Výpočet kalorického deficitu: zistite, ako správne nastaviť kalorický deficit

Schudnúť a dosiahnuť svoje ciele v oblasti telesnej kondície môže byť náročná, ale úplne splniteľná úloha. Kľúčom k úspechu je správne nastavenie a udržiavanie kalorického deficitu. Tento článok vám vysvetlí všetko, čo potrebujete vedieť o meraní kalorického deficitu. Poskytneme vám informácie o tom, čo sú to kalórie, ako si vypočítať dennú kalorickú potrebu a čo robiť, aby ste sa vyhli častým chybám, ktoré vám môžu zabrániť dosiahnuť vysnívanú hmotnosť. Objavte nové poznatky a praktické tipy, ktoré vám pomôžu na ceste k zdravšiemu a štíhlejšiemu telu!

 Pokrok

Obsah


Čo sú to kalórie?

Keď sa hovorí o stravovaní a chudnutí, slovo "kalórie" je často používaným pojmom. Ale čo presne sú kalórie a prečo sú také dôležité? Ak sa chcete naučiť, ako vypočítať svoj kalorický deficit, je nevyhnutné začať pochopením základných pojmov.

Kalórie (kcal) sú jednotkou merania energie. Jednoducho povedané, kalórie nám hovoria, koľko energie získame z potravín a nápojov, ktoré skonzumujeme. Táto energia je potrebná na udržanie tela v chode - od dýchania cez trávenie až po pohyb. Každé telo potrebuje na správne fungovanie určité množstvo energie.

Zdrave-jidlo

Niekedy sa môže zdať, že kalórie sú pri snahe schudnúť vaším nepriateľom, ale opak je pravdou. Kalórie sú vaši priatelia, pretože vám poskytujú energetický základ pre každodenný život. Ak však prijímate viac kalórií, ako vaše telo potrebuje, prebytočná energia sa ukladá do tukových zásob, čo vedie k priberaniu. Naopak, ak prijmete menej kalórií, ako potrebujete, vaše telo musí čerpať energiu z tukových zásob a dochádza k úbytku hmotnosti.

Skôr ako začnete počítať svoj kalorický deficit, je dôležité určiť, koľko kalórií denne potrebujete. Táto hodnota závisí od mnohých faktorov vrátane veku, pohlavia, hmotnosti, aktivity a genetiky. Existujú rôzne metódy a kalkulačky, ktoré vám pomôžu zistiť vašu dennú kalorickú potrebu.

 

Čo je to kalorický deficit a ako ho dosiahnuť?

Teraz, keď sme si objasnili, čo sú to kalórie, sa poďme hlbšie ponoriť do konceptu kalorického deficitu. Kalorický deficit je kľúčovým faktorom pri chudnutí, či už je vaším cieľom schudnúť pár kíl, alebo dosiahnuť výraznejšie dlhodobé zníženie hmotnosti.

Jednoducho povedané, kalorický deficit vzniká vtedy, keď prijímate menej kalórií, ako vaše telo potrebuje na udržanie hmotnosti. Dosiahnutím kalorického deficitu prinútite svoje telo spaľovať tukové zásoby ako zdroj energie, čo vedie k úbytku hmotnosti. Kompletnou analýzou deficitu sme sa zaoberali v predchádzajúcom článku:

„ Čo je to kalorický deficit a ako ovplyvňuje chudnutie?“

 

Ako dosiahnuť kalorický deficit?

  1. Určenie optimálneho príjmu kalórií (dennej potreby kalórií): Prvým krokom k dosiahnutiu kalorického deficitu je určiť, koľko kalórií denne potrebujete. To zahŕňa vašu bazálnu metabolickú rýchlosť (BMR), čo je množstvo energie, ktoré vaše telo potrebuje na udržanie základných funkcií, a množstvo energie, ktoré spotrebujete počas fyzickej aktivity.

  2. Zníženie príjmu kalórií: Keď poznáte svoju dennú kalorickú potrebu, môžete začať plánovať svoj jedálniček tak, aby bol váš kalorický príjem nižší ako táto hodnota. To znamená obmedziť príjem potravín a nápojov, ktoré majú vysoký obsah kalórií. Dbajte však na to, aby bola vaša strava vyvážená a obsahovala dostatok dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerály a stopové prvky.

