Arytmie srdca: Všetko, čo potrebujete vedieť

Čo je to arytmia? Táto otázka rezonuje nielen v mysliach tých, ktorí zažili nepravidelnosti srdcového rytmu, ale zaujíma každého, kto chce lepšie porozumieť zdraviu svojho srdca. Arytmia alebo porucha srdcového rytmu môže mať mnoho podôb, od mierne nepríjemných až po život ohrozujúce stavy. Kľúčom k udržaniu zdravého srdca a prevencii arytmie je kombinácia zdravého životného štýlu, včasnej diagnostiky a účinnej liečby. Tento článok vám poskytne prehľad toho, čo pomáha pri srdcovej arytmii, a ponúkne praktické rady, ako sa starať o svoje srdce, aby ste si mohli užívať plnohodnotný život.

dychaci-cviceni

Obsah

Čo je srdcová arytmia?

Srdcová arytmia je porucha srdcového rytmu, pri ktorej srdce bije príliš rýchlo, príliš pomaly alebo nepravidelne. Normálny srdcový rytmus zabezpečujú elektrické signály, ktoré umožňujú koordinovanú činnosť srdcových komôr a predsiení. Arytmia vzniká, keď tento elektrický systém nefunguje správne, čo môže byť spôsobené viacerými faktormi vrátane ochorenia srdca, zmien na srdci v dôsledku starnutia, poškodenia srdca v dôsledku predchádzajúcich srdcových infarktov, vysokého krvného tlaku alebo genetických predispozícií.

Existujú rôzne typy srdcových arytmií, od relatívne neškodných až po život ohrozujúce stavy. Niektoré formy, ako napríklad príliš pomalý (bradykardia) alebo príliš rýchly (tachykardia) srdcový tep, si môžu vyžadovať liečbu, ak vedú k problémom s krvným obehom alebo ak sú príznakom iného zdravotného stavu. Diagnostika a liečba arytmií môže zahŕňať monitorovanie srdcového rytmu, užívanie liekov alebo v niektorých prípadoch chirurgické zákroky, ako je implantácia kardiostimulátora alebo defibrilátora, ktoré pomáhajú udržiavať správny srdcový rytmus.

Zaujímavosť: Prevalencia arytmie sa pohybuje medzi 1,5 a 5 percentami populácie.

Typy arytmie

Poruchy srdcového rytmu sú charakterizované nepravidelnosťami srdcového rytmu. Existuje mnoho typov arytmií, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu života aj celkový zdravotný stav jednotlivca. Každý typ arytmie môže mať rôzne príčiny, príznaky a možnosti liečby.

vysivane-srdce

Tieto poruchy srdcového rytmu patria do niekoľkých hlavných kategórií:

Bradykardia

Bradykardia je typ arytmie, pri ktorej srdce bije pomalšie ako zvyčajne. Ak srdcová frekvencia klesne pod 60 úderov za minútu, môže to znamenať, že srdce nie je schopné pumpovať do tela dostatok krvi. To môže viesť k príznakom, ako sú únava, závraty alebo mdloby.

Tachykardia

Tachykardiou sa označuje stav, keď je srdcová frekvencia príliš vysoká, zvyčajne nad 100 úderov za minútu v pokoji. Tachykardiu možno rozdeliť na:

  • Supraventrikulárna tachykardia (SVT), ktorá pochádza z komôr nad srdcovými komorami.
  • Ventrikulárna tachykardia, ktorá vychádza zo srdcových komôr a môže byť život ohrozujúce.

bolest-na-hrudi

Fibrilácia

Fibrilácia je typ arytmie charakterizovaný veľmi rýchlym a nekoordinovaným srdcovým rytmom. Môže byť:

  • Atriálna fibrilácia (AFib), kde siene (horné komory srdca) bijú chaoticky a nepravidelne. To je jedna z najbežnejších foriem arytmie a zvyšuje riziko mŕtvice.
  • Ventrikulárna fibrilácia, extrémne závažný stav, pri ktorom srdcové komory kmitajú namiesto normálneho pumpovania. To môže viesť k okamžitej zástave srdca a vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Prematurálna kontrakcia

Prematurálne kontrakcie sú predčasné srdcové údery, ktoré môžu pôsobiť ako preskočenie srdcového rytmu. Tieto môžu pochádzať ako zo predsiení, tak z komôr a sú obvykle neškodné.

