Medicinálne huby: Čo obsahujú, ako ich kombinovať a aké sú ich účinky na zdravie?

 Medicinálne huby zaujímajú významné miesto vo svete prírodnej medicíny vďaka ich výnimočným prínosom pre ľudské zdravie. Sú známe svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém, znižovať zápaly a podporovať celkovú vitalitu. Patrí medzi ne aj najzdravšia huba - reishi, ktorá je často označovaná za hubu nesmrteľnosti a je vysoko cenená pre svoje antioxidačné a protizápalové účinky. Diskusia o tom, ako huby a zdravie úzko súvisí, neustále silnie a čoraz viac ľudí ich využíva ako spôsob, ako prirodzene podporiť svoje telesné i duševné zdravie. Medicinálne huby tak predstavujú fascinujúce spojenie tradičných znalostí a modernej vedy, ktoré môže pomôcť zlepšiť kvalitu nášho života.

medicinalni-houby

Obsah

Čo sú to medicinálne huby a čím sa líšia od tých, ktoré nájdeme v našich lesoch?

Medicinálne huby sú huby, ktoré sa používajú na svoje terapeutické a zdravotné účinky. Často sa využívajú v tradičnej čínskej medicíne, ale v poslednom čase si získavajú popularitu aj na Západe. Tieto huby obsahujú rôzne bioaktívne látky, ktoré môžu prispievať k posilneniu imunitného systému, znižovaniu zápalov, zlepšeniu mentálnych funkcií a podľa niektorých zdrojov dokonca môžu pomáhať v boji proti rakovine. Medzi najznámejšie čínske huby patria napríklad reishi, shiitake, lion's mane a cordyceps.

Na rozdiel od medicinálnych húb sa huby, ktoré nájdeme v slovenských lesoch, často používajú predovšetkým pre svoju chuť a kulinárske využitie. Medzi bežne zbierané jedlé huby v Česku a na Slovensku patria napríklad babky, kozáky, líšky alebo bedlá. Tieto huby sú cenené pre svoju výraznú chuť a textúru, ktoré vynikajú v mnohých tradičných receptoch.

Rozdiel medzi medicinálnymi hubami a tými, ktoré nájdeme v českých a slovenských lesoch, teda spočíva hlavne v ich použití a bioaktívnych zložkách, ktoré obsahujú. Zatiaľ čo medicinálne huby sú vyhľadávané pre svoje možné zdravotné benefity, huby z lesa priťahujú pozornosť prevažne svojim využitím v kuchyni. Výskum medicinálnych húb sa naďalej rozvíja, a tak môžeme očakávať, že ich rola a popularita ako zdroja prírodných liečiv budú v budúcnosti len rásť.

houby-z-ceskych-lesu

Popis húb podľa TČM (tradičnej čínskej medicíny)

Pre lepšie pochopenie účinkov vybraných medicinálnych húb podľa tradičnej čínskej medicíny je možné podať prehľad v súlade s princípmi TČM, ktoré zahŕňajú energetickú kvalitu (Qi), ovplyvnenie krvi (Xue), duševného stavu (Shen), prítomnosť hlienov (Tan) a podporu esencie orgánov, ako sú obličky. Každá huba má špecifické vlastnosti, vrátane teploty, chuti a orgánov, na ktoré cielia (tropizmus).

  • Chaga (Inonotus obliquus)
    • Teplota a chuť: Neutrálna, sladká
    • Tropizmus: Slezina, Obličky
    • Účinky: Posilňuje obličky, dopĺňa Qi, pomáha odstraňovať Tan (hlien)
  • Reishi (Ganoderma lucidum)
    • Teplota a chuť: Teplá, sladká a ľahko horká
    • Tropizmus: Srdce, Pľúca
    • Účinky: Upokojuje ducha (Shen), posilňuje srdce a pľúca, podporuje dlhovekosť
  • Cordyceps (Cordyceps sinensis)
    • Teplota a chuť: Teplá, sladká
    • Tropizmus: Obličky, Pľúca
    • Účinky: Zvyšuje fyzickú vytrvalosť, posilňuje obličky a pľúca, pomáha proti únave