  3. Zvýšenie fyzickej aktivity: Ďalším spôsobom, ako dosiahnuť kalorický deficit, je zvýšenie fyzickej aktivity. Môže to zahŕňať cvičenie, ako je beh, plávanie, chôdza alebo iné športy. Cvičenie vám pomôže nielen spaľovať kalórie, ale aj zlepšiť celkovú kondíciu a zdravie.

 Behani

Tip: Ak chcete začať behať, prečítajte si náš článok „Všetko o behu pre začiatočníkov!

 

  1. Monitorovanie pokroku: Je dôležité pravidelne sledovať svoj pokrok, aby ste mohli sledovať, či dosahujete kalorický deficit. Môžete si viesť stravovací denník, používať aplikácie na sledovanie kalórií alebo sa pravidelne merať pomocou meracieho pásu. Dávajte si však pozor na pravidelné váženie. Ak ste sa rozhodli podporiť chudnutie aj cvičením, majte na pamäti, že rast svalovej hmoty môže spôsobiť, že vaša hmotnosť bude stagnovať. To však neznamená, že sa vaša postava nezmení.

 

  1. Pozor na extrémy: je dôležité si uvedomiť, že príliš drastické znižovanie kalórií môže byť nezdravé a neprináša dlhodobé výsledky. Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť kalorický deficit, je postupné znižovanie kalórií a zdravý, udržateľný životný štýl, ktorý zahŕňa vyváženú stravu a fyzickú aktivitu. Nezabúdajte ani na individuálne rozdiely - čo funguje u jedného človeka, nemusí fungovať u iného. Buďte trpezliví a zostaňte dôslední pri dosahovaní svojich cieľov.

 

Výpočet kalorického deficitu

Výpočet kalorického deficitu je základným krokom pri plánovaní chudnutia. Na dosiahnutie účinného a zdravého kalorického deficitu musíte poznať svoju bazálnu rýchlosť metabolizmu (BMR) a úroveň fyzickej aktivity. Nasledujúce kroky vám ukážu, ako vypočítať váš kalorický deficit:

 

1. Stanovenie bazálneho metabolizmu (BMR)

BMR je množstvo kalórií, ktoré vaše telo potrebuje na udržanie základných funkcií, ako je dýchanie a trávenie, v pokoji. Existuje niekoľko rôznych vzorcov na výpočet BMR, ale jedným z najbežnejších je vzorec Mifflin-St Jeor:

Pre mužov: 

BMR = (10 × hmotnosť v kg) + (6.25 × výška v cm) - (5 × vek v rokoch) + 5

 

Pře ženy: 

BMR = (10 × hmotnosť v kg) + (6.25 × výška v cm) - (5 × vek v rokoch) - 161

2. Stanovenie dennej kalorickej potreby

Po výpočte BMR je potrebné zohľadniť úroveň fyzickej aktivity. Na určenie vašej dennej kalorickej potreby na základe aktivity používame koeficient aktivity, ktorý zohľadňuje vašu úroveň fyzickej aktivity:

  • Sedavý spôsob života (takmer žiadna fyzická aktivita): BMR × 1,2
  • Ľahká aktivita (ľahká fyzická aktivita alebo práca): BMR × 1,375
  • Mierna aktivita (mierna fyzická aktivita alebo práca): BMR × 1,55
  • Vysoká aktivita (intenzívna fyzická aktivita alebo práca): BMR × 1,725
  • Extrémna aktivita (extrémna fyzická aktivita alebo ťažká práca a šport): BMR × 1,9

Rôzni ľudia majú rôzne návyky, takže tento krok môže byť rozhodujúci pri určovaní presného množstva kalórií, ktoré by ste mali skonzumovať.

 sledovani-televize

3. Stanovenie kalorického deficitu

Keď poznáte svoju dennú kalorickú potrebu na základe BMR a úrovne aktivity, môžete začať plánovať svoj jedálniček tak, aby ste dosiahli kalorický deficit. Zvyčajne sa odporúča vytvoriť denný deficit približne 500 kalórií, čo by malo viesť k úbytku 0,5 týždenne. Ak je napríklad vaša denná potreba kalórií 2 000 kalórií, mohli by ste si naplánovať stravu s príjmom približne 1 500 až 2 000 kalórií denne, aby ste dosiahli deficit.