Syndróm chorého sínu

Syndróm chorého sínu zahŕňa rad porúch, ktoré ovplyvňujú schopnosť srdcového sínuového uzla vytvárať srdcový rytmus. To môže viesť k zmesi pomalých a rýchlych srdcových rytmov.

Odporúčané produkty

Príčiny srdcovej arytmie

Nepravidelný srdcový rytmus môže mať mnoho príčin. Tieto príčiny siahajú od zmien v srdci cez životný štýl až po vonkajšie vplyvy, ktoré narúšajú normálnu elektrickú aktivitu srdca.

  1. Srdcové ochorenia: Choroby, ako sú koronárne arteriálne ochorenia, srdcové zlyhanie, myokarditída (zápal srdcového svalu) alebo vrodené srdcové chyby.
  2. Vysoký krvný tlak: Dlhodobý vysoký krvný tlak môže viesť k zosilneniu a stuhnutiu srdcových stien, čo môže spôsobiť arytmiu.
  3. Poruchy štítnej žľazy: Hypertyreóza (prílišná aktivita štítnej žľazy) alebo hypotyreóza (nedostatočná aktivita štítnej žľazy) môže spôsobiť nepravidelný tep srdca.
  4. Alkohol: Alkohol, konkrétne pivo, môže súvisieť s arytmiou srdca. Prílišná konzumácia alkoholu, známa ako „holiday heart syndróme“, môže spôsobiť nepravidelný srdcový rytmus.
  5. Stres a úzkosť: Arytmia zo stresu je pomerne bežná, pretože stres môže viesť k uvoľňovaniu hormónov, ktoré zvyšujú srdcovú frekvenciu a môžu vyvolať arytmiu. Je dôležité poznamenať, že aj keď stres a konzumácia alkoholu samy o sebe nemusia priamo spôsobiť arytmiu, môžu značne prispieť k jej vzniku alebo zhoršeniu.
  6. Fajčenie: Nikotín a ďalšie toxíny v cigaretovom dyme môžu poškodiť srdce a viesť k arytmii.
  7. Kofeín: Nadmerný príjem kofeínu a iných stimulantov (napríklad v niektorých liečivách alebo energetických nápojoch) môže vyvolať alebo zhoršiť arytmiu.
  8. Elektrolytové nerovnováhy: Nerovnováha minerálov v tele, ako sú draslík, sodík, vápnik a horčík, môže ovplyvniť elektrické signály srdca a viesť k arytmii.
  9. Lieky: Niektoré lieky, vrátane tých na predpis aj voľnopredajných, môžu spôsobiť alebo zhoršiť arytmiu ako vedľajší účinok.

bolest-srdce

TIP: So znížením stresu a zlepšením celkovej pohody vám môžu pomôcť techniky psychohygieny, ktorým sme sa venovali v článku: Psychohygiena: Objavte metódy, ktoré vám pomôžu zostať v pohode

Príznaky arytmie

Rozpoznať arytmiu môže byť niekedy náročné, pretože príznaky sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť a niekedy môžu zostať úplne nepovšimnuté. Príznaky srdcovej arytmie sa môžu prejavovať ako nepravidelný srdcový rytmus, ktorý niektorí ľudia opisujú ako búšenie srdca, pocit rýchleho tlkotu srdca alebo naopak ako stratu srdcových úderov.

