Reishi alebo lesklokôrovka hnedočervená: účinky, použitie a dávkovanie

Reishi alebo lesklokôrovka hnedočervená: účinky, použitie a dávkovanie

Objavte tajomstvá Reishi, fascinujúcej huby známej aj ako lesklokôrovka hnedočervená, ktorá má hlboké korene v tradičnom liečiteľstve. Ako sa používala v minulosti a aké potenciálne účinky Reishi v súčasnosti vedci skúmajú? To však nie je to jediné, na čo sa v tomto článku pozrieme. Dozviete sa všetko o správnom dávkovaní a používaní lesklokôrovky hnedočervené, možných vedľajších účinkov a kontraindikácií.

čaj-reishi

Čo je Reishi?

Reishi, vedecky nazývaná Ganoderma lucidum, je huba, ktorá má dlhú históriu v tradičnej čínskej medicíne a bylinnej terapii. Je známa aj ako lesklokôrovka hnedočervená alebo lesklokôrovka červená patrí medzi adaptogény - látky, ktoré podporujú schopnosť organizmu prispôsobiť sa rôznym stresorom.

História Reishi:

Huba Reishi je dobre známa v ázijských kultúrach, kde sa oddávna považuje za symbol zdravia, dlhovekosti a duchovnej sily. V tradičnej čínskej medicíne sa Reishi používa na posilnenie imunitného systému, podporu vitality a upokojenie mysle. Hube sa pripisuje schopnosť harmonizovať telo a dušu.

Zloženie lesklokorky hnedočervené

Reishi je bohatá na rôzne bioaktívne látky, ktoré prispievajú k jej účinkom na ľudský organizmus. Medzi kľúčové zložky patria:

  • Polysacharidy: Polysacharidy v Reishi majú imunomodulačné účinky, čo znamená, že môžu pomáhať regulovať imunitný systém a podporovať jeho optimálnu funkciu.
  • Triterpény: Táto skupina zlúčenín dodáva Reishi jej charakteristickú vôňu a chuť. Triterpény sa skúmajú pre ich potenciálne protizápalové a antioxidačné účinky.
  • Peptidy: Obsiahnuté peptidy môžu mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie a celkovú vitalitu.
  • Komplexy polysacharidov a peptidov: Tieto komplexy majú synergický účinok, podporujú imunitný systém a môžu mať antioxidačné účinky.

Reishi obsahuje viac ako 400 rôznych bioaktívnych zlúčenín vrátane vitamínov, minerálov a esenciálnych aminokyselín. Tieto látky spoločne pôsobia na podporu celkového zdravia a vitality.

Predpokladané účinky Reishi na zdravie

Predpokladané zdravotné účinky Reishi sú široké a mnohé z nich vedci v súčasnosti skúmajú. Na odhalenie všetkých prínosov Reishi sú ešte potrebné ďalšie štúdie, ale tradičné používanie poukazuje na viaceré potenciálne výhody [1]:

Posilnenie imunitného systému: Reishi obsahuje látky, ktoré môžu podporiť imunitný systém a zlepšiť jeho funkciu.

Antioxidačné účinky: V Reishi sa nachádzajú triterpény, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty a chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Radikály sú nestabilné častice, ktoré môžu poškodiť bunky, a antioxidačné schopnosti Reishi môžu pomôcť minimalizovať toto poškodenie.

Protizápalové vlastnosti: Niektoré zložky Reishi môžu mať protizápalové účinky, čo je prospešné pre ovplyvňovanie zápalových procesov v tele.

Podpora vitality a odolnosti: Tradične sa predpokladá, že Reishi môže prispievať k celkovej vitalite a odolnosti organizmu.

 

Podpora zdravého spánku: Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že Reishi môže mať pozitívny vplyv na kvalitu spánku. Ďalšie tipy na kvalitný spánok nájdete na našom blogu.

Vedci dnes aktívne skúmajú účinky lesklokôrovky a ďalšie potenciálne prínosy prostredníctvom klinických štúdií a laboratórneho výskumu. Je dôležité poznamenať, že výsledky vedeckých štúdií môžu byť premenlivé a na potvrdenie týchto predpokladaných účinkov je potrebný ďalší výskum [2].

reishi-slices

Dávkovanie a použitie lesklokôrovky hnedočervené

Tradičné používanie

Čaj z houby: V tradičnej medicíne sa lesklokôrovka často konzumovala vo forme čaju. Huby sa sušili a potom sa pripravovali ako odvar alebo čaj, čo umožnilo extrakciu bioaktívnych látok.

Tinktúry: Niektorí ľudia pripravovali z huby tinktúry, čo bola metóda zahŕňajúca maceráciu (lúhovanie) v alkohole, ktorá umožnila uvoľnenie účinných látok.

