Viscerálny tuk: Skryté riziko pre vaše zdravie

Poznáte ten pocit, keď si skúšate svoje obľúbené džínsy a už vám nesedia? Môže to byť viac ako len to, že ste v poslednom čase nedokázali odolať dobrému jedlu. Viscerálny tuk, skrytý nepriateľ, sa ukrýva okolo vašich vnútorných orgánov a môže mať vážne následky na vaše zdravie. V tomto článku sa dozviete, prečo nie je každý tuk rovnaký a ako môže viscerálny tuk v oblasti brucha ovplyvniť váš vzhľad a zdravie. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako zostať fit a udržať si správnu rovnováhu tuku.

visceralni-tuk

Čo je to viscerálny tuk?

Viscerálny tuk nie je len ďalšia položka na váhe, ale skôr nepozvaný hosť, ktorý môže poškodiť vaše zdravie. Predstavte si ho ako "vnútorný tuk", ktorý sa ukrýva hlboko v brušnej dutine okolo dôležitých orgánov, ako sú pečeň, črevá alebo srdce. V malom množstve je potrebný, pretože chráni tieto vnútorné časti tela, ale väčšie množstvo viscerálneho tuku, spôsobené okrem iného nezdravým stravovaním, nedostatkom pohybu, genetikou alebo starnutím, môže spôsobiť veľké problémy.

Viscerálny versus podkožný tuk 

Rozdiel medzi viscerálnym tukom a tým, čo vidíme na povrchu, t. j. podkožným tukom, je ako deň a noc. Kým podkožný tuk je akýmsi energetickým vankúšom a "izoláciou" pod kožou, viscerálny tuk je skôr aktívnym provokatérom. Vyzerá to tak, že môže produkovať látky, ktoré teoreticky zvyšujú riziko cukrovky, srdcových ochorení a ďalších zdravotných komplikácií.

Ak chcete, môžete si viscerálny tuk predstaviť ako tajného špióna, ktorý sa skrýva na dôležitých miestach a potichu sleduje vaše zdravie. Zatiaľ čo podkožný tuk je najmä estetickým problémom, viscerálny tuk môže spôsobovať oveľa nepríjemnejšie problémy. Pochopenie tohto rozdielu je kľúčom k pochopeniu, ako sa vysporiadať s viscerálnym tukom a udržať si zdravší životný štýl.

Tvar väčšiny z nás sa podobá jednému z plodov. Je to dané oblasťou, kde sa ukladajú naše tukové zásoby. Existujú dva hlavné typy tela:

  • androidné jablko
  • gynoidná hruška

purerituals_apple_and_pear_SK

Začnime s androidným jablkom, ktoré je typické pre mužov. V tomto prípade sa tuk viac ukladá v oblasti brucha, čím vzniká známe "pivné brucho". Tento typ sa spája s viscerálnym tukom, ktorý obklopuje orgány v brušnej dutine. Môže predstavovať nielen estetický, ale aj zdravotný problém.

Na druhej strane máme gynoidný typ postavy, ktorý je typický najmä pre ženy. Tu sa tuk častejšie ukladá v oblasti bokov, stehien a zadku, čím sa vytvára tvar hrušky. V tejto oblasti ide o podkožný tuk a má skôr funkciu uskladnenia energie a izolácie.

Je dôležité si uvedomiť, že telesný typ nezávisí len od miesta uloženia tuku, ale aj od genetiky a hormonálneho prostredia. Či už ste teda muž s pivným bruchom alebo žena s hruškovitou postavou, nezabúdajte, že vaše telo je jedinečné a zaslúži si starostlivosť. Zdravá strava a pravidelné cvičenie môžu nielen zlepšiť vašu postavu, ale aj podporiť celkové zdravie a pohodu.

Dôsledky vysokého viscerálneho tuku

Brušný tuk nie je len obyčajný tuk. Jeho dôsledky môžu byť oveľa vážnejšie ako len estetické. Keď sa tento tuk hromadí okolo orgánov v brušnej dutine, môže viesť k viacerým nepríjemným problémom:

Zvýšené riziko srdcových ochorení: vyššia hladina viscerálneho tuku môže mať vplyv na vaše srdce. Keď sa tuk hromadí okolo orgánov vrátane srdca, môže to zvýšiť riziko srdcových ochorení. Patrí sem vysoký krvný tlak, ateroskleróza (odvápnenie ciev) a zúženie ciev, čo sťažuje prietok krvi. To vytvára ideálne prostredie pre vznik srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

 probem-srdce

Diabetes 2. typu: vysoká hladina viscerálneho tuku môže potenciálne spôsobiť alebo zhoršiť diabetes. Ovplyvňuje bunky, ktoré reagujú na inzulín, hormón regulujúci hladinu cukru v krvi. Výskumom sa zistilo, že viscerálny tuk prispieva k tzv. inzulínovej rezistencii. Viaceré štúdie naznačujú, že je to preto, lebo viscerálny tuk vylučuje retinol-viažuci proteín 4 (RBP4). To spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo následne môže viesť k vzniku cukrovky 2. typu. [1]

 

Zápal a problémy s imunitou: viscerálny tuk môže produkovať zápalové látky, ktoré môžu ovplyvniť celý imunitný systém. Chronický zápal je spojený s mnohými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, cukrovka, reumatoidná artritída a dokonca aj niektoré druhy rakoviny.

 nemoc

TIP: Lipozomálne výživové doplnky sú skvelým prostriedkom na posilnenie imunity. Vyberte si z produktov na podporu imunity - napríklad lipozomálny vitamín C+D3+Zinok. Vedecké štúdie preukázali, že lipozomálne vitamíny majú až 10-krát vyššiu vstrebateľnosť, než aká je bežná v bežných výživových doplnkoch a vitamínoch z lekárne.

vitamin-c vitamin-c-d3-zinek

 

Zhoršená funkcia orgánov: viscerálny tuk môže doslova tlačiť na orgány v brušnej dutine, čo spôsobuje ich nesprávnu funkciu a narušuje normálne fungovanie tela. Napríklad tlak na žalúdok môže spôsobiť poruchy trávenia.

 

Problémy s dýchaním: rýchly nárast viscerálneho tuku môže obmedziť priestor, ktorý majú pľúca pri dýchaní. To môže viesť k dýchacím ťažkostiam a dokonca k spánkovému apnoe, stavu, keď počas spánku na krátky čas prestanete dýchať.

 

Zhoršená hormonálna rovnováha: Jedným z príznakov väčšieho množstva brušného tuku môže byť aj hormonálna nerovnováha. U žien sa často prejavuje nepravidelnosťou menštruačného cyklu, zatiaľ čo u mužov môže ovplyvniť hladinu testosterónu, čo má vplyv na svalovú hmotu, energiu a celkové zdravie.

TIP: Ak trpíte predmenštruačným syndrómom (PMS), viac informácií o ňom nájdete v našom článku.

 mesntruacni-bolesti

Ako zistiť viscerálny tuk? Hodnoty, ktoré vám napovedia

Pomer tuku a svalov je dôležitým faktorom pri hodnotení viscerálneho tuku, pretože tuk a svaly majú rôznu hustotu a zloženie. Svalová hmota má vyššiu hustotu ako tuk, čo znamená, že rovnaká hmotnosť svalov zaberá menej miesta ako tuk.

Pomer tuku a svalov v tele sa líši medzi pohlaviami a v závislosti od veku, genetiky, životného štýlu a ďalších faktorov. Vo všeobecnosti majú ženy tendenciu mať vyššie percento telesného tuku ako muži, pretože tuk je dôležitý pre hormonálnu rovnováhu vrátane menštruačného cyklu a tehotenstva. Naopak, pre mužov je bežné, že majú vyššie percento svalovej hmoty ako ženy.

  • Ženy: Normálne percento telesného tuku u žien je zvyčajne okolo 18-28 % telesnej hmotnosti. Zdravý podiel svalovej hmoty je približne 25-35 %.
  • Muži: Normálne percento telesného tuku u mužov je zvyčajne okolo 10-20 % telesnej hmotnosti. Zdravé percento svalovej hmoty je približne 35-45 %.

vaha

Je dôležité si uvedomiť, že každý z nás je jedinečný a pomer tuku a svalov je individuálny. Preto je pri hodnotení viscerálneho tuku dôležité zohľadniť celkový kontext zloženia tela a ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť zdravotné riziká spojené s telesným tukom.

