Čo sú ceramidy a ako pôsobia na vašu pleť?

Ceramidy sú lipidy, teda tuky, ktoré sú prirodzenou súčasťou pokožky. S vekom ich postupne ubúda a po štyridsiatke sa ich produkcia zastaví úplne. Bez ceramidov však pokožka pôsobí mdlo a môže byť suchá, podráždená, alebo dokonca svrbivá. Práve preto sú ceramidy považované za kľúč k mladistvej, sviežej a hydratovanej pleti. Zistite, ako ich svojej pokožke môžete dopriať rýchlo a jednoducho a objavte všetky ich pozitívne účinky.

Obsah článku: Čo sú ceramidy v kozmetike a ako pôsobia na vašu pleť?

Čo sú ceramidy?

Ceramidy sú molekuly tukov, ktoré sú prirodzenou súčasťou bunkových membrán v epidermis (v najvrchnejšej vrstve kože), kde sú zastúpené až z 50%. Hrajú teda významnú úlohu pri udržaní správnej hladiny kožnej vlhkosti a pri ochrane pokožky[1].

Pre lepšie pochopenie toho, čo sú ceramidy a ako fungujú, si ich môžete predstaviť ako maltu, ktorá spája jednotlivé bunky. Akonáhle ceramidy začnú ubúdať, bunky pri sebe nedržia tak dobre a v kožnej bariére vznikajú drobné trhlinky, kvôli ktorým pleť stráca vodu. To znamená, že pri nedostatku ceramidov môže byť pleť dehydrovaná, čo sa prejaví suchosťou, svrbením a nepekným mdlým vzhľadom. Navyše je tiež náchylnejšia na poškodenie.

Nie je teda divu, že ceramidy sú obľúbenou zložkou v kozmetickom priemysle, kde sa využívajú predovšetkým v krémoch, sérach a ďalších prípravkoch, ktoré sa nanášajú na pokožku. Vďaka najmodernejším technológiám je však možné ceramidy prijímať aj vo forme doplnkov stravy, čo je podľa vedeckých výskumov účinnejšie. Ďalšou výhodou vnútorného podania je aj to, že ceramidy môžu pôsobiť na pokožku celého tela, zatiaľ čo pri použití kozmetického prípravku pôsobia len v mieste nanesenia. Len minimum ľudí si pritom séra a krémy aplikuje komplet na celé telo – mnoho žien zabúda predovšetkým na oblasť krku a dekoltu, kde sa akýkoľvek prehrešok voči pokožke objaví ako prvý vo forme liniek, vrások či suchých miest.

Dodajte pleti ceramidy s kvalitnou nutrikozmetikou

Informácia, že ceramidy je možné doplniť ľahko a rýchlo perorálnym (ústnym) užitím, nie je veľmi rozšírená, aj keď ide v podstate o revolúciu v prístupe ku kráse celého tela. Podľa nás by však s výhodami takzvanej nutrikozmetiky, teda doplnkov stravy podporujúcich správne fungovanie a štruktúru pleti, mal byť oboznámený úplne každý, kto túži po zdravej a krásnej pokožke. Vnútorná starostlivosť o pleť totiž ponúka plno benefitov a my chceme, aby odteraz boli dostupné aj vám!

Preto sme sa rozhodli uviesť na trh náš prvý čisto kozmetický rituálPure rituals Lipozomálne Ceramidy s komplexom CERAMOSIDESTM. Ide o produkt s obsahom vysoko kvalitných a klinicky testovaných patentovaných francúzskych ceramidov a digalaktozyldiglyceridov v modernej lipozomálnej forme s extra vysokou vstrebateľnosťou.

ceramidy

Pure rituals Ceramidy s komplexom CERAMOSIDESTM sú vašim novým tajomstvom krásy, ktoré pomáha zachovať pružnosť, mladistvý vzhľad a dostatočnú hydratáciu pokožky. Nemusíte sa zmieriť s tým, že v priebehu starnutia ceramidov začína ubúdať a pleť je suchšia, svrbí a pne. Nasaďte ten najťažší kaliber a dodajte pleti potrebné ceramidy zvnútra. Ide o perfektný zvlhčovač, ktorý vám pomôže dosiahnuť hladší vzhľad kože, zároveň tiež dodáva pokožke zdravý lesk a elasticitu.