Okrem subjektívneho pocitu nepravidelného srdcového rytmu môžu ľudia so srdcovou arytmiou pociťovať aj iné príznaky, ktoré by nemali ignorovať. Napríklad pocit slabosti náhleho závratu, mdloby alebo únava (najmä ak sú spojené s bolesťou na hrudníku) môžu signalizovať nedostatočný prietok krvi spôsobený arytmiou a vyžadujú si okamžitú lekársku pomoc.

unava

Diagnostika arytmie

Je dôležité si uvedomiť, že hoci niektoré arytmie môžu byť neškodné alebo len mierne obmedzujúce, niektoré formy môžu byť závažné a dokonca život ohrozujúce, čo zdôrazňuje potrebu lekárskeho vyšetrenia a diagnostiky pri prvých príznakoch problémov. Váš lekár vám môže odporučiť monitorovanie srdcového rytmu, elektrokardiogram (EKG) alebo iné diagnostické testy na určenie presného typu arytmie a jej príčiny.

Počas EKG vyšetrenia sa pacientovi pripevnia elektródy na hrudník, končatiny a niekedy aj na chrbát. Toto vyšetrenie je rýchle, bezbolestné a poskytuje cenné informácie o funkcii srdca. EKG môže odhaliť nepravidelnosti srdcového rytmu vrátane bradykardie, tachykardie alebo fibrilácie predsiení. Pacientom, u ktorých sa príznaky arytmie nevyskytujú sústavne, môže lekár odporučiť ambulantné monitorovanie srdcového rytmu, známe aj ako Holterovo monitorovanie. Toto zariadenie sa nosí určitý čas, zvyčajne 24 až 48 hodín, a zaznamenáva srdcovú aktivitu pacienta počas bežných denných činností. V niektorých prípadoch môžu byť potrebné ďalšie vyšetrenia, napríklad echokardiogram (ultrazvuk srdca), ktorý poskytuje snímky srdca a môže odhaliť štrukturálne zmeny alebo problémy s čerpacou funkciou srdca. Záťažový test môže byť užitočný aj na posúdenie toho, ako srdce reaguje na fyzickú námahu.

Včasná diagnostika a liečba sú dôležité, aby sa predišlo potenciálne závažným komplikáciám, ako je napríklad mŕtvica, srdcové zlyhanie alebo iné kardiovaskulárne problémy. Rozpoznanie a liečba príznakov arytmie tak zohráva v zdravotnej starostlivosti dôležitú úlohu a môže výrazne zlepšiť prognózu a kvalitu života pacientov.

EKG-zatezovy-test

Liečba srdcovej arytmie

Neexistuje len jeden spôsob, ako sa zbaviť srdcovej arytmie, pretože liečba sa líši podľa typu arytmie, jej závažnosti a príčiny. Hlavným cieľom liečby je obnoviť normálny srdcový rytmus, zabrániť budúcim epizódam arytmie a minimalizovať riziko komplikácií, ako je napríklad mozgová príhoda a srdcové zlyhanie.

Jednou z prvých stratégií môže byť zmena životného štýlu vrátane úpravy stravy, zvýšenia fyzickej aktivity, zníženia stresu a zanechania fajčenia alebo konzumácie alkoholu. Tieto zmeny možno odporučiť všetkým pacientom ako základný krok k zlepšeniu zdravia srdca. V závislosti od konkrétnej situácie môže liečba zahŕňať aj farmakologické prístupy, napríklad podávanie predpísaných antiarytmík, ktoré pomáhajú regulovať srdcový rytmus, alebo antikoagulačných liekov na prevenciu vzniku krvných zrazenín.

Ak farmakologická liečba nie je účinná alebo nie je vhodná, môže sa zvážiť invazívnejšia liečba. Medzi ne patrí katétrová ablácia, postup, pri ktorom sa pomocou rádiových vĺn, zmrazenia alebo lasera odstránia alebo zničia malé oblasti srdca, ktoré spôsobujú arytmiu, aby sa obnovil normálny srdcový rytmus. Ďalšou možnosťou je implantácia kardiostimulátora alebo implantovateľného kardiovertera-defibrilátora (ICD), ktoré monitorujú srdcový rytmus a môžu automaticky upraviť nepravidelný srdcový rytmus na normálny. Tieto zariadenia sú užitočné najmä pre pacientov s vysokým rizikom závažnej arytmie, ktorá by mohla viesť k náhlej srdcovej smrti.