cinska-medicina

  • Lion's Mane (Hericium erinaceus)
    • Teplota a chuť: Neutrálna, sladká
    • Tropizmus: Srdce, Slezina
    • Účinky: Podporuje mentálne funkcie, upokojuje ducha, vyživuje mozog
  • Maitake (Grifola frondosa)
    • Teplota a chuť: Neutrálna, sladká
    • Tropizmus: Slezina, Obličky
    • Účinky: Podporuje imunitný systém, reguluje krvný tlak a cukor v krvi
  • Shiitake (Lentinula edodes)
    • Teplota a chuť: Teplá, sladká
    • Tropizmus: Srdce, Pľúca
    • Účinky: Posilňuje imunitný systém, podporuje zdravie srdca a ciev, má antitumorové účinky

Tieto zdravé huby sú v TČM cenené nielen pre svoje špecifické účinky, ale aj pre svoju schopnosť harmonizovať telo a podporovať celkovú vitalitu.

Odporúčaný produkt

Medicinálne huby a ich účinky

Medicinálne huby a ich účinky na zdravie sú stále viac uznávané v oblasti modernej medicíny vďaka ich širokému spektru pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus. Výskumy ukazujú, že huby podporujú zdravie rôznymi spôsobmi. Čo obsahujú huby za látky, je tiež dôležité pre ich liečivé vlastnosti: bohaté sú na vitamíny, minerály, antioxidanty a polysacharidy, ktoré spoločne pracujú na podpore zdravia a prevencii chorôb. Tieto prírodné zložky robia medicinálne huby významným doplnkom stravy pre udržanie dobrého zdravia a vitality. Tu je prehľad niekoľkých populárnych medicinálnych húb, vrátane opisu ich vzhľadu a účinkov:

Chaga (Inonotus obliquus)

Chaga je huba s nepravidelným tvarom, ktorá rastie predovšetkým na brezach v chladnejších oblastiach severnej pologule. Má tvrdý, drevitý povrch, ktorý zvonku pripomína spálené uhlie, zatiaľ čo vo vnútri je hnedavo oranžová. Chaga je cenená pre svoj vysoký obsah antioxidantov a betulínovej kyseliny, čo sú zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zlepšiť imunitu a znížiť zápal.

V čínskej medicíne sa chaga používa na podporu imunitného systému a ako adaptogén, ktorý má pomôcť telu zvládať stres. Tradične sa tiež využíva na podporu trávenia a na ochranu pečene. Je populárny vo forme čaju alebo extraktu a je známa svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.

chaga-na-strome

TIP: Celý článok o hube chaga si môžete prečítať tu: Hrdza svahová: Účinky drevokaznej huby chaga popisujú už staré čínske herbáre

Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi je lesklá, červenohnedá huba s plochým, obličkovitým klobúkom. Je obľúbená vo východnej Ázii, kde rastie na kmeňoch stromov v lesnatých oblastiach. Reishi má lesklý povrch a je dostupná v niekoľkých farbách, vrátane červenej, čiernej a žltej.

Účinky reishi sú široko uznávané v TČM, kde sa používa na podporu spánku, upokojenie ducha a posilnenie imunitného systému. Ďalej je reishi študovaná pre svoje potenciálne protirakovinové účinky a schopnosť znižovať únavu. Táto huba má aj adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že pomáha telu adaptovať sa na rôzne stresory.

reishi

TIP: Celý článok o reishi si môžete prečítať tu: Reishi alebo lesklokôrovka lesklá: Účinky, užívanie a dávkovanie

Cordyceps (Cordyceps sinensis)

Cordyceps je unikátna huba, ktorá sa vyvíja vo vnútri hmyzích lariev a premieňa ich na plodnice. Táto huba má dlhý, tenký tvar, podobný struku, s tmavo hnedým až oranžovým zafarbením. Cordyceps sa predovšetkým nachádza v horských oblastiach Ázie.

