Acerola: Objavte účinky najbohatšieho prírodného zdroja vitamínu C

Viete, čo sa skrýva za názvom acerola? Táto malá červená pochúťka pochádzajúca z tropických oblastí ponúka nielen osviežujúci a sladkokyslý chuťový zážitok, ale aj množstvo vitamínov a antioxidantov s obrovským potenciálom pre vaše zdravie. V našom článku nahliadneme pod pokrievku tejto superpotraviny, od vysokého obsahu vitamínu C až po možnosti domáceho pestovania aceroly.

Acerola-bobule

Obsah

Čo je acerola?

Možno ste o nej už počuli, ale možno nie - acerola je malý farebný poklad z trópov. Acerola, vedeckým názvom Malpighia emarginata, je ovocný ker pochádzajúci z Karibiku, Strednej a Južnej Ameriky.

Keď sa na ňu pozriete, môže vám pripadať veľmi povedomá. Acerola je malá červená alebo oranžová bobuľa, ktorá sa podobá čerešni. Jej sladká chuť a šťavnatá konzistencia z nej robia lahodnú pochúťku, ale jej najväčšia sila spočíva vo vysokom obsahu vitamínu C.

Malý vždyzelený hustý krík alebo nízky stromček acerola rastie vo vlhkom a teplom podnebí, napríklad v Brazílii, na Jamajke a v iných tropických oblastiach. Toto ovocie je v týchto regiónoch obľúbené a bežne pestované najmä pre svoje výživné vlastnosti. Ľudia nazývajú acerolu aj "barbadoská čerešňa", čo môže byť príčinou určitého zmätku, pretože vzhľad a chuť tohto malého bobuľového ovocia skutočne pripomína obyčajnú čerešňu.

Bobule2

Acerola je nielen chutné ovocie, ale používa sa aj v rôznych kulinárskych receptoch a výrobkoch, ako sú šťavy, džemy a výživové doplnky. Jej veľkou nevýhodou je, že sa veľmi rýchlo kazí. Už 4 hodiny po odtrhnutí začína strácať svoju výživnú hodnotu a do 3 až 5 dní stráca väčšinu živín a stáva sa nepožívateľnou. Hoci sa dá úspešne zmraziť, často sa následne rozkladá, a preto sa používa v sušenej forme, najčastejšie na výrobu práškov, kapsúl a tabliet. V čerstvej forme ju možno nájsť v džemoch, sirupoch a šťavách, ale aj bez pridania konzervačných látok sa rýchlo kazí.

Prečo užívať acerolu? Účinky barbadoskej čerešne na organizmus

Acerola je skutočne výnimočným zdrojom vitamínu C, čo z nej robí superpotravinu. Zatiaľ čo známa čerešňa obsahuje približne 10 mg vitamínu C v 100 g ovocia, acerola nás svojím obsahom prekvapuje - v rovnakom množstve obsahuje až viac ako 1500 mg vitamínu C. To znamená, že acerola je približne 150-krát bohatšia na vitamín C ako bežné čerešne a dokonca 30-krát viac ako pomaranče. Tento prírodný zázrak je dôvodom, prečo je acerola tak cenená a používaná.

Vitamin-c

Čo je na vitamíne C také zvláštne? Vitamín C je pre naše telo mimoriadne dôležitý, ale paradoxne si ho nedokáže vytvoriť samo a musíme ho pravidelne prijímať v strave. Acerola poskytuje vynikajúcu formu tohto vitamínu.

Spôsoby, akými dostávame C do tela, sa delia na dva: prirodzený a syntetický. Rozdiel spočíva v pôvode vitamínu a jeho vstrebávaní v tele.

  • Prírodný vitamín C, ktorý sa nachádza napríklad v acerole, sa získava z prírodných zdrojov, ako je ovocie a bobuľoviny. Tento typ sa vďaka komplexu ďalších živín lepšie vstrebáva do nášho tela.
  • Na druhej strane syntetický vitamín C sa vyrába v laboratóriu a nemusí mať rovnakú vstrebateľnosť alebo biologickú dostupnosť ako prírodná forma. Hoci môže byť prospešným doplnkom stravy, mnohí ľudia dávajú prednosť prírodnej verzii, ktorá ponúka komplexnejšiu a bioaktívnejšiu formu tohto dôležitého vitamínu.

Acerola však nie je len o vitamíne C. Obsahuje aj ďalšie prospešné látky, ako sú vitamíny skupiny B, vitamíny A a E, minerály selén, draslík, vápnik, horčík a zinok, ako aj flavonoidy. Vďaka tomu je komplexným zdrojom živín, ktoré môžu poskytnúť celkový prínos pre zdravie.

