Pocit „hrče v krku“: Vieme, ako sa ho zbaviť

Zažili ste niekedy nepríjemný tlak alebo zvláštny pocit cudzieho telesa v hrdle? Špatne sa vám prehĺta, ťažšie sa vám hovorí a neviete, čo s tým? Potom máte pravdepodobne problém ľudovo nazývaný ako hrča v krku. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako súvisí s psychikou, aké sú jej ďalšie príčiny, čo vám od nepríjemnosti pomôže a ako na hrču v krku fungujú staré babské rady.

knedlik-v-krku

Obsah:

Pocit cudzieho telesa v hrdle: Príčiny môžu byť rôzne

  • Psychologické a psychiatrické príčiny
  • Problémy s krčnou chrbticou
  • Gastroezofageálny reflux
  • Zväčšená štítna žľaza
  • Zápalové ochorenia hltana a hrtana, angína
  • Skutočne prítomné cudzie teleso
  • Iné príčiny

Ako sa zbaviť pocitu cudzieho telesa v hrdle?

Existuje mnoho dôvodov, prečo môžete mať pocit „hrče v krku“. Ako sa jej zbaviť? Prvým krokom k úspechu je práve identifikácia príčiny, podľa ktorej bude závisieť následná liečba.

Keď je pocit hrče v krku spôsobený psychikou

Psychické problémy sú najčastejšou príčinou pocitu cudzieho telesa v hrdle. Nadmerný stres, emocionálne napätie, úzkosť alebo depresia. Väčšinou nepríjemný pocit v hrdle nesúvisí s príjmom potravy, bolesť sa pri prehĺtaní nezhoršuje a počas vyšetrenia sa neodhalí nič, čo by mohlo reálne spôsobiť tento problém.

portrait-woman-grabbing-head-desk-near-laptop

V prvom rade je teda veľmi dôležité upokojiť svoju myseľ. Ľubovník bodkovaný, známy aj ako prírodné antidepresívum, je skvelým prírodným pomocníkom. Táto rastlina s drobnými žltými kvetmi podporuje duševnú rovnováhu, upokojuje výkyvy nálad a odporúča sa aj pri nespavosti. Pripravte si z nej čaj alebo ju vyskúšajte vo forme olejových kvapiek.

Šafran je ďalšou veľmi účinnou bylinkou, ktorá má pozitívny vplyv na psychiku. Má priaznivý vplyv na duševné zdravie a pomáha navodiť pocit uvoľnenia. Vyberte si, či si z neho pripravíte čaj, okoreníte ním rizoto alebo ho budete pravidelne používať v kombinovanom prírodnom potravinovom doplnku.

 

Skvelý efekt majú aj komplexné vitamínové doplnky, ktoré obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, horčík alebo omega-3 mastné kyseliny.

TIP: Prečítajte si celý článok, ktorý sa zameriava na to, ako sa zbaviť stresu.

Knedlík v krku od chrbtice

Mnoho ľudí, ktorí majú dlhodobú bolesť krčnej chrbtice, môže trpieť pocitom knedle v krku. Na vine sú pravdepodobne kostné výrastky z krčných stavcov, postihnutie medzistavcového priestoru a stuhnutosť priľahlých svalov a šliach. Ako prvú pomoc vyskúšajte teplý obklad. Na overenie príčiny postačí jednoduché röntgenové vyšetrenie krčnej chrbtice a s bolesťou vám pomôže fyzioterapeut alebo neurológ.

bolest-zad

Trpíte refluxom?

Gastroezofageálny reflux je ďalšou možnou príčinou zvláštneho pocitu v hrdle. Ide o poruchu trávenia, pri ktorej sa natrávená potrava spolu so žalúdočnými šťavami dostáva späť do pažeráka a spôsobuje podráždenie, pričom príčinou je porucha dolného pažerákového zvierača. Reflux tiež spôsobuje pálenie záhy, tlak v hrdle a na hrudníku, grganie a niekedy aj zvracanie. Tu sa liečba zameriava najmä na diétne opatrenia.

Zväčšená štítna žľaza a tlak na okolité orgány

Ďalšou možnosťou, ktorá vám môže spôsobovať hrču v krku, je zväčšená štítna žľaza (= struma). Tentoraz teda naozaj máte v hrdle niečo, čo tlačí na okolité orgány a spôsobuje tento nepríjemný pocit. Strumu si môžete nahmatať aj sami. Liečbu predpisuje endokrinológ alebo internista.

lekar-diagnoza

Keď knedľa v krku bolí

Na vine môže byť zápal hrtana, zápal hltana alebo mandlí, ochorenia vírusového a bakteriálneho pôvodu. Často ich sprevádza bolesť hrdla, teplota, únava, bolesti svalov a hlieny. Hrča v krku spôsobená týmito stavmi sa našťastie dá ľahko liečiť. Pri vírusových ochoreniach stačí liečiť príznaky pomocou sprejov na dezinfekciu hrdla alebo pastiliek; pri angíne vám lekár predpíše antibiotiká.

Skutočné cudzie teleso

Existuje aj možnosť, že máte v hrdle cudzie teleso – najčastejšie sa hrča v hrdle objaví po zjedení hutného jedla, napríklad kúska steaku. Keďže pažerák bude zablokovaný a zúžený, budete mať problémy s prehĺtaním a z úst vám dokonca môžu vychádzať sliny. Diagnostika sa vykonáva pomocou gastroskopie, ktorá môže problém aj vyriešiť – lekár buď zaseknuté sústo vytiahne z úst pomocou nástroja, alebo ho zatlačí do žalúdka, kde voľne pokračuje.

Čo hovoria babské rady: Ako na knedľu v krku?

Babské rady na hrču v krku ju zvyčajne priamo neriešia, ale chcú hlavne zmierniť bolesť. Odporúčajú bylinky – šalviu, skorocel a harmanček vo forme čaju, sirupu alebo kloktadla.

Potom by ste určite mali vyskúšať známy Priessnitzov zábal – kus látky namočený v studenej vode, priložený na krk, omotaný igelitom a prikrytý šatkou alebo šálom. Obľúbenou alternatívou je tvarohový obklad, pri ktorom namiesto studenej látky použijete vychladený tvaroh. Funguje to na podobnom princípe ako Priessnitz – ochladzuje postihnuté miesto, znižuje opuch, znižuje prekrvenie oblasti a tým zmierňuje nepríjemné pocity.

Do svojho jedálnička môžete zaradiť obľúbené potraviny odporúčané pri prechladnutí, napríklad cesnak, zázvor, vývar alebo citrusové plody. V neposlednom rade pomáha aj nesmrteľný cibuľový odvar s medom.

bolest-v-krku

Ak nič z uvedeného nesedí, konzultujte podivný pocit v hrdle so svojím lekárom

Keď vás hrča v hrdle bolí, postupne sa zhoršuje a nič z vyššie uvedeného vám nepomáha, zbystrite pozornosť a navštívte lekára.

Produkty spomenuté v článku:

 

Stručne povedané, pocit hrče v krku je veľmi nepríjemný a obťažujúci, ale zvyčajne nemá vážny základ a dá sa ľahko vyriešiť. Veľmi často pomáha upokojiť psychiku, uvoľniť sa a dobre si oddýchnuť.

Autor článku: Michaela Bachratá