Kontryhel (Alchemilka): Bylina s účinkami, ktoré ocenia najmä ženy

Preniknite do tajov kontryhelu, byliny známej svojimi úžasnými účinkami, ktorá je v bylinkárstve stále aktuálnou témou. V našom najnovšom článku vám odhalíme vedecké poznatky a ľudovú múdrosť o tejto fascinujúcej rastline. Zistite, ako môže prispieť k vašej celkovej pohode a zdraviu, a objavte odpovede na najčastejšie otázky. Ako dlho trvá jej užívanie? Je bezpečná, alebo by sa mala používať s opatrnosťou? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako môže táto bylina ovplyvniť vaše zdravie v rôznych fázach života.


Lady’s mantle

 

Obsah

 

Čo je to kontryhel?

Kontryhel, latinsky Alchemilla vulgaris, je liečivá rastlina, ktorá si získala uznanie pre svoje všestranné využitie v tradičnej medicíne, najmä v oblasti zdravia žien. Má jemné zelenožlté kvety a charakteristické okrúhle listy so zúbkovanými okrajmi, ktoré sú typické pre druhy kontryheľa obyčajného.

Účinky kontryheľa sú jedným z hlavných dôvodov, prečo je tak cenený. Bylina sa často používa na zmiernenie menštruačných bolestí a ako podpora pri príznakoch menopauzy. Obsahuje rôzne látky (napríklad triesloviny a flavonoidy), ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Kontryhel sa v ľudovom liečiteľstve používa aj pre jeho potenciálne prínosy pre tráviaci systém a pre jeho schopnosť pomáhať pri hnačkových ochoreniach.

Z hľadiska vedeckého výskumu borák naďalej priťahuje pozornosť pre svoje potenciálne liečivé vlastnosti a je predmetom štúdií zameraných na jeho zloženie a účinky. Vzhľadom na históriu jej používania a stále rastúci záujem o prírodné liečivá zostáva borák aktuálnou a zaujímavou témou v modernom bylinkárstve.

 

História kontryhelu 

Kontryhel má dlhú a bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku a má hlboké korene v tradičnej ľudovej medicíne a alchýmii. V Európe sa od dávnych čias používal najmä na liečbu ženských chorôb a rôznych vnútorných ochorení. Jeho latinský názov odkazuje na alchymistické tradície, v ktorých sa cenil pre svoje údajné magické a liečivé vlastnosti. Kontryhel sa v stredovekej Európe používal aj v rituáloch a amuletoch pre svoju ochrannú moc a za mimoriadne cenné sa považovali kvapky rosy nazbierané na jeho listoch.

Kontryhel

V priebehu histórie sa používanie kontryhelu rozšírilo do rôznych oblastí tradičnej medicíny, od hojenia rán po podporu trávenia, a stalo sa súčasťou liečebných systémov v Európe, Ázii a Amerike. S príchodom modernej vedy sa kontryhel stal predmetom výskumu, ktorý sa snaží preskúmať a potvrdiť jeho tradičné použitie a účinky. Kontryhel je dodnes populárny v oblasti prírodného liečiteľstva a bylinnej medicíny a je cenený pre svoju schopnosť podporovať celkové zdravie a pohodu.

 

Účinné látky obsiahnutá v kontryheli

Kontryhel obsahuje množstvo účinných látok, ktoré prispievajú k jeho liečivým vlastnostiam. Patria medzi ne:

  1. Triesloviny: Kontryhel je bohatý na triesloviny, ktoré majú sťahujúce účinky. Tieto látky sú známe svojou schopnosťou zmierňovať zápaly a podporovať hojenie rán. Často sa používajú aj pri liečbe hnačiek a gastrointestinálnych problémov.
  2. Flavonoidy: Flavonoidy sú rastlinné pigmenty, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a podporujú celkové zdravie.
  3. Kyselina salicylová: Táto látka, ktorá je príbuzná aspirínu, prispieva k protizápalovým a bolesť zmierňujúcim účinkom kontryhelu. Je obzvlášť užitočná pri liečbe menštruačných a klimakterických problémov.
  4. Fytosteroly: Tieto rastlinné steroly môžu pomáhať pri regulácii hormonálneho systému, čo vysvetľuje tradičné používanie kontryhelu na zmiernenie príznakov spojených s menštruačným cyklom a menopauzou.
  5. Esenciálne oleje: Kontryhel obsahuje aj malé množstvo esenciálnych olejov, ktoré môžu prispievať k jeho terapeutickým vlastnostiam vrátane upokojujúceho účinku na tráviaci systém.
  6. Saponíny: Saponíny sú ďalšou skupinou látok nachádzajúcich sa v Contryheli, ktoré majú antioxidačné a imunostimulačné účinky.