Na našej webovej stránke nájdete acerolu v dokonale vstrebateľnej lipozomálnej forme. Vďaka technológiám použitým na výrobu majú účinné látky v lipozomálnej acerole veľmi vysokú využiteľnosť. Lipozómy chránia prírodný vitamín C pred degradáciou a vaše telo dostane aj poriadnu dávku lecitínu.

acerola (1)

Predpokladané účinky acelory

Acerola, toto malé tropické bobuľové ovocie, nás už ohromila obrovským množstvom vitamínu C a ďalších živín. Ale pokiaľ ide o jej zdravotné účinky, musíme byť opatrní. Acerola nemá schválené zdravotné tvrdenia, čo znamená, že nemôžeme jednoznačne tvrdiť, že má konkrétne pozitívne účinky na ľudský organizmus. Vedci na celom svete si ju však začínajú všímať a skúmajú jej potenciálne prínosy. Na objektívne posúdenie účinkov aceroly na ľudské zdravie je však ešte potrebných viac štúdií a výskumov.

Predpokladané potenciálne účinky aceroly však samozrejme máme vymenované:

  1. Posilnenie imunitného systému: Nie je žiadnym tajomstvom, že potraviny s vysokým obsahom vitamínu C pomáhajú zlepšovať našu imunitu. Acerola preto môže prispieť k posilneniu imunitného systému a zvýšeniu odolnosti voči infekciám.

 Dobra-imunita

  1. Antioxidačná ochrana: acerola obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi (nestabilné molekuly s nespárovanými elektrónmi) a môžu zabrániť poškodeniu buniek a niektorým chronickým ochoreniam. [1]

 

  1. Tvorba kolagénu: Acerola je cenným zdrojom na podporu tvorby kolagénu, ktorý ovplyvňuje pokožku a kĺby. Vďaka prírodným zložkám, ako sú antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny, môže toto tropické ovocie pomôcť udržať pružnosť pokožky a pevnosť kĺbov.
    Tvorba kolagénu je kľúčovým faktorom pri udržiavaní mladistvého vzhľadu a zdravej funkcie kĺbov. Ak vás teda stále trápi jeho nedostatok, môžete siahnuť po kolagénovom doplnku stravy.

 

  1. Zlepšenie vstrebávania železa: jedným z pozitívnych účinkov aceroly môže byť zlepšenie vstrebávania železa z potravy. Toto tropické ovocie obsahuje prírodné látky, ktoré môžu podporiť účinné vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov, čo je dôležité pre vegetariánov a vegánov na udržanie optimálnej hladiny železa v tele.
zelezo-c-b9-b12 hydrolyzovany-kolagen

 

  1. Prevencia únavy a vyčerpania: acerola môže zohrávať úlohu pri prevencii únavy a vyčerpania vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Tento vitamín je kľúčom k energii a pomáha znižovať pocit únavy, čo vám umožní zostať energickejšími počas náročných situácií.

Je acelora vhodná pre deti?

Acerola môže byť tiež skvelým doplnkom detskej stravy. Vďaka bohatému obsahu vitamínu C môže pomôcť posilniť ich imunitný systém a chrániť ich pred prechladnutím a chrípkou. Je to ako malý superhrdina pre ich zdravie!

Navyše pre deti, ktoré nemusia vždy jesť dostatok ovocia a zeleniny, môže byť acerola skvelým spôsobom, ako im zabezpečiť prísun potrebných vitamínov a antioxidantov. Môžete ju pridať do smoothies alebo ju ponúknuť ako chutnú alternatívu sladkých pochúťok.

 Dite

Ale pozor, ako všetko v živote, aj acerolu treba konzumovať s mierou. Príliš veľa vitamínu C môže spôsobiť nepríjemné črevné problémy. Takže áno, acerola môže byť skvelým prírodným prostriedkom na posilnenie zdravia detí, ale vždy je dobré dbať na vyváženú stravu a v prípade akýchkoľvek obáv sa poradiť s lekárom.

Používanie a dávkovanie acelory

Acerolu môžete do svojho jedálnička pridať rôznymi spôsobmi. Môžete ju jesť čerstvú ako ovocie, pripraviť si z nej osviežujúci džús alebo smoothie. Acerola je dostupná aj v sušenej forme, v prášku, tabletách a kapsulách. Môžete si vybrať z rôznych produktov v závislosti od vašich preferencií.

Dávkovanie aceroly:

Dávkovanie aceroly závisí od formy, v akej ju užívate, a od vašich individuálnych potrieb. Zvyčajne sa odporúča dodržiavať odporúčané dávky uvedené na obale výrobku. Ak užívate acerolu ako výživový doplnok vo forme tabliet, kapsúl alebo prášku, mali by ste dodržiavať pokyny výrobcu.

 Doplňky-stravy

Obvyklé odporúčané dávky aceroly sa pohybujú od 500 mg do 1000 mg denne v závislosti od produktu a vašich individuálnych potrieb. Vždy sa riaďte pokynmi na obale alebo odporúčaniami svojho lekára. U detí sa dávka líši podľa veku. Zvyčajne sa pre deti odporúča 100-500 mg aceroly denne. Majte na pamäti, že príliš vysoká dávka vitamínu C môže spôsobiť črevné problémy, preto sa odporúča dodržiavať predpísané dávkovanie.

