Účinky zinku na organizmus: Ako ovplyvňuje pokožku, vlasy a nechty?

Zinok sa podieľa na udržiavaní zdravia pokožky, vlasov a nechtov. V našom novom článku sa zaoberáme tým, ako táto mikroživina podporuje regeneráciu buniek, bojuje proti zápalom a chráni pokožku pred škodlivými vplyvmi. Odhalíme, na čo je zinok dobrý, rozoberieme jeho úlohu pri prevencii akné a iných kožných problémov a preskúmame účinky zinku na celkové zdravie. Dozviete sa, ako môžete zinok účinne zaradiť do svojho jedálnička a každodennej starostlivosti, aby ste mohli využívať jeho maximálne výhody.

zinek-v-potravinach

Obsah

Čo je to zinok?

Zinok je stopový prvok, ktorý zohráva v tele mnoho dôležitých úloh, hoci sa o ňom hovorí menej ako o iných vitamínoch a mineráloch. Zdravotné účinky zinku sa prejavujú na mnohých úrovniach, od podpory imunitného systému až po udržiavanie zdravej pokožky, vlasov a nechtov.

Zinok sa podieľa na viac ako 300 enzymatických procesoch v tele, čo z neho robí skutočného multitaskera v našom biologickom systéme. Ovplyvňuje tak mnohé telesné funkcie vrátane syntézy DNA, delenia buniek a metabolizmu živín. To znamená, že zinok zohráva úlohu pri raste a obnove buniek, čo je obzvlášť dôležité pre rýchlo sa obnovujúce tkanivá, ako je napríklad pokožka.

Vo svete kozmetiky a starostlivosti o telo má zinok nezastupiteľné miesto. Pomáha udržiavať pleť čistú a jasnú, preto je často súčasťou výrobkov určených na starostlivosť o aknóznu pleť. Zinok tiež pomáha bojovať proti zápalom a pomáha pri hojení rán. To z neho robí skvelého spojenca pre tých, ktorí bojujú s menšími kožnými problémami. Okrem vplyvu na zdravie pokožky je zinok dôležitý aj pre silné a lesklé vlasy a pevné nechty. Nedostatok zinku môže viesť k vypadávaniu vlasov a slabým, lámavým nechtom.

zinek

V neposlednom rade je zinok dôležitý pre celkové zdravie – podporuje fungovanie imunitného systému a prispieva k zdravému vývoju počas tehotenstva, detstva a dospievania.

Na zabezpečenie dostatočného množstva zinku v tele je dôležité zamerať sa na pestrú stravu. Zinok sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách vrátane červeného mäsa, hydiny, rýb, celozrnných výrobkov, orechov, semien a strukovín. Pre vegetariánov a vegánov môže byť zabezpečenie dostatočného príjmu zinku náročnejšie, ale nie nemožné.

 

Na čo je zinok dobrý?

Zinok je dôležitá mikroživina, ktorú telo využíva mnohými spôsobmi. V skutočnosti je po železe druhým najrozšírenejším minerálom v tele a je prítomný v každej bunke. [1] Zinok zohráva úlohu vo viacerých kľúčových funkciách tela, vrátane:

1. Podpora imunitného systému: 

Zinok ovplyvňuje funkciu imunitného systému. Pôsobí ako imunomodulátor a posilňuje obranyschopnosť organizmu proti bakteriálnym a vírusovým infekciám. Zinok je obzvlášť dôležitý pre správnu funkciu a vývoj imunitných buniek, ako sú T-lymfocyty a NK bunky (angl. natural killer cells, prirodzené zabíjačské bunky). [2]

2. Podpora rastu a obnovy buniek:

Zinok prispieva k správnemu rastu a deleniu buniek. Jeho úloha pri syntéze DNA a RNA ovplyvňuje proliferáciu buniek, ktorá je nevyhnutná pre rast tkanív a rýchlu regeneráciu. Tento prvok ovplyvňuje rast a vývoj najmä počas tehotenstva, detstva a dospievania.

