Pestrec mariánsky: Objavte jeho účinky (nielen) na pečeň!

Pestrec mariánsky je bylina, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako obyčajný bodliak. Nenechajte sa však oklamať jej vzhľadom – vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus je skutočným pokladom. V ľudovom liečiteľstve sa používa nielen ako pomocný prostriedok na podporu a regeneráciu pečene, ale aj pri kožných problémoch, po liečbe antibiotikami alebo pri únave a vyčerpaní. Zistite, či táto bylina naozaj funguje a ako môže užívanie pestreca mariánskeho pomôcť aj vám!

ostropestrec (1)

Obsah:

Silymarín – účinná zložka pestreca mariánskeho
Účinky pestreca mariánskeho
Ako užívať pestrec mariánsky?
Vedľajšie účinky pestreca mariánskeho

Pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum) dorastá do výšky 60 až 150 cm a vyznačuje sa červenofialovými kvetmi. Spadá do čeľade astrovitých (Asteraceae), do ktorej patria aj mnohé ďalšie známe bylinky, ako napríklad harmanček a púpava. Na rozdiel od nich však pestrec na našich poliach a lúkach tak ľahko nenájdete.

Pestrec mariánsky sa vyskytuje v Stredomorí, severnej Afrike, Malej Ázii a Strednej Ázii, kde uprednostňuje slnečné podmienky a vápenaté pôdy. Hoci bol postupne zavlečený aj na naše územie a niekedy ho môžeme vidieť na kamenistých svahoch, v záhradách alebo na kompostoch, nemá rovnaký obsah účinných látok ako pestrec, ktorý rastie vo svojom prirodzenom prostredí.

Historické pramene potvrdzujú, že účinky ostropestreca mariánskeho sú známe už viac ako 2000 rokov. Podľa rímskeho liečiteľa Plínia bol skvelým prostriedkom na podporu odtoku žlče, ale používal sa aj ako liek proti uštipnutiu hadom. Od 17. storočia sa podával aj pacientom s problémami s pečeňou, depresiami alebo problémami s krvným tlakom.

Účinok ostropestreca mariánskeho na ľudské zdravie však bol oficiálne dokázaný až v roku 1968, keď nemeckí vedci izolovali z plodov účinné látky silybín, silydionín a sillikristín, ktoré sú spoločne známe ako silymarín.

ostropestrec-mariansky (1)

Silymarín – účinná zložka pestreca mariánskeho

Silymarín sa získava najmä z plodov pestreca mariánskeho, ale nachádza sa aj v koreňoch a listoch. Tvorí približne 3 až 6 % celkového zloženia rastliny. Silymarín je známy ako silný antioxidant – pomáha pri ničení škodlivých voľných radikálov, čím chráni bunky pred oxidačným stresom.

Príčinou oxidačného stresu môže byť znečistenie životného prostredia, nevhodná strava, stres, vyčerpanie, alkohol, fajčenie, drogy, sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu alebo pretrénovanie.


Silymarín je však skutočne známy svojím hepatoprotektívnym účinkom. To znamená, že chráni pečeňové tkáne. Používa sa pri zápaloch pečene, cirhóze a môže byť doplnkovou liečbou chronických ochorení pečene. Je vhodný aj na podporu regenerácie pečene.

Silymarín sa v rastline ostropestreca mariánskeho tvorí priebežne, najčastejšie v septembri až októbri, ideálne pri teplotách okolo 25 °C. V našom prostredí teda nemá úplne vhodné podmienky, a preto bodliak pestovaný na Slovensku sotva bude obsahovať také veľké množstvo silymarínu ako ten zo Stredomoria. Silymarín je navyše zle rozpustný vo vode – pri výbere výživového doplnku s ostropestrecom mariánskym preto venujte pozornosť nielen pôvodu byliny, ale aj spôsobu jej použitia.

Plody pestreca mariánskeho obsahujú okrem silymarínu aj veľké množstvo oleja (kyselinu linolovú, olejovú a nenasýtené mastné kyseliny), preto ľahko podliehajú žluknutiu. Užívanie žltnúceho pestreca mariánskeho sa neodporúča, pretože nemá žiadne pozitívne účinky na organizmus.

ostropestrec-plod (1)

Vyskúšajte pestrec mariánsky – účinky vás prekvapia

Medzi ďalšie látky, ktoré sa nachádzajú v pestreci mariánskom, patria aminokyseliny, cukry, kvercetín a vitamín E. Posledné dva menované sú podobne ako silymarín silnými antioxidantmi. Kvercetín má navyše vplyv na zdravie kardiovaskulárneho systému a vitamín E sa často označuje ako vitamín plodnosti. Ako teda tento koktail účinných látok ovplyvňuje zdravie?

Účinok pestreca mariánskeho na pečeň a žlčník

Účinky pestreca mariánskeho sa najčastejšie spájajú s pečeňou a žlčníkom. Vedecké výskumy potvrdzujú, že vďaka obsahu silymarínu pestrec mariánsky chráni pečeňové bunky pred toxínmi a pomáha ich regenerovať. Môže tak pomáhať proti negatívnym účinkom nezdravého životného štýlu a niektorým ochoreniam pečene. Pestrec mariánsky podporuje aj tvorbu a distribúciu žlče.

