Hrdza svahová: Účinky drevokaznej huby chaga boli opísané v starých čínskych herbároch

V hlbokých lesoch studenej severnej pologule rastie na starých brezách tajomná sibírska čaga (sibírska hrdza). Tento dar lesa, známy pre svoje tmavé, nerovnomerné porasty, ktoré pripomínajú spálené uhlie, sa už po stáročia používa v tradičnej medicíne pre svoje údajné liečivé vlastnosti. Čaga sa stala predmetom záujmu nielen ľudových liečiteľov, ale aj modernej vedy - od posilnenia imunitného systému až po boj proti zápalom a oxidačnému stresu. V tomto článku sa venujeme podrobnostiam o čage, skúmame jej zloženie, tradičné a moderné využitie, potenciálne zdravotné prínosy, ako aj upozorňujeme na možné vedľajšie účinky a kontraindikácie.

houba-chaga

Obsah

Čo je to chaga?

Čaga, známa aj ako sibírska čaga, hrdza svahová alebo pod vedeckým názvom Inonotus obliquus, je fascinujúca huba, ktorá sa prirodzene vyskytuje na kmeňoch stromov, najmä briez. Rastie v chladnejších oblastiach severnej pologule vrátane Sibíri, severnej Európy a Kanady.

Na prvý pohľad vyzerá čaga dosť neatraktívne: čierna, stvrdnutá drevnatá hmota rastúca na kmeni stromu. Nenechajte sa však zmiasť jej vzhľadom! Čaga sa už po stáročia používa v tradičnej medicíne pre svoje pozoruhodné zdravotné účinky. Vnútri sa skrýva množstvo účinných látok vrátane antioxidantov, polysacharidov, beta-glukánov a melanínu, ktoré spoločne podporujú celkové zdravie a vitalitu.

Podľa tradičnej ľudovej medicíny medzi hlavné účinky čagy patrí podpora imunitného systému, zlepšenie trávenia a potenciálne protizápalové vlastnosti. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže byť prospešné pri prevencii niektorých chronických ochorení a spomaľovaní procesu starnutia.

Čaga sa zvyčajne konzumuje vo forme čaju alebo extraktu. Príprava čagového čaju je pomerne jednoduchá: kúsky huby sa nechajú niekoľko hodín pomaly lúhovať vo vode na miernom plameni, aby sa uvoľnili jej účinné zložky. Tento tmavý nápoj je zemitý, mierne horký a pre lepšiu chuť sa môže obohatiť medom alebo inými prírodnými sladidlami.

houba-chaga-na-brizach

História a pôvod hrdze svahovej

Hrdza svahová má bohatú a fascinujúcu históriu, ktorá siaha do minulosti, keď sa používal v tradičnej medicíne rôznych kultúr. Jeho pôvod možno vystopovať v chladných oblastiach severnej pologule, najmä v Rusku, na Sibíri, ale aj v niektorých častiach Severnej Ameriky a severnej Európy.

V Rusku a na Sibíri sa sibírska čaga oddávna používala v ľudovom liečiteľstve pri rôznych ochoreniach. Verilo sa, že má schopnosť posilňovať imunitný systém, zlepšovať celkové zdravie a dokonca pomáhať v boji proti niektorým druhom rakoviny. Čaga sa tradične zbierala z divokých brezových stromov, sušila sa a potom sa z nej varil alebo piekol odvar. Tento odvar sa potom používal ako liečivý nápoj. Obľúbená bola aj vo forme prášku, ktorý sa pridával do čaju alebo jedla.

V Číne bola huba čaga cenená aj v tradičnej medicíne, kde sa používala pre svoje antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Čínska medicína kladie dôraz na harmóniu a rovnováhu v tele a čaga sa považovala za účinný prostriedok na jej dosiahnutie, najmä pre jej schopnosť posilňovať imunitný systém a podporovať zdravie srdca a pečene. Používanie čagy v čínskej medicíne je dobre zdokumentované v historických textoch, ktoré opisujú jej použitie na liečenie rôznych ochorení a ako prostriedok na predĺženie života.

chaga-na-strome

Vyskytuje sa u nás svahová hrdza?

Áno, vyskytuje sa v strednej Európe vrátane Českej republiky a Slovenska. Jeho výskyt tu však nie je taký rozšírený ako v severnejších oblastiach, ako je Sibír alebo Škandinávia. V Českej republike a na Slovensku sa hrdza svahová vyskytuje najmä v chladnejších horských oblastiach, kde rastie na starých alebo oslabených brezách. Vzhľadom na špecifické podmienky potrebné na rast čagy, ako sú nízke teploty a vysoká vlhkosť, je jej výskyt obmedzenejší a menej častý ako v tradičných oblastiach jej zberu. Napriek tomu sa pri troche šťastia a dobrej znalosti miestnych lesov dajú stromy, na ktorých čaga parazituje, nájsť aj v týchto oblastiach.