DNA

3. Zdravie pokožky, vlasov a nechtov:

Zinok pomáha udržiavať zdravú pokožku, vlasy a nechty. Podporuje regeneráciu pokožky, čo je prospešné pri hojení rán a liečbe kožných ochorení, ako sú akné a ekzémy. Okrem toho zinok zvyčajne podporuje zdravie vlasových folikulov a posilňuje nechty, čím prispieva k ich pevnosti a zdravému rastu [1].

4. Metabolizmus živín:

Zinok je súčasťou enzýmov, ktoré sú zodpovedné za metabolizmus bielkovín, tukov a sacharidov. Jeho prítomnosť napomáha správnemu tráveniu a vstrebávaniu živín, čo má priamy vplyv na tvorbu energie a celkové zdravie.

5. Podpora zdravého vývoja:

Zinok je tiež dôležitý pre rast a vývoj. Nedostatok zinku môže mať za následok oneskorenie rastu u detí, vývojové problémy plodu a iné komplikácie.

6. Funkcie zmyslov:

Zinok je dôležitý pre správnu funkciu zmyslov, najmä chuti a čuchu. Jeho nedostatok môže viesť k poruchám týchto zmyslov, čo môže ovplyvniť chuť do jedla a výber potravín.

cich

7. Reprodukčné zdravie: 

Zinok môže ovplyvňovať reprodukčné zdravie u oboch pohlaví a pomáha zvyšovať libido. U mužov prispieva k správnej produkcii testosterónu a zdravému vývoju spermií. U žien podporuje zdravý cyklus.

8. Prevencia chronických ochorení:

Zinok má antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. To môže znížiť riziko niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby.

 

Zinok pre krásu 

Prínos zinku pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov je všeobecne známy, preto je kľúčovou zložkou mnohých kozmetických a zdravotníckych výrobkov. Zinok ako minerál, ktorý podporuje regeneráciu buniek, bojuje proti zápalom a pomáha udržiavať pevnosť a zdravie tkanív, prispieva k zdravému vzhľadu a celkovej vitalite. Či už sa zinok aplikuje lokálne v prípravkoch na starostlivosť o pleť, alebo sa prijíma ako súčasť vyváženej stravy, je tichým, ale mocným spojencom v úsilí o zachovanie prirodzenej krásy a zdravia.

 

Zinok na pleť (a zinok na akné)

O zinku sa často hovorí v súvislosti so starostlivosťou o pleť, kde sa spomína najmä jeho potenciálny prínos pre zdravie pleti a možná liečba akné. Niektoré štúdie naznačujú, že zinok má protizápalové vlastnosti, ktoré by mohli byť prospešné pri riešení kožných problémov. To naznačuje, že zinok má pozitívny vplyv na akné. Tieto vlastnosti by mohli pomôcť znížiť začervenanie a podráždenie spojené s akné a zlepšiť celkový vzhľad pokožky. Je tiež známe, že zinok môže podporovať hojenie rán a obnovu kožných buniek, čo má významný vplyv na zdravie a vzhľad pokožky. V súvislosti s akné sa diskutuje aj o možnom antibakteriálnom účinku zinku, ktorý by mohol prispieť k regulácii tvorby kožného mazu a zníženiu výskytu zápalových lézií akné. Zinok je preto často súčasťou rôznych krémov, mastí a výživových doplnkov na starostlivosť o pleť, hoci je dôležité poznamenať, že jeho účinky závisia od mnohých faktorov.

Psychika môže mať tiež významný vplyv na stav pokožky, čo je oblasť, ktorá si zaslúži našu pozornosť a ktorej sme sa podrobne venovali v článku "Vplyv psychiky na pokožku: môže stres spôsobiť vyrážku?". Stres, úzkosť a iné psychologické faktory môžu rôznym spôsobom ovplyvniť zdravie pokožky. Stres môže napríklad spôsobiť hormonálne zmeny, ktoré vedú k produkcii väčšieho množstva kožného mazu, čo môže prispieť k vzniku akné. Psychický stres môže tiež ovplyvniť schopnosť tela regenerovať a obnovovať kožné bunky, čo môže mať za následok pomalšie hojenie rán a celkovo horší stav pokožky. Udržiavanie zdravého psychického stavu prostredníctvom relaxačných techník a prípadne aj s pomocou odborného poradenstva môže preto prispieť k lepšiemu zdraviu a vzhľadu pokožky.