Doplnky stravy s ostropestrecom mariánskym tak môžu pomôcť pacientom trpiacim rôznymi ochoreniami pečene a žlčníka, ako sú žltačka, cirhóza alebo steatóza pečene. Vďaka silným účinkom silymarínu možno ostropestrec mariánsky dokonca použiť na podporu regenerácie ťažko poškodené pečene u drogovo závislých, bývalých alkoholikov alebo po chemoterapii. Pomáha aj po rôznych otravách, napríklad po otrave hubami.

Priaznivý vplyv na pečeň má aj kurkumín. Podobne ako silymarín ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, a tým prispieva k normálnemu fungovaniu pečene aj imunitného systému. Výskum naznačuje, že môže dokonca pomáhať predchádzať vzniku cirhózy.


Pestrec mariánsky však môžete užívať aj vtedy, ak netrpíte žiadnym z uvedených problémov. Je to obľúbený prostriedok na podporu regenerácie a detoxikácie pečene, ktorá v dnešnej dobe dostáva veľa zabrať v dôsledku nezdravého životného štýlu (alkohol, nesprávna strava, nedostatok pohybu). Silymarín navyše vďaka svojim antioxidačným účinkom chráni pečeňové bunky pred toxínmi (z ovzdušia, pesticídov...).

Očista pečene pomocou ostropestreca mariánskeho je vhodná najmä vtedy, ak trpíte migrénami, únavou, nespavosťou, nadúvaním, svrbením pokožky alebo malými tukovými guľôčkami okolo očí.

TIP: Na podporu regenerácie a očisty pečene môžete využiť silu niekoľkých prírodných pokladov ukrytých v našom produkte PODPORA PEČENE. Okrem pestreca mariánskeho v ňom nájdete aj extrakt z artičoku, kurkumín a silný antioxidant glutatión.

liver-booster kurkumin glutahlion

Ďalšie účinky pestreca mariánskeho

Pestrec mariánsky pôsobí aj na kardiovaskulárny systém. Často sa odporúča na regeneráciu ciev a kŕčových žíl alebo pri poruchách krvného obehu. Silymarín totiž pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi [1]. Pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi sa môžu v stenách ciev ukladať tukové látky, čo vedie k strate pružnosti a zúženiu ciev. Môže tiež zmierniť nízky krvný tlak a migrény.

Okrem toho silymarín pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že by mohol byť užitočný ako doplnková liečba cukrovky 2. typu. Zistilo sa totiž, že u ľudí, ktorí pravidelne užívali silymarín, došlo k výraznému zníženiu hladiny cukru v krvi nalačno [2]. Predtým, ako sa výhody ostropestreca mariánskeho začnú využívať pri liečbe cukrovky, však bude potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.

Niektoré zdroje naznačujú, že pestrec mariánsky by mohol byť pomocníkom pri liečbe akné. Vedci sa totiž domnievajú, že na vzniku nevzhľadných (a často bolestivých) pupienkov sa môže podieľať oxidačný stres [3]. A práve s tým si pestrec dokáže poradiť vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam. Ich teóriu potvrdzuje štúdia, ktorá ukázala, že u ľudí užívajúcich 210 miligramov silymarínu denne počas 8 týždňov došlo k 53 % zníženiu výskytu akné.

Vedci vidia potenciál pestreca mariánskeho aj v liečbe rakoviny – štúdie na zvieratách ukázali, že by mohol pomôcť zmierniť účinky chemoterapie a zároveň ju zefektívniť. Štúdií na ľuďoch však nebolo veľa a zatiaľ nepreukázali významný klinický účinok v tejto oblasti. Môže to byť spôsobené tým, že ľudia nie sú schopní vstrebávať ostropestrec mariánsky tak dobre ako niektoré zvieratá.

Ako užívať pestrec mariánsky? Najúčinnejšia forma je lipozomálna

Na dosiahnutie najlepšieho účinku sa odporúča užívať pestrec mariánsky ako kúru, t. j. niekoľko týždňov, najlepšie opakovane (2 až 3× ročne). Počas tohto obdobia sa odporúča obmedziť konzumáciu alkoholu, mastných jedál a syntetických liekov. A akú formu zvoliť?

snidane-ostropestrec (1)

Ako už bolo spomenuté, silymarín je nerozpustný vo vode, takže najmenej účinný spôsob užívania pestreca mariánskeho je čaj. Drvené semená tiež nie sú vhodné, pretože majú veľmi krátku trvanlivosť. Ďalšou možnosťou môže byť olej, ale pri jeho výrobe sa nemusí zachovať dostatočné množstvo silymarínu, aby bol účinný.

Jedným z najlepších spôsobov správneho užívania pestreca mariánskeho je rozdrviť celé plody pestreca tesne pred konzumáciou. Niektoré zdroje však uvádzajú, že semená by pri drvení nemali byť v kontakte s kovovými predmetmi. Preto je ideálnym spôsobom drvenia bodliaka mariánskeho jeho rozbíjanie v kamennom hmoždieri.

