Dá sa predávkovať vitamínom C? Tieto príznaky vám napovedia, že to s „céčkom“ preháňate

Ako hovorí staré príslovie, „všetko moc škodí“. A to platí aj pre niečo tak prospešné, ako je vitamín C, ktorý je známy pre svoje účinky na imunitný systém a celkové zdravie. Má však aj temnú stranu v prípade, že je prijímaný v nadmerných množstvách. Predávkovanie vitamínom C má množstvo príznakov, vrátane vyrážok, zažívacích ťažkostí a ďalších zdravotných komplikácií. Majte teda na pamäti, že aj keď je vitamín C dôležitý pre naše zdravie, jeho príjem by mal byť v súlade s odporúčanými dennými dávkami, aby sa predišlo možným rizikám spojeným s jeho nadmernou konzumáciou.

Hodně-vitamin-c 

Obsah

Ako vitamín C pôsobí v organizme? 

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je pre naše telo veľkým pomocníkom. Jednou z jeho najznámejších funkcií je podpora imunitného systému. Pomáha telu bojovať s infekciami a skracuje čas hojenia. Pôsobí aj ako silný antioxidant, čo znamená, že chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi - nestabilnými molekulami, ktoré môžu prispievať k starnutiu a rôznym chorobám.

Ďalšou dôležitou úlohou vitamínu C je jeho podiel na tvorbe kolagénu, bielkoviny potrebnej pre zdravie pokožky, vlasov, nechtov a spojivových tkanív. Vďaka tomu je nielen spojencom v starostlivosti o krásu, ale aj dôležitým hráčom pri hojení rán a udržiavaní celkovej sily organizmu. [1]

Vitamín C má tiež vplyv na vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov, ktoré je nevyhnutné na prevenciu anémie. [2] Okrem toho prispieva k udržiavaniu zdravého nervového systému a psychiky a môže dokonca pomôcť znížiť únavu a vyčerpanie.

Zdraví

TIP: Pokiaľ vás zaujíma, ako az čoho získať dostatok železa, prečítajte si náš článok „Železo v potravinách: Ako rýchlo doplniť železo prirodzenou cestou?.

 

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sa vitamín C skúmal v súvislosti s prevenciou chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Jeho schopnosť neutralizovať voľné radikály a chrániť organizmus pred oxidačným stresom zohráva kľúčovú úlohu pri dlhodobom udržiavaní zdravia. [3] Príkladom je analýza deviatich rôznych štúdií, na ktorých sa zúčastnilo celkovo 293 172 ľudí. Táto analýza ukázala, že ľudia, ktorí denne konzumovali aspoň 700 mg vitamínu C, mali po desiatich rokoch o 25 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení v porovnaní s tými, ktorí vitamín C pravidelne neužívali. [4]

Hoci je vitamín C pre naše zdravie nevyhnutný, telo si ho nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité získavať ho zo stravy. Zdrojom môžu byť citrusové plody, acerola, kivi, jahody, paprika, brokolica alebo šípky. Pravidelný príjem týchto potravín pomôže zabezpečiť, aby vaše telo dostalo dostatok tohto dôležitého vitamínu. V prípade, že trochu bojujete s pestrosťou stravy, môžete "céčko" dodať svojmu telu aj prostredníctvom doplnkov stravy.

Účinky vitamínu C v kocke

  • Podpora imunitného systému
  • Ochrana buniek pred poškodením voľnými radikálmi
  • Tvorba kolagénu
  • Podpora zdravia kože, vlasov a nechtov
  • Urýchlenie hojenia rán
  • Zlepšenie vstrebávania železa
  • Prevencia anémia
  • Udržanie zdravého nervového systému a psychiky
  • Zníženie únavy a vyčerpanie
  • Možný prínos v prevencii chronických ochorení (srdcové choroby, niektoré typy rakoviny)

Odporúčaná a maximálna denná dávka vitamínu C

Maximálny denný príjem vitamínu C, známy ako horná hranica príjmu, je všeobecne stanovený na 2000 mg (2 gramy) denne pre dospelých. Prekročenie tejto dávky môže viesť k vedľajším účinkom, ako sú napríklad tráviace problémy. U detí a dospievajúcich sú tieto horné limity zvyčajne nižšie a mali by sa upraviť podľa veku a telesnej hmotnosti.