Súčasné použitie

Kapsuly a extrakt: Moderný prístup k lesklokôrovke zahŕňa prípravu extraktov a kapsúl. To umožňuje jednoduché dávkovanie a hotové výrobky sú ľahko prenosné.

Práškové formy Reishi: Lesklokôrku možno nájsť aj vo forme prášku, čo poskytuje flexibilitu pri pridávaní do nápojov, smoothies alebo jedál.

Odporúčané dávkovanie

Individuálna variabilita: dávkovanie môže závisieť od mnohých faktorov vrátane zdravotného stavu a cieľa použitia. Väčšina výrobkov s lesklokôrovkou poskytuje odporúčania na obale.

Názor odborníka: Konzultácia s odborníkom na bylinné doplnky môže pomôcť určiť optimálne dávkovanie v súlade s konkrétnymi potrebami jednotlivca.

Lesklokôrku možno konzumovať buď s jedlom, alebo nalačno v závislosti od osobných preferencií. Mala by byť zaradená do ranného režimu alebo večerného odpočinku. Túto cennú hubu možno začleniť do jedál, nápojov alebo kokteilov, čo ponúka rôzne spôsoby jej konzumácie.

Ako je to s užívaním húb v tehotenstve, nájdete na našom blogu.

Kľúčom k dosiahnutiu optimálnych výsledkov je dôsledné používanie a dodržiavanie odporúčaného dávkovania.

Nežiaduce účinky a kontraindikácie

 

Hoci je lesklokôrovka vo všeobecnosti bezpečná prírodná látka, môžu sa vyskytnúť individuálne reakcie. V niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť tráviace problémy, sucho v ústach alebo alergické reakcie.

Osoby so špecifickými zdravotnými problémami alebo tehotné ženy by sa mali pred konzumáciou poradiť s odborníkom. Existujú situácie, kedy sa užívanie lesklokôrovky neodporúča, napríklad pred operáciou alebo pri užívaní niektorých liekov.

Ak máte akékoľvek obavy z možných vedľajších účinkov alebo kontraindikácií spojených s užívaním Reishi, je vždy najlepšie poradiť sa s lekárom.

les

Často kladené otázky

Môže sa lesklokôrovka hnedočervená kombinovať s inými prípravkami alebo liekmi?

Pred začatím užívania akéhokoľvek nového doplnku stravy je vhodné poradiť sa s odborníkom alebo lekárom, najmä ak sa užívajú lieky alebo iné prípravky.

Kedy môžem očakávať prvé výsledky užívania lesklokôrovky hnedočervené?

Individuálna odpoveď môže závisieť od metabolizmu a zdravotného stavu. Niektorí jedinci môžu zaznamenať zmeny v priebehu niekoľkých týždňov, zatiaľ čo iní môžu potrebovať dlhší čas.

Môže lesklokôrovka hnedočervená spôsobiť alergickú reakciu?

Hoci sa Reishi považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí, niektorí jedinci môžu byť alergickí na zložky huby. V prípade akýchkoľvek alergických príznakov sa odporúča prerušiť užívanie a poradiť sa s lekárom.

Je možné užívať Reishi počas tehotenstva a dojčenia?

Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali pred užívaním akéhokoľvek nového výživového doplnku vrátane borievky lesklej najprv poradiť so svojím lekárom.

Má Reishi vedľajšie účinky?

Väčšina ľudí znáša lesklokôrovku dobre. Vedľajšie účinky sú zvyčajne mierne, ale môžu zahŕňať tráviace ťažkosti alebo alergické reakcie. V prípade výskytu akýchkoľvek nezvyčajných príznakov sa odporúča vyhľadať lekársku pomoc.

Ako dlho môžem Reishi užívať?

Liečivé huby sa môžu užívať dlhodobo. Približne po 3 mesiacoch je vhodné urobiť si týždennú prestávku.

Zdroje:

[1]Unlu A, Nayir E, Kirca O, Ozdogan M. Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer. J BUON. 2016 Jul-Aug;21(4):792-798. PMID: 27685898.

[2]Ahmad R, Riaz M, Khan A, Aljamea A, Algheryafi M, Sewaket D, Alqathama A. Ganoderma lucidum (Reishi) an edible mushroom; a comprehensive and critical review of its nutritional, cosmeceutical, mycochemical, pharmacological, clinical, and toxicological properties. Phytother Res. 2021 Nov;35(11):6030-6062. doi: 10.1002/ptr.7215. Epub 2021 Aug 19. PMID: 34411377.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Matouš Šimko, digitálny marketér
Vždy miloval pohyb a nebojí sa skúšať nové veci. Kedysi hrával florbal, futbal, neskôr závodne gymnastiku a street dance, v ktorom dosiahol nemalé úspechy. Miluje prírodu, osviežujúce prechádzky a celkovo si užíva zdravý životný štýl. Pri písaní článkov využíva najmä kreativitu ako svoju silnú stránku, ale opiera sa aj o odborné štúdie.