Lymfatický systém od A po Z: Ako rozprúdiť lymfu?

Väčšina z nás už počula o lymfatickom systéme, ale kto skutočne vie, čo tento záhadný systém skrýva? Je to tajomný hrdina nášho zdravia, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v obrane a detoxikácii organizmu. Môže však spôsobovať aj problémy - možno sa niekto vo vašom okolí sťažoval na "upchatú lymfu" alebo "zablokovaný lymfatický systém" a s tým spojené opuchy nôh, rúk a iných častí tela. Ale nebojte sa, v tomto článku na blogu vám vysvetlíme nielen to, čo stojí za týmito problémami, ale aj to, čo môžete urobiť pre podporu svojho lymfatického systému. Čítajte ďalej a dozviete sa, čo je to lymfa, a objavíte účinné spôsoby, ako udržať svoj lymfatický systém v optimálnom stave.

oteklé nohy

Obsah

Čo je lymfatický systém?

Lymfatický systém je dôležitou súčasťou ľudského tela. Plní mnoho dôležitých funkcií pre imunitu a udržanie zdravia organizmu. Je to rozsiahla sieť lymfatických ciev, uzlín, tkanív a orgánov, ktoré spolupracujú na odstraňovaní odpadových látok, regulácii tekutín a posilňovaní obranyschopnosti organizmu. Jeho narušenie môže viesť k zdravotným problémom, preto je dôležité venovať lymfatickému systému náležitú pozornosť a dbať na jeho správnu funkciu.

lymfaticky_system_SK

1. Lymfa

Lymfa je kľúčovou súčasťou lymfatického systému. Je to číra tekutina, ktorá vzniká filtrovaním krvi a môžete ju poznať aj pod názvom telová lymfa. Lymfa slúži ako transportér živín, kyslíka a hormónov, ktoré sa dostávajú do tkanív a buniek. Okrem toho plní dôležitú funkciu v odpadovom systéme tela, pretože lymfatický systém zachytáva a odstraňuje odpadové produkty, baktérie a cudzie častice z tkanív, ktoré sa potom filtrujú v lymfatických uzlinách. Lymfa necirkuluje v tele nepretržite v uzavretom systéme ciev ako v krvnom obehu. Namiesto toho lymfatický systém na jednej strane zbiera tekutinu z tkanív a na druhej strane ju vracia do krvného obehu. [1]

2. Lymfatické kapiláry

Lymfatické kapiláry sú jemné a priepustné cievy, ktoré tvoria počiatočnú časť lymfatického systému. Tieto kapiláry prechádzajú takmer všetkými tkanivami tela a slúžia na zachytávanie prebytočnej tekutiny a veľkých molekúl, ako sú bielkoviny a tuky, z intersticiálneho priestoru tkanív. Lymfatické kapiláry sú kľúčovým prvkom pri transporte lymfy späť do krvného obehu, čo umožňuje recykláciu a opätovné využitie dôležitých látok.

3. Väčšie lymfatické cievy

Lymfa sa postupne zhromažďuje z lymfatických kapilár a putuje do väčších lymfatických ciev, ktoré tvoria druhú úroveň lymfatického systému. Tieto cievy majú podobnú štruktúru ako krvné cievy a postupne sa spájajú a vytvárajú stále väčšie trubice, ktoré rozvádzajú lymfu po celom tele. Vďaka kontrakcii špeciálnych hladkých svalov v stenách ciev sa lymfa pohybuje predovšetkým smerom k srdcu, ktoré zabezpečuje tok lymfy a udržiava tlak potrebný na jej tok.

4. Lymfatické tkanivo

Lymfatické tkanivo tvoria lymfatické uzliny, slezina, mandle a týmus. Tieto orgány majú kľúčovú úlohu v imunitnom systéme a slúžia ako dôležité obranné stanice.

  • Lymfatické uzliny sú malé oválne útvary roztrúsené po celom tele, ktoré obsahujú špeciálne biele krvinky - lymfocyty. Tieto biele krvinky sa podieľajú na boji proti infekciám a rakovinovým bunkám.
  • Slezina funguje ako krvný filter a podieľa sa na odstraňovaní starých červených krviniek a niektorých mikroorganizmov.
  • Mandle a týmus sú súčasťou imunitného systému hltana a sú prvou obrannou líniou proti mikroorganizmom, ktoré sa dostanú do tela cez ústa alebo nos.

