Porazte nadúvanie a plynatosť raz a navždy

Ak si niekedy kladiete otázku „prečo mám nafúknuté brucho a čo s tým môžem robiť“, tento článok je určený práve vám! Podrobne preskúmame tento pálčivý problém, odhalíme príčiny nadúvania a poradíme vám, čo robiť s nafúknutým bruchom, keď vás zaskočí plynatosť.

Plynatosť nie je ničím nezvyčajným. Priemerný človek si uľaví približne 8× až 14× denne [1]. Neustále nafúknuté brucho a bolesti v podbrušku však môžu poriadne skomplikovať život.

nadymani

Trápi vás tvrdé, nafúknuté brucho? Toto sú možné dôvody...

Bolesť v podbrušku a nafúknuté brucho niekedy trápia asi každého z nás. Stačí, keď do svojho jedálnička zaradíme potraviny, ktoré nám nevyhovujú, alebo keď nemáme dostatok času na jedlo a rýchlo sa najeme. Ak však máte neustále nafúknuté brucho bez ohľadu na to, čo jete, musíte začať hľadať príčiny trochu hlbšie.

1. príčina nafúknutého brucha: Jedenie nevhodných potravín

Možno ste už počuli, že niektoré potraviny sú viac nadýmavé ako iné. Je to preto, že obsahujú vlákninu, ktorá sa v tráviacom trakte pomerne ťažko rozkladá, alebo síru, ktorá ovplyvňuje črevné baktérie. Pri tomto procese potom vznikajú plyny, ktorých sa telo potrebuje zbaviť. Medzi potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie, patria napríklad strukoviny, krížovité zeleniny, ako je brokolica, karfiol alebo kapusta, cibuľa, cesnak a celozrnné výrobky.

Problematické však môžu byť aj potraviny, ktoré sú príliš mastné a ich trávenie v tele trvá dlhšie, alebo živočíšne bielkoviny, ako sú vajcia, mäso a ryby. Aby toho nebolo málo, nafúknuté brucho môže byť spôsobené aj väčším množstvom soli a korenín v strave.

nadymave-potraviny

2. príčina nafúknutého brucha: Máte intoleranciu na niektoré potraviny

Problémy s nafúknutým bruchom nemusia byť spôsobené len niektorými z vyššie uvedených potravín. Ak máte intoleranciu, môže vás potrápiť aj konzumácia lepku alebo laktózy. Neznášanlivosť sa prejavuje nielen plynatosťou, ale aj bolesťami brucha a hnačkou. Pokiaľ máte podozrenie na intoleranciu, môžete navštíviť lekára a nechať si urobiť test na zistenie problematickej potraviny.

3. príčina nafúknutého brucha: Príliš rýchle jedenie veľkých porcií

Ak jete rýchlo a nevenujete dostatočnú pozornosť správnemu prežúvaniu jedla, veľmi pravdepodobne vás prekvapí nafúknuté brucho a plynatosť. Naše telo totiž začína spracovávať potravu už v ústach, a to dvoma spôsobmi –⁠ mechanickým a chemickým. Dôkladná mechanická príprava sústa, teda jeho prežúvanie, uľahčuje trávenie a je tiež kľúčom k funkčnému chemickému spracovaniu, pri ktorom sa potrava mieša so slinami, ktoré môžu rozkladať niektoré sacharidy.

Vedeli ste, že každé sústo by ste mali prežuť až 32×?

Dôležitá je však aj veľkosť porcie. Ak vás pravidelne trápi nafúknuté brucho po jedle, môžete skúsiť lepšie rozdeliť svoj denný príjem a zaradiť napríklad aj desiatu.

velke-porce-jidla

4. príčina nafúknutého brucha: Pitie sýtených nápojov

Bublinkové nápoje obsahujú kyselinu uhličitú, ktorá môže spôsobiť nepríjemnosti v tráviacom trakte. Vaše telo si zvyčajne poradí s jedným alebo dvoma nápojmi tak, že si odgrgne, ale ak sú sýtené limonády významnou súčasťou vášho pitného režimu, môžu byť príčinou tvrdého, nafúknutého brucha. Problémy však môžu spôsobiť aj nápoje bez bubliniek – stačí ich piť počas jedla.

5. príčina nafúknutého brucha: PMS (predmenštruačný syndróm)

Hormonálne zmeny počas cyklu môžu ženám spôsobiť ťažkosti. V období pred začiatkom menštruácie sa zvyšuje hladina progesterónu, ktorý má uvoľňujúci účinok na hladké svaly tráviaceho traktu. To spomaľuje celý proces trávenia a môže viesť k nadúvaniu. Čo teda robiť s nafúknutým bruchom počas PMS? Skúste vsadiť na pohyb s nízkou záťažou, napríklad na jogu alebo chôdzu. Odporúča sa tiež doplniť telu vápnik a horčík. Podľa výskumov to môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky PMS, napríklad nadúvanie.