Prevencia arytmie

Starostlivosť o vaše srdce znamená investovať do vašej budúcnosti. Zdravý životný štýl je základom, ktorý pomáha pri srdcovej arytmii. Prijatím zdravých zásad do svojho životného štýlu nielenže znížite riziko srdcovej arytmie, ale môžete si užívať celkovo zdravší a šťastnejší život.

joga-na-srdce

Či už sa snažíte znížiť riziko arytmie, alebo jednoducho chcete žiť plnohodnotnejší život, tu je niekoľko kľúčových stratégií, ktoré vám pomôžu udržať srdcovú frekvenciu na správnej úrovni.

  • Zdravý životný štýl: Pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava sú základné stavebné kamene pre zdravie vášho srdca. Začlenením aspoň 30 minút miernej až intenzívnej aktivity do vášho denného režimu posilníte srdce a zlepšíte krvný obeh. Kombinujte to s diétou bohatou na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a omega-3 mastné kyseliny (pomyslite na lososa a vlašské orechy) a vytvoríte dokonalý recept na zdravé srdce.
  • Stres pod kontrolou: V dnešnom uponáhľanom svete je zníženie stresu ľahšie povedať ako urobiť. Avšak techniky psychohygieny, ako je joga, meditácia alebo pravidelné trávenie času v prírode, môžu významne prispieť k udržaniu vášho srdcového rytmu v pokoji.
  • Pravidelné lekárske kontroly: Neoceniteľnou súčasťou prevencie je pravidelné sledovanie vášho zdravia prostredníctvom lekárskych kontrol. Tieto návštevy umožňujú včasné odhalenie a riešenie potenciálnych problémov, ešte predtým, než by mohli vyústiť do arytmie.
  • Doplnky stravy: Zatiaľ čo žiadny doplnok nie je všeliek, niektoré môžu podporiť zdravie srdca a ciev. K zdraviu kardiovaskulárneho systému prispievajú vitamíny B6, B9, B12 a E, z minerálov je potrebné strážiť príjem horčíka a draslíka. Často sa využívajú aj bylinné produkty s obsahom ginkgo biloby, žihľavy alebo konského gaštanu.

TIP: na našom e-shopy nájdete kategóriu Doplnky stravy na srdce a cievy, kde nájdete len to najlepšie pre vaše srdce.

Odporúčané produkty

Ak budeme mať informácie o tom, čo je to arytmia a čo pomáha pri srdcovej arytmii, môžeme k starostlivosti o srdce pristupovať s väčším pochopením a odhodlaním. Osvojením si zdravého životného štýlu a dodržiavaním pravidelných lekárskych prehliadok posilníme nielen zdravie svojho srdca, ale aj celkovú kvalitu svojho života. Pamätajte, že vaše srdce je neúnavný pracovník, ktorý si zaslúži vašu každodennú starostlivosť a pozornosť. Starajte sa oň s úctou a ono sa vám odvďačí silou a vytrvalosťou, ktoré vám umožnia naplno si užívať každý okamih vášho života.

Zdroje

[1] Desai DS, Hajouli S. Arrhythmias. [Updated 2023 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558923/

[2] Soos MP, McComb D. Sinus Arrhythmia. [Updated 2022 Nov 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537011/ 

[3] Akella K, Kanuri SH, Murtaza G, G Della Rocca D, Kodwani N, K Turagam M, Shenthar J, Padmanabhan D, Basu Ray I, Natale A, Gopinathannair R, Lakkireddy D. Impact of Yoga on Cardiac Autonomic Function and Arrhythmias. J Atr Fibrillation. 2020 Jun 30;13(1):2408. doi: 10.4022/jafib.2408. PMID: 33024508; PMCID: PMC7533135. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533135/ 

[4] Garvey JL. ECG techniques and technologies. Emerg Med Clin North Am. 2006 Feb;24(1):209-25, viii. doi: 10.1016/j.emc.2005.08.013. PMID: 16308121. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16308121/ 

[5] Medically reviewed by Dr. Payal Kohli, M.D., FACC — By Erika Klein — Updated on March 28, 2022. Everything You Want to Know About Arrhythmiahttps://www.healthline.com/health/arrhythmia 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.