Tip: Výživový doplnok Pure rituals Ceramidy môžete kombinovať aj s obľúbenými ceramidovými krémami a sérami – podporí ich účinnosť, prípadne stavte na naše obľúbené kombo pre krásnu pleť a doplňte užívanie ceramidov o dávku lipozomálneho hydrolyzovaného kolagénu.
 

hydrolyzovany-kolagen

Hlavné výhody užívania ceramidov na pleť a vlasy vo výživovom doplnku

Jednoznačne najväčšou výhodou orálneho použitia ceramidov je jednoduchosť a rýchlosť. Zatiaľ čo použitie krému či séra na celé telo zaberie veľa času, nehľadiac na to, že aplikácia na niektoré miesta, kam nedosiahnete, je komplikovaná, ceramidy vo forme nutrikozmetiky len nalejete na lyžičku a užijete. Tým pokryjete pokožku komplet celého tela. Perorálne použitie navyše funguje opačným spôsobom ako krémy, pôsobí totiž od vnútorných štruktúr pokožky až po povrchovú vrstvu.

Ceramidy v potravinách

Na zlepšenie produkcie ceramidov v pleti je tiež možné zaradiť nasledujúce potraviny:

• vajcia,
• mliečne produkty,
• sladké zemiaky,
• kukurica,
• pšeničné klíčky,
• hnedá ryža,
• sója.

Stále však platí, že s pribúdajúcim vekom produkcia ceramidov klesá a po štyridsiatom roku veku sa zastavuje úplne. Aj z tohto dôvodu sa oplatí ceramidy dodávať aj prostredníctvom doplnku stravy.

sklenice mléka

Syntetické vs. prírodné ceramidy

Ceramidy v kozmetických produktoch sú väčšinou vyrobené synteticky. Z hľadiska kvality alebo účinnosti to príliš nemení - vaša pokožka z nich stále môže mať prospech.

V niektorých produktoch a predovšetkým vo výživových doplnkoch (napríklad práve v našich Pure rituals Ceramidoch) však nájdete ceramidy rastlinného pôvodu, takzvané fytoceramidy. Ich využitie pri starostlivosti o pleť ponúka mnoho benefitov, potvrdených štúdiami. Jeden malý výskum sa zaoberal napríklad doprovolníkmi, ktorí fytoceramidy užívali orálne po dobu 3 týždňov. Už za tak krátky čas bola výrazne zvýšená hydratácia pokožky a zároveň potlačená transepidermálna strata vody[2].

Ako fungujú Ceramidy s komplexom CERAMOSIDESTM?

Ceramidy hrajú kľúčovú úlohu vo funkcii kožnej bariéry. Ak si totiž predstavíme, že jednotlivé bunky epidermis sú tehly, sú to práve ceramidy, ktoré tvoria pomyselnú „maltu“. Ak je ceramidov dostatok, bunky pri sebe pevne držia a nevznikajú trhliny, ktorými by mohla unikať voda.

ceramosides_1_2_sk

Ako je zrejmé z obrázku, koža s komplexom CERAMOSIDESTM je výrazne menej dehydrovaná a môže tak zostať zdravá, pružná a elastická. Lipozomálna forma navyše umožňuje ceramidy dodávať krvným obehom priamo do vnútornej vrstvy pokožky a zaistiť úplné pokrytie tela. Nič také nie je možné dosiahnuť pri použití bežnej kozmetiky.

Ceramidy vám odporúčame, keď…

• máte suchú alebo citlivú pleť,
• fajčíte,
• ste starší ako štyridsať rokov,
• máte ekzémy, prípadne psoriázu.

Obsah ceramidov v pokožke sa prirodzene znižuje nielen s vekom, ale klesá aj v zime. Pokiaľ pleť má málo ceramidov, voda sa cez epidermis stráca, čo vedie k suchosti a starnutiu pokožky. Ďalším nepriateľom ceramidov je aj smog a UV žiarenie. Ceramidy je preto dobré dopĺňať aj v lete, pri opaľovaní a intenzívnom vystavení pokožky slnečným lúčom.

banner_blog_2

Prečo práve CERAMOSIDES™?