Upchatý lymfatický systém: Príznaky toho, že lymfa v tele nepreteká tak, ako by mala

Lymfatický systém je zložitá sieť krvných ciev, uzlín a tkanív, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní rovnováhy telesných tekutín a podpore imunitného systému. Ak je tento systém narušený a lymfa nepreteká telom tak, ako by mala, môžu sa objaviť rôzne nepríjemné príznaky. Je dôležité uvedomiť si tieto príznaky a nezanedbávať ich, pretože môžu signalizovať potenciálny problém s lymfatickým systémom, ktorý si vyžaduje náležitú pozornosť a starostlivosť.

únava

Opuchy nôh, rúk a tváre

Niekedy si môžeme všimnúť, že nám náhle opuchnú nohy, ruky alebo tvár. Je to preto, že lymfatický systém, ktorý má za úlohu odstraňovať odpadové látky z nášho tela, nemôže správne fungovať. V takom prípade sa v tkanivách zadržiava voda, čo vedie k nepríjemným opuchom. Cítime sa ťažkí, unavení a náš pohyb je obmedzený.

Postihnuté miesta môžu byť viditeľne opuchnuté, koža na nich môže byť napnutá a bolestivá na dotyk. Opuch často obmedzuje pohyblivosť a spôsobuje pocit ťažkých a unavených končatín. V závažnejších prípadoch môže dôjsť k vydúvaniu lymfatických ciev (mliečny edém). Ak je opuch chronický alebo ho sprevádzajú iné príznaky, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a vhodnú diagnózu, aby sa určila príčina a začala vhodná liečba.

Zhoršenie imunity

Lymfatický systém je zodpovedný za obranu nášho tela pred infekciami a choroboplodnými zárodkami. Ak je oslabený, telo bojuje s menšou silou, čo nás robí zraniteľnejšími voči chorobám. V dôsledku toho sa môže znížiť schopnosť tela odolávať infekciám a ľahšie ochorie. Chronicky oslabený imunitný systém môže viesť k častejším infekciám dýchacích ciest, opakovaným prechladnutiam a predĺženému hojeniu zranení.

nemoc

Ucpaný lymfatický systém môže byť obzvlášť problematický pre ľudí s oslabenou imunitou, ako sú osoby s autoimunitnými ochoreniami alebo ľudia po operácii či náročnejšom ochorení.

TIP: Podpora imunity je dôležitá najmä v zimných mesiacoch, ktoré sú pre imunitu zaťažkávajúcou skúškou v dôsledku teplotných zmien, úbytku slnečného svetla a vyššej koncentrácie ľudí v uzavretých priestoroch. Na posilnenie imunity môžete vyskúšať niektorý z našich výživových doplnkov.

Kožné problémy (suchá a svrbivá pokožka, akné)

Koža je náš najväčší orgán a zohráva dôležitú úlohu pri ochrane tela. Lymfatický systém pomáha odstraňovať odpadové látky a toxíny z kože. Ak je však narušený alebo zablokovaný, tieto látky sa môžu v koži hromadiť, čo môže viesť k rôznym kožným problémom.

kůže

Medzi bežné prejavy problémov s lymfatickým systémom patrí suchá, svrbivá koža a vyrážky. U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť aj akné alebo zhoršenie už existujúcich kožných problémov. Zdravú a krásnu pokožku možno získať späť odbornou dermatologickou starostlivosťou a vhodnou liečbou.

Únava a vyčerpanie

Ak sa neustále cítite unavení a vyčerpaní, jedným z vinníkov môže byť upchatý lymfatický systém. Je totiž zodpovedný za odstraňovanie odpadových látok a toxínov z tela. Ak je však narušený alebo zablokovaný, tieto látky sa môžu hromadiť, čo vedie k zaťaženiu organizmu. V dôsledku toho sa môžeme cítiť vyčerpaní a vyčerpaní, aj keď nie sme fyzicky alebo psychicky preťažení.

Dobrý spánok vám pomôže načerpať energiu - existuje nespočetné množstvo bylín a rastlín, ktoré sa v tradičnom bylinkárstve už stovky rokov používajú na jej zlepšenie. Vyskúšajte ľubovník bodkovaný, harmanček alebo ašvagandu.

 

trezalka_sk hermanek_sk-1 dusevni-rovnovaha

 

Únava a vyčerpanie sú často spojené s bolesťami hlavy. Zadržiavanie tekutín a toxických látok môže zvýšiť tlak na cievy a nervy v mozgu, čo môže vyvolať bolesti hlavy. Táto bolesť môže byť tupá alebo pulzujúca a zvyčajne je spojená s pocitom tlaku alebo ťažoby v hlave.

