Anémia (chudokrvnosť) - zistite príčiny a príznaky

Chudokrvnosť, známa aj ako anémia, je tichým nepriateľom mnohých ľudí. Často však zostáva nepovšimnutá, kým sa neobjavia výraznejšie príznaky. Najčastejšou príčinou anémie je nedostatok železa, ktorý spôsobuje, že krv nie je schopná účinne prenášať kyslík do tkanív. Prečítajte si náš podrobný článok a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť o tomto nenápadnom, ale vážnom zdravotnom probléme. Nielenže opisuje, aké sú príznaky anémie a čo sa nám prostredníctvom nich snaží naše telo povedať, ale poskytuje aj praktické rady, ako jej predchádzať, a sumarizuje možnosti liečby.

ampulky-krve

Obsah

Čo je anémia?

Anémia, známa aj ako chudokrvnosť, je stav, pri ktorom je nedostatok červených krviniek alebo ich slabá funkčnosť, keď nie sú schopné prenášať dostatok kyslíka v dôsledku nízkej hladiny hemoglobínu. To môže viesť k rôznym príznakom vrátane únavy, bledosti a ťažkostí s dýchaním pri námahe. Osoba trpiaca anémiou sa môže cítiť chronicky unavená a môže mať nižšiu fyzickú výkonnosť. Odhaduje sa, že v roku 2019 anémia postihla viac ako 1,74 miliardy ľudí na celom svete. [1]

Čo je však anémia podrobnejšie? V podstate ide o signál, že vaše telo má príliš málo červených krviniek alebo hemoglobínu, bielkoviny v červených krvinkách, ktorá pomáha kyslíku dostať sa do orgánov a tkanív.

Príčiny anémie sú rôzne - môžu zahŕňať nedostatok železa v strave, stratu krvi, genetické faktory alebo chronické ochorenia. Liečba sa preto líši v závislosti od konkrétnej príčiny. Základom však často býva doplnenie železa, vitamínov a minerálov.

Druhy anémie

Anémia je rôznorodý zdravotný problém, ktorý môže mať rôzne príčiny a formy. Medzi najčastejšie typy anémie patria:

  • Anémia z nedostatku železa: Toto je najčastejšia forma, kedy telo nemá dostatok železa, čo je prvok potrebný na výrobu hemoglobínu. Môže byť spôsobená nedostatkom železa v potrave, zvýšenými potrebami počas tehotenstva alebo stratou krvi. Odhaduje sa, že u 50% všetkých ľudí trpiacich anémiou je spôsobená nedostatkom železa. [2]
  • Megaloblastická anémia: Tento typ chudokrvnosti je spôsobený nedostatkom vitamínu B12 alebo kyseliny listovej. Megaloblastická anémia vedie k produkcii abnormálne veľkých červených krviniek.
  • Anémia z chronických ochorení: Táto forma je často spojená s chronickými ochoreniami, ako sú rakovina, HIV/AIDS, reumatoidná artritída, obličkové ochorenia a ďalšie chronické infekcie. Tie môžu ovplyvniť produkciu červených krviniek.

nemoc

  • Aplastická anémia: Tento vzácny typ anémia nastáva, keď kostná dreň zlyháva v produkcii a dochádza k nedostatku červených krviniek. Môže byť spôsobená autoimunitnými ochoreniami, expozíciou toxickým chemikáliám alebo niektorými liekmi.
  • Hemolytická anémia: U tohto typu chudokrvnosti dochádza k predčasnej deštrukcii červených krviniek, čo môže byť dôsledkom genetických stavov, infekcií, expozície určitým toxickým chemikáliám alebo nevhodnej reakcie imunitného systému.
  • Kosovitá anémia: Táto geneticky podmienená forma je spôsobená chybným druhom hemoglobínu, ktorý spôsobuje, že červené krvinky nadobúdajú srpovitého tvaru. Tieto abnormálne krvinky sú náchylné na deštrukciu a môžu spôsobovať blokádu krvných ciev.
  • Talasémia: Ide o skupinu dedičných krvných ochorení, pri ktorých telo vytvára abnormálnu formu hemoglobínu. To vedie k nedostatočnej produkcii červených krviniek a ich zvýšenej deštrukcii.
  • Anémia z nedostatku vitamínu C: Aj keď je menej bežná, nedostatok vitamínu C môže viesť k zníženej schopnosti tela absorbovať železo, čo môže viesť k anémii.