plet

 

Zinok na vlasy

Pokiaľ ide o účinky zinku na vlasy, niekedy sa spája s podporou zdravia a vitality vlasov. Hovorí sa, že zinok môže zohrávať úlohu pri podpore regenerácie vlasových folikulov a môže podporovať rast silných a zdravých vlasov. Zinok sa často spomína v súvislosti s prevenciou vypadávania vlasov a často je súčasťou výživových doplnkov alebo špeciálnych šampónov zameraných na zlepšenie zdravia vlasov. Tento minerál môže byť užitočný aj pre ľudí, ktorí bojujú s určitými ochoreniami, ktoré postihujú pokožku hlavy, ako je psoriáza alebo seboroická dermatitída, a môže prispieť k udržaniu zdravej pokožky hlavy, čo je dôležité pre zdravý rast vlasov. Je však dôležité mať na pamäti, že výsledky a účinnosť zinku sa môžu líšiť a že pre maximálny prínos je dôležitá celková starostlivosť o vlasy a vyvážená strava.

vlasy 

 

Zinok na nechty

Zinok sa často spomína aj v súvislosti so starostlivosťou o nechty, kde sa hovorí o jeho potenciálnych prínosoch pre pevnosť a zdravý rast nechtov. Niektoré výskumy naznačujú, že zinok má pozitívny vplyv na nechty a môže podporovať syntézu bielkovín a proliferáciu buniek, teda procesy, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravých a silných nechtov. Nedostatok zinku sa niekedy spája s krehkými nechtami a pomalým rastom, preto je zinok súčasťou výživových doplnkov a výrobkov na starostlivosť o nechty. Je dôležité si uvedomiť, že na udržanie zdravých nechtov je dôležitý celkový prístup k starostlivosti o telo a vyvážená strava.

V súvislosti s úlohou zinku v zdraví a raste nechtov je zaujímavé aj to, že rýchlosť rastu nechtov sa môže líšiť a závisí od viacerých faktorov. Napríklad v našom nedávnom článku "Ako rýchlo rastú nechty: 5 tipov na urýchlenie rastu nechtov" sme vysvetlili, že nechty zvyčajne rastú priemernou rýchlosťou približne 3 mm za mesiac. Túto rýchlosť môžu ovplyvniť rôzne faktory, ako napríklad vek, výživa, zdravie a dokonca aj ročné obdobie. Zinok môže zohrávať úlohu pri podpore zdravého rastu nechtov tým, že prispieva k syntéze bielkovín a proliferácii buniek, čo sú kľúčové procesy na udržanie silných a zdravých nechtov. Nedostatok zinku môže viesť k slabším, lámavejším nechtom a prípadne k pomalšiemu rastu. Preto je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem zinku na podporu optimálneho rastu a celkového zdravia nechtov.

nehty

 

Ako dodať telu dostatok zinku?

Na zabezpečenie dostatočného príjmu zinku je nevyhnutné zamerať sa na vyváženú stravu, ktorá zahŕňa rôzne potraviny bohaté na tento dôležitý minerál.

purerituals_potraviny_bohate_zinek_sk

TIP: Kompletný rozbor potravín, ktoré obsahujú zinok, sme uviedli v článku „Zinok v potravinách: Viete, kde ho nájsť?“.