Tráviace problémy

Ak je lymfatický systém narušený alebo zablokovaný, v tráviacom trakte sa môžu hromadiť odpadové látky. To často vedie k tráviacim problémom, ako je nadúvanie, zápcha alebo hnačka. Niektorí ľudia pociťujú bolesti brucha alebo nepríjemné pocity. Nepríjemné pocity sa môžu zhoršiť po jedle alebo konzumácii určitých potravín. V závažnejších prípadoch môže byť narušený lymfatický systém spojený s chronickými tráviacimi problémami, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo zápalové ochorenie čriev (IBD).

bolest břicha

Opuchy v oblasti kĺbov

Zadržiavanie tekutín v oblasti kĺbov môže spôsobiť bolestivý opuch, najmä kĺbov, ako sú kolená, lakte a zápästia. Tento opuch môže obmedzovať pohyblivosť a sťažovať normálnu funkciu kĺbov. Môže byť ťažké voľne sa pohybovať a vykonávať bežné každodenné úlohy. Ak spozorujete opakované opuchy v oblasti kĺbov, môže to byť spôsobené narušeným lymfatickým systémom.

Očista lymfatického systému

Zdravý lymfatický systém závisí od toho, ako dobre sa staráme o svoje telo. Stres, nesprávna strava a nedostatok pohybu mu rozhodne neprospievajú. Našťastie rozhýbať lymfatický systém nie je žiadna raketová veda. Stačí sa zamerať na príčiny nerovnováhy a pokúsiť sa ich vyriešiť. Máme pre vás teda niekoľko jednoduchých tipov, ako rozprúdiť lymfu a podporiť jej správnu funkciu:

Všeobecné rady o prietoku lymfy

  • Pitie vody: pravdepodobne už viete, že by ste mali piť veľa vody. Ale vedeli ste, že ovplyvňuje aj lymfatický systém? Keď pijete dostatok vody, pomáhate lymfe prúdiť a odplavovať toxíny. Doprajte si teda pohár vody, aby ste udržali svoje telo hydratované, očistené a plné energie.

voda

  • Pohybujte sa: Áno, pohyb je super liek pre celé telo vrátane lymfatického systému. Bežte, choďte, tancujte... čokoľvek vás baví. Hlavne, aby ste svoje telo krásne rozhýbali a odplavovali zlé toxíny. Ak vás láka napríklad beh a neviete, ako začať, skúste si prečítať náš článok "Všetko o behu pre začiatočníkov: Ako začať behať a vydržať?".
  • Dajte si urobiť masáž: náš lymfatický systém si určite zaslúži pravidelnú starostlivosť a oddych. Čo tak zájsť si na masáž? Stačí sa vyvaliť na stôl a nechať odborníka, aby uvoľnil upchaté miesta a podporil tok lymfy. Skvelá odmena po náročnom dni, ktorá navyše prispeje k vášmu celkovému zdraviu a pohode.

masáž

  • Stravujte sa zdravo: sledujte, čo jete. Zabudnite na nezdravé pochúťky, ako sú spracované potraviny. Namiesto toho siahnite po výživných potravinách, ktoré prospievajú vášmu lymfatickému systému a celému telu. Vyváženú stravu doplňte tekutinami, najmä čistou vodou alebo bylinkovými čajmi. Vaše telo sa vám za to poďakuje!
  • Relaxujte: Nájdite si čas pre seba, zhlboka dýchajte a doprajte si chvíle pokoja. Môžete vyskúšať napríklad meditáciu, ktorá vám pomôže znížiť stres a naplní vás harmóniou. Ako je to s vašou lymfou? Možno si to neuvedomujete, ale aj ona ocení vaše uvoľnenie. Vďaka zníženiu stresu, ktorým ju z času na čas bombardujete, bude vaša lymfa harmonicky prúdiť a vy sa budete cítiť plní života a spokojní.

meditace

  • Kolagén na záchranu: Kolagén je zázračný pomocník pre pružnosť našich lymfatických ciev. Doplňte svoju stravu o vitamín C, zinok a síru, ktoré pomáhajú vytvárať a udržiavať kolagén. Alebo si môžete skúsiť zaobstarať doplnky stravy s kolagénom, ktoré dodajú vášmu telu tú správnu vzpruhu.

TIP: Ak hľadáte ten správny kolagén vo forme výživového doplnku, môžete si pozrieť náš e-shop, kde ponúkame prírodný kolagén v kombinácii s ďalšími účinnými látkami.

hydrolyzovany-kolagen vitamin-c-d3-zinek kurkumin
  • Teplý kúpeľ s minerálmi: Chvíľka v teplom kúpeli s minerálmi, ako je napríklad epsomská soľ, urobí zázraky. Pomáha uvoľniť svaly a podporuje tok lymfy. Je to jednoduchý a príjemný spôsob, ako si dopriať očistnú relaxáciu.
  • Dbajte na to, aby ste spali v správnej polohe: Dokonca aj v posteli! Spite na boku alebo na chrbte, aby váš lymfatický systém mohol pracovať čo najlepšie. Navyše, kvalitný spánok je kľúčový aj pre regeneráciu.