 

4. Monitorovanie a prispôsobenie

Je dôležité pravidelne sledovať svoju hmotnosť a pokrok a podľa potreby upraviť stravu a cvičenie. Ak zistíte, že sa váš pokrok spomaľuje alebo zastavuje, môžete buď znížiť kalorický príjem, alebo zvýšiť fyzickú aktivitu, aby ste udržali deficit. Dávajte však pozor, aby ste nedosiahli príliš veľký deficit, ktorý by mohol byť nezdravý. Je dôležité mať vyvážený prístup k chudnutiu, ktorý podporuje dlhodobé zdravie a pohodu.

 

Ďalšie spôsoby výpočtu kalorického deficitu

Okrem manuálnych výpočtov môžete použiť aj online kalkulačky a mobilné aplikácie, ktoré vám pomôžu rýchlo a jednoducho určiť váš kalorický deficit. Tieto nástroje môžu byť veľmi užitočné a praktické, najmä ak nechcete matematicky počítať každý detail. Medzi tieto nástroje môžu patriť napr:

 

Kalkulačky na webových stránkach: Existuje množstvo webových stránok, ktoré ponúkajú bezplatné kalkulačky kalorického deficitu. Stačí zadať základné informácie, ako je vek, hmotnosť, výška a úroveň aktivity, a kalkulačka vypočíta váš odporúčaný denný kalorický príjem na dosiahnutie deficitu.

TIP: Ak chcete získať rýchlu a účinnú online kalkulačku, vyskúšajte: https://calc.kaloricketabulky.cz/

Kalkulacka 

Mobilné aplikácie: Môžete si tiež stiahnuť jednu z mnohých mobilných aplikácií, ktoré vám umožnia sledovať príjem a výdaj kalórií. Tieto aplikácie často umožňujú zaznamenávať vaše jedlá a cvičenie a následne vypočítať váš denný kalorický deficit. Ak hľadáte vhodnú aplikáciu pre vás, môžete vyskúšať jednu z týchto odporúčaných:

  • Kalorické Tabulky 
  • MyFitnessPal
  • Lose It!
  • Nike Training Club
  • Yazio
  • MyPlate

 

Fitness náramky a inteligentné hodinky: Moderné fitness náramky a inteligentné hodinky dokážu sledovať váš fyzický výkon a odhadnúť váš kalorický výdaj počas dňa. Tieto údaje sa dajú synchronizovať s mobilnými aplikáciami a ľahko vypočítať váš kalorický deficit.

Je dôležité poznamenať, že tieto nástroje poskytujú len odhadované výsledky a môžu sa líšiť od skutočnosti, pretože každý človek je jedinečný. Preto je dôležité pravidelne sledovať svoj pokrok a podľa potreby upravovať kalorický deficit, aby ste dosiahli svoje ciele.

Hodinky-sport 

Aký je bezpečný kalorický deficit?

Bezpečný kalorický deficit je taký, ktorý vám umožní efektívne schudnúť bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie alebo pohodu. Ako teda správne nastaviť kalorický deficit? Odporúča sa neprekročiť 500 kcal za deň vzhľadom na vašu dennú kalorickú potrebu. Toto pravidlo zvyčajne vedie k úbytku hmotnosti približne 0,5 kg za týždeň, čo sa považuje za zdravú a udržateľnú mieru úbytku hmotnosti.

Príliš veľký kalorický deficit môže mať niekoľko negatívnych dôsledkov:

  • Úbytok svalovej hmoty: Pri extrémnom kalorickom deficite môže telo spaľovať nielen tukové zásoby, ale aj svalovú hmotu. To môže viesť k strate svalovej sily a spomaleniu metabolizmu.

  • Nedostatok živín: Príliš drastické obmedzenie kalórií môže viesť k nedostatočnému príjmu dôležitých živín, čo môže spôsobiť nedostatok energie a negatívne účinky na zdravie.