Liečba týchto rôznych typov anémie sa líši v závislosti od ich príčiny a závažnosti. Je dôležité stanoviť správnu diagnózu a dodržiavať liečebný plán odporúčaný lekárom. 

Príčiny anémie

Anémia alebo chudokrvnosť je zdravotný stav, ktorý môže mať rôzne príčiny. Jednou z najčastejších je anémia z nedostatku železa. Tento typ anémie vzniká vtedy, keď v tele nie je dostatok železa, ktoré je dôležité pre tvorbu hemoglobínu. Hemoglobín pomáha prenášať kyslík do rôznych častí tela a jeho nedostatok vedie k typickým príznakom anémie, ako je únava, bledosť, dýchavičnosť a celkový pokles výkonnosti.

Príčiny nedostatku železa môžu byť rôzne. Jednou z nich je nedostatočný príjem železa v potrave, ktorý je bežný u ľudí s nevyváženou stravou alebo u vegetariánov, ak ich strava nie je správne naplánovaná. Ďalšou príčinou môže byť zvýšená potreba železa, napríklad počas tehotenstva alebo dospievania. Môže dôjsť aj k strate železa v dôsledku krvácania, čo je bežné u žien so silným menštruačným krvácaním alebo u ľudí s chronickými tráviacimi problémami, ako sú vredy alebo kolitída.

TIP: Téme, ako a z čoho získať dostatočný príjem železa, sme sa venovali v článku: Železo v potravinách: Ako rýchlo doplniť železo prirodzenou cestou? 

 

Jednou z ďalších príčin môže byť nedostatok vitamínov, najmä vitamínu B12 a kyseliny listovej. Tieto látky sú dôležité pre tvorbu zdravých červených krviniek a ich nedostatok môže viesť k megaloblastickej anémii, pri ktorej telo produkuje abnormálne veľké červené krvinky.

 

Ďalšími príčinami anémie bývajú chronické ochorenia, ako napríklad chronické ochorenie obličiek, autoimunitné ochorenia alebo infekčné ochorenia, ako napríklad HIV. Tie môžu negatívne ovplyvniť tvorbu červených krviniek alebo spôsobiť ich rýchlu deštrukciu.

Anémia môže byť aj dôsledkom straty krvi, ktorá nemusí byť vždy zjavná, ako napríklad v prípade krvácania z tráviaceho traktu alebo menštruačného krvácania. Tieto skryté straty krvi môžu postupne viesť k výraznému zníženiu počtu červených krviniek.

U anemických ľudí je preto dôležité identifikovať konkrétnu príčinu ich stavu, pretože liečba sa líši v závislosti od príčiny anémie. V niektorých prípadoch môže byť potrebná zmena stravy, doplnenie stravy alebo liečba základného ochorenia.

Rizikové faktory pre vznik anémie

  • Nedostatočný príjem železa, vitamínu B12 a kyseliny listovej
  • Chronické ochorenie
  • Silná menštruácia a tehotenstvo
  • Vek
  • Genetické faktory
  • Chronické krvácanie
  • Lekárske zákroky a chirurgické operácie
  • Niektoré lieky (napr. nesteroidné protizápalové lieky)

Príznaky anémie 

Príznaky anémie sa môžu líšiť podľa závažnosti a typu anémie. Existuje však niekoľko spoločných príznakov, ktoré by si ľudia mali uvedomiť a v prípade ich výskytu vyhľadať lekársku pomoc.

unava

Medzi hlavné príznaky anémie patria:

  1. Únava a slabosť: Toto sú najčastejšie príznaky chudokrvnosti. Ľudia sa môžu cítiť neobvykle unavení alebo slabí, aj pri malej námahe.
  2. Bledosť kože a slizníc: Následkom anémie môže koža a sliznica (napríklad vnútorná strana úst) vyzerať bledo kvôli zníženému množstvu kyslíka v krvi.
  3. Dýchavičnosť a bolesti na hrudi: Ľudia s anémiou môžu mať problémy s dýchaním, najmä pri cvičení alebo namáhaní, a niekedy môžu pociťovať bolesti v oblasti hrude.
  4. Závraty alebo pocit na omdletie: Nedostatok kyslíka v mozgu môže spôsobiť závraty alebo pocit, že sa blíži k omdleniu.
  5. Rýchly alebo nepravidelný srdcový tep: Telo sa môže pokúsiť kompenzovať nedostatok kyslíka zrýchlením srdcového tepu.
  6. Bolesti hlavy: Chudokrvný človek môže tiež pociťovať bolesť hlavy, ktorá je dôsledkom nedostatočného okysličenia mozgu.
  7. Chladné ruky a nohy: Nedostatok kyslíka môže spôsobiť, že končatiny budú chladnejšie na dotyk.
  8. Zvýšená únava pri fyzickej námahe: Aj mierna námaha môže spôsobiť výrazné zvýšenie únavy.
  9. Depresia a zmeny nálady: Anémia môže tiež ovplyvniť psychický stav – chudokrvnosť a depresia môžu mať spojitosť. Nedostatok kyslíka a živín v mozgu môže viesť k depresívnym náladám, pocitom úzkosti a celkovej zníženej mentálnej pohody. O tom, ako zlepšiť náladu, sme sa rozpísali v článku: 13 tipov, ako si zlepšiť náladu a zahnať stres.

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov anémie, najmä ak sú dlhodobé alebo sa zhoršujú, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Lekár môže vykonať krvné testy na potvrdenie diagnózy anémie a určiť príčinu, čo umožní správnu a účinnú liečbu.

Ako zistiť, že trpím anémiou

Zistenie, či máte anémiu, si vyžaduje sériu diagnostických krokov. Anémia sa zvyčajne prejavuje sériou príznakov, ako je únava, bledosť, dýchavičnosť alebo závraty, ale na potvrdenie diagnózy je dôležité podstúpiť krvné testy. Kedy je vhodné podstúpiť tieto testy? Ak máte dlhodobé alebo obzvlášť výrazné príznaky anémie, mali by ste navštíviť lekára, ktorý vám môže odporučiť ďalšie vyšetrenia.

Prvým krokom je zvyčajne kompletný krvný obraz , ktorý poskytuje podrobné informácie o množstve a zdraví vašich červených krviniek, bielych krviniek a krvných doštičiek. Pri anémii sa zameriava najmä na hladinu hemoglobínu a hematokritu, čo sú ukazovatele množstva červených krviniek a ich schopnosti prenášať kyslík. [3]

krev

Ak krvný obraz vykazuje známky anémie, lekár môže odporučiť ďalšie testy na určenie príčiny. Môžu zahŕňať testy na meranie hladiny železa, vitamínu B12 a kyseliny listovej v krvi, pretože ich nedostatok je častou príčinou anémie. V niektorých prípadoch môžu byť potrebné testy funkcie obličiek a pečene, aby sa vylúčili iné zdravotné problémy.

Ak štandardné krvné testy neodhalia presnú príčinu anémie alebo ak je podozrenie na závažnejšie zdravotné problémy, lekár môže odporučiť vyšetrenie kostnej drene. V kostnej dreni sa tvoria červené krvinky a jej vyšetrenie môže poskytnúť cenné informácie o stave a funkcii krvotvorného systému. Počas tohto vyšetrenia sa zvyčajne vykonáva biopsia. Ide o odber malej vzorky kostnej drene, zvyčajne z panvovej kosti, pomocou špeciálnej ihly. Táto vzorka sa potom mikroskopicky vyšetrí, aby sa zistilo, či sa v nej nenachádzajú nejaké nepravidelnosti v produkcii červených krviniek a či sa v nej nenachádzajú nejaké príznaky ochorenia kostnej drene, ako je napríklad leukémia alebo iné formy rakoviny.

Ak máte chronické ochorenie, napríklad cukrovku, ochorenie obličiek alebo autoimunitné ochorenie, alebo ak patríte do rizikovej skupiny, napríklad tehotné ženy alebo vegetariáni, mali by ste byť ostražitejší. Môže byť vhodné pravidelne si dať vyšetriť krv, aby sa včas odhalili potenciálne problémy a predišlo sa anémii.