Možnosti merania viscerálneho tuku

Meranie viscerálneho tuku je dôležitým ukazovateľom zdravia, ktorý vám môže poskytnúť prehľad o množstve tuku okolo vašich vnútorných orgánov. Podľa výskumu tvorí viscerálny tuk približne 10 % všetkého telesného tuku. Ak si vypočítate svoj celkový telesný tuk a potom od neho odpočítate 10 %, môžete odhadnúť optimálne množstvo viscerálneho tuku. [2]

Určenie množstva viscerálneho tuku meraním okolo pása

Na získanie prehľadu o vašom fyzickom zdraví nie je vždy potrebné podstupovať zložité a nákladné testy. Ak vás zaujíma množstvo viscerálneho tuku vo vašom tele, môžete vyskúšať jednoduchú domácu metódu, ktorá si vyžaduje len krajčírsky meter a presné oko.

mereni-pasu

Meranie obvodu pása je dostupný a rýchly spôsob, ako získať približný odhad rozloženia tuku vo vašom tele. Stačí na to len niekoľko krokov:

  1. Siahnite po krajčírskom metri, ktorý sa bežne nachádza v každej domácnosti alebo ho môžete zakúpiť v miestnom obchode so šijacími potrebami.
  2. Postavte sa pred zrkadlo a nájdite si pás - miesto, kde si bežne zapínate opasok nohavíc.
  3. Pomocou krajčírskeho metra si rovnomerne zmerajte obvod pása. Dbajte na to, aby bol meter vodorovne a nebol naklonený na jednu stranu.
  4. Meranie si zapíšte. Dbajte na to, aby bol meter priliehavý, ale nie príliš tesný.
  5. Porovnajte nameranú hodnotu s tabuľkovými hodnotami dostupnými na internete. Pre porovnanie sa v nich zvyčajne uvádza:

ŽENY            

MUŽI             

MIERNE RICKY

> 80 cm

> 94 cm

VÝRAZNE RIZIKOVÉ      

> 88 cm

> 102 cm

Meranie WHR (pomer pásu k bokom)

Pomer obvodu pása a bokov (WHR) je ďalším jednoduchým meradlom, ktoré môže poskytnúť informácie o rozložení telesného tuku a súvisiacich zdravotných rizikách. Rovnako ako predchádzajúca metóda si vyžaduje len krajčírsky meter a trochu času. Meranie pomeru WHR môže byť rýchlym spôsobom, ako získať predstavu o tom, ako je tuk rozložený medzi oblasťami pásu a bokov.

mereni-boku

Ako postupovať:

  1. Meranie obvodu pása: Najprv zmerajte obvod pása. Postavte sa pred zrkadlo a zmerajte obvod v najužšom mieste pása.
  2. Zmerajte si obvod bokov: Umiestnite meter na najširšiu časť bokov, ktorá zvyčajne zahŕňa zadok.
  3. Výpočet pomeru: Získané hodnoty použite na výpočet pomeru WHR. Jednoducho vydeľte hodnotu obvodu pása hodnotou obvodu bokov.

WHR = obvod pása (cm)/obvod bokov (cm)

  1. Interpretácia výsledkov:

 

ŽENY            

MUŽI          

ZDRAVÝ POMER 

< 0,80

< 0,95

ZVÝŠENÉ RIZIKO      

> 0,86

> 1,00

 

Meranie pomeru WHR môže byť užitočným ukazovateľom, ale majte na pamäti, že nezahŕňa všetky aspekty rozloženia tuku a nie je najpresnejšou metódou. Napriek tomu môže byť cenným nástrojom na sledovanie zmien postavy a zdravia. Vždy je dobré zvážiť niekoľko rôznych ukazovateľov a poradiť sa s odborníkom, aby ste získali komplexný pohľad na svoje zdravie.

Bioimpedancia

Táto metóda využíva slabý elektrický prúd na meranie rôznych zložiek tela vrátane hmotnosti tuku. Moderné váhy s týmto zariadením môžu poskytnúť odhad viscerálneho tuku spolu s ďalšími údajmi, ako je BMI a svalová hmota.

CT a MRI

Na meranie viscerálneho tuku sa môžu použiť špeciálne prístroje nazývané CT (počítačová tomografia) alebo MRI (magnetická rezonancia), ktoré poskytujú podrobný obraz tukových zásob vo vnútri tela. Tieto metódy poskytujú presný a podrobný pohľad na viscerálny tuk a jeho rozloženie podľa špecifických hodnôt.

magneticka resonance

Bežne sa používa stupnica od 1 do 59. Na tejto stupnici je viscerálny tuk rozdelený do určitých kategórií:

  • 1-9: Nízke riziko - ide o optimálnu úroveň viscerálneho tuku, kde je množstvo viscerálneho tuku na minimálnej úrovni, čo znamená nižšie riziko pre zdravie.
  • 10-20: Stredné riziko - tuk okolo orgánov sa začína zvyšovať, čo zvyšuje pravdepodobnosť zdravotných problémov.
  • 21-59: Vysoké riziko - Pri týchto hladinách je viscerálny tuk už výrazne zvýšený a nesie so sebou riziko srdcových ochorení, cukrovky a ďalších závažných ochorení.