 

 

Ideálny kalorický deficit vychádza z vašej bazálnej metabolickej rýchlosti (BMR), čo je množstvo energie, ktoré vaše telo potrebuje na udržanie základných funkcií, ako je dýchanie a trávenie. BMR sa u jednotlivých ľudí líši a môže byť ovplyvnený vekom, pohlavím, hmotnosťou a genetikou. Maximálny kalorický deficit, ktorý by ste mali udržiavať, by nemal presiahnuť 20 % pod BMR, aby sa minimalizoval úbytok svalovej hmoty a udržal zdravý metabolizmus. Optimálny kalorický deficit by mal byť individuálne prispôsobený na dosiahnutie cieľov v oblasti chudnutia bez ohrozenia zdravia.

Hoci to znie jednoducho, dosiahnutie kalorického deficitu môže byť veľkou výzvou. Najprv musíte zistiť, koľko kalórií denne potrebujete, aby vaše telo správne fungovalo. Potom starostlivo sledujte, koľko kalórií skutočne prijímate, a zabezpečte, aby bol váš príjem nižší ako výdaj. To zahŕňa zameranie vašej pozornosti na kvalitné potraviny, aby vaše telo dostalo všetky živiny, ktoré potrebuje, aj keď ste v kalorickom deficite.

 

Prečo je kalorický deficit dôležitý pri chudnutí?

Kalorický deficit je kľúčovým faktorom v procese chudnutia z jednoduchého dôvodu - pôsobí ako hnacia sila vašej premeny. Tento princíp je založený na jednoduchom matematickom vzorci: aby ste schudli, musíte spáliť viac kalórií, ako prijmete jedlom a pitím. Kalorický deficit v podstate spôsobuje energetický deficit, čo následne vedie k využívaniu tukových zásob ako zdroja energie.

Vytvorenie kalorického deficitu je spôsob, ako prinútiť telo k efektívnemu spaľovaniu tukov, čo vedie k postupnému chudnutiu. Je to ako otvoriť skrytý trezor, v ktorom je uložená vaša cieľová hmotnosť. Ale pozor, nepreklopte váhu na druhú stranu drastickým obmedzením jedla alebo vyčerpaním nadmerným cvičením. Kľúčom je zachovať zdravý a vyvážený prístup k stravovaniu a fyzickej aktivite, aby vaše telo malo stále prístup k živinám, ktoré potrebuje.

protahovani

Ak sa teda pýtate, prečo je kalorický deficit taký dôležitý pri chudnutí, odpoveď je jednoduchá: Je to spôsob, akým motivujete svoje telo k spaľovaniu tukov a dosiahnutiu cieľov chudnutia.

 

Ako správne dosiahnuť kalorický deficit

Na dosiahnutie kalorického deficitu a úspešného a zdravého chudnutia je nevyhnutné zamerať sa nielen na množstvo kalórií, ale aj na kvalitu potravín. Namiesto jednoduchého obmedzovania množstva jedla sa zamerajte na to, čo konzumujete, aby ste získali všetky živiny potrebné na udržanie zdravého tela. Nasledujúce tipy vám pomôžu dosiahnuť kalorický deficit bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie:

  1. Rovnováha makroživín: najprv sa zamerajte na správny pomer bielkovín, sacharidov a tukov v strave. Bielkoviny sú kľúčové pre svalovú hmotu a pocit sýtosti, zatiaľ čo sacharidy a tuky dodávajú energiu. Vyhnite sa extrémom a vyberajte si zdravé varianty týchto živín.

 

  1. Vyvážené porcie: naučte sa rozpoznať správnu veľkosť porcie. Kvôli príliš veľkým porciám často skonzumujeme viac kalórií, ako si uvedomujeme.

 strava

  1. Stravovanie podľa potravinovej pyramídy: Ak neviete, ako by mal vyzerať váš tanier, môžete si prečítať náš článok o potravinovej pyramíde. Ten ponúka užitočný prehľad, ktorý zdôrazňuje, že základom by malo byť ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a bielkoviny. Tuky a sladkosti by sa naopak mali konzumovať s mierou.

 

  1. Monitorujte príjem kalórií: na sledovanie kalórií používajte aplikáciu alebo denník. Pomôže vám to lepšie pochopiť, koľko kalórií skutočne prijímate. Zároveň sa ubezpečíte, že zostávate v rámci plánovaného kalorického deficitu.