Všetky tieto zložky spolu robia z kontryhelu uznávanú bylinu v tradičnej medicíne, najmä pre jeho účinky na zdravie žien, tráviaci systém a celkovú podporu zdravia a pohody.

 

Účinky kontryhelu

Kontryhel je v ľudovom liečiteľstve cenenou bylinou. Vyznačuje sa jedinečnými vlastnosťami, ktoré z nej robia obľúbenú voľbu na rôzne zdravotné a liečebné účely. Ľudia často hľadajú odpovede na otázku "na čo je kontryhel", čo poukazuje na široké spektrum jeho možného využitia.

Používanie kontryheľa siaha až do staroveku, keď sa táto bylina používala v rôznych kultúrach pre svoje blahodárne účinky. Dnes sa borák stále používa v mnohých formách vrátane čajov a bylinných doplnkov a považuje sa za dôležitú súčasť mnohých prírodných liečebných režimov.

 

Kontryhel a menštruácia

Kontryhel sa tradične používa v ľudovom liečiteľstve a spája sa najmä so zdravím žien, najmä v súvislosti s menštruačným cyklom. Je dôležité zdôrazniť, že hoci existujú tradičné spôsoby použitia a niektoré štúdie naznačujúce potenciálne prínosy, akékoľvek zdravotné tvrdenia treba brať s rezervou a pred použitím kontryhelu na zdravotné účely sa odporúča konzultácia s lekárom alebo odborníkom na bylinnú medicínu.

  • Kontryhel a menštruácia: Kontryhel sa tradične používa na podporu zdravia žien vrátane oblastí súvisiacich s menštruačným cyklom. Odporúča sa najmä pri nepravidelnej, bolestivej alebo silnej menštruácii. V tejto súvislosti môžu byť dôležité sťahujúce a potenciálne protizápalové vlastnosti kontryheľa. Ak vás počas menštruácie trápia fyzické alebo psychické problémy, prečítajte si náš článok "Predmenštruačný syndróm (PMS) od A po Z: Príznaky, vplyv na život a možné riešenia".

 Menstruace

  • Kontryhel a vyvolanie menštruácie:  V niektorých tradičných medicínskych systémoch sa kontryhel používal na pomoc pri začatí alebo regulácii menštruačného cyklu. Treba mať na pamäti, že dôkazy o takomto používaní sú založené predovšetkým na tradičných skúsenostiach, nie na moderných vedeckých štúdiách.

 

Ďalšie účinky kontryhelu

Okrem tradičného používania v súvislosti s menštruačným cyklom má kontryhel (Alchemilla vulgaris) aj ďalšie účinky, ktoré sú cenené v tradičnej bylinnej medicíne. Je dôležité si uvedomiť, že hoci tieto účinky vychádzajú z historických a ľudových skúseností, na ich potvrdenie je ešte potrebný ďalší vedecký výskum:

  • Podpora tráviaceho systému: Alchemilka je tradične používaná na zmiernenie rôznych gastrointestinálnych ťažkostí, vrátane hnačky a zažívacích ťažkostí. Triesloviny v alchemilke môžu mať adstringentné účinky, ktoré pomáhajú upokojiť tráviaci systém. [1]
  • Protizápalové účinky: Vďaka obsahu trieslovín a ďalších látok má alchemilka potenciálne protizápalové vlastnosti, ktoré môžu byť užitočné pri liečbe rôznych zápalových stavov.
  • Podpora hojenia rán: Tradične sa alchemilka používa ako prírodný prostriedok na podporu hojenia rán a kožných podráždení, čo je opäť spôsobené jeho adstringentnými vlastnosťami. Po alchemilke však môžete siahnuť aj v prípade, že vás trápi akné.
  • Antioxidačné vlastnosti: Flavonoidy a ďalšie antioxidanty obsiahnuté v alchemilke môžu pomôcť chrániť telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov, čo je dôležité pre udržanie celkového zdravia a prevenciu niektorých chronických ochorení.

