Menštruačný cyklus od A po Z: Dĺžka, fázy, hormóny a nálady

Nielen ženy by mali vedieť, ako ich telo funguje v rôznych fázach menštruačného cyklu. Nálady, emócie a bolesti spojené s kolísaním hormónov by mali poznať aj muži, aby lepšie pochopili, ako ich partnerky fungujú počas mesiaca. Preto sme všetky dôležité informácie zhromaždili do jedného článku. Prečítajte si, ako sa počíta dĺžka menštruačného cyklu, aké fázy má ženský cyklus a s akými poruchami menštruačného cyklu sa môžete bežne stretnúť.

menstruacni-cyklus

Obsah

Rozklíčujte menštruačný cyklus: Fázy cyklu ženy ovplyvňujú všetko, od psychiky až po vzhľad

Je neuveriteľné, ako fázy menštruačného cyklu ovplyvňujú nielen telo, ale aj psychiku a vzhľad ženy. Asi všetci si vieme predstaviť, že v priebehu mesiaca dochádza k zmenám v sliznici maternice a dozrievaniu vajíčka. Je tiež známe, že počas jednotlivých fáz menštruačného cyklu sa mení hladina hormónov. Čo to však môže znamenať v praxi?

Nie sú to len fyzické zmeny, ako je zadržiavanie vody, nadúvanie alebo bolesti hlavy, či podráždenosť a impulzívnosť, ktoré sú často predmetom nemiestnych vtipov. Podľa štúdie, v ktorej boli použité digitálne fotografie 48 žien z Veľkej Británie a Českej republiky, sa počas plodnej fázy cyklu (ovulácie) ich tváre javia príťažlivejšie [1]. Ide len o drobné rozdiely, ale aj tie naznačujú, že konkrétna fáza ženského cyklu má možno väčší vplyv na život ženy, než sme boli ochotní pripustiť pred niekoľkými rokmi.

Výrobky na podporu menštruačného komfortu:

Ako dlho trvá menštruačný cyklus? Dĺžka môže byť rôzna…

Normálna dĺžka menštruačného cyklu je približne 28 dní, ale určite sa nemusíte obávať, ak je cyklus o niečo kratší alebo dlhší. Každá žena je iná a dĺžku menštruačného cyklu ovplyvňuje niekoľko faktorov. Napríklad výskum, ktorý analyzoval 165 668 cyklov 12 608 účastníčok zo Spojených štátov, ukázal, že ženy ázijského pôvodu majú v priemere o 1,6 dňa dlhší cyklus ako belošky. Rozdiel bol aj vo veku, pričom mladšie ženy mali vo všeobecnosti dlhšie cykly ako účastníčky vo veku 35–39 rokov [2]. Je preto úplne v poriadku, ak sa dĺžka menštruačného cyklu pohybuje medzi 21 a 35 dňami.

menstruacni-pomucky

Poruchy menštruačného cyklu

Keď vás trápi príliš krátky menštruačný cyklus…

Menštruačný cyklus kratší ako 21 dní môže byť znakom rôznych problémov. Odborne sa tento stav nazýva polymenorea a v praxi sa dá veľmi ľahko rozpoznať – menštruáciu máte približne po 14 dňoch. Tento problém je častý najmä u dospievajúcich dievčat a pred menopauzou, ale môže sa vyskytnúť aj v dôsledku hormonálnej nerovnováhy, emocionálneho vypätia, stresu alebo niektorých liekov a zdravotných ťažkostí. Často je tiež znakom toho, že počas cyklu nedošlo k ovulácii.

Krátky menštruačný cyklus by ste mali riešiť najmä vtedy, ak chcete otehotnieť alebo ak strácate viac krvi a mohla by sa u vás vyvinúť anémia z nedostatku železa. Liečba závisí od konkrétnej príčiny polymenorey a tiež od toho, či pacientka plánuje mať deti. Pri skrátení menštruačného cyklu sa obvykle využíva hormonálna liečba, je však možné vyskúšať aj niektoré rastlinné prípravky. V ľudovom liečiteľstve bol na reguláciu menštruácie obľúbený napríklad kontryhel.

poruchy-menstruacniho-cyklu

Dlhý menštruačný cyklus alebo oligomenorea

K predĺženiu menštruačného cyklu často dochádza pred menopauzou, ale môže trápiť aj dospievajúce dievčatá, ktoré prežívajú svoje prvé mesiačiky. Počas týchto období totiž v tele dochádza k veľkým hormonálnym zmenám, ktoré môžu predĺžiť menštruačný cyklus na 35 až 90 dní. Príčinou však môžu byť aj poruchy vaječníkov, problémy so štítnou žľazou, syndróm polycystických ovárií, mentálna anorexia alebo dokonca veľmi intenzívne športové aktivity.