Účinok CERAMOSIDES™ je vedecky dokázaný 2 klinickými štúdiami a Ceramosidy boli ocenené aj Silver Scientific Excellence Award. Sú vysokokoncentrovaným zdrojom fytoceramidov z pšenice, ktorých účinok je zosilnený obsahom digalaktozyldiglyceridov (DGDG).

Špecifický proces čistenia navyše umožňuje úplnú elimináciu zvyškového lepku v konečnom výrobku, takže naše lipozomálne ceramidy sú vhodné aj pre bezlepkovú diétu (v súlade s predpismi FDA a EÚ). Sú vyrobené vo Francúzsku a môžu sa pochváliť označením 100% vegan, GMO free, gluten free.

Štúdia vykonaná na 60 dobrovoľníkoch so suchou pokožkou ukazuje, že perorálny príjem ceramidov za 60 dní výrazne zvýšil hydratáciu pokožky, elasticitu aj hladkosť. Zároveň však došlo k zníženiu transepidermálnych strát vody, drsnosti a vráskavosti v porovnaní s placebom[3].

Štúdie však poukazujú aj na ďalšie benefity:

  • viditeľne stiahnuté póry,
  • vyhladenie textúry pokožky až o 33 %,
  • zníženie drsnosti pleti až o 73%.

Pokiaľ teda zhrnieme dostupné informácie o CERAMOSIDES™, môžeme povedať, že napomáhajú:

  • zachovať integritu kolagénovej siete,
  • zachovať pružnosť pokožky,
  • redukovať oxidačný stres.

Žena s hydratační maskou s ceramidy

Ďalšie informácie o komplexe CERAMOSIDES™

Aké sú interakcie CERAMOSIDES™ s inými látkami, ako sú napríklad antibiotiká, šťavy z citrusov či mlieko? Je niečo, s čím sa nemôžu kombinovať?

  • Nie sú známe nevhodné kombinácie.

Ako užívať Pure rituals Ceramidy s komplexom CERAMOSIDESTM?

  • Použitie Ceramidov Pure rituals je veľmi jednoduché, sérum je okamžite pripravené na použitie. Na rozdiel od našich lipozomálnych vitamínov ho netreba s ničím miešať. Ceramidy odporúčame dávkovať 2× denne nalačno – do odmerky nalejte 5 ml ceramidálneho séra a vypite. Prípravok obsahuje prírodné cherry a tutti frutti arómu, takže chuť je celkom príjemná. Rovnako ako naše ostatné lipozomálne produkty, môžete aj Ceramidy pre lepšiu chuť zmiešať s rôznymi nápojmi. Pri kombinácii s aromatizovanými nápojmi môžu na povrchu vzniknúť drobné olejové kvapky, to však nie je na škodu.

Náš nový rituál krásy už poznáte a viete, ako veľmi sú ceramidy dôležité v každej beauty rutine. Využite teda ich benefitov aj vy a pripojte sa k tým, ktorí za svoju krásu bojujú tými najúčinnejšími zbraňami.
Objednajte si svoju dávku ceramidov z nášho e-shopu!

ceramidy

Zdroje:

[1] Coderch L, López O, de la Maza A, Parra JL. Ceramides and skin function. Am J Clin Dermatol. 2003;4(2):107-29. doi: 10.2165/00128071-200304020-00004. PMID: 12553851.

[2]Asai S, Miyachi H. [Evaluation of skin-moisturizing effects of oral or percutaneous use of plant ceramides]. Rinsho Byori. 2007 Mar;55(3):209-15. Japanese. PMID: 17441463.

[3]Bizot, V.; Cestone, E.; Michelotti, A.; Nobile, V. Improving Skin Hydration and Age-related Symptoms by Oral Administration of Wheat Glucosylceramides and Digalactosyl Diglycerides: A Human Clinical Study. Cosmetics 2017, 4, 37. https://doi.org/10.3390/cosmetics4040037

V tehotenstve, pri dojčení a v prípade, že užívate lieky, poraďte sa so svojím lekárom, než začnete so suplementáciou výživových doplnkov.

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.