 

Medzi prírodné zdroje zinku patrí široká škála potravín, ktoré by mali byť súčasťou vašej každodennej stravy:

  • Červené mäso a hydina: Hovädzie, jahňacie a hydina sú dôležitými zdrojmi zinku. Tento minerál sa v týchto mäsách nachádza v biologicky dostupnej forme, čo znamená, že ho telo ľahko využije.
  • Morské plody: Obzvlášť bohatým zdrojom zinku sú ustrice, ale zinok sa nachádza aj v iných morských plodoch, ako sú krevety, kraby a mušle, ktoré sú vhodnou alternatívou na zabezpečenie príjmu zinku.
  • Strukoviny: strukoviny, ako je fazuľa, šošovica a cícer, poskytujú zinok v rastlinnej forme. Sú ideálne pre vegetariánov a vegánov, ale je dôležité si uvedomiť, že zinok z rastlinných zdrojov môže byť pre telo menej dostupný ako zinok z mäsa. [3]
  • Orechy a semienka: kešu oriešky, mandle, tekvicové semienka a sezamové semienka sú vynikajúcim zdrojom zinku a dajú sa ľahko zaradiť do jedálnička ako desiata alebo súčasť rôznych jedál.
  • Celozrnné obilniny: Obilniny, ako je celozrnný chlieb, ovsené vločky a hnedá ryža, obsahujú menšie množstvo zinku, ale môžu prispieť k celkovému príjmu zinku, najmä ako súčasť vyváženej stravy.
  • Mliečne výrobky: Syry, najmä tvrdé syry, ako je čedar, sú dobrým zdrojom zinku a zároveň poskytujú ďalšie dôležité živiny, ako je vápnik.
  • Vajcia: vajcia, najmä žĺtok, obsahujú zinok a ľahko sa zaraďujú do každodennej stravy.
  • Celozrnné obilniny: pšenica, kukurica a ryža v celozrnnej forme obsahujú zinok a pre lepšiu výživovú hodnotu je dôležité uprednostniť celozrnné obilniny pred rafinovanými verziami.
  • Tmavá listová zelenina: Obsah zinku v zelených listoch, ako je špenát, síce nie je taký vysoký, ale môže prispieť k celkovému príjmu zinku, najmä ako súčasť vyváženej vegetariánskej stravy.
  • Huby: Niektoré druhy húb, napríklad shiitake, obsahujú zinok a sú skvelým doplnkom pre vegetariánov a vegánov.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto potraviny vám pomôžu zabezpečiť dostatok zinku, ale v niektorých prípadoch, ako je napríklad tehotenstvo, vysoký vek alebo určité zdravotné ťažkosti, môže byť potrebné doplniť stravu o doplnky zinku. V našom e-shope Pure Rituals nájdete široký výber lipozomálnych doplnkov, ktoré vám pomôžu zvýšiť príjem zinku do tela.

 

vitamin-c-d3-zinek multivitamin selen-zinek

 

Odporúčaná denná dávka zinku

Odporúčaná denná dávka zinku sa líši v závislosti od veku, pohlavia a špecifických životných okolností, ako je tehotenstvo alebo dojčenie. Pre väčšinu dospelých sa však zvyčajne odporúča príjem 8 až 20 miligramov denne. Táto dávka sa zvyčajne dá ľahko dosiahnuť prostredníctvom vyváženej stravy, ktorá obsahuje potraviny bohaté na zinok, ako sú mäso, morské plody, strukoviny a orechy.

potraviny

Ak človek prechádza obdobím choroby alebo má oslabenú imunitu, môže byť užitočné zvýšiť príjem zinku, ale je dôležité si uvedomiť, že denný príjem by nemal dlhodobo prekročiť 40-50 miligramov. Nadmerný príjem zinku môže viesť k nežiaducim vedľajším účinkom a môže narušiť rovnováhu s inými dôležitými minerálmi. Preto je vždy najlepšie konzultovať akékoľvek zmeny v stravovaní alebo užívaní doplnkov s odborníkom na výživu alebo lekárom, aby sa zabezpečilo, že príjem zinku je nielen dostatočný, ale aj vhodný a bezpečný pre konkrétny zdravotný stav a životné podmienky jednotlivca.

