Vápnik v tehotenstve a pri dojčení: Prečo je taký dôležitý a ako zabezpečiť jeho dostatočný príjem?

Vápnik je minerál, ktorý vaše telo potrebuje na správny vývoj kostí a zubov, má vplyv na energetický metabolizmus, podporuje správnu funkciu svalov a prispieva k zdraviu vlasov, nechtov a kože. V tehotenstve je dôležité dbať na jeho prísun ešte o niečo viac, tehotná žena totiž vápnik dodáva aj nenarodenému bábätku, ktoré ho potrebuje pre svoj zdravý vývoj.

tehotna-zena

Obsah:

Prečo je vápnik taký dôležitý pre matku s dieťaťom?

Vápnik je v tehotenstve dôležitý pre zdravie matky aj pre správny vývoj dieťaťa.

Je to totiž minerál, ktorý prispieva k správnemu vývoju kostí a zubov rastúceho plodu, najmä počas druhého a tretieho trimestra. Jeho nedostatok by mohol viesť k problémom s formovaním a následným rastom kostí.

Budúca mamička potrebuje pokryť nielen svoju vlastnú potrebu vápnika, ale aj zabezpečiť dostatok tohto minerálu pre svoje nenarodené dieťa. Ak je denný príjem vápnika príliš nízky, telo matky by mohlo čerpať z jej vlastných kostných zásob, čo môže zvýšiť riziko osteoporózy. Primeraný príjem vápnika tiež znižuje riziko vzniku preeklampsie, kritického zdravotného problému spojeného s vysokým krvným tlakom, opuchmi a prítomnosťou bielkovín v moči. Tento stav môže mať vážne následky pre matku aj dieťa.

Vápnik sa podieľa aj na správnej funkcii energetického metabolizmu, pomáha svalovým kontrakciám, vedeniu nervových impulzov a je dôležitou zložkou v procese zrážania krvi. Zohráva tiež úlohu pri regulácii krvného tlaku.

tehotna-zena-na-posteli

Príznaky nedostatku vápnika v tehotenstve a pri dojčení

Nedostatok vápnika v tehotenstve sa môže prejaviť nasledujúcimi príznakmi.

  • Bolesť svalov a kŕče;
  • slabosť a únava;
  • suchá pokožka; lámavé nechty; vypadávanie vlasov;
  • problémy so zubami;
  • parestézia – brnenie alebo znížená citlivosť rúk a nôh.

Matky môžu tiež strácať vlastnú kostnú hmotu, čo je zradné, pretože sa to počas tehotenstva nemusí prejaviť. Zvyšuje však riziko zlomenín a predčasnej osteoporózy [1]. Dôsledky odvápňovania kostí sa môžu prejaviť až počas obdobia dojčenia.

Optimálny príjem vápnika pre tehotné a dojčiace ženy

Odporúčaná denná dávka vápnika pre tehotné ženy je približne 1000 mg. Pre veľmi mladé tehotné ženy do 18 rokov je odporúčaná dávka vyššia, približne 1300 mg denne.

Hoci sa to môže zdať ako veľké množstvo, vápnik sa nachádza v mnohých potravinách a príjem vápnika sa počas dňa sčítava. Dokonca sa odporúča rozložiť príjem vápnika na celý deň, pretože ak je dávka príliš vysoká naraz, telo ju nebude schopné absorbovať.

tehotenstvi

Ako dopĺňať vápnik v tehotenstve a počas dojčenia?

Najlepší spôsob, ako dopĺňať vápnik v tehotenstve a počas dojčenia, je pestrá strava so zaradením potravín bohatých na vápnik. Medzi dôležité zdroje vápnika patria mliečne výrobky, ako sú mlieko, jogurty a syry. Vápnik nájdete aj v listovej zeleni, orechoch, semenách, rybích konzervách a sójových výrobkoch. Koľko miligramov vápnika sa nachádza v týchto potravinách, aká je skutočná využiteľnosť vápnika v tele a ako podporiť vstrebávanie vápnika, nájdete aj v tomto článku.

Ak nemôžete získať optimálne množstvo prostredníctvom pestrej stravy, doplňte svojmu telu vápnik pomocou doplnkov stravy určených pre tehotenstvo.

Aký je vzťah medzi vápnikom a vitamínom D?

Vitamín D je dôležitý vitamín, ktorý by sa mal užívať spolu s vápnikom, pretože súvisí so vstrebávaním a využívaním vápnika [2]. Vitamín D pomáha vápniku vstrebávať sa z tráviaceho traktu do krvi a ukladať sa v kostiach. Reguluje však aj jeho hladinu v krvi a v prípade potreby ho mobilizuje z kostí späť do obehu.

A keďže vzťah medzi vápnikom a vitamínom D je veľmi blízky, môžete siahnuť po tomto doplnku stravy, ktorý je obohatený aj o vitamín C. Nad rámec vašich očakávaní sa vitamín C stará aj o správnu tvorbu kolagénu, ktorý je tiež dôležitým stavebným prvkom kostí, a zabezpečuje správnu funkciu kĺbov, chrupaviek či krásnej pokožky.

Vápnik však nie je jediným minerálom, na ktorý by mali tehotné ženy myslieť. Prečítajte si celý prehľadový článok o tom, aké vitamíny užívať v tehotenstve a prečo. Je dobré si uvedomiť, že na doplnenie (nielen) vápnika je dôležité myslieť aj počas dojčenia, keď sú nároky na organizmus čoraz vyššie.

tehotenstvi-rodice

Odporúčanie pre tehotné ženy teda znie: Snažte sa konzumovať pestrú a vyváženú stravu, ktorá obsahuje zdroje vápnika. Pokiaľ však máte problémy s príjmom potravín bohatých na vápnik alebo si chcete zjednodušiť jeho zabezpečenie, zahrňte do svojej dennej rutiny doplnok stravy obsahujúci vápnik a zároveň vitamín D, ktorý zlepší jeho vstrebateľnosť. Zaistenie dostatočného príjmu vápnika počas tehotenstva je totiž kľúčové pre zdravie matky aj dieťaťa.

Zdroje:

Kumar A, Kaur S. Calcium: A Nutrient in Pregnancy. J Obstet Gynaecol India. 2017 Oct;67(5):313-318. doi: 10.1007/s13224-017-1007-2. Epub 2017 May 22. PMID: 28867880; PMCID: PMC5561751.

[1] Voulgaridou G, Papadopoulou SK, Detopoulou P, Tsoumana D, Giaginis C, Kondyli FS, Lymperaki E, Pritsa A. Vitamin D and Calcium in Osteoporosis, and the Role of Bone Turnover Markers: A Narrative Review of Recent Data from RCTs. Diseases. 2023 Feb 8;11(1):29. doi: 10.3390/diseases11010029. PMID: 36810543; PMCID: PMC9944083.

[2] Khazai N, Judd SE, Tangpricha V. Calcium and vitamin D: skeletal and extraskeletal health. Curr Rheumatol Rep. 2008 Apr;10(2):110-7. doi: 10.1007/s11926-008-0020-y. PMID: 18460265; PMCID: PMC2669834.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Písanie je jej srdcovou záležitosťou. Najčastejšie sa vďaka svojmu vzdelaniu v oblasti zdravotníctva venuje medicínskym témam, ale blízke sú jej aj lifestylové témy, ako je zdravý životný štýl, psychológia či materstvo a rodičovstvo. Je závislá na zbieraní kilometrov v bežeckých teniskách a rada medituje pri cvičení jogy.