Pri PMS odporúčame:

6. príčina nafúknutého brucha: Stres

Možno ste už počuli, že dlhodobý stres sa môže podpísať na vašom zdraví. Môže napríklad za nedostatok energie, bolesti hlavy alebo kožné vyrážky. Okrem toho však môže negatívne ovplyvniť aj trávenie. Vedie k uvoľňovaniu hormónov, ktoré urýchľujú činnosť črevných svalov, čo môže spôsobiť hnačku, nadúvanie alebo dokonca zvracanie. Okrem toho stres často sprevádza zápal, ktorý spúšťa rozvoj patogénnych baktérií. Vzniká tak nerovnováha prejavujúca sa menším počtom a nerovnomerným rozložením bakteriálnych druhov [2].

stres (1)

7. príčina nafúknutého brucha: Zápal čriev

Nadmerné nadúvanie môže mať aj vážnejšie príčiny, napríklad zápalové ochorenie čriev. V tomto prípade je nafúknuté brucho zvyčajne sprevádzané nevoľnosťou, hnačkou a bolesťou. Čo presne spôsobuje toto ochorenie, nie je zatiaľ úplne isté. Vedci odhadujú, že môže ísť o kombináciu rôznych faktorov, ako je nesprávna strava, nedostatok pohybu a stres.

Čo pomáha pri nafúknutom bruchu?

Nafúknuté brucho, pocit plnosti a bolesti v podbrušku môžu poriadne znepríjemniť život. Našťastie existujú spôsoby, ako sa týchto príznakov zbaviť. V prvom rade by ste však mali odhaliť príčinu.

Ak vás teda po každom jedle trápi nafúknuté brucho, skúste sa najprv pozrieť na svoje stravovacie návyky. Dávajte si menšie porcie a každé sústo dôkladne prežúvajte. Vo vašom jedálničku by rozhodne nemali chýbať kyslé mliečne výrobky, fermentovaná zelenina alebo kombucha. Tieto potraviny majú pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru. Môžete zaradiť aj rôzne výživové doplnky, ako sú tráviace enzýmy alebo probiotiká.

stravovaci-navyky

Vedeli ste, že kombucha sa vyrába fermentáciou probiotických mikroorganizmov nazývaných SCOBY počas 7 až 21 dní? Dlhší čas fermentácie pomáha zvyšovať množstvo bioaktívnych látok, ako sú polyfenoly, vitamíny skupiny B, vitamín C a minerály [3].

Ďalším spôsobom, ako nemať nafúknuté brucho, je vyradiť sýtené nápoje a žuvačky. Pri konzumácii oboch sa nám totiž do tráviaceho traktu dostáva viac vzduchu, čo môže spôsobiť problémy. Skúste bublinkovú vodu nahradiť bylinkovými čajmi, ideálne mätovým. Ten podporuje optimálnu funkciu tráviaceho traktu a odporúča sa nielen pri nafúknutých črevách, ale aj pri nevoľnosti a kŕčoch.

Šport je tiež jedným zo spôsobov, ako sa zbaviť nafúknutého brucha. Dostatok pohybu je veľmi dôležitý pre správne trávenie. Stačí krátka prechádzka po jedle, ktorá zvýši prietok krvi v tráviacom trakte a zrýchli peristaltiku čriev. Rovnako dobre môže fungovať aj joga alebo strečing.

Ako sa zbaviť nafúknutého brucha pomocou byliniek?

Ak hľadáte spôsob, ako sa rýchlo zbaviť nafúknutého brucha, keď vás tento problém zasiahne, spoľahnite sa na silu prírody. Existuje nespočetné množstvo byliniek, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie a zbavia vás plynatosti.

Mäta pieporná

Mäta pieporná podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a tvorbu žlče. Preto sa veľmi často používa pri tráviacich problémoch, od kŕčov cez nafúknuté brucho až po nechutenstvo. Účinky mäty sú spôsobené najmä mentolovou zložkou, ale táto bylina obsahuje aj karotén, betaín, fytosteroly, vitamíny a minerály.

Harmanček

Harmanček sa v bylinkárstve tradične používa ako druh všelieku. Odporúča sa nielen pri bolestiach brucha a nadúvaní, ale aj pri hnačke, nespavosti, artritíde či nevoľnosti. Hlavnou účinnou zložkou harmančeka je éterický olej, ktorý pôsobí protizápalovo a dezinfekčne.

Zázvor

Okrem byliniek môžete siahnuť aj po zázvore. Obsahuje mnoho živín, ako napríklad železo, horčík alebo zinok, a odporúča sa pri nevoľnosti, zápche a nadúvaní.

Zdroje:

[1] Rao SSC, Lee YY. Chapter 40: Approach to the patient with gas and bloating. In: Podolsky DK, Camilleri M, Fitz G, et al, eds. Yamada’s Textbook of Gastroenterology. 6th ed. John Wiley & Sons, Ltd; 2016:723–734.

[2] Madison A, Kiecolt-Glaser JK. Stress, depression, diet, and the gut microbiota: human-bacteria interactions at the core of psychoneuroimmunology and nutrition. Curr Opin Behav Sci. 2019 Aug;28:105-110. doi: 10.1016/j.cobeha.2019.01.011. Epub 2019 Mar 25. PMID: 32395568; PMCID: PMC7213601.

[3] Bortolomedi BM, Paglarini CS, Brod FCA. Bioactive compounds in kombucha: A review of substrate effect and fermentation conditions. Food Chem. 2022 Aug 15;385:132719. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.132719. Epub 2022 Mar 15. PMID: 35318172.

 

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.