Detox: Detoxikačné kúry na revitalizáciu tela a mysle

S detoxom ako by sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Celebrity, influenceri, výrobcovia výživových doplnkov či siete freshbarov propagujú rôzne typy detoxikačných kúr, od jarného detoxu cez šťavový až po žihľavový detox. Otázkou však je, či takúto očistu tela naozaj potrebujete. Veď prirodzená detoxikácia prebieha v tele neustále. Pozrite sa s nami na problematiku odstraňovania toxínov z tela podrobnejšie a zistite, či by ste mali podstúpiť detox, alebo ide len o marketingový ťah.

detox

Čo je to detoxikácia a prečo je čoraz populárnejšia?

Detoxikácia organizmu, skrátene nazývaná aj detox, je vlastne očista tela od toxínov. Na úvod je potrebné objasniť, že telo si so škodlivými látkami dokáže poradiť samo a nežiaduce látky dokáže veľmi dobre eliminovať. Má dokonalý detoxikačný systém v podobe kože, pečene, tráviaceho traktu, lymfatického systému a pľúc. Takže určite nepotrebujete detoxikáciu džúsmi, aby vaše telo dokázalo odstrániť toxíny.

Na druhej strane je pravda, že moderná doba dáva ľudskému telu čoraz viac zabrať. Nemáme dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, veľa času trávime sedením pri počítači a televízii, trpíme častým stresom a naša strava je čoraz viac plná priemyselne spracovaných surovín. Práve tieto faktory môžu viesť k preťaženiu organizmu a v takom prípade je dobré telu trochu pomôcť očistou. Buďte však opatrní – nie je detoxikácia ako detoxikácia. Existuje nespočetné množstvo rôznych typov a nie všetky budú vášmu telu prospešné.

stavovy-detox

Typy detoxikačných kúr

Ak hľadáte najúčinnejšiu detoxikáciu, mohol by vám pomôcť nasledujúci prehľad rôznych detoxikačných kúr. Zistite, ktoré detoxikačné kúry sú skutočne účinné a ktoré je lepšie radšej neskúšať.

Detox podľa ročného obdobia

Jarná detoxikácia: Po zime, keď sa náš jedálniček skladal z ťažších jedál, jedli sme menej čerstvej zeleniny a ovocia a mnohí z nás trávili viac času v interiéri s obmedzenou fyzickou aktivitou, máme často pocit, že potrebujeme vynahradiť nedostatok starostlivosti o svoje telo. Preto sú jarné detoxy také populárne. Podľa čínskej medicíny by sme sa na jar mali zamerať predovšetkým na pečeň a žlčník. Ak ich chcete podporiť, doprajte si nespracované potraviny, pite čistú vodu, čaje a na istý čas sa vzdajte alkoholu.

Okrem toho môžete podporiť regeneráciu pečene a žlčníka pomocou lipozomálneho doplnku stravy na podporu pečeně, ktorý obsahuje extrakt z ostropestreca mariánskeho. Táto bylina sa v ľudovom liečiteľstve používa už stáročia a nové vedecké výskumy ukazujú, že na to existuje dobrý dôvod. Silymarín obsiahnutý v pestreci mariánskom totiž pomáha chrániť pečeňové bunky pred toxínmi a regenerovať ich. Štúdie tiež naznačujú, že by mohol mať potenciál pri liečbe rôznych ochorení pečene vrátane nealkoholovej tukovej choroby pečene a hepatitídy C [1].

Jesenný detox: V rámci prípravy na chladnejšie mesiace, keď potrebujeme udržať našu imunitu v plnom chode, sa odporúča podstúpiť jesenný detox. Podľa čínskej medicíny je ideálne zamerať sa na očistu pľúc. Nemalo by sa však zabúdať ani na črevá, pretože tieto dva orgány sú úzko prepojené. Preto je vhodné dbať na dostatočný príjem vlákniny a v prípade potreby zaradiť probiotiká.

Na regeneráciu pľúc môžete použiť rôzne zmesi bylín. Je len na vás, či siahnete po teplom bylinkovom čaji, alebo si doprajete lipozomálny bylinný doplnok Dýchacie cesty, ktorý má mnohonásobne vyššiu vstrebateľnosť účinných látok. Obsahuje bazu čiernu, morušu, prvosienku, sladké drievko, hrachor a materinu dúšku a je vhodný aj pri oparoch alebo po vírusových a bakteriálnych infekciách na doliečenie.

liver-booster podpora-dychacich-cest_SK (1)

Detoxikácia podľa dĺžky trvania

14dňový detox: Dvojtýždňové detoxy sú zvyčajne od výrobcov výživových doplnkov, salaterií alebo alebo freshbarov. Môžete sa stretnúť aj s rôznymi platenými výzvami. Ponúk je veľa, preto si dávajte pozor, do čoho sa púšťate. Mnohé 14dňové detoxy totiž fungujú tak, že nahrádzajú vašu bežnú stravu rôznymi ovocnými a zeleninovými šťavami. Tým sa dostanete do kalorického deficitu a zároveň zvýšite príjem vlákniny. Z krátkodobého hľadiska to môže viesť k pocitu ľahkosti, vyprázdneniu čriev a úbytku hmotnosti. Z dlhodobého hľadiska však detoxikácia pri chudnutí nie je správnou voľbou. Ak chcete zhodiť nejaké to kilo, mali by ste namiesto toho staviť na vyváženú stravu podľa potravinovej pyramídy.