Citron

Pre prehľadnú tabuľku odporúčaných dávok si môžeme predstaviť nasledujúce rozdelenie [5]:

Skupina

Odporúčaná denná dávka vitamínu C

Dojčatá (0-6 mesiacov)

40 mg

Dojčatá (7-12 mesiacov)

50 mg

Malé deti (1-3 roky)

15 mg

Predškolské deti (4-8 rokov)

25 mg

Deti (9-13 rokov)

45 mg

Dospievajúci chlapci (14-18 rokov)

75 mg

Dospievajúce dievčatá (14-18 rokov)

65 mg

Dospelí muži

90 mg

Dospelé ženy

75 mg

Tehotné ženy

85 mg

Dojčiace ženy

120 mg

Športovci

90-150 mg



Odporúčaná denná dávka vitamínu C sa u rôznych ľudí líši a závisí od viacerých faktorov. Medzi tieto faktory patrí vek, pohlavie, celkový zdravotný stav, životný štýl a špecifické potreby, ako je tehotenstvo, dojčenie alebo intenzívny športový výkon.

Napríklad športovci môžu potrebovať vyššie množstvo tohto vitamínu z dôvodu zvýšeného fyzického výkonu a potreby regenerácie. Tehotné a dojčiace ženy majú tiež zvýšené požiadavky na výživu, aby podporili zdravie svojho dieťaťa a seba. Je dôležité zohľadniť tieto individuálne rozdiely a prispôsobiť príjem vitamínu C osobným potrebám a vždy je dobré poradiť sa o príjme akýchkoľvek doplnkov stravy so zdravotníckym pracovníkom.

Môžem sa predávkovať vitamínom C? 

Predávkovanie vitamínom C je možné, ale väčšinou sa týka špecifických situácií. U ľudí, ktorí konzumujú vitamín C prostredníctvom bežnej stravy alebo štandardných výživových doplnkov, je teda nepravdepodobné, že by prekročili bezpečnú hranicu príjmu, a to ani pri dlhodobom užívaní vitamínu C. Pozor však treba dávať pri kombinácii viacerých rôznych výživových doplnkov a pri intravenóznom podávaní vitamínu C.

Vysoké dávky injekčného vitamínu C sú v poslednom čase veľkým trendom. Propagátori tejto metódy sa zameriavajú najmä na onkologických pacientov, ale aj na bežných ľudí, ktorí chcú posilniť svoj imunitný systém. Aj keď je pravda, že pokiaľ ide o vitamín C, čo telo nespotrebuje, jednoducho vylúči, môže sa stať, že vysoké dávky tohto vitamínu spôsobujú niektorým ľuďom problémy. Štátny ústav pre kontrolu liečiv navyše upozorňuje, že bezpečnosť vysokých dávok vitamínu C bola zatiaľ overená len na úrovni klinických štúdií a jeho podávanie môže viesť aj k poškodeniu funkcie obličiek.

Doplnky-stravy

Ak teda chcete svojmu telu dodať extra dávku vitamínu C, výživové doplnky predstavujú alternatívny spôsob, ako zvýšiť príjem tohto vitamínu s minimálnym rizikom predávkovania. Množstvo si môžete ľahko upraviť podľa svojich individuálnych potrieb a zdravotného stavu, stačí dodržiavať odporúčané denné dávkovanie a byť opatrný pri kombinovaní rôznych produktov, aby ste sa vyhli možnému predávkovaniu alebo interakcii s inými látkami.

Aby bolo užívanie výživových doplnkov efektívne, zamerajte sa pri ich výbere na formu a vstrebávanie, nielen na obsah účinných látok. Odporúčame výrobky v lipozomálnej forme, ktoré majú v porovnaní s inými vitamínovými doplnkami mnohonásobne vyššiu využiteľnosť v organizme:

 

Dôležité je tiež pamätať na to, že najlepším spôsobom získavania vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C je vyvážená a pestrá strava. Doplnky stravy by nemali nahrádzať plnohodnotné potraviny, ale skôr ich dopĺňať.

Existuje smrteľná dávka vitamínu C?

Vo všeobecnosti vitamín C vykazuje nízku toxicitu. Ak je ho v tele veľa, telo ho jednoducho vylúči. Podľa Americkej asociácie centier kontroly otráv neboli zaznamenané žiadne úmrtia v dôsledku predávkovania vitamínom C. Smrteľná dávka vitamínu C alebo LD50 (dávka, ktorá usmrtí 50 % populácie) sa vzťahuje na príjem vitamínu C (kyseliny askorbovej) v množstve výrazne prevyšujúcom odporúčanú dennú dávku, ktorá je 90 miligramov a nemala by presiahnuť hornú bezpečnú hranicu 2 000 miligramov denne [6]. V populácii potkanov sa za smrteľnú dávku vitamínu C (LD50) všeobecne považuje 11 900 miligramov (11,9 gramu) na kilogram.