 Zraneni

Ako a kedy užívať kontryhel

Tradične sa používa v rôznych formách, ako sú čaje, tinktúry alebo kapsuly, a jej použitie závisí od konkrétneho zdravotného cieľa alebo potreby. Pri zvažovaní otázok, ako a kedy užívať kontryhel, je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových aspektov:

  1. Forma použitia: kontryhelový čaj je bežne používaná forma a odporúča sa piť 1-3 šálky denne. Tinktúry alebo výťažky z kontryhelu sa môžu užívať podľa pokynov na obale alebo podľa odporúčania odborníka.
  2. Ako dlho trvá, kým kontryhel začne účinkovať: Čas nástupu účinku sa môže individuálne líšiť. U niektorých ľudí nastupuje účinok relatívne rýchlo, zatiaľ čo u iných môže trvať dlhšie, kým sa prejavia akékoľvek pozorovateľné zmeny. Na túto otázku teda, žiaľ, neexistuje jednoznačná odpoveď.
  3. Ako dlho užívať kontryhel: Pokiaľ ide o dĺžku užívania, odporúčame túto otázku konzultovať s odborníkom na rastlinnú medicínu alebo lekárom. Vo všeobecnosti sa bylinné prípravky užívajú v krátkodobých cykloch alebo do ustúpenia príznakov, ale konkrétna dĺžka užívania môže závisieť od konkrétneho zdravotného stavu a reakcie organizmu.

 

 
IMG_1801

 

Vedľajšie účinky kontryhelu a kontraindikácie

Kontryhel je bylina často používaná v tradičnej medicíne, ale môže mať aj vedľajšie účinky a kontraindikácie, najmä v súvislosti s tehotenstvom a plodnosťou. Hoci má kontryhel dlhú históriu používania na rôzne zdravotné účely, existujú situácie, kedy jeho použitie nie je vhodné. Ak sa teda chcete vyhnúť zlým skúsenostiam s kontryheľom, určite čítajte ďalej.

Jedným z hlavných výkričníkov je používanie kontryhelu v tehotenstve. V tomto období musíte byť opatrná pri akejkoľvek forme bylinnej terapie. Existujú špekulácie, že contryhel môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu alebo stimulovať svaly maternice, čo môže byť počas tehotenstva nežiaduce alebo dokonca nebezpečné. Aké vitamíny je vhodné užívať počas tehotenstva, sme rozoberali v článku "Vitamíny v tehotenstve - čo a prečo užívať".

Těhotná-zena

 

Diskusie o používaní kontryhelu v tehotenstve a v súvislosti s tehotenstvom sú často založené na tradičných názoroch a nepotvrdených dôkazoch. Hoci niektoré tradície naznačujú, že contryhel môže mať pozitívne účinky na plodnosť, vedecké dôkazy na podporu týchto tvrdení nie sú až také rozšírené. Preto by sa kontryhel mal používať opatrne, pokiaľ ide o otázky súvisiace s tehotenstvom a plodnosťou.

Je dôležité spomenúť aj vedľajšie účinky kontryhelu. Príležitostne sa môžu vyskytnúť gastrointestinálne problémy, ako je nevoľnosť, najmä pri vyšších dávkach alebo dlhodobom užívaní. Zriedkavé sú aj alergické reakcie, najmä u ľudí s precitlivenosťou na rastliny z čeľade ružovitých.

Vzhľadom na tieto potenciálne riziká je nevyhnutné užívanie kontryhelu starostlivo zvážiť a v prípade potreby sa poradiť s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom, najmä ak ide o tehotenstvo, plánovanie rodiny alebo súbežné užívanie iných liekov. Týmto spôsobom možno zabezpečiť, že používanie Kontryhelu je bezpečné a vhodné pre konkrétnu zdravotnú situáciu.

 

FAQ: Zhrnutie často kladených otázok

Na záver zhrnieme základné informácie o kontryheli a odpovieme na často kladené otázky, aby sme poskytli komplexný pohľad na túto zaujímavú bylinu.

 

 Čaj-z-kontryhelu

  1. Aký je všeobecný účel používania kontryhelu?
    Kontryhel sa tradične používa na podporu zdravia žien, vrátane úľavy od menštruačných bolestí, pre jeho priaznivý účinok na tráviaci systém a pokožku. Je tiež známy pre svoje možné protizápalové a hojivé účinky.

  2. Má chryhel okamžitý účinok alebo je potrebné ho užívať dlhšie obdobie?

    Účinok kontryhelu sa môže individuálne líšiť. U niekoho sa môže úľava dostaviť relatívne rýchlo, u iných môže trvať dlhšie obdobie pravidelného užívania, kým sa dostavia pozitívne účinky.