Liečba nepravidelného menštruačného cyklu závisí od príčiny problému. V prípade hormonálnych porúch sa používa hormonálna liečba, zatiaľ čo poruchy vaječníkov sa niekedy môžu liečiť chirurgicky. Ak je problémom nadmerná alebo naopak nedostatočná činnosť štítnej žľazy, lekár predpíše vhodné lieky. Pri dlhom menštruačnom cykle spôsobenom stresom a nadmernou psychickou záťažou môže pomôcť psychohygiena, relaxácia alebo psychoterapia.

menstruace-tampony

Ďalšie nepravidelnosti menštruačného cyklu: Hormóny nemusia byť jedinou príčinou

Predĺženie a skrátenie menštruačného cyklu nie sú jediné problémy, ktoré môžete zažiť. Niekedy sa môže stať, že menštruácia úplne vynechá. Toto sa označuje ako amenorea a môže mať niekoľko podôb. Buď sa menštruácia po 15. roku života neobjaví vôbec, alebo ide o dlhodobú absenciu menštruácie, aj keď bol predtým cyklus normálny.

  • Ak sa menštruácia neobjaví vôbec, príčinou môžu byť vrodené poruchy, napríklad neúplne vyvinutá maternica.
  • Dlhodobú neprítomnosť menštruácie často spôsobuje intenzívna športová aktivita, podváha alebo nadváha. Vinníkom však môžu byť aj hormonálne alebo metabolické problémy.

Môže sa objaviť aj príliš slabá menštruácia, ktorá je zvyčajne spôsobená stresom, zlým životným štýlom a nadmernou fyzickou záťažou, alebo naopak silné krvácanie, ktorého príčinou je hormonálna nerovnováha, endometrióza alebo obezita.

silna-menstruace

Ani krvné zrazeniny nie sú výnimočným javom. Ide o kúsky odumretej sliznice, ktoré sa môžu objaviť najmä ráno alebo po tom, čo žena dlho ležala alebo sedela. Ich výskyt je normálny v primeranom množstve a veľkosti do približne 2,5 centimetra. Ak si však začnete všímať nezvyčajne veľké zrazeniny, mal by vás vyšetriť lekár.

Na úpravu nepravidelného menštruačného cyklu sa v ľudovom liečiteľstve odporúčajú niektoré bylinky, napríklad kontryhel, ktorý podľa liečiteľov znižuje menštruačné bolesti a nadmerné krvácanie. Pri bolestivej menštruácii sa často používa aj harmanček alebo žihľava. Na zmiernenie psychických príznakov PMS sa užíva ľubovník bodkovaný. Bylinnú liečbu však vždy konzultujte s odborníkom, aby ste z nej vyťažili čo najviac a vyhli sa vedľajším účinkom.

Pochopenie 4 fáz menštruačného cyklu

Prečo je dobré pochopiť, ako funguje menštruačný cyklus? Nálady, emócie a fyzický stav ženy ovplyvňujú hormóny, ktoré sa počas cyklu menia.

1. fáza menštruácie – krvácanie

Neviete, ako sa počíta menštruačný cyklus? Je to jednoduché – začína sa nástupom krvácania. Akonáhle sa dostaví menštruácia (nielen špinenie, ale skutočne krvácanie), môžete si zapísať, že nastal prvý deň vášho cyklu. Túto fázu väčšina žien pociťuje najsilnejšie, pretože krvácanie môže byť často spojené aj s nepríjemnými pocitmi a bolesťou.

Dĺžka menštruácie je zvyčajne 4 až 7 dní. Ak trvá dlhšie, ide o stav, ktorý lekári zvyknú označovať ako menorrhagia, predĺžené silné menštruačné krvácanie. To býva problematické nielen preto, že môže spôsobiť anémiu z nedostatku železa sprevádzanú únavou, ale aj pre svoje sociálne a emocionálne dôsledky. Ak vás tento problém znepokojuje, určite sa neváhajte obrátiť na svojho gynekológa.

doktor-gynekolog

V tejto menštruačnej fáze dochádza k prudkému poklesu hormónov, estrogénu a progesterónu. To sa prejavuje rôznymi spôsobmi, napríklad aj pocitom hladu. Nízka hladina estrogénu ovplyvňuje činnosť iných hormónov, napríklad ghrelínu, hormónu hladu a sýtosti. Preto sa môže ľahko stať, že počas menštruácie skonzumujete v priemere o 240 až 600 kalórií denne viac ako v iných fázach menštruačného cyklu. Zmeny môžete pociťovať aj na svojej pokožke. Nedostatok estrogénu a progesterónu môže spôsobiť nielen vyrážky, ale aj stratu pružnosti a pevnosti pokožky. Pokožka sa potom môže stať citlivou a zraniteľnou.