Jak snížit množství viscerálního tuku?

Je dôležité si uvedomiť, že redukcia viscerálneho tuku je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a úsilie. Odporúča sa konzultovať úpravu stravy a cvičenia s lekárom alebo odborníkom na výživu. Postupne zavádzajte zmeny do svojho životného štýlu a sledujte, ako vaše telo reaguje.

 

  1. Zdravé stravovanie: kľúčom k úspechu je sledovanie stravy. Zvýšte príjem vlákniny, ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a zdravých tukov (napríklad olivového oleja a avokáda). Obmedzte príjem rafinovaných cukrov a nasýtených tukov. Ak ste stále zmätení zložením svojho taniera, môžete sa skúsiť inšpirovať potravinovou pyramídou.

 zdrave-jidlo

  1. Obmedzte príjem cukru: vynechajte sladké nápoje, dezerty, sladkosti a rýchle občerstvenie. Ak začnete mať chuť na sladké, zvoľte si radšej kúsok ovocia. Aj keď ovocie obsahuje cukry, tieto cukry sú prirodzené a sú oveľa zdravšou voľbou v porovnaní s umelými sladidlami a spracovanými pochúťkami.

 

  1. Kvalitný spánok: Nedostatok spánku môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, čo môže viesť k zvýšeniu telesného tuku. Snažte sa spať 7-9 hodín denne.

 spanek

Ďalšie tipy na lepší spánok nájdete v našom článku: https://www.purerituals.cz/blog/jak-rychle-usnout-10-tipu-pro-lepsi-spanek/.

 

Keď máte problémy so spánkom, môžete sa spoľahnúť na silu prírody. Existuje mnoho bylín a rastlín, ktoré sa v tradičnom bylinkárstve už stovky rokov používajú na podporu spánku. Určite sa oplatí vyskúšať zaradiť napríklad ľubovník bodkovaný, harmanček alebo ašvagandu. Tieto prírodné prostriedky môžu byť cenným doplnkom na zlepšenie vášho spánku.

 

trezalka_sk hermanek_sk-1 dusevni-rovnovaha
  1. Dostatok bielkovín: Do svojho jedálnička zaraďte potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako sú kuracie prsia, ryby, vajcia, strukoviny a sója, aby ste znížili množstvo viscerálneho tuku. Bielkoviny pomáhajú udržiavať svalovú hmotu a zrýchľujú metabolizmus.

 

  1. Obmedzte soľ: nadbytok soli môže spôsobiť zadržiavanie vody a zvýšiť krvný tlak. Dávajte si pozor na príjem soli a vyhýbajte sa presoleným jedlám.

 

  1. Zdravé cvičenie: pravidelným aeróbnym cvičením, ako je chôdza, beh, plávanie alebo bicyklovanie, môžete spaľovať kalórie a zlepšovať svoju celkovú kondíciu. Na udržanie alebo zvýšenie svalovej hmoty zaraďte cvičenie s vlastnou váhou alebo telesnou hmotnosťou. Svaly spaľujú viac kalórií, aj keď odpočívate.

 

  1. Zvládanie stresu: chronický stres môže zvýšiť hladinu hormónu kortizolu, ktorý môže ovplyvniť ukladanie tuku. Praktizovanie meditácie, jogy alebo relaxácie môže pomôcť znížiť stres.

 stres

 

Viscerálny tuk zohráva v našom tele dôležitú úlohu, ktorá presahuje čisto estetický aspekt. Jeho hromadenie v okolí orgánov môže zvyšovať riziko rôznych závažných ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a metabolický syndróm. Rozpoznanie a monitorovanie množstva viscerálneho tuku v tele môže byť cenným znakom, ktorý nám pomôže predchádzať potenciálnym problémom.

Uvedomením si rizík spojených s viscerálnym tukom a poznaním konkrétnych krokov, ktoré môžeme podniknúť, máme možnosť ovplyvniť svoje zdravie a vytvoriť si pevný základ pre život plný vitality a pohody. Majte na pamäti, že každý krok k zdraviu je cenným krokom k celkovému zdraviu a dlhodobej pohode.

 

Zdroje

[1] Patel P, et al. (2013). Body fat distribution and insulin resistance.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3725490/

 

[2] Foster MT, et al. (2012). Metabolic alterations following visceral fat removal and expansion: Beyond anatomic location.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609102

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.