Predávkovanie vitamínom C: Príznaky môžu byť rôzne, od tráviacich ťažkostí až po vyrážky

Vitamín C je známy svojimi mnohými zdravotnými účinkami a je pre naše telo nevyhnutný, ale jeho nadmerný príjem môže viesť k mnohým vedľajším účinkom. Predávkovanie vitamínom C môže spôsobiť rôzne príznaky a dlhodobé vysoké dávky môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

Tu sú niektoré z najčastejších príznakov predávkovania vitamínom C:

  1. Zažívacie problémy: Jedným z najčastejších príznakov predávkovania vitamínom C sú zažívacie problémy. To môže zahŕňať symptómy ako hnačka, nevoľnosť, žalúdočné kŕče a nadúvanie. Vysoké dávky vitamínu C zvyšujú kyslosť v žalúdku, čo môže viesť k týmto nepríjemným tráviacim problémom.
  2. Vyrážka a kožné reakcie: Ďalším príznakom je vyrážka z predávkovania vitamínom C. Táto vyrážka môže byť prejavom precitlivenosti alebo alergickej reakcie na vitamín C a zvyčajne sa prejavuje ako začervenanie, svrbenie alebo vyrážka na koži.Svedeni-kuze
  1. Interakcie s vitamínom B12: Vysoké dávky vitamínu C môžu narušiť vstrebávanie vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre nervový systém a tvorbu červených krviniek. To môže viesť k nedostatku vitamínu B12 s potenciálnymi dlhodobými následkami.
  2. Riziko obličkových kameňov: Pri prílišnom príjme vitamínu C sa môže zvyšovať riziko tvorby obličkových kameňov, najmä u ľudí s predispozíciou k tomuto problému. To je spôsobené zvýšeným vylučovaním oxalátov, ktoré sa môžu v obličkách hromadiť a tvoriť kamene.
  3. Preťaženie železom: Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa v tele. Pri nadmernom príjme vitamínu C môže dôjsť k nebezpečnému hromadeniu železa v tele, čo môže viesť k poškodeniu orgánov a systémov.
  4. Kyslosť moču: Nadmerný príjem vitamínu C môže viesť k acidifikácii moču, čo môže vyvolať problémy, ako sú močové infekcie alebo nepríjemné pocity pri močení.

Je dôležité poznamenať, že tieto príznaky a riziká sa zvyčajne spájajú s veľmi vysokými dávkami vitamínu C, ktoré výrazne prekračujú odporúčanú dennú dávku. Pri dodržiavaní bežných odporúčaných dávok a rozumnom používaní doplnkov je riziko týchto vedľajších účinkov minimálne. Vždy je však dobré poradiť sa o užívaní akýchkoľvek doplnkov s lekárom alebo odborníkom na výživu.

 Vitamin-c

Pamätajte, že príliš veľa všetkého škodí. Prekročenie maximálnej dennej dávky vitamínu C, ktorá je stanovená na 2 000 miligramov pre dospelých, môže mať nepriaznivé účinky. Medzi príznaky predávkovania vitamínom C môžu patriť ťažkosti, ako sú tráviace ťažkosti, a v niektorých prípadoch aj vyrážka, ktorá je prejavom precitlivenosti organizmu na nadmerný príjem tohto vitamínu. Táto vyrážka môže byť sprevádzaná svrbením a začervenaním a je jasným signálom, že telo reaguje na príliš vysoké dávky vitamínu C. Aby ste sa vyhli týmto problémom, je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a pristupovať k užívaniu akýchkoľvek výživových doplnkov s rozvahou a zodpovednosťou.


Zdroje

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolagen 

[2] Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674F. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200263. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200263/ 

[3] Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89-96. PMID: 23675073; PMCID: PMC3614697. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/ 

[4] Knekt P, Ritz J, Pereira MA, O'Reilly EJ, Augustsson K, Fraser GE, Goldbourt U, Heitmann BL, Hallmans G, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo J, Willett WC, Rimm EB, Ascherio A. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr. 2004 Dec;80(6):1508-20. doi: 10.1093/ajcn/80.6.1508. PMID: 15585762. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585762/ 

[5] https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-c-should-i-take-daily#recommended-intake 

[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_megadosage 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.