líši v závislosti od veku. Napríklad, deti vo veku 1-3 rokov by mali konzumovať asi 7 mg denne, zatiaľ čo dospievajúci chlapci a dievčatá potrebujú 11 mg a 15 mg denne.

lide-vecere

Je dôležité zdôrazniť, že tieto hodnoty sú priemerné usmernenia a individuálne potreby sa môžu líšiť. Napríklad športovci alebo ľudia s určitými zdravotnými problémami môžu vyžadovať vyšší príjem. Ak máte otázky týkajúce sa vašich špecifických výživových potrieb, vždy sa odporúča poradiť sa s lekárom alebo dietológom. Nedostatok železa môže viesť k anémii a iným zdravotným problémom, zatiaľ čo nadbytok železa, ktorý je menej častý, môže byť tiež škodlivý. [4]

 

Ako zlepšiť vstrebávanie železa z potravy?

Na zlepšenie vstrebávania železa zo stravy je dôležité pochopiť interakcie medzi železom a inými živinami. Po prvé, je dôležité pochopiť, že železo sa vyskytuje v dvoch formách: hemové železo, ktoré sa nachádza v živočíšnych produktoch a telo ho absorbuje efektívnejšie, a nehémové železo z rastlinných zdrojov, ktoré sa absorbuje ťažšie. Vstrebávanie nehémového železa môžete zlepšiť konzumáciou potravín bohatých na vitamín C (ako sú citrusové plody, paprika, kivi alebo jahody), pretože vitamín C pomáha premieňať železo na formu, ktorú telo ľahšie vstrebáva. Naopak, niektoré potraviny môžu vstrebávanie železa znížiť - napríklad tie, ktoré obsahujú polyfenoly (nachádzajú sa v niektorých druhoch čaju a kávy) alebo vápnik vo veľkom množstve.

 

Keď železo v potravinách nestačí

Nedostatok železa v strave môže viesť k rôznym zdravotným problémom vrátane anémie. Ide o stav, keď telo nemá dostatok zdravých červených krviniek. Táto situácia je obzvlášť kritická pre tehotné ženy, malé deti, dospievajúcich a ľudí s určitými ochoreniami, ktorí majú zvýšené nároky na železo.

Na prevenciu a liečbu tohto nedostatku je dôležité dopĺňať železo v strave. Ďalšou možnosťou sú aj výživové doplnky s obsahom železa, ktoré môžu byť účinným riešením na zabezpečenie dostatočného príjmu tohto minerálu. Pri výbere doplnkov je dôležité zvážiť formu železa, pretože niektoré sa vstrebávajú lepšie ako iné. Medzi odporúčané zdroje železa v doplnkoch výživy patria soli železa (napríklad fumaran železnatý alebo glukonát železnatý), ktoré sú zvyčajne dobre znášané a účinne sa vstrebávajú. O užívaní týchto doplnkov je však dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, najmä ak ide o deti, tehotné ženy alebo osoby s existujúcimi zdravotnými problémami.

Vzhľadom na dôležitosť železa v potravinách a výživových doplnkoch je nevyhnutné sledovať a správne riadiť príjem tohto minerálu, aby sa zabezpečila optimálna hladina železa v tele a predišlo sa možným zdravotným komplikáciám.

 

zelezo-c-b9-b12

 

 

Ak hľadáte železo vo forme výživového doplnku, môžete vyskúšať naše lipozomálne prírodné železo v kombinácii s vitamínmi C, B9 a B12. Čisté rituálne železo je unikátne tým, že nie je syntetické - vyrába sa z listov kustovnice (Murraya koenigii Lat.), čo ho radí medzi absolútnu špičku na trhu. Rovnako ako pri väčšine našich produktov sa spoliehame na silu čistej prírody spracovanú modernou technológiou a vhodnými metódami. Jednotlivé molekuly účinných látok sú obalené malými tukovými časticami, tzv. lipozómami, ktoré ich chránia pred degradáciou v tráviacom trakte a umožňujú ich lepšie vstrebávanie.

 

DÁVKOVANIE NÁŠHO ŽELEZA:

Dospelí: 1× denne 10 ml
deti od 3 rokov: 1× denne 2,5 ml
tehotné a dojčiace ženy: 1× denne 5 ml

(5 ml = ~ 1 čajová lyžička)

Lipozomálne železo je koncentrát, preto ho neužívajte priamo z lyžičky. Zmiešajte jednu dávku (2 čajové lyžičky v prípade dospelého) prírodného železa s 1 dl tekutiny (džús, voda, čaj) a vypite.

 

vajicka

 

Teraz, keď viete, ako rýchlo doplniť železo a aké potraviny bohaté na železo zaradiť do svojho jedálnička, môžete sa ľahko vyhnúť riziku nedostatku železa. Ako pomôcku použite našu tabuľku potravín bohatých na železo, či už hľadáte rastlinné alebo živočíšne zdroje. Udržiavanie vyváženého príjmu železa je kľúčom k aktívnemu a zdravému životnému štýlu.

 

Zdroje

[1] Lopez A, Cacoub P, Macdougall IC, Peyrin-Biroulet L. Iron deficiency anaemia. Lancet. 2016 Feb 27;387(10021):907-16. doi: 10.1016/S0140-6736(15)60865-0. Epub 2015 Aug 24. PMID: 26314490. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26314490/ 

[2] Piskin E, Cianciosi D, Gulec S, Tomas M, Capanoglu E. Iron Absorption: Factors, Limitations, and Improvement Methods. ACS Omega. 2022 Jun 10;7(24):20441-20456. doi: 10.1021/acsomega.2c01833. PMID: 35755397; PMCID: PMC9219084. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9219084/ 

[3] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/ 

[4] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/ 

[5] https://www.healthline.com/nutrition/healthy-iron-rich-foods#_noHeaderPrefixedContent 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.