 

  1. Vyberajte si kvalitné potraviny: vyhýbajte sa prázdnym kalóriám, ktoré pochádzajú z potravín s vysokým obsahom rafinovaných cukrov a nasýtených tukov. Namiesto toho zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Príprava a konzumácia jedál doma vám umožňuje kontrolovať ingrediencie a veľkosť porcií - a tým aj príjem kalórií. Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí si varili večeru doma 6-7-krát týždenne, skonzumovali denne v priemere o 137 kalórií menej ako ľudia, ktorí si varili večeru doma 0-1-krát týždenne. [1]

 

  1. Cvičenie: Okrem stravy je dôležitým prvkom dosiahnutia kalorického deficitu aj fyzická aktivita. Pravidelné cvičenie zvýši váš energetický výdaj a podporí svalovú hmotu, čo môže pomôcť udržať si hmotnosť z dlhodobého hľadiska.

 jizda-kolo

Základnou myšlienkou je, že dosiahnutie kalorického deficitu by nemalo byť o hladovaní alebo extrémnych diétach, ale o vytvorení udržateľných stravovacích návykov a životného štýlu, ktoré môžete dodržiavať aj po dosiahnutí svojich cieľov pri chudnutí. Ide o dlhodobý proces, ktorý by mal byť založený na zdravých a vyvážených zásadách.

 

Možné nevýhody a riziká spojené s kalorickým deficitom

Kalorický deficit je účinným nástrojom na chudnutie, ale zároveň prináša určité riziká a nevýhody. Jednou z týchto nevýhod môže byť strata svalovej hmoty. Keď telo zistí, že mu chýba energia z potravy, môže začať spaľovať nielen tuk, ale aj svaly. To má za následok oslabenie a úbytok svalovej hmoty, čo je nepríjemné, najmä ak sa snažíte udržať si silné a zdravé telo.

Dlhodobý kalorický deficit môže ovplyvniť aj hormonálnu rovnováhu v tele. Často dochádza k poklesu hladín hormónov, ktoré regulujú chuť do jedla, čo môže viesť k nekontrolovanému prejedaniu a ťažkostiam s udržaním deficitu. Okrem toho sa môže spomaliť váš metabolizmus. To znamená, že v pokoji spálite menej kalórií, čo sťažuje udržiavanie kalorického deficitu.

unava

Ďalším potenciálnym problémom spojeným s kalorickým deficitom je strata energie. Ak neprijímate dostatok kalórií, môže to viesť k pocitu únavy a nedostatku energie. To má negatívny vplyv na každodennú výkonnosť a kvalitu života, čo je dôležité vziať do úvahy pri znižovaní kalórií.

Rizikom sú aj nedostatky vo výžive. Keď znížite príjem kalórií, môžete mať nedostatok dôležitých živín, ako sú vitamíny, minerály a vláknina. Nedostatok týchto látok môže viesť k rôznym zdravotným problémom a komplikáciám.

 

multivitamin acerola (1)

 

 

  • Únava a slabá nálada: Extrémny kalorický deficit môže spôsobiť únavu, podráždenosť a zlú náladu, čo môže ovplyvniť kvalitu vášho života.

  • Znížená hladina energie: Príliš nízky príjem kalórií môže znížiť vašu energetickú hladinu a fyzickú výkonnosť, čo môže byť problémom pri každodenných činnostiach a cvičení.

 

Preto je dôležité, aby ste k chudnutiu pristupovali vyvážene a vytvorili si kalorický deficit, ktorý je dostatočne veľký na podporu chudnutia, ale dostatočne malý na udržanie zdravia a pohody. Dôležité je tiež monitorovať svoj pokrok a podľa potreby upravovať stravu a cvičenie, aby ste dosiahli svoje ciele v oblasti chudnutia bez zbytočného rizika pre vaše zdravie. Ak máte pochybnosti alebo potrebujete individuálnu radu, môže vám pomôcť konzultácia s lekárom alebo dietológom.