Prevencia anémie

Prevencia anémie sa zameriava predovšetkým na zdravú stravu a správny príjem živín. Tu je niekoľko základných krokov:

  • Zaistite dostatočný príjem železa: Konzumujte potraviny bohaté na železo, ako sú červené mäso, hydina, ryby, strukoviny, tmavo zelená zelenina a obohatené obilniny.
  • Vitamíny pre lepšiu absorpciu železa: Vitamín C, ktorý je obsiahnutý v citrusových plodoch, brokolici a paprikách, pomáha telu lepšie vstrebávať železo.
  • Dostatok vitamínu B12 a kyseliny listovej: Tieto vitamíny sú dôležité pre tvorbu červených krviniek. Nájdete ich v potravinách ako sú mäso, mliečne výrobky, vajíčka a obohatené obilniny.
  • Obmedzte konzumáciu potravín, ktoré bránia vstrebávaniu železa: Ide napríklad o kávu a čaj, ktoré môžu znižovať vstrebávanie železa, pokiaľ sú konzumované v tesnej blízkosti jedál bohatých na železo.
  • Pravidelné lekárske kontroly: Najmä pre osoby v rizikových skupinách, ako sú tehotné ženy, malé deti, vegetariáni a starší ľudia.

 

Okrem týchto krokov je tiež dôležité viesť zdravý životný štýl, ktorý podporuje celkové zdravie krvi a znižuje riziko anémie.

Liečba anémie: čo pomáha pri anémii?

Liečba anémie závisí od jej príčiny a závažnosti. Pri bežnej anémii z nedostatku železa sa zvyčajne začne podávať železo, a to buď vo forme tabliet, alebo v ťažších prípadoch intravenóznymi injekciami. Doplnky železa pomáhajú obnoviť hladinu železa v tele a podporujú tvorbu hemoglobínu a červených krviniek. Zároveň je dôležité zmeniť stravovacie návyky tak, aby obsahovali viac potravín bohatých na železo, vitamín B12 a kyselinu listovú.

V prípade anémie spôsobenej chronickými ochoreniami, genetickými faktormi alebo nedostatkom vitamínov je liečba komplexnejšia a zameriava sa na základnú príčinu. V prípade genetických foriem anémie, ako je kosáčikovitá anémia alebo talasémia, môžu byť potrebné pravidelné transfúzie krvi alebo iná špecializovaná liečba. Je nevyhnutné úzko spolupracovať s lekárom a pravidelne sledovať stav, aby bolo možné účinne riadiť a prispôsobiť liečbu individuálnym potrebám pacienta.

Ako doplniť železo? (doplnky vs. vyvážená strava)

Železo možno dopĺňať dvoma hlavnými spôsobmi: prostredníctvom vyváženej stravy a doplnkov stravy. Vyvážená strava môže ľahko pokryť odporúčaný denný príjem železa, ale ak máte problémy s plánovaním stravy, vyraďujete určité potraviny alebo potrebujete zvýšiť príjem železa, môžu vám veľmi pomôcť doplnky stravy.

 doplnky-stravy

Doplnky stravy

  1. Efektivita: Doplnky stravy sú efektívnym spôsobom, ako rýchlo zvýšiť hladinu železa v tele, čo je obzvlášť dôležité pre osoby s významným nedostatkom železa alebo anémií.
  2. Dávkovanie: Lekár alebo odborník na výživu môže presne stanoviť dávkovanie, čo pomáha predchádzať predávkovaniu železom, ktoré môže byť škodlivé.
  3. Jednoduchosť užívania: Pre niektorých ľudí môže byť jednoduchšie pravidelne užívať výživový doplnok ako zaraďovať do jedálnička dostatok potravín bohatých na železo.

 

zelezo-c-b9-b12

 

Ak hľadáte železo vo forme výživového doplnku, môžete vyskúšať naše lipozomálne prírodné železo v kombinácii s vitamínmi C, B9 a B12. Čisté rituálne železo je unikátne tým, že nie je syntetické - vyrába sa z listov kustovnice (Murraya koenigii Lat.), čo ho radí medzi absolútnu špičku na trhu. Rovnako ako pri väčšine našich produktov sa spoliehame na silu čistej prírody spracovanú modernou technológiou a vhodnými metódami. Jednotlivé molekuly účinných látok sú obalené malými tukovými časticami, tzv. lipozómami, ktoré ich chránia pred degradáciou v tráviacom trakte a umožňujú ich lepšie vstrebávanie.