Deti

Dospievajúci a dospelí

Tehotné a dojčiace ženy

  • 0-6 mesiacov: 2 mg/deň
  • 7-12 mesiacov: 3 mg/deň
  • 1-3 roky: 3 mg/deň
  • 4-8 rokov: 5 mg/deň
  • 9-13 rokov: 8 mg/deň
  • Muži, 14 rokov a starší: 11 mg/deň
  • Ženy, 14-18 rokov: 9 mg/deň
  • Ženy vo veku 19 rokov a staršie: 8 mg/deň
  • Tehotné ženy vo veku 14-18 rokov: 12 mg/deň
  • Tehotné ženy vo veku 19 rokov a staršie: 11 mg/deň
  • Dojčiace ženy, 14-18 rokov: 13 mg/deň
  • Dojčiace ženy vo veku 19 rokov a staršie: 12 mg/deň

 



Vzájomné pôsobenie zinku s inými vitamínmi a minerálmi

Účinky zinku a jeho vstrebávanie môžu byť ovplyvnené interakciami s inými vitamínmi a minerálmi. Koniec koncov, v tele nie je sám a zvyčajne pôsobí súčasne s inými prvkami. Tieto vzájomné vzťahy sú kľúčové pre udržanie celkovej rovnováhy a zdravia.

  • Vzťah medzi zinkom a železom: Zinok a železo majú tendenciu súperiť o cestu do nášho tela počas vstrebávania. Ak sa jeden z týchto minerálov prijíma vo veľkom množstve, môže to obmedziť schopnosť tela absorbovať druhý minerál. To znamená, že ak máte v strave veľa železa, môže to potenciálne znížiť množstvo zinku, ktoré vaše telo absorbuje, a naopak. Preto je dôležité snažiť sa o rovnováhu medzi príjmom oboch týchto minerálov, najmä ak používate doplnky stravy.

 

  • Vzťah medzi zinkom a meďou: Podobne ako v prípade železa, vysoký príjem zinku môže narušiť využitie medi v tele a naopak. Meď a zinok by mali byť v tele v určitej rovnováhe, pretože nerovnováha môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Napríklad dlhodobé vysoké dávky zinku môžu viesť k nedostatku medi. Preto je veľmi dôležité udržiavať rovnováhu medzi týmito dvoma minerálmi, najmä pri užívaní výživových doplnkov.

 

  • Ďalšie faktory ovplyvňujúce absorpciu zinku: Vstrebávanie zinku môžu ovplyvňovať aj iné zložky stravy, napríklad fytáty, ktoré sa nachádzajú v celozrnných obilninách a strukovinách. Fytáty môžu viazať zinok a iné minerály, čím znižujú ich biologickú dostupnosť pre telo. Preto sa odporúča kombinovať rôzne zdroje potravín, aby sa zvýšila absorpcia zinku a ďalších dôležitých minerálov.

 

Vzhľadom na tieto interakcie je rozumné myslieť na pestrú a vyváženú stravu, ktorá poskytuje širokú škálu vitamínov a minerálov. A ak uvažujete o doplnení zinku, železa, medi alebo iných minerálov pomocou výživových doplnkov, vždy je najlepšie poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu. Zabezpečíte tak, že vaše telo dostane to, čo potrebuje, bez rizika nerovnováhy alebo negatívnych reakcií.

 

Možné vedľajšie účinky zinku

Nadmerný príjem zinku, najmä po dlhodobom užívaní vysokých dávok, môže viesť k mnohým nežiaducim vedľajším účinkom a zdravotným komplikáciám. Medzi tieto možné vedľajšie účinky patria:

  1. Tráviace problémy: nadmerný príjem zinku môže spôsobiť žalúdočné a tráviace problémy, ako sú nevoľnosť, vracanie, hnačka a bolesti brucha.
  2. Znížené vstrebávanie medi: Vysoké dávky zinku môžu narušiť vstrebávanie medi v tele, čo môže viesť k jej nedostatku. Nedostatok medi môže spôsobiť anémiu a iné zdravotné problémy.
  3. Imunitný systém: Hoci zinok zvyčajne posilňuje imunitný systém, jeho nadmerný príjem môže paradoxne imunitný systém oslabiť.
  4. Neurologické komplikácie: Extrémne vysoké dávky zinku môžu viesť k neurologickým komplikáciám vrátane poškodenia nervov.
  5. Vplyv na hladinu cholesterolu: Nadmerný príjem zinku môže ovplyvniť hladinu lipoproteínov v krvi, čo môže mať vplyv na celkovú hladinu cholesterolu.
  6. Interferencia s liekmi: Zinok môže interagovať s niektorými liekmi vrátane niektorých antibiotík a liekov na reumatoidnú artritídu, čo môže spôsobiť zníženie ich účinnosti.

bolest-bricha

Pri užívaní doplnkov stravy s obsahom zinku je dôležité dodržiavať odporúčané denné dávky a vyhýbať sa dlhodobému užívaniu vysokých dávok. V prípade akýchkoľvek obáv alebo príznakov spojených s nadmerným príjmom zinku sa odporúča vyhľadať lekársku pomoc.