Odporúčané produkty

 

Náš produkt "Pure rituals lipozomálne Medicinálne huby" ponúka jedinečnú kombináciu šiestich liečivých húb vo vysoko vstrebateľnej lipozomálnej forme, ktorá zvyšuje dostupnosť účinných látok v tele. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitálne huby, ktoré sa vo východnej medicíne používajú už tisíce rokov. Vďaka jedinečnému viacstupňovému procesu extrakcie a pokročilej lipozomálnej technológii sú liečivé huby Pure Rituals vysoko účinným spôsobom podpory zdravého životného štýlu.

Zloženie huby čaga

Huba čaga je bohatým zdrojom bioaktívnych látok a výživových zložiek. Preto je cenená v tradičnej medicíne a v súčasnosti je predmetom vedeckého výskumu. Jej zloženie zahŕňa širokú škálu jedinečných a prospešných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudské zdravie:

  • Polysacharidy: Čaga má vysoký obsah polysacharidov vrátane beta-glukánov, ktoré podporujú imunitný systém. Polysacharidy môžu pomôcť stimulovať tvorbu bielych krviniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v obrane organizmu proti patogénom.
  • Melanín: Čaga je jedným z najbohatších prírodných zdrojov melanínu, pigmentu, ktorý chráni DNA pred poškodením ultrafialovým žiarením. Melanín v čage môže mať antioxidačné účinky a prispievať k zdraviu a vitalite pokožky.
  • Triterpény: Vrátane betulínu a kyseliny betulínovej, ktoré sa získavajú z hostiteľskej brezy. Tieto látky majú preukázané protizápalové, protivírusové a potenciálne protirakovinové účinky.

kousky-houby-chagy

  • Antioxidanty: Čaga je vysoko cenená pre svoj obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižovať oxidačný stres v tele. To môže pomôcť pri prevencii chronických ochorení a starnutia.
  • Minerály a vitamíny: Obsahuje množstvo dôležitých minerálov, ako je železo, vápnik, draslík a zinok, ako aj vitamíny, najmä vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité na udržanie celkového zdravia a energie.
  • Fenolové zlúčeniny: Tieto látky majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Fenolové zlúčeniny v čage, ako sú polyfenoly a flavonoidy, môžu prispievať k jej celkovým pozitívnym účinkom na zdravie.

Predpokladané účinky čagy na zdravie

Čaga sibírska má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne rôznych kultúr, najmä v Rusku a na Sibíri, kde je cenená pre svoje potenciálne liečivé účinky. Hoci moderná veda ešte úplne nepotvrdila všetky tradične pripisované účinky čagy a nemá žiadne potvrdené zdravotné tvrdenia, ľudová medicína a predbežné štúdie naznačujú niekoľko kľúčových oblastí, v ktorých by táto huba mohla mať priaznivý účinok.

Posilnenie imunitného systému

Tradične sa sibírska čaga používa ako prostriedok na posilnenie imunitného systému. Obsahuje vysoký obsah beta-glukánov, polysacharidov známych svojou schopnosťou modulovať imunitnú odpoveď. Tieto látky môžu tiež stimulovať tvorbu bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutné pre obranu organizmu pred infekciami a chorobami.

nemocny

Antioxidačné účinky

Čaga je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. To môže pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby a niektoré formy rakoviny. Antioxidanty v čage môžu tiež pomôcť spomaliť proces starnutia a podporiť celkové zdravie a vitalitu.

Protizápalové vlastnosti

Sibírska chaga sa tradične používa v boji proti zápalom. Triterpény vrátane betulínu a kyseliny betulínovej, ktoré čaga obsahuje, môžu podľa tradičných liečiteľov pomôcť znížiť zápal v tele. To môže pomôcť zmierniť bolesť a podporiť liečbu zápalových ochorení, ako je artritída a autoimunitné ochorenia.

Podpora duševného zdravia a znižovanie stresu

V tradičnom liečiteľstve sa oddenok používa aj pre jeho potenciálne účinky na duševné zdravie, najmä pre jeho schopnosť znižovať stres a únavu. Antioxidanty a adaptogény v čage môžu pomôcť zlepšiť odolnosť organizmu voči stresu a podporiť pocit pokoja a pohody.

TIP: Psychohygiena je súbor postupov a stratégií zameraných na udržanie a zlepšenie duševného zdravia, ktoré pomáhajú jednotlivcom zvládať každodenný stres a emocionálne výzvy. Zahŕňa techniky, ako sú meditácia, pravidelné cvičenie, dostatočný spánok a vyvážená strava, ktoré spoločne podporujú emocionálnu odolnosť a pozitívny duševný stav. Ak vás táto téma zaujíma, môžete si prečítať náš článok "Psychohygiena: objavte metódy, ktoré vám pomôžu udržať sa v dobrej nálade".

Podpora tráviaceho systému

Tradičné použitie čagy zahŕňa aj podporu tráviaceho systému. Polysacharidy v čage môžu podporiť zdravie črevnej mikroflóry a pomôcť pri tráviacich problémoch. K zdraviu tráviaceho traktu môžu prispieť aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti čagy.

