Suchá pokožka hlavy: Babské rady a vedecky podložené tipy, ako bojovať proti svrbeniu hlavy

Trápi vás suchá koža na hlave? Budíte sa v noci so svrbením vlasovej pokožky? Poďme si povedať o najčastejších príčinách a prejavoch suchej a svrbivej pokožky hlavy a vysvetliť si rozdiel medzi lupinami a suchou pokožkou vo vlasoch. Prezradíme, čo na tieto problémy radia odborníci, a ponúkneme aj pár obyčajných babských rád na svrbenie hlavy.

sucha-pokozka-hlavy

Obsah:

Prečo mám suchú a svrbiacu pokožku hlavy?

Vlasová pokožka ide ruka v ruke s typom pleti. Ak máte suchý typ kože na tvári a tele, s najväčšou pravdepodobnosťou budete mať aj suchú pokožku hlavy. Svoj typ pokožky zistíte ľahko:

  • Normálna pokožka má vyvážený pomer kožného mazu aj hydratácie.
  • Ak je produkcia kožného mazu vyššia, hovoríme o mastnej pleti. Pleť sa viac leskne a často sa na nej tvoria pupienky a čierne bodky.
  • Ak jej chýba hydratácia, hovoríme o suchej alebo dehydrovanej pleti. Rozdiel medzi nimi spočíva v dĺžke trvania nedostatočnej hydratácie. Suchá pleť je dlhodobý stav, zatiaľ čo dehydrovaná pleť je krátkodobý jav.

banner_blog_2

Príčiny suchej pokožky hlavy a svrbenia

Príčiny svrbenia pokožky hlavy môžu byť rôzne. Najčastejšie však za týmto problémom stojí suchá pokožka, ktorá môže byť spôsobená vnútornými aj vonkajšími vplyvmi. Uveďme si niektoré z nich.

Vnútorné vplyvy:

  • genetické predispozície,
  • vek (s pribúdajúcim vekom si pokožka ťažšie udržiava vlhkosť, preto je suchšia),
  • hormonálne zmeny,
  • stres, ktorý má negatívny vplyv nielen na pokožku hlavy, ale aj na pleť.

Vonkajšie vplyvy:

  • ročné obdobie (v zime je pokožka vystavená prudkým zmenám teploty a nechránená pokožka hlavy je podráždená),
  • zlý životný štýl a fajčenie,
  • nesprávna starostlivosť o vlasy (ak používame nesprávne kozmetické výrobky na pokožku hlavy, môžeme dostať kontaktnú dermatitídu, čo je reakcia na tieto výrobky, preto by sme mali dbať na ich dostatočné umytie).

zena-s-lipozomalnimi-ceramidy

Prejavy suchej pokožky hlavy

Suchá koža na hlave máva rôzne prejavy. Bežné je svrbenie pokožky hlavy, pocit pnutia alebo sťahovania a môže sa objaviť aj začervenanie alebo šupinky. V dôsledku snahy uľaviť si škrabaním si však uškodíme, pretože tým podporujeme tvorbu suchých lupín. Povrchová epidermis, teda pokožka, je vo vlasovej oblasti najtenšia a taká suchá koža je na mechanické zásahy náchylnejšia. So zlým stavom pokožky súvisí aj zlý stav vlasov – často bývajú matné av prípade škrabania sa oslabujú korienky vlasov, ktoré potom ľahšie vypadnú [1]. Pokiaľ vás teda trápi svrbenie pokožky hlavy a vypadávanie vlasov, snažte sa na hlavu príliš nesiahať.

Suchá pokožka hlavy vs. lupiny

Na prvý pohľad sa suchá pokožka môže zamieňať s lupinami, ale príčina je odlišná a dá sa rozlíšiť podľa vzhľadu. Lupiny sú väčšie, mastné, pokožka hlavy je červená a spôsobuje ich nadbytok kožného mazu spôsobený premnožením kvasiniek Malassezia. Naproti tomu suché kožné šupinky sú malé, suché a biele a sú spôsobené nedostatočnou hydratáciou. Suchá koža sa vyskytuje aj na iných častiach tela. [2]

Čo na svrbiacu hlavu? Správna starostlivosť vám pomôže!