 

Časté chyby pri výpočte kalorického deficitu

Pri výpočte kalorického deficitu môže dôjsť k viacerým chybám a nepresnostiam. Tie môžu ovplyvniť, či dosiahnete svoje ciele pri chudnutí. Tu sú niektoré z najčastejších chýb:

  1. Nepresnosti pri počítaní kalórií z jedla: Pri sledovaní príjmu kalórií je dôležité byť čo najpresnejší. Ľudia často podceňujú množstvo kalórií, ktoré obsahuje určitý druh potravín, čo môže viesť k nadmernému príjmu kalórií. Používanie kuchynských váh a aplikácií na sledovanie potravín môže pomôcť minimalizovať túto chybu.

  2. Prehliadanie "skrytých" kalórií: Niektoré potraviny a nápoje, napríklad omáčky, dresingy, cukry a alkohol, môžu obsahovať veľké množstvo kalórií bez toho, aby ste si to uvedomovali. Je dôležité zahrnúť tieto "skryté" kalórie do celkového denného príjmu.

  3. Nepresné nástroje na sledovanie fyzickej aktivity: Fitness hodinky, krokomery a iné nástroje na sledovanie aktivity môžu poskytnúť odhady vášho kalorického výdaja, ale tieto odhady nie sú vždy presné. Niekedy môžu nadhodnotiť množstvo spálených kalórií, čo môže viesť k nepresným výpočtom kalorického deficitu.

zazanamenavani-pokroku 

  1. Zanedbávanie individuálnych rozdielov: každý človek je jedinečný, a preto sa jeho reakcia na kalorický deficit môže líšiť. Niektorí ľudia môžu chudnúť rýchlejšie ako iní, a to aj pri rovnakom kalorickom deficite. Je dôležité zohľadniť svoje individuálne potreby a reagovať na svoje telo.

  2. Nepravidelné monitorovanie: Pravidelné monitorovanie pokroku je kľúčom k úspešnému dosiahnutiu cieľov v oblasti chudnutia. Niektorí ľudia môžu zabudnúť zaznamenávať svoj kalorický príjem a cvičenie, čo môže viesť k nepresným výpočtom.

  3. Príliš rýchle chudnutie: Snaha o príliš veľký kalorický deficit a príliš rýchle chudnutie môže viesť k strate svalovej hmoty a nepríjemným vedľajším účinkom. Je dôležité mať realistické očakávania a chudnúť postupne.

  4. Zanedbávanie kvality potravín: Nevenovanie pozornosti kvalite potravín môže viesť k tomu, že pri znižovaní kalórií budete stále jesť nezdravé potraviny. Je dôležité zabezpečiť, aby vaša strava bola vyvážená a obsahovala dostatok živín. Pomôcť vám v tom môže potravinová pyramída, o ktorej sme napísali článok.

 

Aby ste tieto chyby minimalizovali, odporúčame vám viesť si starostlivo potravinový denník, používať spoľahlivé nástroje na sledovanie, a ak máte možnosť, konzultujte svoje ciele a plán s lekárom alebo dietológom, ktorý vám môže poskytnúť individuálne rady a podporu.

 vaha

 

Teraz už viete, ako správne nastaviť kalorický deficit. Hoci sa výpočet kalorického deficitu môže zdať zložitý, je to kľúčový krok na ceste k dosiahnutiu vašich cieľov v oblasti telesnej kondície a chudnutia. Uvedomte si možné chyby a nepresnosti, ktoré môžu nastať, a snažte sa pravidelne merať svoj pokrok. Je dôležité brať do úvahy nielen množstvo, ale aj kvalitu vašej stravy a pamätať na individuálne rozdiely medzi ľuďmi. Vďaka priebežnému monitorovaniu, trpezlivosti a realistickým očakávaniam môžete vo svojom úsilí dosiahnuť dlhodobý úspech.

 

Zdroje

[1] Kevin D. Hall, Steven B. Heymsfield, Joseph W. Kemnitz, Samuel Klein, Dale A. Schoeller, and John R. Speakman , Energy balance and its components: implications for body weight regulation, Am J Clin Nutr. 2012 Apr; 95(4): 989–994.   doi: 10.3945/ajcn.112.036350, PMCID: PMC3302369PMID: 22434603

[2] Wolfson JA, Bleich SN. Is cooking at home associated with better diet quality or weight-loss intention? Public Health Nutr. 2015 Jun;18(8):1397-406. doi: 10.1017/S1368980014001943. Epub 2014 Nov 17. PMID: 25399031; PMCID: PMC8728746.

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.