IMG_3040

 

Dávkovanie a užívanie čagy

Použitie čagy sa líši v závislosti od tradičných metód a moderného použitia. Nižšie je uvedená tabuľka, ktorá sumarizuje použitie, odporúčané dávkovanie a formy, v ktorých sa čaga zvyčajne nachádza.

Spôsob použitia

Forma

Tradičné použitie

Moderné doplnky stravy

Odporúčané dávkovanie

Čaj

Suchý extrakt

Dlho sa varí na miernom ohni, aby sa z neho vytiahli liečivé látky.

Príprava čaju z prášku alebo kúskov čagy.

1–2 šálky denne.

Tinktúra

Tekutý extrakt

Extrakcia alkoholom alebo vodou, macerácia niekoľko týždňov.

K dispozícii sú tekuté extrakty na kvapkové dávkovanie.

Podľa pokynov na obale, zvyčajne niekoľko kvapiek až 1 čajová lyžička 1-3 krát denne.

Prášok

Mletá čaga

Pridávanie do potravín alebo nápojov na zvýšenie výživovej hodnoty.

Kapsule alebo prášok na miešanie do smoothies, čajov alebo jedál.

Podľa pokynov na obale, zvyčajne 1-2 kapsule alebo 1/2-1 čajová lyžička prášku denne.

Výťažky

Koncentrovaný prášok

Neobvyklé tradičné používanie z dôvodu nedostupnosti technológie.

K dispozícii sú vysoko koncentrované formy čagy na priame pridávanie do nápojov alebo na výrobu kapsúl.

Podľa pokynov na obale sa zvyčajne používa menšie množstvo v porovnaní s menej koncentrovanými formami z dôvodu vyššej koncentrácie účinných látok.

prasek-z-houby-chaga

Vedľajšie účinky chagy a kontraindikácie

Hoci je podzemok cenený pre svoje potenciálne prínosy pre zdravie, je dôležité poznať možné vedľajšie účinky a kontraindikácie čagy. Tak ako všetky výživové doplnky alebo liečivé byliny, aj čaga môže u niektorých jedincov vyvolať nežiaduce reakcie. Medzi hlavné vedľajšie účinky patria možné alergické reakcie, tráviace ťažkosti, ako je nevoľnosť a hnačka, a možné interakcie s niektorými liekmi, ako sú lieky na riedenie krvi alebo lieky na cukrovku, kvôli jej vplyvu na hladinu cukru v krvi a zrážanie krvi.

Okrem toho by mali byť opatrní ľudia s autoimunitnými ochoreniami, pretože čaga môže potenciálne stimulovať imunitný systém a zhoršiť príznaky týchto ochorení. Tehotné a dojčiace ženy by sa tiež mali pred užívaním čagy vždy poradiť s lekárom.

Odporúčané produkty

 

Vzhľadom na jej fascinujúcu históriu a rôzne potenciálne zdravotné účinky sa čaga javí ako prírodný zázrak hodný pozornosti. Hoci moderná veda ešte len začína odhaľovať všetky jej tajomstvá, tradičné spôsoby použitia a predbežný výskum naznačujú, že čaga môže byť cenným doplnkom na podporu nášho zdravia a pohody. Vzhľadom na jej možné vedľajšie účinky a kontraindikácie je dôležité pristupovať k jej užívaniu s odbornou starostlivosťou a rozvahou. Pri správnom používaní môže čaga ponúknuť veľa z prírodnej lekárne a stať sa ďalším krokom na ceste k harmónii tela a ducha.

Zdroje

[1] Hyun KW, Jeong SC, Lee DH, Park JS, Lee JS. Isolation and characterization of a novel platelet aggregation inhibitory peptide from the medicinal mushroom, Inonotus obliquus. Peptides. 2006 Jun;27(6):1173-8. doi: 10.1016/j.peptides.2005.10.005. Epub 2005 Nov 11. PMID: 16289471. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16289471/

[2] Cui Y, Kim DS, Park KC. Antioxidant effect of Inonotus obliquus. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 4;96(1-2):79-85. doi: 10.1016/j.jep.2004.08.037. PMID: 15588653. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/ 

[3] Kim YR. Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus. Mycobiology. 2005 Sep;33(3):158-62. doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158. Epub 2005 Sep 30. PMID: 24049493; PMCID: PMC3774877. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/ 

[4] Ko SK, Jin M, Pyo MY. Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1077-82. doi: 10.1016/j.jep.2011.07.024. Epub 2011 Jul 28. PMID: 21820502. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/ 

[5] Arata S, Watanabe J, Maeda M, Yamamoto M, Matsuhashi H, Mochizuki M, Kagami N, Honda K, Inagaki M. Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice. Heliyon. 2016 May 12;2(5):e00111. doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111. PMID: 27441282; PMCID: PMC4946216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.