Ako rozprúdiť lymfu v nohách

Trápia vás opuchnuté a boľavé nohy? Možno je to len upchatou lymfou v nohách. Nemusíte však zúfať, máme pre vás niekoľko tipov, ako rozprúdiť lymfu a získať späť pohodu a pohodu.

Kľúčom je pravidelné cvičenie. Nemusíte hneď bežať maratón, stačí pravidelné prechádzky, ľahké cvičenie, joga alebo dokonca plávanie. Tieto aktivity nielenže stimulujú lymfatický systém, ale pomáhajú aj odplavovať škodlivé látky z tela. A čo robiť? Vyskúšajte jemnú masáž chodidiel. Len niekoľko ľahkých pohybov od členkov po boky pomôže lymfe lepšie prúdiť a zníži množstvo zadržiavanej tekutiny.

běh

Ďalším jednoduchým trikom je zdvihnúť nohy nad úroveň srdca. Ľahnite si na posteľ alebo pohovku, nohy oprite o stenu a vezmite si obľúbenú knihu. To uľahčí návrat lymfy do tela. Obmedzte aj dlhšie sedenie alebo státie. Ak pracujete v kancelárii alebo ste neustále na nohách, pravidelne si doprajte krátku prestávku na pretiahnutie nôh.

Ak vás opuch aj po týchto odporúčaniach naďalej trápi, môžete zvážiť nasledujúce dve možnosti. Pred ich vyskúšaním sa poraďte so svojím lekárom. Medzi dva najúčinnejšie prístupy patrí používanie kompresívnych pančúch, ktoré podporujú tok lymfy a minimalizujú opuchy, a špeciálna lymfodrenážna masáž vykonávaná odborníkom, ktorá špecificky stimuluje tok lymfy v nohách a môže priniesť úľavu a revitalizáciu.

Estetický prínos telovej lymfodrenáže sa zistil v štúdii z roku 2010 [2]. Autori dospeli k záveru, že lymfodrenáž účinne zmenšila obvod stehien a hrúbku stehenného a brušného tuku u ľudí s celulitídou.

masáž nohou

Ako rozprúdiť lymfu na tvári

Rozprúdenie lymfy v tvári je dôležité pre udržanie žiarivého vzhľadu a odstránenie nahromadených toxických látok. Jemné masáže sú skvelým spôsobom stimulácie toku lymfy v tvári. Krúživé pohyby na tvári a krku smerujúce od stredu tváre smerom von pomáhajú vyplavovať odpadové látky a zlepšovať cirkuláciu. V súčasnosti nájdete na trhu celý rad nástrojov na masáž tváre, ktoré vám to uľahčia.

masáž obličeje

Ak si chcete pomôcť ešte viac, môžete si na tvár prikladať teplé obklady. Na tvár si na niekoľko minút priložte uterák navlhčený teplou vodou a relaxujte. Tým sa otvoria lymfatické cesty a podporí sa tok lymfy. Nezabudnite tiež piť veľa vody, aby vaše telo zostalo hydratované a toxíny sa mohli účinnejšie odplavovať z tváre.

Určite sa oplatí vyskúšať krémy alebo séra s účinkami proti opuchom, ktoré pomôžu znížiť opuch tváre. Nezabúdajte ani na ochranu pokožky pred slnečnými lúčmi. Je dôležité myslieť na slabšiu ochranu aj v chladnejších mesiacoch. Mnohí ľudia robia práve túto chybu, keď si v zime nenanášajú na tvár opaľovací krém v domnení, že slnko ich pokožke v chladných mesiacoch neublíži.

opalovací krém

Či už vám pojem "lymfatický systém" znie cudzo, alebo ste o ňom už počuli, ale unikol vám jeho význam, dúfame, že vám tento článok priniesol jasno a pochopenie. Lymfatický systém je ako tichý hrdina, ktorý neustále a nenápadne pracuje na tom, aby udržiaval vaše telo zdravé a čisté. Preto by sme naň nemali zabúdať a mali by sme mu venovať správnu starostlivosť.

Zdroje 

[1] gesundheit.gv.at. “Lymfatický systém: co to je?“. nzip.cz, Accessed 2 Aug. 2023 https://www.nzip.cz/clanek/938-lymfaticky-system-co-to-je

 

[2]Bayrakci Tunay V, et al. (2010). Effects of mechanical massage, manual lymphatic drainage, and connective tissue manipulation techniques on fat mass in women with cellulite. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2009.03355.x

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.