DÁVKOVANIE NÁŠHO ŽELEZA:

Dospelí: 1× denne 10 ml
deti od 3 rokov: 1× denne 2,5 ml
tehotné a dojčiace ženy: 1× denne 5 ml

(5 ml = ~ 1 čajová lyžička)

Lipozomálne železo je koncentrát, preto ho neužívajte priamo z lyžičky. Zmiešajte jednu dávku (2 čajové lyžičky v prípade dospelého) prírodného železa s 1 dl tekutiny (džús, voda, čaj) a vypite.

Vyvážená strava

  1. Prirodzený zdroj: Vyvážený jedálniček, s ktorým vám môžete pomôcť potravinová pyramída, poskytuje železo vo forme, ktorá je prirodzene prítomná v potravinách. Telo má tendenciu lepšie vstrebávať železo z potravín, najmä keď je konzumované spolu s vitamínom C, ktorý zlepšuje absorpciu.
  2. Ďalšie nutrienty: Okrem železa získavate z potravín aj množstvo ďalších dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerály a vláknina.
  3. Potraviny bohaté na železo: Medzi potraviny bohaté na železo patrí červené mäso, vnútornosti (ako je pečeň), strukoviny, tmavozelená listová zelenina, orechy, semená a celozrnné produkty.

zelezo-v-potravinach 

Tabuľka potravín bohatých na železo

Tabuľka potravín obsahujúcich železo je neoceniteľnou pomôckou pre každého, kto sa snaží zvýšiť príjem tohto dôležitého minerálu v strave. Vďaka prehľadnému usporiadaniu, ktoré tabuľka poskytuje, môžete ľahko identifikovať potraviny bohaté na železo a zaradiť ich do svojho jedálnička. Či už hľadáte živočíšne zdroje, ako je mäso a ryby, alebo rastlinné alternatívy, ako sú strukoviny a zelenina, naša tabuľka potravín obsahujúcich železo vám pomôže vybrať si tie správne potraviny. Poskytuje informácie o množstve železa na 100 gramov potravín, vďaka čomu môžete ľahko sledovať svoj denný príjem tohto kľúčového minerálu. Ak chcete zabezpečiť, aby vaša strava obsahovala dostatok železa, použite našu tabuľku potravín bohatých na železo ako spoľahlivého sprievodcu zdravým stravovaním. [6]

Potraviny

Obsah železa na 100 g

Strukoviny

Šošovica

3,3 mg

Cícer

2,9 mg

Fazuľa (čierna)

3,6 mg

Zelenina

Špenát

2,7 mg

Mangold

1,8 mg

Brokolica

1,0 mg

Obilniny

Quinoa

4,6 mg

Ovsené vločky

4,5 mg

Hnedá ryža

0,8 mg

Orechy a semienka

Tekvicové semienka

8,8 mg

Slnečnicové semienka

5,3 mg

Sezamové semienka

14,6 mg

Sušené ovocie

Rozinky

1,9 mg

Slivky

3,1 mg

Živočíšne zdroje

Hovädzie mäso

2,6 mg

Kuracie mäso

0,7 mg

Losos

0,8 mg

Vajcia

1,2 mg

Pečeň

6,5 mg

 

Poznámka: Hodnoty obsahu železa sú približné a môžu sa líšiť v závislosti od typu potraviny a spôsobu jej prípravy.

 

vzorky-krve

Teraz už viete, že hoci je anémia často neviditeľným nepriateľom, jej vplyv na naše zdravie a každodenný život môže byť významný. Od rozpoznania príznakov anémie z nedostatku železa až po pochopenie dôležitosti dostatočného množstva červených krviniek v našom tele, je veľmi dôležité byť informovaný a aktívny v oblasti prevencie a liečby. Správnou výživou, zdravým životným štýlom a vhodnými doplnkami v prípade potreby môžeme účinne bojovať proti anémii a udržiavať naše telo zdravé a silné.

 

Zdroje

[1] https://www.healthline.com/health/anemia#_noHeaderPrefixedContent

[2] Warner MJ, Kamran MT. Iron Deficiency Anemia. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/ 

[3] https://www.healthline.com/health/cbc 

[4] Anemia. (n.d.).
https://www.hematology.org/education/patients/anemia

[5] Anemia of inflammation or chronic disease. (2018).
https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/anemia-inflammation-chronic-disease 

[6] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/ 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.