 

Nedostatok zinku

Nedostatok zinku v tele sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi a môže ovplyvňovať viaceré funkcie. Príznaky môžu zahŕňať oslabenie imunitného systému, čo vedie k zvýšenej náchylnosti na infekcie a pomalšiemu hojeniu rán. Bežnými príznakmi sú aj kožné problémy, ako napríklad ekzémy, akné a zlé hojenie rán. U detí môže nedostatok zinku spôsobiť oneskorenie rastu a vývoja. U mužov môže nedostatok zinku viesť k reprodukčným problémom vrátane zníženej kvality semena. S nedostatkom zinku môžu súvisieť aj psychické problémy, napríklad depresia.

Niektoré skupiny sú náchylnejšie na nedostatok zinku v tele, a preto môžu mať prospech z doplnkov stravy. Patria sem vegetariáni a vegáni, pretože rastlinné zdroje zinku nie sú tak biologicky dostupné ako živočíšne zdroje. Tehotné a dojčiace ženy potrebujú vyššie hladiny zinku, aby sa uspokojili potreby ich rastúceho plodu alebo dojčeného dieťaťa. Starší ľudia a osoby s určitými zdravotnými problémami, ako sú chronické tráviace problémy, ochorenia obličiek alebo cirhóza pečene, môžu byť tiež vystavení vyššiemu riziku nedostatku zinku v dôsledku zníženej schopnosti tela absorbovať a využívať tento minerál.

Z tohto dôvodu je dôležité zabezpečiť, aby strava bola bohatá na zinok, a prípadne zvážiť užívanie doplnkov. Udržiavanie dostatočného príjmu zinku pomáha udržiavať celkové zdravie a predchádzať komplikáciám spojeným s jeho nedostatkom.

 potraviny-obsahujici-zinek

Teraz už viete, na čo je zinok dobrý a ako ho efektívne dopĺňať do tela. Prínosy tohto minerálu sa týkajú všetkých oblastí, od posilnenia imunitného systému až po podporu správneho rastu a vývoja. Zinok má tiež pozitívne účinky na pokožku, vlasy a akné. Dôležité je zabezpečiť dostatočný príjem zinku, ale rovnako si musíme dávať pozor, aby sme ho nekonzumovali nadmerné množstvo. Kľúčom k udržaniu ideálnej hladiny tohto minerálu môže byť vyvážená strava bohatá na rôzne zdroje zinku spolu s rozumným užívaním doplnkov stravy. Ak pochopíme význam zinku, môžeme významne prispieť k nášmu celkovému zdraviu a pohode.

 

Zdroje

[1] Rabinovich D, Smadi Y. Zinc. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/ 

[2] Wessels I, Fischer HJ, Rink L. Dietary and Physiological Effects of Zinc on the Immune System. Annu Rev Nutr. 2021 Oct 11;41:133-175. doi: 10.1146/annurev-nutr-122019-120635. Epub 2021 Jul 13. PMID: 34255547. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34255547/ 

[3] Gibson RS, Raboy V, King JC. Implications of phytate in plant-based foods for iron and zinc bioavailability, setting dietary requirements, and formulating programs and policies. Nutr Rev. 2018 Nov 1;76(11):793-804. doi: 10.1093/nutrit/nuy028. PMID: 30010865. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30010865/ 

[4] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ 

[5] Dissanayake D, et al. (2009). Effects of zincsupplementation on sexual behavior of male rats. DOI: http://doi.org/10.4103/0974-1208.57223

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.