Tradične sa cordyceps používa na zvýšenie telesnej výkonnosti a energie, podporu respiračného zdravia a posilnenie sexuálnej vitality. Je populárny medzi športovcami pre svoje účinky na zlepšenie výkonnosti a zníženie únavy. Medicínsky je tiež využívaný pre svoje anti-aging vlastnosti a schopnosť podporovať zdravé fungovanie srdca a obličiek.

cordyceps

Lion's Mane (Hericium erinaceus)

Lion's Mane, známa ako hríb koralovec, je biela až svetlo hnedá huba s jedinečným vzhľadom pripomínajúcim hrivu. Táto huba rastie na mŕtvych alebo umierajúcich kmeňoch listnatých stromov a je rozšírená predovšetkým v Severnej Amerike a Ázii.

Lion's Mane je vysoko cenená pre svoje kognitívne a neuroprotektívne účinky. Je študovaná pre svoju schopnosť podporovať rast nervových buniek a zlepšovať funkciu mozgu, čo môže byť užitočné pri liečbe neurodegeneratívnych ochorení ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Táto huba tiež podporuje zdravie čriev a imunitného systému.

banner_blog_widget_koralovec_CZ

TIP:  Celý článok o lion's mane si môžete prečítať tu: Lion's mane: (Korálovec ježatý): Účinky, užívanie a dávkovanie

Maitake (Grifola frondosa)

Maitake má komplexnú, rozvetvenú štruktúru, ktorá pripomína niekoľko zhlukov kvetinových lístkov. Táto huba obvykle rastie pri koreňoch stromov, najmä dubov a brestov, v Japonsku a Severnej Amerike. Maitake má hnedú farbu a je cenená ako pre svoju chuť, tak aj pre liečivé vlastnosti.

V medicíne je maitake známa pre svoje imunomodulačné účinky, čo znamená, že pomáha regulovať a posilňovať imunitný systém. Je bohatá na beta-glukány, ktoré stimulujú imunitné bunky a môžu pomáhať v boji proti rakovine. Maitake tiež podporuje zdravie srdca a krvného tlaku, znižuje hladinu cholesterolu a je užitočná na kontrolu hladiny cukru v krvi, čo ju robí užitočnou pri liečbe diabetes mellitus.

maitake

Shiitake (Lentinula edodes)

Shiitake sú jedny z najznámejších jedlých húb na svete. Majú široký, plochý klobúk hnedej až čiernej farby. Táto huba rastie prirodzene na padlých kmeňoch listnatých stromov v Ázii, predovšetkým v Číne a Japonsku, a je komerčne pestovaná po celom svete. Shiitake sú cenené pre svoju mäsitú textúru a bohatú, zemitú chuť, ktorá je obľúbená v mnohých kuchyniach.

Z hľadiska medicíny shiitake ponúka množstvo zdravotných prínosov vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov a minerálov, najmä vitamínu D a B vitamínov. Huby shiitake majú protizápalové a antioxidačné účinky a sú študované pre svoj potenciál v prevencii srdcových ochorení a podporu imunitného systému. Sú tiež známe svojimi antivírusovými a protinádorovými vlastnosťami, čo ich robí cenným doplnkom v diéte pre podporu celkového zdravia a pohody.

shiitake

Ako kombinovať medicinálne huby

Kombinovanie medicinálnych húb môže byť účinným spôsobom, ako maximalizovať ich liečivé účinky. Miešanie rôznych druhov húb môže posilniť ich jednotlivé benefity a vytvoriť synergiu, ktorá podporuje celkové zdravie a vitalitu. Tu je niekoľko tipov, ako efektívne kombinovať medicinálne huby:

  1. Vyberte huby podľa účinku: Zamerajte sa na špecifické účinky, ktoré chcete dosiahnuť, ako je zlepšenie imunity, podpora kognitívnych funkcií, alebo úľava od stresu. Napríklad kombinácia reishi a cordyceps môže posilniť imunitný systém a zároveň zlepšiť energetickú hladinu.
  2. Dávkovanie a forma: Medicinálne huby sú dostupné v rôznych formách, vrátane práškov, kapsúl, tinktúr a čajov. Miešanie práškov rôznych húb môže byť jednoduchý spôsob, ako ich kombinovať v smoothie, jedlách alebo nápojoch. U kapsúl a tinktúr je dôležité sledovať odporúčané dávkovanie a zaistiť, že kombinácia nie je príliš silná.
  3. Synergia s inými doplnkami: Huby je možné kombinovať aj s inými bylinnými doplnkami. Napríklad kombinácia lion's mane s ginkgo biloba môže podporovať kognitívne funkcie, zatiaľ čo maitake a omega-3 mastné kyseliny môžu spoločne podporovať zdravie srdca.
  4. Kontraindikácie a interakcie: Je dôležité byť si vedomý možných interakcií a kontraindikácií. Niektoré huby môžu ovplyvniť účinky liekov, ako sú antikoagulanty alebo diabetes lieky. Pred kombinovaním húb s liekmi alebo inými doplnkami je vhodné poradiť sa s lekárom.
  5. Pravidelné užívanie a hodnotenie efektov: Pravidelné užívanie kombinácie húb môže viesť k lepším výsledkom. Je dobré si zaznamenávať akékoľvek zmeny vo vašom zdraví alebo pohode, aby ste mohli upraviť kombináciu alebo dávkovanie podľa potrieb.

Kombinácia medicinálnych húb môže byť veľmi efektívna, pokiaľ je vykonávaná s ohľadom na individuálne potreby a zdravotný stav. Týmto spôsobom môžete využiť plný potenciál prírodných liečivých síl húb.

Odporúčaný produkt

Náš produkt „Pure rituals lipozomálne Medicinálne huby“ ponúka unikátnu kombináciu šiestich medicinálnych húb vo vysoko vstrebateľnej lipozomálnej forme, ktorá zvyšuje využiteľnosť aktívnych látok v tele. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitálne huby, ktoré sa už tisíce rokov využívajú vo východnej medicíne. Vďaka unikátnemu procesu viacstupňovej extrakcie a modernej lipozomálnej technológii sú Medicinálne huby Pure rituals vysoko efektívnym prostriedkom na podporu zdravého životného štýlu.

Tabuľka: medicinálne huby od A po Z

Táto tabuľka poskytuje sumarizačný prehľad o niekoľkých významných medicinálnych hubách, ich typickom vzhľade, hlavných liečivých účinkoch a vlastnostiach podľa tradičnej čínskej medicíny.

Huba

Vedecké meno

Popis vzhľadu

 Primárne účinky

TCM charakteristika

Chaga

Inonotus obliquus

Tvrdý, drevitý povrch, vnútro hnedooranžové

Antioxidanty, podpora imunity, protizápalové

Teplá, sladká, Slezina, Obličky

Reishi

Ganoderma lucidum

Lesklý, červenohnedý klobúk, plochý

Podpora imunity, spánku, protirakovinové

Teplá, sladká, ľahko horká, Srdce, Pľúca

Cordyceps

Cordyceps sinensis

Dlhý, tenký struk, tmavo hnedý až oranžový

Zvýšenie energie, podpora obličiek a pľúc

Teplá, sladká, Obličky, Pľúca

Lion's Mane

Hericium erinaceus

Biela až svetlo hnedá, pripomína hrivu

Podpora kognitívnych funkcií, neuroprotektívna

Neutrálna, sladká, Srdce, Slezina

Maitake

Grifola frondosa

Rozvetvená štruktúra, hnedá

Imunomodulačný, podpora srdca a metabolizmu

Neutrálna, sladká, Slezina, Obličky

Shiitake

Lentinula edodes

Široký, plochý klobúk, hnedý až čierny

Posilnenie imunity, protizápalové, antivírusové

Teplá, sladká, Srdce, Pľúca

 

