Nutrikozmetika: Komplexná starostlivosť o pleť, vlasy a nechty

Čo keby sme vám povedali, že existuje spôsob, ako zvýšiť účinnosť vašich krémov, sér a iných kozmetických výrobkov? Zoznámte sa s nutrikozmetikou – novým spôsobom starostlivosti o vašu krásu. Prečítajte si, ktoré účinné látky môžu ovplyvniť vzhľad vašej pokožky, vlasov a nechtov, a zistite, aké sú hlavné výhody nutrikozmetiky.

pece-o-plet

Objavte s nami fascinujúci svet nutrikozmetiky. Možno ste o nej už počuli, ale nie ste si istí, čo si pod týmto pojmom predstaviť. Vodítkom je už samotný názov, ktorý sa skladá z dvoch kľúčových slov – „nutričná“ a „kozmetika“. Ide teda o koncept založený na myšlienke, že výrobky, ktoré používate na vlasy a pokožku, sú rovnako dôležité ako dostatok živín, ktoré dodávate zvnútra. Krása predsa nie je len výsledkom vonkajšej starostlivosti, ale aj toho, čo jete a ako sa staráte o svoje telo. Dopĺňanie správnych živín je nevyhnutné pre zdravie a krásu vašej pokožky, vlasov a nechtov. Samozrejme, najlepšie je dostať do tela všetky potrebné živiny prostredníctvom zdravej stravy, ale nie vždy je to možné. A práve tu prichádza na rad nutrikozmetika.

Čo je nutrikozmetika a pre koho je vhodná?

Nutrikozmetika priťahuje čoraz viac ľudí, ktorí sa chcú účinne a komplexne starať o svoju krásu. Mnohí z nich hľadajú trvalejšie riešenie – dlhodobé zlepšenie kvality svojich vlasov, nechtov a stavu pokožky a holistický prístup spájajúci výživu a kozmetiku sa zdá byť skvelou voľbou. Ľudia sú skrátka čoraz viac motivovaní investovať do zlepšenia svojho zdravia a vzhľadu a nutrikozmetiku vnímajú ako jeden zo spôsobov, ako to dosiahnuť.

Aj keď pojem „nutrikozmetika“ znie dosť honosne, v skutočnosti nejde o nič iné ako o výživové doplnky zamerané predovšetkým na vlasy, nechty a pokožku. Preto do tejto kategórie patria napríklad rôzne druhy kolagénu, ktoré sú v súčasnosti veľmi populárne. Môže však ísť aj o kombinácie rôznych vitamínov alebo špeciálnych doplnkov, ako sú ceramidy alebo melanín.

pece-o-pokozku

Výhody nutrikozmetiky

Jednou z najväčších výhod nutrikozmetiky je jej vnútorné použitie. Na rozdiel od krémov, sér a masiek pôsobia rovnomerne na celé telo, takže na pleť, nechty a vlasy vám často stačí jeden výrobok. Navyše nanášať kozmetiku na miesta, na ktoré sa dobre nedostanete, môže byť zdĺhavé a komplikované. S nutrikozmetikou máte istotu, že sa o seba staráte komplexne.

Nutrikozmetika Pure rituals

Lipozomálny hydrolyzovaný kolagénový komplex

Z pohľadu krásy sa kolagén využíva predovšetkým pre zdravú a mladistvú pokožku, ale je dôležitý aj pre šľachy, kĺby a chrupavky. Hoci ho ľudské telo dokáže produkovať samo, jeho produkcia sa začína znižovať pred 30. rokom života a po štyridsiatke sa úplne zastaví. Preto je dobré kolagén pravidelne dopĺňať. Skvelým zdrojom sú mäsové a kostné vývary alebo niektoré ryby, napríklad tuniak alebo losos. Pre mnohých ľudí je však jednoduchšie siahnuť po výživovom doplnku, ktorý obsahuje aj ďalšie látky podporujúce vstrebávanie kolagénu v tele.

Žena s hydratační maskou s ceramidy

V Lipozomálnom hydrolyzovanom kolagéne Pure Rituals nájdete nielen kombináciu 18 hlavných aminokyselín s najvyššou koncentráciou glycínu, prolínu a hydroxyprolínu, ale aj vitamín C, vitamín E d-alfa-tokoferol, zinok a vitamín B-7. Skrátka, skombinovali sme látky, ktoré rôznym spôsobom prispievajú k zdraviu a pružnosti pokožky, a zabalili sme ich do modernej lipozomálnej formy. Vďaka tomu má náš kolagén vynikajúcu vstrebateľnosť a využiteľnosť v organizme. Lipozómy dokážu odolať agresívnemu pôsobeniu tráviacich štiav a ľahko sa dostanú presne na miesto určenia v tele. Nie je potrebné užívať veľké dávky, 1 000 mg kolagénu v lipozomálnej forme môže byť ekvivalentom oveľa väčšieho množstva bežného práškového kolagénu, z ktorého sa vstrebáva len asi 10–20 %.

Lipozomálne ceramidy s komplexom CERAMOSIDES™

Kozmetika s obsahom ceramidov sa v posledných rokoch stala veľmi populárnou. Vedeli ste však, že ich môžete používať aj vnútorne? Ceramidy sa podobne ako kolagén prirodzene vyskytujú v tele. S pribúdajúcim vekom ich je však čoraz menej a po 40. roku života sa produkcia ceramidov úplne zastaví. Na pokožke sa ich nedostatok môže prejaviť napríklad suchosťou, napätím, matným vzhľadom alebo svrbením.

Lipozomálne ceramidy s komplexom CERAMOSIDES™ obsahujú klinicky testované patentované francúzske ceramidy a digalaktozyl diglyceridy, ktoré pôsobia ako posilňovač výkonu. Ide o kombináciu účinných látok, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť hydratáciu pokožky. Ceramidy pôsobia v pokožke ako malta. Držia pohromade jednotlivé bunky vrchnej vrstvy pokožky. Tým zabraňujú vzniku trhlín, ktoré prepúšťajú vodu z pokožky von.

hydrolyzovany-kolagen_1 ceramidy

 

Začněte se o svou krásu starat i zevnitř! Zařaďte do jídelníčku potraviny, které podpoří zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky, nebo sáhněte po vhodném doplňku stravy.

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.