Týždenný detox: Týždenný detox môže byť skvelým začiatkom dlhodobých zmien. Vynechajte sladkosti a sladké nápoje, obmedzte solenie a dbajte na dostatočný pitný režim. Zo svojho jedálnička vyraďte polotovary a spracované potraviny. Nepite alkohol, vynechajte kávu a nefajčite. Snažte sa tiež zvýšiť príjem vlákniny, ovocia, zeleniny a antioxidantov.

Jednodňový detox: Jednodňový detox má zvyčajne podobu pôstu. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať desivé, že by ste nemali jesť celý deň, nie je to až také zložité. Pôst jednoducho začnete po večeri v prvý deň a ukončíte ho s večerou na druhý deň. To znamená, že jeden celý deň bez jedla vás vlastne vôbec nečaká. Pred jednodňovým detoxom však musíte svoje telo pripraviť a postupne jesť ľahšie, nespracované potraviny. Záležať by ste si mali dať aj na prvom jedle po skončení pôstu. Rozhodne by to nemalo byť nič ťažké.

zeleninovy-detox

Cielené detoxikačné kúry

Detoxikácia od alkoholu: Obmedziť konzumáciu alkoholu nemusí byť také jednoduché, ako sa zdá. V našej spoločnosti sa totiž spája s určitými rituálmi. Môže to byť večer pri pohári vína alebo obľúbeného piva ako odmena za športový výkon. Našťastie však už máme k dispozícii množstvo nealkoholických možností. Okrem vína a nealkoholického piva si môžete zaobstarať aj gin alebo dokonca whisky. Siahnuť môžete aj po virgin verzii svojho obľúbeného kokteilu. Ďalšou možnosťou je popíjať vodu alebo iný nealkoholický nápoj z pohára, ktorý bežne používate na alkohol. Zistíte, že voda s mätou a citrónom z pohára na šampanské môže chutiť o niečo lepšie.

Alkohol v primeraných dávkach však nemusí byť za každých okolností škodlivý. Novšie štúdie totiž zistili súvislosť medzi miernou konzumáciou alkoholu a zníženým rizikom ischemickej choroby srdca a celkovej úmrtnosti, najmä u ľudí stredného a staršieho veku z priemyselne vyspelých krajín [2]. Jeden pohár kvalitného alkoholu v priebehu času tak môže byť dokonca prospešný.

piti-alkoholu-ve-spolecnosti

Detoxikácia po antibiotikách: Po užívaní antibiotík je črevná mikroflóra často oslabená, čo môže negatívne ovplyvniť zdravie celého organizmu. Bylinky ako harmanček, margaréta alebo lopúch pomáhajú harmonizovať črevá. Môžete však siahnuť aj po probiotikách. Rozhodnite sa buď pre výživové doplnky, alebo pre potraviny, ako sú fermentovaná kapusta, kimchi a kefír.

Detox pred tehotenstvom: Správna životospráva pred počatím dieťaťa je určite dôležitá. V prvom rade sa musíte vzdať cigariet, alkoholu a iných drog, ktoré môžu mať negatívny vplyv na kvalitu semena. Odporúča sa tiež znížiť konzumáciu kávy, o ktorej sa hovorí, že ovplyvňuje plodnosť. V neposlednom rade sa zamerajte na kvalitu použitých zložiek. Často sa napríklad odporúča vynechať klasické morské ryby, ktoré môžu obsahovať ortuť, ktorá môže mať negatívny vplyv na reprodukčný systém.

detox-pomoci-stav

Hoci sa v posledných rokoch stali populárne rôzne detoxy, nezabúdajte, že naše telo má prirodzený detoxikačný systém, ktorý neustále odstraňuje nežiaduce látky. Moderný životný štýl síce zaťažuje organizmus viac ako kedykoľvek predtým, ale pred začatím detoxikačného programu je dôležité sa o jeho účinkoch a bezpečnosti poučiť. Nemali by sme zabúdať, že hoci niektoré metódy môžu byť prospešné, iné sú len marketingovým ťahom bez skutočného prínosu pre naše zdravie. Rozhodne nečakajte, že vypijete zázračný detoxikačný nápoj a vaše telo bude ako znovuzrodené. Skôr sa snažte dlhodobo podporovať detoxikáciu svojho tela.

 

Zdroje:

[1] Karimi G, Vahabzadeh M, Lari P, Rashedinia M, Moshiri M. "Silymarin", a promising pharmacological agent for treatment of diseases. Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul;14(4):308-17. PMID: 23492971; PMCID: PMC3586829.

[2] Health risks and benefits of alcohol consumption. Alcohol Res Health. 2000;24(1):5-11. PMID: 11199274; PMCID: PMC6713002.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.