  3. Je senovka grécka bezpečná pre každého?
    Hoci sa kontryhel vo všeobecnosti považuje za bezpečný, pri jeho užívaní počas tehotenstva a u ľudí s určitými zdravotnými ťažkosťami treba byť opatrný. Pred začatím užívania sa odporúča konzultácia s lekárom alebo bylinkárom.

  4. Môže kontryhel pomôcť pri problémoch v tehotenstve?

    V súčasnosti nie sú k dispozícii dostatočné vedecké dôkazy, ktoré by podporovali používanie kontryhelu ako pomocníka pri tehotenstve. Hoci existujú niektoré neoficiálne správy, je dôležité poradiť sa o tejto možnosti s odborníkom.

  5. Ako Contryhel ovplyvňuje menštruačný cyklus a menopauzu?

    Kontryhel môže mať upokojujúci účinok na menštruačné bolesti a pomáha regulovať menštruačný cyklus. Počas menopauzy môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky, ako sú návaly tepla a emocionálna labilita.

  6. Aké sú výhody užívania kontryhelu pre pokožku?

    Vďaka svojim hojivým a upokojujúcim vlastnostiam môže kontryhel pomôcť pri liečbe drobných poranení, podráždení a celkovo podporiť zdravie pokožky.

  7. Aké sú odporúčané dávky kontryhelu?

    V prípade čaju contryhel sa zvyčajne odporúčajú 2 až 3 šálky denne. Dávkovanie tinktúr by sa malo upraviť podľa konkrétnych pokynov alebo rady odborníka.

 

Suseny-Kontryhel 

Ako sme už v našom článku uviedli, Alchemilla vulgaris nie je len obyčajná bylina, ale skutočný poklad prírody. Odhalili sme mnohostranné účinky boráku, od jeho pozitívneho vplyvu na zdravie žien, ako je úľava od menštruačných bolestí a podpora počas menopauzy, až po jeho blahodarné účinky na tráviaci systém a pokožku. Hoci si borák v tehotenstve vyžaduje opatrný prístup a konzultáciu s odborníkmi, jeho široké spektrum využitia z neho robí dôležitú rastlinu v bylinnej medicíne. Pripomína nám, ako hlboko je bylinkárstvo zakorenené v našej histórii a kultúre, a naďalej nám ponúka svoje bohatstvo na podporu zdravia a pohody.

 

Zdroje

[1] Aixia Ren, Weiqiang Zhang, Hugh Greg Thomas, Amy Barish, Stephen Berry, Jeffrey S. Kiel, and Anjaparavanda P. Naren, PhD,A Tannic Acid-based Medical Food, Cesinex®, Exhibits Broad-spectrum Antidiarrheal Properties: a Mechanistic and Clinical Study, Dig Dis Sci. Author manuscript; available in PMC 2013 Jan 1.Published in final edited form as:Dig Dis Sci. 2012 Jan; 57(1): 99–108. Published online 2011 Jul 12. doi: 10.1007/s10620-011-1821-9, PMCID: PMC3244547NIHMSID: NIHMS324383PMID: 21748285 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3244547/ 

[2] Filippova EI. Antiviral Activity of Lady's Mantle (Alchemilla vulgaris L.) Extracts against Orthopoxviruses. Bull Exp Biol Med. 2017 Jul;163(3):374-377. doi: 10.1007/s10517-017-3807-x. Epub 2017 Jul 25. PMID: 28744637. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28744637/ 

[3] Jelača S, Dajić-Stevanović Z, Vuković N, Kolašinac S, Trendafilova A, Nedialkov P, Stanković M, Tanić N, Tanić NT, Acović A, Mijatović S, Maksimović-Ivanić D. Beyond Traditional Use of Alchemilla vulgaris: Genoprotective and Antitumor Activity In Vitro. Molecules. 2022 Nov 22;27(23):8113. doi: 10.3390/molecules27238113. PMID: 36500205; PMCID: PMC9740270. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36500205/ 

[4] Jakimiuk K, Tomczyk M. A review of the traditional uses, phytochemistry, pharmacology, and clinical evidence for the use of the genus Alchemilla (Rosaceae). J Ethnopharmacol. 2024 Feb 10;320:117439. doi: 10.1016/j.jep.2023.117439. Epub 2023 Nov 18. PMID: 37981119. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37981119/ 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.