Umývanie hlavy

Na zmiernenie príznakov suchej pokožky hlavy je dobré vyhnúť sa každodennému umývaniu, najmä šampónom určeným na hĺbkové čistenie, ktorý by sa mal používať približne raz za štvrťrok. Ak je časté umývanie nevyhnutné, mal by sa používať jemný šampón určený na každodenné použitie. Odporúča sa tiež zamerať sa na jednotlivé látky obsiahnuté vo vlasovej kozmetike, ktoré môžu pokožku hlavy dráždiť alebo vysušovať. Patrí medzi ne napríklad vysušujúci alkohol alebo sulfáty obsiahnuté v čistiacich a hĺbkovo čistiacich šampónoch. Je tiež dobré vyhýbať sa horúcej vode, ktorá pokožku vysušuje. [3]

myti-vlasu

Pitný režim

Jedno príslovie hovorí, že „sme to, čo jeme“. Rovnaký princíp platí aj pre pitný režim. Ak telu nedodávame dostatok (nealkoholických) tekutín, nemôžeme očakávať, že naša pokožka bude správne hydratovaná. Naopak, bude mdlá, svrbivá a svrbivá. Preto je dôležité dbať na dostatočný príjem čistej vody.

Výživa

Aby sme v boji proti suchej pokožke hlavy uspeli, nezabudnime na vnútornú výživu. Tu bude nápomocná nutrikozmetika – špeciálne doplnky stravy na podporu kvality pleti, vlasov a nechtov. Použitie je rýchle, jednoduché a účinky sú komplexné na celú pokožku – to je v prípade suchej pokožky vo vlasoch veľká výhoda oproti lokálnej aplikácii sér, ktorá je kvôli vlasom zložitá. Suchej pokožke chýbajú okrem hydratácie aj lipidy (prirodzené tuky), medzi ktoré sa radia aj ceramidy. Tie pomáhajú udržať správnu vlhkosť v pokožke a chránia ju.

Pokrývka hlavy

V zimných mesiacoch pokožku hlavy vysušuje vietor a mráz, v lete silné slnečné lúče. Preto by sme v oboch prípadoch mali myslieť na vhodnú pokrývku, pozornosť treba venovať aj materiálu – ideálna je bavlna, ktorá je priedušná.

Babské rady na svrbenie hlavy: 5 tipov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu

Úľavu od svrbenia poskytnú aj jednoduché masky vyrobené z bežných potravín. Po pár minútach pôsobenia na hlave ich však nesmieme zabudnúť dôkladne vymyť.

  • Aloe vera je to pravé pre suchú kožu vo vlasoch, ktorá je často podráždená. Maska z aloe pomôže uľaviť od prejavov podráždenej pokožky.
  • Grapefruit je bohatý na antioxidanty a jeho šťavu využijeme vo chvíli, keď sa popri svrbení hlavy stretávame aj s lupinami, pretože grep pomáha znížiť množstvo kvasiniek, ktoré ich spôsobujú.
  • Jablčný ocot pomáha k navráteniu bežného pH pokožky, uľaví od svrbivej a suchej kože, a navyše dodá vlasom lesk.
  • Jogurt býva prvá voľba pri spálenej koži. A vlasovú pokožku si na silnom slnku spálime raz dva. Kyselina mliečna, ktorú obsahuje, upokojuje začervenanú kožu a zmierňuje prejavy bolesti.
  • Med je vhodný pre extrémne suchú pokožku hlavy hneď z niekoľkých dôvodov. Popri silnej hydratácii tiež upokojuje, vyživuje a má aj hojivé účinky.

Odporúčané produkty na podporu zdravia a krásy pleti

Zdroje:

[1] Trüeb RM, Henry JP, Davis MG, Schwartz JR. Scalp Condition Impacts Hair Growth and Retention via Oxidative Stress. Int J Trichology. 2018 Nov-Dec;10(6):262-270. doi: 10.4103/ijt.ijt_57_18. PMID: 30783333; PMCID: PMC6369642. 

[2] Watson, S. (2023). Is It Dandruff or Dry Scalp? Symptoms, Treatment, and More. Healthline.

[3] Obstová, I.; Iličová S. (2010). Každodenní péče o suchou a citlivou pokožku. Med. pro praxi, 7(Suppl. A), 68-75

[OBRÁZKY] https://pixabay.com/cs/

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.