Ak však hľadáte o niečo jednoduchší spôsob dodania pestreca mariánskeho do tela, zvoľte lipozomálnu technológiu. Tá využíva malé tukové vrecúška, nazývané lipozómy, ktoré zapuzdrujú účinnú látku a dodávajú ju presne tam, kde je v tele potrebná. Výsledkom je, že lipozomálne výživové doplnky môžu mať až 50× vyššiu absorpciu. Pestrec mariánsky v lipozomálnej forme nájdete v našom výrobku Podpora pečene.

liver-booster

Ako dlho môžem užívať pestrec mariánsky?

Dĺžka užívania pestreca mariánskeho sa líši nielen podľa zvolenej formy (olej, drvené bobule, lipozomálny výživový doplnok), ale aj podľa vášho zámeru. Preventívna detoxikácia pestrecom mariánskym je iná ako cielené riešenie konkrétneho problému. Vo všeobecnosti však môže byť vhodná niekoľkotýždňová kúra 2 až 3× ročne podľa potreby. Vždy sa však riaďte konkrétnymi pokynmi uvedenými na obale vybraného výrobku.

Je pestrec mariánsky vhodný v tehotenstve?

Užívanie pestreca mariánskeho počas tehotenstva sa vo všeobecnosti považuje za nevhodné. Existujú však prípady, keď gynekológ alebo ošetrujúci lekár zhodnotí, že očakávaný terapeutický prínos preváži možné riziká.

Uvádza sa, že pestrec mariánsky dokáže stimulovať tvorbu mlieka aj u dojčiacich žien, ale údajov, ktoré by to potvrdzovali, je málo. Existuje síce štúdia, v ktorej matky užívajúce 420 mg silymarínu počas 63 dní produkovali o 64 % viac mlieka ako matky užívajúce placebo [4], ale na potvrdenie toho, že pestrec mariánsky je pre dojčiace ženy bezpečný, bude potrebný ďalší výskum.

Žiaľ, v súčasnosti je v tejto oblasti k dispozícii málo informácií, a preto užívanie pestreca mariánskeho v tehotenstve a počas dojčenia nemožno v žiadnom prípade odporúčať, pokiaľ to priamo neschváli ošetrujúci lekár.

ostropestrec-v-tehotenstvi (1)

Má pestrec mariánsky vedľajšie účinky?

S užívaním pestreca mariánskeho nie sú spojené žiadne závažné riziká, okrem vzniku alergickej reakcie. Obzvlášť opatrní by ste mali byť, ak ste alergickí na artičoky a kivi alebo na niektoré kvety (chryzantémy, sedmokrásky). Pestrec mariánsky môže mať aj vedľajšie účinky v podobe nevoľnosti, hnačky a nadúvania, najmä ak sa nedodrží odporúčané dávkovanie. Zaradenie ostropestreca mariánskeho, podobne ako akéhokoľvek iného výživového doplnku, by sa malo vždy konzultovať s ošetrujúcim lekárom, najmä ak pacient trpí závažnými ochoreniami.

Pestrec mariánsky a vysoký krvný tlak

Podobná situácia platí aj pre zaradenie pestreca mariánskeho pri vysokom krvnom tlaku. Jeho užívanie sa zvyčajne neodporúča bez dôkladnej konzultácie s lekárom. Odporúča sa začať s malými dávkami a často merať krvný tlak, aby pacient mohol zistiť, či a do akej miery ho pestrec mariánsky ovplyvňuje.

Je liečba pestrecom mariánskym presne to, čo vaše telo momentálne potrebuje? Doprajte si kompletnú starostlivosť a siahnite po našom produkte na podporu pečene. Obsahuje nielen pestrec mariánsky, ale aj extrakt z listov artičoku, kurkumín a antioxidant glutatión. To všetko v špeciálnej lipozomálnej forme, ktorá zaručuje vysokú vstrebateľnosť účinných látok.

 

Zdroje:

[1] Huseini HF, Larijani B, Heshmat R, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Toliat T, Raza M. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2006 Dec;20(12):1036-9. doi: 10.1002/ptr.1988. PMID: 17072885.

[2] Voroneanu L, Nistor I, Dumea R, Apetrii M, Covic A. Silymarin in Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Diabetes Res. 2016;2016:5147468. doi: 10.1155/2016/5147468. Epub 2016 Jun 1. PMID: 27340676; PMCID: PMC4908257.

[3] Sarici G, Cinar S, Armutcu F, Altinyazar C, Koca R, Tekin NS. Oxidative stress in acne vulgaris. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Jul;24(7):763-7. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03505.x. Epub 2009 Nov 23. PMID: 19943837.

[4] Di Pierro F, Callegari A, Carotenuto D, Tapia MM. Clinical efficacy, safety and tolerability of BIO-C (micronized Silymarin) as a galactagogue. Acta Biomed. 2008 Dec;79(3):205-10. PMID: 19260380.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.