medicina-z-ciny

Medicinálne huby v poslednej dobe získavajú stále väčšiu popularitu ako doplnky stravy, a to vďaka svojim mnohostranným zdravotným benefitom a rastúcemu povedomiu o prírodných spôsoboch podpory zdravia. Tieto prírodné zdroje zdravia, ktoré kedysi boli doménou tradičných liečiteľských praxí, teraz nachádzajú svoje miesto v kuchynkách a lekárničkách moderných domácností. Ako rastie dopyt po zdravšom životnom štýle, očakáva sa, že medicinálne huby budú naďalej hrať veľkú úlohu v oblasti prírodných doplnkov stravy.

Zdroje

[1] Zheng W, Wu Y, Gao H, Ouyang D. Traditional Chinese medicine injections: where we are after 80-year development. Chin Med. 2022 Nov 8;17(1):127. doi: 10.1186/s13020-022-00681-w. PMID: 36348487; PMCID: PMC9640875. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36348487/ 

[2] Unlu A, Nayir E, Kirca O, Ozdogan M. Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer. J BUON. 2016 Jul-Aug;21(4):792-798. PMID: 27685898. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27685898/ 

[3] Fordjour E, Manful CF, Javed R, Galagedara LW, Cuss CW, Cheema M, Thomas R. Chaga mushroom: a super-fungus with countless facets and untapped potential. Front Pharmacol. 2023 Dec 5;14:1273786. doi: 10.3389/fphar.2023.1273786. PMID: 38116085; PMCID: PMC10728660. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38116085/ 

[4] Olatunji OJ, Tang J, Tola A, Auberon F, Oluwaniyi O, Ouyang Z. The genus Cordyceps: An extensive review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Fitoterapia. 2018 Sep;129:293-316. doi: 10.1016/j.fitote.2018.05.010. Epub 2018 May 24. PMID: 29775778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29775778/ 

[5] Rootman JM, Kiraga M, Kryskow P, Harvey K, Stamets P, Santos-Brault E, Kuypers KPC, Walsh Z. Psilocybin microdosers demonstrate greater observed improvements in mood and mental health at one month relative to non-microdosing controls. Sci Rep. 2022 Jun 30;12(1):11091. doi: 10.1038/s41598-022-14512-3. Erratum in: Sci Rep. 2022 Jul 28;12(1):12925. PMID: 35773270; PMCID: PMC9246852. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35773270/ 

[6] Stephany MP, Chung S, Handler MZ, Handler NS, Handler GA, Schwartz RA. Shiitake Mushroom Dermatitis: A Review. Am J Clin Dermatol. 2016 Oct;17(5):485-489. doi: 10.1007/s40257-016-0212-6. Erratum in: Am J Clin Dermatol. 2016 Dec;17 (6):709. PMID: 27566177. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27566177/ 

[7] Naguib AM, Apparoo Y, Xiong C, Phan CW. Maitake Medicinal Mushroom, Grifola frondosa (Agaricomycetes), and Its Neurotrophic Properties: A Mini-Review. Int J Med Mushrooms. 2023;25(2):11-22. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2022046849. PMID: 36749053. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36749053/ 

 
Skôr ako začnete s doplnkami výživy, poraďte sa so svojím lekárom. Všetky informácie uvedené v tomto článku slúžia len na vzdelávacie účely a nenahrádzajú lekársku diagnózu. Preto by sa nemali považovať za lekárske rady alebo odporúčanú liečbu.

Michaela Gottwaldová, digitálna marketérka a ilustrátorka
Od mladosti sa aktívne venuje športu –⁠ od tancovania až po hranie volejbalu v miestnom ženskom tíme. Väčšinu voľného času trávi v prírode, športuje, cestuje a stará sa o zdravý životný štýl. V rámci svojej práce využíva svoju hlavnú prednosť, ktorou je kreativita, a to v oblasti ilustrácií aj marketingu.