Najlepšie tipy, ako posilniť imunitu

Posilnite svoju imunitu a vyhnite sa prechladnutiu, virózam aj ďalším druhom ochorenia. Zamerajte sa na správnu funkciu imunitného systému a podniknite dôležité kroky na jeho aktiváciu. Inšpirujte sa overenými tipmi, týkajúce sa životného štýlu, aktivít a zdravých potravín. Nezabúdajte na dôležité vitamíny a doplnky stravy.

Obsah článku:

Čo je to imunita

Zjednodušene sa dá povedať, že imunita je schopnosť tela brániť sa proti nežiaducim vplyvom, kam patria niektoré vírusy, baktérie, huby a plesne. Imunitný systém si môžete predstaviť ako určitú bariéru alebo obrannú líniu v tele. V imunitnom systéme funguje pokožka, sliznica, žľazy a taktiež tráviaci trakt. Vzniká tak veľmi efektívny systém, ktorý dokáže bojovať proti množstvu hrozieb, útočiacich na naše telo.

Čo oslabuje imunitný systém

1. Dlhodobý stres

Každý z nás občas zápasí s krátkodobým stresom, či už sa jedná o blížiacu sa skúšku, dôležitý pracovný pohovor alebo napríklad menšiu hádku s partnerom. Tento stres nemá taký veľký vplyv na ľudský organizmus a v malej miere nie je škodlivý. V niektorých prípadoch vás dokonca donúti rozhodovať sa rýchlejšie, podporí vyššie výkony a ukáže vám, aké sú vaše životné priority. Problémom sa stáva dlhodobý stres, ktorý je často až chronický. Dlhodobo neriešený stres sa môže nepríjemne podpísať na zdraví a výrazne oslabiť imunitu.

2. Nadváha a absencia športu

Vedeli ste, že tukové bunky produkujú nielen hormóny, ale aj zápalové cytozíny? Od chronických zápalov je to už len krok k ďalším typom ochorení a zhoršovaniu správnych funkcií organizmu. Zároveň patrí obezita medzi rizikové faktory pre vznik chrípky a ďalších podobných vírusových ochorení. K obezite prispieva aj absencia športu. Nemusíte sa ihneď stať vrcholovým športovcom, ale skúste do svojho denného režimu zaradiť aspoň 30 minútovú prechádzku.

3. Alkohol a cigarety

V prípade, že chcete podporiť imunitný systém, rozhodne by ste sa mali vyhnúť cigaretám a alkoholu. O alkohole je všeobecne známe, že môže viesť k ochoreniu pečene a navyše zvyšuje riziko rakoviny. Rovnako tak znižuje schopnosť imunitného systému, aby telo bránil pred prípadným ochorením. Cigarety a zafajčené prostredie tiež výrazne znižujú funkciu imunitného systému[1].

4. Nedostatočný spánok

Spánok je dôležitý nielen pre podporu imunity, ale aj pre celkové zdravie. Väčšinou sa udáva, že dospelí potrebujú zhruba 8 hodín spánku denne[2], a to v ideálne nastavených podmienkach. Aby si vaše telo oddýchlo a imunitný systém v noci pracoval na vyššie obrátky, doprajte si spánok v tme, v tichu a v dobre vyvetranej miestnosti.

5. Znižovanie imunity v dôsledku starnutia

Je všeobecne známe, že silnejší imunitný systém majú dospelí oproti deťom. V dôsledku starnutia však imunitný systém slabne. U starších ľudí sa v tele nachádza menej bielych krviniek a navyše postupom času klesá aj množstvo protilátok, ktoré chránia proti ochoreniu. Efektívnym riešením ako posilniť imunitu seniorov a zvýšiť obranyschopnosť tela, sú napríklad lipozomálne vitamíny.

Ako posilniť imunitu

Posilniť imunitu môžete zdravým životným štýlom, zmenou vo svojej strave, ale aj liekmi či lipozomálnymi doplnkami stravy, ktoré sú zamerané priamo na posilnenie imunitného systému a rýchlo sa vstrebávajú do tela.

Zmeňte svoju stravu

Na podporu imunitného systému prírodnou cestou sa zamerajte na zmenu svojho stravovania. Vynechajte zo svojho jedálnička cukry, a to hlavne z dôvodu, že vďaka nim nemôžu biele krvinky pohlcovať škodlivé baktérie. Cukrom priberáte do tela aj množstvo nezdravých tukov, a to v nadmernom množstve, s ktorým nie je telo schopné bojovať. Zamerajte sa na zvýšenie príjmu ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a nebojte sa siahnuť po konkrétnych potravinách, ktoré podporujú imunitu.