V tejto fáze môže žena pociťovať únavu, vyčerpanosť a menšiu potrebu komunikovať s okolím. Časté sú aj bolesti v podbrušku a napätie v prsníkoch. Odporúča sa dopriať si viac spánku a odpočinku a zbytočne sa nenútiť do vysokého výkonu. Je to skrátka obdobie, keď by žena mala spomaliť a načerpať sily na ďalšie fázy cyklu.

Tip: Počas menštruácie je telo náchylnejšie na zápaly. Je preto vhodné zamerať sa na dôkladnejšiu hygienu a pravidelnú výmenu menštruačných pomôcok.

menstruacni-faze-cyklu

2. fáza ženského cyklu – folikulárna

Folikulárna fáza menštruačného cyklu sa začína v podstate v rovnakom čase ako nástup krvácania a trvá približne 14 dní, ale príznaky sú badateľné až približne na siedmy deň cyklu. V tejto fáze dochádza k uvoľňovaniu folikostimulačného hormónu, ktorý stimuluje zrenie folikulu až do podoby oplodnenia schopného vajíčka.

Toto obdobie je spojené s vysokou hladinou estrogénu, ktorá môže u žien spôsobiť nárast energie a sily. Často majú lepšiu náladu a sú motivovanejšie do práce aj na rôzne fyzické aktivity. Ak teda potrebujete riešiť náročné úlohy alebo naplno využiť logické myslenie, teraz je ten správny čas.

Všeobecne sa táto fáza menštruačného cyklu považuje za obdobie, keď sú ženy najšťastnejšie a cítia sa najlepšie. Čiastočne je to spôsobené ich vzhľadom – pokožka a vlasy môžu pôsobiť žiarivejšie, bruško nie je nafúknuté a telo nezadržiava toľko vody. Niet preto divu, že sú v tomto období často sebavedomejšie a komunikatívnejšie.

Pokiaľ ide o pocity hladu, nastáva obrat o 180 stupňov. Zatiaľ čo ženy počas menštruácie jedia viac a často ich trápia chute na sladké alebo slané jedlá, folikulárna fáza naopak chuť do jedla znižuje.

cviceni-jogy

3. fáza ženského cyklu – ovulácia

Ovulácia nastáva u každej ženy inak, ale približne na 14. deň cyklu. Celá ovulačná fáza trvá približne 3 dni a zahŕňa uvoľnenie zrelého vajíčka do vajíčkovodu, kde môže byť oplodnené spermiou. Počas tohto obdobia má žena tzv. plodné dni. Tie trvajú približne 5 dní okolo ovulácie. Hoci má vajíčko veľmi krátku životnosť (približne 24 hodín), treba vziať do úvahy, že spermie môžu v ženskom tele prežiť približne 3 až 5 dní. Preto sa za plodné dni považuje nielen deň ovulácie, ale aj niekoľko dní pred ňou.

Počas ovulácie je energia ženy na vrchole, je šťastná, spokojná a môže mať väčší sklon starať sa o iných a prejavovať lásku. Keďže v tomto období je šanca na otehotnenie najvyššia, príroda to šikovne zariadila tak, aby sa žena cítila krásna, príťažlivá a mala väčšiu chuť na sex. Podľa štúdie z roku 2010 v časopise Journal of Consumer Psychology ženy počas ovulácie častejšie nakupujú výrobky, ktoré pomôžu zvýšiť ich príťažlivosť, od oblečenia cez kozmetiku až po rôzne doplnky.

zena-nakupuje

4. fáza ženského cyklu – luteálna

Ak vás zaujíma, ktorá časť cyklu je u žien všeobecne najmenej obľúbená, je to luteálna fáza. Príznaky toho, že vajíčko nebolo oplodnené a blíži sa menštruácia, sú dosť nepríjemné. Hladina estrogénu a progesterónu začína klesať a ženy sa môžu cítiť emocionálne nestabilné a napäté. Okrem toho sa na konci tejto fázy u niektorých žien vyskytuje tzv. predmenštruačný syndróm (PMS), ktorý je spojený s rôznymi príznakmi:

  • fyzické problémy (bolesti hlavy, migrény, bolesti chrbta, citlivosť pŕs, nadúvanie),
  • psychické príznaky (náladovosť, depresia, úzkosti, problémy so sústredením).

premenstruacni-syndrom-bolesti

Našťastie sa s nepríjemnými príznakmi dá bojovať, pretože vieme, že jednou z príčin PMS je hormonálna nerovnováha. Podľa výskumu publikovaného v Archives of Women's Mental Health (2013) môžu mať problémy najmä ženy, ktoré majú celkovo viac estrogénu a progesterónu. Negatívne príznaky sa totiž objavujú vtedy, keď sú koncentrácie alopregnanolónu (derivátu progesterónu) v sére podobné endogénnym hladinám v luteálnej fáze, zatiaľ čo nízke a vysoké koncentrácie majú na náladu menší vplyv [3].