Má acelora vedľajšie účinky?

Acerola sa zvyčajne dobre znáša a nemá veľa známych vedľajších účinkov. Ako pri každom potravinovom doplnku sa však u niektorých ľudí môže vyskytnúť niekoľko individuálnych reakcií. Niektoré z možných vedľajších účinkov aceroly môžu zahŕňať:

  1. Črevné problémy: príliš vysoká dávka vitamínu C, ktorý sa nachádza v acerole, môže spôsobiť črevné problémy, napríklad hnačku alebo tráviace ťažkosti. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávky a neprekračovať denný limit.

 

  1. Alergické reakcie: u niektorých jedincov sa môžu objaviť alergické reakcie na acerolu. Ak máte alergie na podobné ovocie alebo potraviny, mali by ste byť pri konzumácii aceroly opatrní.

 Špatná-reakce

  1. Interakcie s liekmi: Acerola môže interagovať s niektorými liekmi, najmä s liekmi na riedenie krvi, antikoncepčnými tabletkami a inými hormonálnymi liekmi obsahujúcimi estrogén.

 

  1. Problémy s obličkami: nadmerné užívanie vitamínu C môže spôsobiť problémy s obličkami u osôb s predchádzajúcim ochorením obličiek.

 

Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a poradiť sa s lekárom, ak máte obavy z možných vedľajších účinkov aceroly. Pre väčšinu ľudí je acerola bezpečným a zdravým spôsobom doplnenia vitamínov a antioxidantov v strave.

Všetko o pestovaní aceroly

Dospeli sme na koniec našej cesty za touto úžasnou rastlinou, ktorá nás z ďalekých trópov priviedla do našich záhrad a kuchýň. Acerola má čo ponúknuť, ale jej pestovanie v našich klimatických podmienkach nie je jednoduché.

Prečo u nás nemôžete nájsť čerstvú acerolu?

Je to jednoduché - acerola miluje teplé a tropické podnebie, ktoré u nás nenájdete. Naša krajina jednoducho nie je jej prirodzeným domovom. Okrem toho je acerola veľmi citlivá na skladovanie a prepravu, podlieha skaze. Preto ju v čerstvej forme na pultoch supermarketov v Českej republike bežne nenájdete. Ale nezúfajte, máme pre vás dobrú správu. Aj keď si nemôžete nazbierať čerstvé plody z vlastnej záhrady, stále si môžete užívať výhody aceroly. Je dostupná vo forme džúsov, výživových doplnkov a mrazených výrobkov. Mnohí ľudia ju používajú napríklad aj na prípravu osviežujúcich smoothies.

Bobuel3

Pestovanie aceroly doma

Ak máte záhradu alebo terasu a ste ochotní venovať exotickým rastlinám trochu starostlivosti, môžete si acerolu vypestovať doma. Ideálne je, ak máte k dispozícii teplý skleník, kde si môže užívať slnečné lúče a tepelnú pohodu. Acerola potrebuje trvalo teplé podnebie, ktoré sa u nás v zime nenachádza.

 

Výber vhodného kvetináča a pôdy:

Na pestovanie aceroly doma si vyberte dostatočne veľký kvetináč s dobrou drenážou, pretože acerola nemá rada zamokrenú pôdu. Na optimálny rast a vývoj rastliny si vyberte kvalitnú záhradnú zeminu zmiešanú s rašelinou.

 

Zalievanie a starostlivosť:

Acerola potrebuje pravidelnú zálievku, ale nenechávajte kvetináč stáť vo vode. V lete môže byť smädná, preto jej zabezpečte dostatok vlahy. V zime jej dávajte menej vody. Nezabudnite na hnojivo bohaté na mikroživiny.

 

Ochrana proti mrazu:

Acerola neznáša mráz, preto ju v zime chráňte pred nízkymi teplotami, najlepšie v skleníku alebo v interiéri na svetlom a teplom mieste. Ak nemáte záhradu, ale máte terasu, môžete si na pestovanie aceroly zaobstarať malý skleník. Skleník poskytne rastline potrebné teplo a svetlo.

 Sklenik

A tak sa naše dobrodružstvo s acerolou končí. Táto malá plodina nám priniesla nielen výnimočnú chuť, ale aj množstvo vitamínov a antioxidantov. Aj keď sa nepresťahujeme do tropických džunglí, jej blahodarné účinky si môžeme vychutnať priamo u nás. Vychutnajte si teda acerolu a zostaňte zdraví!

 

Zdroje

[1] Rufino M, et al. (2010). Bioactive compounds andantioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil. DOI:

http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.01.037

[2] Morton J. (1987). Barbados cherry.
https://hort.purdue.edu/newcrop/morton/barbados_cherry.html

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.