Medzi potraviny na posilnenie imunity patria:

  • Citrusové plody (grep, pomaranč, citróny, limetky, mandarinky)
  • Kiwi
  • Cesnak
  • Kyslá kapusta
  • Kyslé mliečne produkty
  • Ryby
  • Plody rakytníku
  • Brokolica
  • Zázvor
  • Špenát
  • Mandle, slnečnicové semienka
  • Kurkuma
  • Zelený čaj
  • Hydina
  • Kôrovce
  • Červená paprika

Doplňte vitamíny na posilnenie imunity

Oslabený imunitný systém si zaslúži doplniť vitamíny, minerály aj aminokyseliny. Okrem doplnenia vitamínov z ovocia a zeleniny, doplníte časť potrebného aj zo strukovín, orechov a semienok. Medzi najdôležitejšie vitamíny pre podporu imunitného systému sa radia vitamíny C a D. Vedeli ste, že ľudské telo vitamín C neprodukuje ani neukladá? Sme tak odkázaní na externý príjem tohto vitamínu. Odporúčaná denná dávka pre dospelých sa pohybuje od 80 do 100 mg.

Skvelým spôsobom, ako podporiť imunitu sú lipozomálne výživové doplnky. Vyberte si z produktového radu na podporu imunity –⁠ lipozomálny vitamín C+D3+Zinok. Vedeckými štúdiami bolo doložené, že lipozomálne vitamíny majú až 10× vyššiu vstrebateľnosť, než s akou sa bežne stretávame u klasických doplnkov stravy a vitamínov z lekárne.

vitamin-c-d3-zinek

Vyberajte si aj z ďalších produktov z kategórie Imunita.

 

Pokiaľ premýšľate, čím to je, môže za to lipozomálna technológia, kedy je vitamín alebo minerál obalený do mikroskopického púzdra z tuku, do tzv. lipozómov lecitínu. Tie sa vyskytujú napríklad v materskom mlieku alebo kolostri, a vďaka tomu nie sú účinné látky narušené procesom trávenia.

Masáže a otužovanie

Funkčným spôsobom, ako podporiť imunitu je aj otužovanie. Pokiaľ si myslíte, že táto aktivita nie je pre každého, opak je pravdou. Stačí sa začať otužovať postupne, napríklad striedaním teplej a studenej vody v sprche. Postupne znižujte teplotu o jeden stupeň, až sa dopracujete k tomu vyskúšať rybník, rieku alebo jazero v zime. Okrem otužovania je na mieste posilniť imunitu aj pomocou masáže. Masáž vás dokáže zbaviť takmer 55% stresového hormónu kortizolu. Namiesto neho vaše telo vyplaví serotonín a dopamín, čo sú najznámejšie hormóny šťastia.

Dodržujte hygienu

Aby ste podporili svoju imunitu nielen po covide, ale vyhli sa tiež vírusom, spôsobujúcim chrípku a ďalšie infekčné ochorenia, je nutné naučiť sa správne si umývať ruky[3]. Pozornosť venujte používaniu dezinfekcie, a to nielen na rukách, ale aj na mobilnom telefóne alebo pracovnej ploche. Okrem klasickej hygieny, ako ju poznáte, venujte sa aj duševnej očiste.

Online detox

Naordinujte si aspoň jeden deň v týždni, keď si oddýchnete od online sveta a vyrazte do prírody. Užite si príjemný deň s rodinou alebo podniknite niečo, čo vás dlho láka a vy ste to odkladali. Nebojte sa relaxovať a verte, že vaše psychické rozpoloženie sa prejaví aj na vašom fyzickom zdraví. V tomto prípade rozhodne stojí za to, pracovať na vnútornom pocite pokoja a šťastia.

Babské rady na posilnenie imunity

  • Zaraďte do svojho jedálnička na jeseň a v zime silné vývary.
  • Naložte si nahrubo nakrájanú cibuľu do medu a používajte ju pri prvých príznakoch nádchy alebo prechladnutí po lyžičkách.
  • V minulosti viedlo k posilneniu imunity jedenie dvoch až troch strúčikov cesnaku denne. Pokiaľ vám cesnak nevadí, vyskúšajte túto metódu.
  • Majte v kuchyni vždy po ruke jablkový chren, ktorý sa hodí ako prevencia, ale aj rýchla liečba vírusových ochorení.

Zdroje:

[1] Mehta H, Nazzal K, Sadikot RT. Cigarette smoking and innate immunity. Inflamm Res. 2008 Nov;57(11):497-503. doi: 10.1007/s00011-008-8078-6. PMID: 19109742.

[2] Conor J Wild, Emily S Nichols, Michael E Battista, Bobby Stojanoski, Adrian M Owen, Dissociable effects of self-reported daily sleep duration on high-level cognitive abilities, Sleep, Volume 41, Issue 12, December 2018, zsy182, https://doi.org/10.1093/sleep/zsy182

[3] Aiello AE, Coulborn RM, Perez V, Larson EL. Effect of hand hygiene on infectious disease risk in the community setting: a meta-analysis. Am J Public Health. 2008 Aug;98(8):1372-81. doi: 10.2105/AJPH.2007.124610. Epub 2008 Jun 12. PMID: 18556606; PMCID: PMC2446461.