K podpore hormonálnej rovnováhy môžu prispieť napríklad adaptogénne byliny, ako je ashwagandha. Tá ovplyvňuje endokrinný systém a okrem iného pôsobí na stresové hormóny, ktoré spôsobujú niektoré príznaky PMS (bolesť, úzkosť, nervozita). Môže preto priniesť úľavu od týchto príznakov [4]. Mnohé ženy však ašvagandu používajú aj na upokojenie kŕčov, zníženie únavy a zlepšenie kvality spánku. Tým sa však zoznam možných pozitívnych účinkov nekončí. Štúdie totiž naznačujú, že ashwagandha môže byť užitočná pre celkové sexuálne zdravie žien, od podpory libida až po zníženie príznakov menopauzy.

Ďalším pomocníkom pri ženských problémoch je šafran. Nielenže pomáha zmierniť negatívne psychické príznaky PMS, ale niektoré štúdie naznačujú, že môže pôsobiť aj ako afrodiziakum. Podľa výskumu vykonaného na ženách s nízkou sexuálnou túžbou v dôsledku užívania antidepresív 30 mg šafranu denne počas 4 týždňov znížilo bolesť súvisiacu so sexom a zvýšilo sexuálnu túžbu a lubrikáciu v porovnaní s placebom [5]. Okrem toho môže byť užitočný aj pri menopauze, pretože pôsobí na negatívne myšlienky a zlú náladu, ktoré môžu byť s týmto obdobím spojené.

Tip: Kombináciu týchto dvoch účinných látok nájdete v našom produkte Duševná rovnováha. Odporúčame ho užívať nielen na podporu nálady a emocionálneho stresu, ale aj pri problémoch s PMS, menopauze alebo na celkovú podporu sexuálneho zdravia žien.

Teraz už viete, ako hormóny ovplyvňujú menštruačný cyklus, a poznáte príznaky luteálnej fázy cyklu, ovulácie a folikulárnej fázy. Naučili ste sa tiež, ako počítať menštruačný cyklus a ako zistiť, kedy nastávajú jednotlivé fázy. Využite tieto informácie vo svoj prospech a pokúste sa naplánovať si život tak, aby vaše aktivity boli v súlade s menštruačným cyklom. Počas menštruácie viac odpočívajte a folikulárnu fázu využívajte naplno!

Zdroje:

[1] Roberts SC, Havlicek J, Flegr J, Hruskova M, Little AC, Jones BC, Perrett DI, Petrie M. Female facial attractiveness increases during the fertile phase of the menstrual cycle. Proc Biol Sci. 2004 Aug 7;271 Suppl 5(Suppl 5):S270-2. doi: 10.1098/rsbl.2004.0174. PMID: 15503991; PMCID: PMC1810066.

[2] Li H, Gibson EA, Jukic AMZ, Baird DD, Wilcox AJ, Curry CL, Fischer-Colbrie T, Onnela JP, Williams MA, Hauser R, Coull BA, Mahalingaiah S. Menstrual cycle length variation by demographic characteristics from the Apple Women's Health Study. NPJ Digit Med. 2023 May 29;6(1):100. doi: 10.1038/s41746-023-00848-1. PMID: 37248288; PMCID: PMC10226714.

[3] Bäckström, T., Bixo, M., Johansson, M., Nyberg, S., Ossewaarde, L., Ragagnin, G., ... & van Wingen, G. (2013). Allopregnanolone and mood disorders. Progress in Neurobiology, 113, 88-94.

[4] Shrilata et al. Ayurvedic management of premenstrual syndrome: a case study. Int J Res Ayurveda Pharm. 2017;8(S2):119-121

[5] Kashani L, Raisi F, Saroukhani S, Sohrabi H, Modabbernia A, Nasehi AA, Jamshidi A, Ashrafi M, Mansouri P, Ghaeli P, Akhondzadeh S. Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Hum Psychopharmacol. 2013 Jan;28(1):54-60. doi: 10.1002/hup.2282. Epub 2012 Dec 20. PMID: 23280545.

Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

 

Barbora Zemková, digitálna markeťáčka a vizážistka
Prepája znalosti rôznych odborov pri práci na projektoch z oblasti zdravia a krásy. Verí, že životný štýl priamo ovplyvňuje to, ako vyzeráme, a preto sa zameriava nielen na líčenie a kozmetiku, ale aj na stravu, pohyb či spánok. Pri tvorbe obsahu sa opiera ako o odborné štúdie, tak aj o vlastné skúsenosti z testovania produktov. Pracovala na obsahovej a SEO stratégii pre e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a teraz už viac ako rok tvorí (nielen) texty pre Pure rituals.